Dokumentar

Valg i USA

Deeyah Khan i Trumps USA

Hun er to ganger Emmyprisvinner for sine uredde dokumentarfilmer. Nå ser Deeyah Khan nærmere på hva Trumps presidentskap har betydd for abortmotsta...

UXA - Thomas Seltzers Amerika

Skjebnevalget nærmer seg i USA, landet er delt og Thomas Seltzer legger ut på tur for å finne ut: Hva skjedde med den amerikanske drømmen?

Konspiramerika

Han selger gull, piller - og frykt. Alex Jones' konspirasjonsteorier finner gjenklang over hele USA - og i Det hvite hus.

Presidentvalet: Trump mot Biden

Kva skil Biden og Trump i synet på makt og visjonar for USA? Dokumentarserie om avgjerande augneblinkar i liva til dei amerikanske presidentkandida...

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Den usynlege valkampen

Kristenkonservative og rike, politiske krefter prøver å manipulere amerikanarane til å røyste på Trump. Våpenet er tilsynelatande harmlause persond...

Dynastiet Murdoch

Medieimperiets mektige og omstridte overhode skaper stadig overskrifter. Imens står en ny generasjon klar til å overta. Britisk dokumentarserie.

Følg pengene

Anonyme pengebidrag til politisk valgkamp er tillatt i USA. Kandidater som ikke tjener næringslivets interesser, utsettes nå for løgnaktige svertek...

Watergate

Intenst og urovekkende aktuelt om tidenes politiske skandale i USA. Britisk dokumentarserie.

Dynastiet Kennedy

Sulten drev dem fra Irland. Ambisjonene drev dem til makt, rikdom og brå død. Du vet godt hvem de er, men du kjenner ikke hele historien Am. dokume...

Kampen om Det hvite hus

En serie om historiske tilbakeblikk på epokegjørende presidentvalg i USA. Amerikansk dokumentarserie. Fortalt av Kevin Spacey.

Hillary

Høgt respektert og djupt mislikt. Eit uvanleg nært portrett som også fortel historia til ein heil nasjon. Amerikansk dokumentarserie.

Korea - den endelause krigen

Koreakrigen tok eigentleg aldri slutt. Historiske opptak frå nyopna arkiv gir oss eit nytt innblikk i konflikten. Amerikansk dokumentar i to delar.

Muren: 24. april 2019 · USA-Mexico

Jern og betong sperrar nær halvdelen av grensa mellom USA og Mexico. Trump er fast bestemt på å stenge resten.

Reggie Yates: 19. juni 2020 · Reggie Yates i Hollywood

Det skjer ein revolusjon i USA. Nye TV-seriar skildrar svarte liv i Trumps Amerika på ein ærlegare måte. Reggie møter unge, kreative menneske i LA.

USA i fargar

Svartkvite bilete frå USAs fargerike historie får nytt liv med digital kulør. Amerikansk dokumentarserie.

Prisvinnende dokumentarer

Nylig lagt til

Vinterdyra

Den spektakulære vinteren kan være tøff for dyra. Strategiene deres varierer: Ekornet sanker mat, mens reinen søker nye beiter. Og noen går i dvale.

En blekksprut i huset

Hun har tre hjerter og blått blod, men er overraskende menneskelig. Blekkspruten Heidi har et helt spesielt forhold til professoren hun bor hos.

1944: Hva gjør vi med Auschwitz?

De flyktet fra Auschwitz i april 1944. Rudolf Vrba og Alfréd Wetzlers rystende vitnemål stilte de allierte overfor et forferdelig dilemma.

Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie

Et skip forliser under storm i Skagerak. 200 år senere finner dykkere elfenben på havbunnen utenfor Arendal, spor som avslører Norges mørke fortid ...

Livet med vestibulitt

"Som ti tusen skarpe knivar i underlivet". Den kroniske lidinga vestibulitt gjer kvardagen og sexlivet vanskeleg for mange unge kvinner.

Jorda i endring

Spesialistar ser på dei største naturkatastrofane som har ramma jorda og finn ut nøyaktig kva som skjedde. Britisk dokumentarserie.

Norske spor i greske landskap

I unge år herjet Harald Hardråde i Middelhavet. Nå jakter norske arkeologer på spor etter vikinger i Egeerhavet.

Nowhere to hide

Norsk dokumentar fra 2017. Nori Sharif er sykepleier i Jalawla, Irak. I kjølvannet av den amerikanske tilbaketrekningen rykker krigen stadig nærmer...

Danmarks første astronaut

Da. dokumentar. Andreas Mogensen vart den første dansken i verdsrommet. I september 2015 vart han send på eit ti dagar langt oppdrag på den interna...

WHO - hvem har kontrollen?

Fra vellykket samarbeid til kamparena for supermaktene. Koronapandemien har satt Verdens helseorganisasjon på prøve.

Kampen om Grønland

Rapperen Josef, aktivisten Paninnguaq, politikerne Kaaleeraq og Tillie. En ny generasjon grønlendere. Utålmodig etter endring, men uenig om veivalget.

Den usynlege valkampen

Kristenkonservative og rike, politiske krefter prøver å manipulere amerikanarane til å røyste på Trump. Våpenet er tilsynelatande harmlause persond...

Dagboken

32 klassevenninner skriver felles dagbok i 65 år. En reise fra krig og trange kår til vårt moderne velstandssamfunn. Norsk dokumentarserie.

Winnie

Fransk dokumentar fra 2017. Winnie Madikizela Mandela forteller om sitt eget liv og bidrag til kampen mot apartheid. Tidligere motstandere vitner o...

700 haier

Den mystiske haien sies å være en ensom ulv som jakter alene, men nyere forskning sier noe annet. Bli med på dypet med 700 skrubbsultne haier.

En ny start

Syriske Rabeaa drømmer om å gjenskape familiefølelsen for sønnen Kais. Men de to kom alene til Norge, og det føles ikke som hjemme. Ennå.

Lærar med tourette

Natalie bannar høgt i klasserommet. Ho har Tourettes, og møter dagleg utfordringar som få av oss forstår. Det stansar ho ikkje frå å følgje draumen.

Hubble - tidenes stjerneshow

Vi har alltid drømt om å forstå universet, og i 30 år har Hubble-teleskopet gitt oss nye svar. Men mange har ofret mye på den dramatiske reisen.

Jakten på telefonsvindlerne

Kriminelle callsenter opererer døgnet rundt for å lure deg og meg. Nå avslører lekkede overvåkningsopptak hvordan svindlerne jobber.

Barn i ubalanse

Britisk dokumentarserie. Mange barn med psykiske lidelser og identitetskriser søker hjelp hos Tavistock-klinikken.

Morderen i Manila

Tusenvis har blitt drept i president Dutertes kamp mot narkotika i Filippinene. Journalist Maria Ressa kjemper for demokrati og pressefrihet i landet.

Afghanistans evige strid

På 1960-talet er Afghanistan eit fredeleg, liberalt samfunn, men blir snart kasta inn i krigar som framleis rasar i dag.

Jakta på det gode livet

Nokre folk lever lengre, lykkelegare, meir velfungerande liv enn andre. Amerikansk dokumentarserie.

Svalbard i plast

Aldri før har vi sett så mye plast på Svalbard. Dyr og fugler er alvorlig truet. Polforsker Børge Ousland tar oss med for å dokumentere situasjonen.

Karsten og Leif

Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes viser for første gang hverdagen, humoren og de unike metodene som er grunnlaget for den utrolige suksessen.

Cannabis - mirakelmedisin eller farleg dop?

Kva gjer cannabis med hjernen og kroppen? Doktor Javid Abdelmoneim ser nærmare på eit av dei eldste narkotiske stoffa i verda.

Ekstreme ekspedisjonar

Eventyraren Steve Backshall søkjer urørt natur og ekstreme utfordringar, og tek oss med på ekspedisjonar til stader der ingen har vore før. Britisk...

Boligtaperne

Boligprisene i byene stiger, men det gjør ikke lønnsnivået. Hvorfor blir noen mennesker presset ut av sine egne hjem?

Natur i endring

Er den norske naturen slik vi kjenner den i ferd med å forsvinne? Hva skjer med insektene, fisken, skogen og fjellnaturen når klimaet endrer seg?

Jahn Teigen - ikke som alle andre

Jahn Teigens kjente sanger og opptredener gjennom et langt artistliv. Vi følger hans artistkarriere fra begynnelse til hans bortgang i februar 2020.

Kjøtt - ein trussel?

Frå kjempestore kjøttfabrikkar i USA til øydelegginga av Amazonas. Kjøtthungeren vår øydelegg planeten.

Vi elsker hunder

Vår mest uunnværlige følgesvenn stammer fra fryktsomme rovdyr. Hundens historie er historien om oss selv.

Vi elsker katter

Søte, lekne og kosete. Men like gjerne arrogante og avvisende. Hvor tam er egentlig huskatten?

På tur med Lars Monsen

Brennpunkt-dokumentarer

Brennpunkt: 21. oktober 2020 · Mysteriet søsteren min

Anne lå død i tre uker i den kommunale leiligheten sin før hun ble funnet. Hun hadde verken seng eller mat, og veide bare 44 kg. Broren leter etter...

Brennpunkt: Muldvarpen - Nord-Korea avslørt

Historien om hvordan en førtidspensjonert kokk infiltrerte et av verdens mest brutale diktaturer. Det hele tok av etter et møte i Oslo.

Brennpunkt: 13. mai 2020 · Da Norge stengte

12. mars ble Norge stengt for å stoppe spredningen av koronaviruset. Vi møter noen av dem som over natta fikk helsa, levebrødet og karrieren satt p...

Brennpunkt: 12. desember 2019 · Hallikens hus

Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?

Brennpunkt: 16. oktober 2019 · Søppelsmuglerne

Parkerte biler fylles med elektronikk. Så forsvinner de. Brennpunkt avdekker en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser.

Brennpunkt: 4. september 2019 · Fallet

Bergljot (43) falt i trappa på jobben og ble lam. Hva skjer egentlig når du blir skadet og havner i rullestol? Er velferdsstaten der for å ta deg i...

Brennpunkt: 11. august 2019 · Skattejakten

De jakter på hundrevis av millioner. Penger som kommer fra deg og meg. Hvis du tror det bare er kommunen som tjener penger på eiendomsskatten du b...

Brennpunkt: 19. juni 2019 · Griseindustriens hemmeligheter

Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser ...

Brennpunkt: 22. mai 2019 · Pengespesialistene

Hvert år deler en liten gruppe legespesialister over to milliarder kroner fra Staten. Brennpunkt har undersøkt pengestrømmen, og møtt barn som har ...

Brennpunkt: 8. mai 2019 · Kjønnskampen

Kjønnskampen hardner til. Kjente kvinner kaller menn sutrete og usexy, og får applaus når de sier de hater menn. Maskuliniteten er under angrep, si...

Brennpunkt: 11. april 2019 · Mitt monster

Først fikk han streptokokkinfeksjoner. Over natten kom tics, separasjonsangst og tvangstanker. Barndomsårene forsvinner, mens norske leger nøler me...

Brennpunkt: 13. mars 2019 · Returnert

Hvordan er livet etter asylavslag i Norge? Vi møter unge afghanere som fikk beskjed om å reise tilbake til et hjemland som har passert Syria som ve...

Brennpunkt: 13. desember 2018 · Et lite stykke regnskog

Rundt Hydros aluminiumsanlegg i Brasil lever urfolk som det norske selskapet vil ha fjernet. Politikk, penger og forurensing skaper problemer for H...

Brennpunkt: 9. oktober 2018 · Voldtekt

Norsk dokumentar fra 2018. Tre kvinner kjemper for at mennene de sier voldtok dem skal bli straffet. Men sjansen for at en voldtektsanmeldelse ende...

Brennpunkt: 7. november 2018 · En søsters kamp

Mona Anita kjemper for rettferdighet for sine 16 søsken, og bedre rettsvern for barn som har blitt sviktet av barnevernet. I dag er det slik at hvi...

Brennpunkt: 2. mai 2018 · Legekoden

MERK: Dette programmet er felt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk på grunn av mangelfull adgang til samtidig imøtegåelse for le...

Brennpunkt: 16. april 2002 · Veronica Orderud

Veronica Orderud ble dømt for medvirkning til drap på sin manns nærmeste familie. I Brennpunkt i kveld kan du nå følge henne gjennom ankesaken i la...

Brennpunkt: 18. april 2018 · Fengslet og forlatt

Norsk dokumentar fra 2018. I kjelleren på Ila Fengsel og forvaringsanstalt sitter mennesker med alvorlige sinnslidelser isolert fra andre fanger og...

Brennpunkt: 5. november 2013 · Bare en pille til

En livsglad, aktiv jente ble syk som 14-åring. Etter det gikk alt fryktelig galt. Foreldrene prøver å finne svar på hva som skjedde, og de forundr...

Brennpunkt: 18. april 2017 · Lykkelandet

Med kopp i hånden sitter de på gaten. Hvem er disse menneskene og hva lever de av? Brennpunkt har fulgt tiggermiljøet i Bergen i nesten to år, med...

Brennpunkt: 19. september 2017 · Arnar og Mia

Arnar hadde ikke venner og ble mobbet gjennom store deler av oppveksten. Vi har fulgt ham fra 13-årsalderen. I dag er han 21. Mia hadde det også tø...

Brennpunkt: 6. desember 2017 · Rasekrigerne

De vil styrte demokratiet og kaste ut folk som de mener ikke tilhører den nordiske rase. Den nazistiske organisasjonen Den Nordiske motstandsbevege...

Brennpunkt: 25. oktober 2016 · Pengepredikanten

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de si...

Snowden plan B

Norsk dokumentar. Norsk Pen prøvde å gå rettens veg for at Edward Snowden trygt kunne komme til Norge for å motta Ossietzky-prisen. Da det ikke gik...

Klima og miljø

David Attenborough: Fakta om utrydding

Pandemiar, hungersnaud, klimakrise og vassmangel. Straffa kan bli hard for at vi utryddar andre artar. Og det gjer vi, i rekordfart.

Vannkraft - arvesølv fra fjellheimen

Verdier skapes og verdier går tapt i jakten på rein energi. Hva kan vi lære av historien når noen vil utnytte norsk vindkraft?

Svalbard i plast

Aldri før har vi sett så mye plast på Svalbard. Dyr og fugler er alvorlig truet. Polforsker Børge Ousland tar oss med for å dokumentere situasjonen.

Planet Plast

Line vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten i havet. Hva må vi gjøre nå, før det er for sent?

I plastens bakgård

Yi Jie er elleve og bor og jobber på en plastgjenvinningsfabrikk. Sjefen prøver å gi barna skole. Faren til Yi Jie vil bare ha penger til øl.

Vi drukner i plast: 1. episode

Over åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Forstår vi egentlig omfanget av katastrofen?

Kjøtt - ein trussel?

Frå kjempestore kjøttfabrikkar i USA til øydelegginga av Amazonas. Kjøtthungeren vår øydelegg planeten.

Natur i endring

Er den norske naturen slik vi kjenner den i ferd med å forsvinne? Hva skjer med insektene, fisken, skogen og fjellnaturen når klimaet endrer seg?

Det er noe i lufta

Lufta vi puster kan skade hjernen og DNA-et vårt, og luftforurensning dreper titusener hvert år. Men ny teknologi kan være løsningen.

Synkende byer

Stigende havnivåer og stadig mer ekstremvær truer våre byer. Hvordan forbereder vi oss på katastrofe?

Matsjokket

Norske kjendiser er som folk flest: de kaster mat. Nå skal det lages delikatesser av det som ellers går i søppelbøtta.

Vatn på børs

Ferskvatn kallast "det blå gullet" og investorar kjempar om kontrollen. Kva konsekvens kan det ha for tilgangen på drikkevatn? Fransk dokumentar.

Eliten i Davos

Hver vinter i femti år har klodens mektigste samlet seg til toppmøte i Davos. Bli med bak kulissene i Verdens økonomiske forum.

Ekvator frå lufta

Ovanfrå kan vi sjå korleis avskoging, flaum og ulovleg jakt truar det rike livet langs ekvator. Britisk dokumentarserie.

Uår

Den tørkerammede melkebonden Einar legger ut på sitt livs reise. Kan han lære å møte klimaendringene av kollegaene sine i Malawi?

Valg 2019: 28. august 2019 · En kamp mot vindmøller

Utbyggingen av vindmølleparker skaper store konflikter over hele landet. I Trøndelagsbygda Flatanger har lokale aksjonister hindret anleggsarbeide...

Line fikser maten

Kan du redde verden ved å spise annerledes? Line Elvsåshagen undersøker hvordan vi best kan ta vare på planeten vi bor på og dyra vi deler den med.

Live redder verden. Litt.

Hva skjer når en storforbruker gjør alt hun kan for å bli miljøvennlig? Live snur livet på hodet i et forsøk på å redde verden. Litt.

Brennpunkt: 16. oktober 2019 · Søppelsmuglerne

Parkerte biler fylles med elektronikk. Så forsvinner de. Brennpunkt avdekker en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser.

Der verda endar

Snart er vi 10 milliardar menneske som må dele på ressursane i verda. Heldigvis ser stadig fleire at vi må endre måten vi forbruker og bruker naturen.

Bilkrigen

Finnes det et Tesla-hat i Norge? Det blir krig mellom batteri og bensin når vi møter to menn med ulike lidenskaper. Norsk dokumentar fra 2018.

Folkeopplysningen: 3. oktober 2018 · Klimakrisa

Finnes det gode grunner til å tvile på det vi blir fortalt om klimakrisa? Programleder Andreas Wahl lar klimaskeptikerne slippe til, og ettergår al...

Tatt av været

Denne vinteren har vi fått oppleve et nytt norsk vær. Et farligere vær, som ekspertene mener kommer til å ta liv. Ifølge myndighetene bor så mange ...

Sanninga om vêret

Amerikansk dokumentarserie. Forskarar frå heile verda jobbar for ei betre forståing av ver og klima. Norsk kommentar: Anderz Eide

Venezia - den usannsynlige byen

Fransk dokumentar fra 2018. En av Europas mest populære byer er i ferd med å synke. Kan moderne vitenskap berge Venezia fra konsekvensene av klimae...

Krafttaket

Norsk dokumentarserie.

Viten og vilje: 26. november 2018 · Insektene dør

Vi hører om at insektene dør, og at det kan bli katastrofalt. Per Olav vil finne ut hvorfor, og hva vi kan gjøre.

Klimakatastrofen vi unngikk?

Uten Ronald Reagans og Margaret Thatchers handlinger på 1980-tallet ville verden i dag stå foran global hungersnød, sammenbrudd av økosystemer og e...

Brennpunkt: 16. februar 2016 · Framtidsbonden

Hva skjer når jordbruk ikke lenger handler om å bruke jorda? Melkekartongenes idylliske bilder av dyr som går fritt i vakker norsk natur, er langt ...

Festkveld for klimanerder

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale tempe...

Schrödingers katt: 13. februar 2014 · Katastrofen vi kan unngå

Er klimakampen tapt? Eldrid og Per Olav skal se om den mest lovende teknologien og den mest spennende psykologien kan få oss til å snu i tide, ell...

Schrödingers katt: 1. oktober 2015 · Tilbake til framtiden - Ozon

På åttitallet sto hårsprayen og kjøleskapet ditt i fare for å ødelegge verden. De var begge skyld i at det ble hull i ozonlaget og at flere farlige...

Året 2048: 24. mai 1988 · Året 2048: Ozonalarmen

(1:2) I året 2048 har en tv-stasjon funnet to gamle dokumentarer fra 1988 og sender dem nå i reprise, som bevis på at allerede den gangen visste en...

Arktis i fare

Britisk dokumentar frå 2018. "Den menneskelege isbjørnen" Lewis Pugh set livet på spel for å auke medvitet om klimaendringane. Han skal nemleg symj...

Bedre helse?

Livet med vestibulitt

"Som ti tusen skarpe knivar i underlivet". Den kroniske lidinga vestibulitt gjer kvardagen og sexlivet vanskeleg for mange unge kvinner.

Verden mot virus

Koronapandemien truer en hel verden. Norske John-Arne Røttingen leder WHOs arbeid med å finne en fungerende medisin. Det står mellom flere ulike me...

Bakteriekrigen

Virus kan bli det beste våpenet vårt mot antibiotikaresistens, etter ei spennande historie som spenner over hundre år og fleire kontinent.

Jakta på det gode livet

Nokre folk lever lengre, lykkelegare, meir velfungerande liv enn andre. Amerikansk dokumentarserie.

Genar på bestilling

Med CRISPR-metoden for genredigering er sjølve skaparverket lagt i hendene våre. Korleis vil det endre oss?

Då døden tok dei unge - historia om spanskesjuka

For 100 år sidan døydde barn og unge i hopetal over heile Danmark i ein ukjend epidemi. Kan noko slikt skje igjen?

Hekta på smertestillende

De gjør Karen til en zombie og tok nesten livet av Vicki. Bruken av vanedannende opioider øker, også i Norge. Men hvor godt lindrer de smerte?

Under huden

Huden din skal beskytte deg. Blir den syk, blir du sårbar. Norsk dokumentarserie.

Spis deg smart

Det sies at gulrøtter gjør deg vennlig og fisk gjør deg smart. Hva om det er sant? Nye studier viser at vår mentale helse påvirkes av hva vi spiser.

Cannabis - mirakelmedisin eller farleg dop?

Kva gjer cannabis med hjernen og kroppen? Doktor Javid Abdelmoneim ser nærmare på eit av dei eldste narkotiske stoffa i verda.

Hvorfor får jeg ikke sove?

Vi teller sauer og spiser piller, men søvnmangel er likevel en folkesykdom. Britisk dokumentar i to deler.

Fete forhold

Hvordan kvitte seg med kjærestekiloene? Tre par deltar i et eksperiment. Dansk dokumentarserie.

Utan forhud

Kvart år blir tusenvis av gutebarn omskorne. No vurderer mange land å leggje ned forbod mot inngrepet. Britisk dokumentar.

Smittefare!

Kan en mobilapp hjelpe mot epidemier? Doktor Hannah Fry leder et storstilt vitenskapelig eksperiment for å se hvordan virus sprer seg. Britisk doku...

Den deprimerte inspirator

Alistair Campbell er best kjent som Tony Blairs talsmann. Privat strever han med depresjon. Noen dager er selv det å stå opp for tøft.

Hedonia - jakta på lykkesenteret

Med djup hjernestimulering kan vi påvirke smerte, glede og sorg. Nyoppdaginga kan endre synet vårt på sjukdom og oss sjølve. Dansk dokumentar.

Vaksinemotstand og konspirasjoner

Sunn skepsis eller livsfarlig konspirasjonsteori? Frykt for vaksiner sprer seg som en epidemi.

P-pilla - eit trygt val?

Depresjon, kreft, blodpropp, liten sexlyst og sjølvmord. P-pilla har vorte knytt til mange helseplager.

Hedonia - jakta på lykkesenteret

Med djup hjernestimulering kan vi påvirke smerte, glede og sorg. Nyoppdaginga kan endre synet vårt på sjukdom og oss sjølve. Dansk dokumentar.

Helene sjekker inn: 11. desember 2019 · Evje overvektsklinikk

Å spise sunt og trene mer, er beskjeden mange overvektige får. Men er det så enkelt som så?

Friske barn uten medisin?

ADHD, angst, depresjon og smerter: Barn medisineres stadig mer. Hvorfor? Og finnes det alternativer? Britisk dokumentarserie

Frisk uten medisin?

Medisiner kan berge liv, men er vi i ferd med å bli overmedisinerte? Dr. Chris van Tulleken gjør et eksperiment.

Gull i tarmen

Milliarder av bakterier i tarmene holder oss friske. De kan revolusjonere framtidas medisin, hvis ikke livsstilen vår tar knekken på dem først.

Kropp er topp

Kvinner møter sjelden mennesker som seg selv i motemagasiner. Nå vil industriledere utfordre det usunne og urealistiske skjønnhetsidealet.

Det perfekte mennesket

Korleis ser den perfekte menneskekroppen ut? Doktor Alice Roberts snakkar med ekspertar innan medisin og biologi for å finne ut dette. Britisk doku...

Stygge meg

Liane hatar spegelbiletet sitt. Lidinga dysmorfofobi får ho til å tru at ho er stygg. No søker ho og kjærasten Mitch hjelp. Britisk dokumentar

Hvorfor blir jeg tjukk?

Vi blir stadig tjukkere, men i følge ny forskning er det kanskje ikke vår feil. Kan ny forståelse av gener og hormoner gjøre oss slanke?

Sannheten om overvekt

Spis mindre og bli slank? Ikke ifølge ny forskning. Vi ser på årsakene til overvekt, og nye muligheter for et sunnere liv. Britisk dokumentar.

Det digitale dopet

Treåringen er stum og har autistiske trekk. Etter få dager utan dataskjermer snakker han. Hva gjør digitale medier med oss? Fransk dokumentar fra 2...

Sinnssykt

Norsk dokumentarserie fra 2019. Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser. I tillegg kjemper hun med å o...

Falske minne

Kan vi stole på hugsen? Minna våre fortel oss kven vi er, men ny forsking viser at vi kanskje ikkje hugsar så godt som vi trur. Kanadisk dokumentar...

Prosjekt Parkinson

Over seks år har 42 mennesker med Parkinson deltatt i et banebrytende medisinsk eksperiment. Kan resultatene gi håp til ti millioner Parkinsonpasie...

Grenseløs: 19. februar 2019 · Perfekt nok?

Over hele verden er folk opptatt av hvordan de ser ut. I mange kulturer er skjønnhetsoperasjoner blitt vanlig. Mange unge blir sponset av foreldren...

Jeg mot meg

Åtte unge mennesker har dokumentert sine psykiske utfordringer i egne videodagbøker. Nå møtes de til samtaleterapi hos psykolog Peder Kjøs.

Fremtidens diett?

Britisk dokumentar fra 2018. Kan lynkurer være løsningen på vektproblemer? Fire overvektige forsøkspersoner går gjennom et ekstremt slankeprogram p...

Vitamania

Vitaminer og kosttilskudd er en global milliardindustri, men forskerne er uenige. Har de effektene reklamen lover? Kan noen av dem være skadelige?

Overleverne

Hver dag dør mennesker helt uventet - av ulykker, sykdom eller katastrofer. Disse overlevde. Hør deres dramatiske historier. Norsk dokumentarserie.

Kroppens kamp mot klokka

Kva gjer den biologiske klokka med helsa vår? Og kan vi bli flinkare til å passe den interne tida betre? Ein biolog leitar etter svar.

Løvetannmamma

Norsk kortdokumentar fra 2018. Moren til filmskaperen har kreft og ble gitt få år igjen å leve. Nå får hun livsforlengende behandling i USA. Det få...

Etter Inez - å miste et barn

Svensk dokumentar fra 2017. Denize og Filip venter sitt første barn. Men like før termin slutter datteren Inez' hjerte å slå. Tre dager senere føde...

Kampen om livet

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om livet.

Stemmene i hodet

Dokumentarserien "Stemmene i hodet" er et nært møte med Maria, Ruth Andrea og Benjamin, tre unge mennesker som alle har erfart å leve med en schizo...

Line fikser kroppen

Norsk dokumentarserie. Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Lin...

Louis Theroux: 20. mars 2017 · Drikk til du stuper

Hva er det egentlig som skjer når du ikke klarer å slutte å drikke? Louis møter mennesker som er i ferd med å drikke seg i hjel, deres familier og ...

Viruset som drepte 50 millionar

Ein dødeleg blindpassasjer vart med soldatane heim frå krigen i 1918: spanskesjuka. Ein tredel av befolkninga i verda vart råka av den fryktelege s...

Når antibiotika slutter å virke

Da. dokumentar. Over hele verden er bakterier som er resistente mot antibiotika et økende problem. Når antibiotika ikke virker har skapt stor debat...

Når antibiotika ikke virker

Stadig flere bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. Uten medisin kan noe så enkelt som en blærekatarr være dødelig, og operasjoner på syk...

Viten og vilje: 12. april 2018 · Fedmekirurgiens bakside

I kampen mot kiloene er Annja villig til å prøve helsevesenets råeste våpen, fedmeoperasjon. Den kan gi henne et lettere liv, men har en høy pris b...

Viten og vilje: 3. mai 2018 · Når sædcella svikter

Steinar har ingen levende sædceller, og han har prøvd å få barn i flere år uten å lykkes. Stadig flere menn har dårlig sædkvalitet og vi vet ikke h...

Folkeopplysningen

Andreas Wahl undersøker nye tema hvor det er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle oss.

Evig ung

Må vi egentlig dø? Solveig vil leve så lenge som mulig sammen med de hun er glad i. Hva kan hun selv gjøre, og hva kan vitenskapen hjelpe henne med?

Viten og vilje: 16. november 2017 · Sofaen dreper

Han er 18 år og bruker all sin fritid sittende i sofaen. For Vebjørn kan det bety en ødelagt framtid, i verste fall kan det koste ham livet. Stille...

Folkeopplysningen: 7. september 2016 · Cannabis

Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen sjekker ut hvor farlig det er å bruke cannabis. Fører hasj bare til batikk, eller også til lavere IQ, schi...

Folkeopplysningen: 14. september 2016 · Slankeekspertene

Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen sjekker ut slankeindustrien. Programleder Andreas Wahl tar for seg kurene, diettene, bøkene og forskninge...

Bli med på innsiden

Stacey Dooley

Britisk dokumentarserie hvor Stacey Dooley kommer på innsiden av lukkede miljøer.

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Deeyah Khan: I møte med fienden

Siden hun var seks, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå møter hun mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt.

Louis Theroux

Louis Theroux kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss. Han sjarmerer og avvæpner de vanskeligste intervjuobjekter. Dokumentarse...

Helene sjekker inn

Helene Sandvig møter mennesker som bor og jobber på institusjoner. Mennesker med helt andre liv enn hennes eget. Norsk dokumentarserie.

Brennpunkt: 18. april 2018 · Fengslet og forlatt

I kjelleren på Ila Fengsel og forvaringsanstalt sitter mennesker med alvorlige sinnslidelser isolert fra andre fanger og omverden. De får ikke psyk...

Ut av sektens klør

Maktmisbruk og komplett kontroll er stikkord når overlevende forteller om en mørk og skremmende verden av sekter og kulter. Hvordan kom de seg ut? ...

Brennpunkt: 6. desember 2017 · Rasekrigerne

De vil styrte demokratiet og kaste ut folk som de mener ikke tilhører den nordiske rase. Den nazistiske organisasjonen Den Nordiske motstandsbevege...

Narkokrigen i Mexico

Narkokartellene holder Mexico i et jerngrep. I verdens største narkotikaindustri brukes brutale metoder i jakten på makt og penger. Hver dag drep...

Kokainens bakmenn

Ein mørk og brutal krig utkjempast. Vi blir med forfattar Rusty Young til Bolivia. Her freistar han å avdekkje bakmennene bak kokainhandelen. Briti...

Menneskesmugler

Noen selger mennesker som slaver og prostituerte i Libya. De lager falske pass og sender årlig hundretusener ulovlige innvandrere til Europa. Hvem ...

Trygdekontoret - dokumentar: 22. april 2018 · På Paradise hotell

Thomas får bli med bak kulissene når årets sesong av Paradise Hotel skal lages. Hva er det som gjør at unge folk vil la seg filme døgnet rundt og e...

Trygdekontoret - dokumentar: 25. februar 2018 · Kvinner bak murene

Thomas Seltzer møter kvinnelige fanger i et av de strengest bevoktede fengslene i Norge. I Bredtveit kvinnefengsel sitter noen av dem som regnes so...

Stacey Dooley

Det norske kongehus

Kongelige fotografer: 2. Kronprinsesse Märthas krig

Kronprinsesse Märthas private filmopptak og fotografier, brev og gjenstander kaster nytt lys over hennes innsats og betydning for Norge.

Ingrid av Norge

Prinsesse Ingrid Alexandra skal få bunad av bestefar og bestemor til konfirmasjonen. Det skal bli ei unik drakt, skapt av bunadsekspertar frå ulike...

Dronningen av Slottsparken

Det er vår i hovedstaden, og Slottet i Oslo tilbyr flere publikumsaktiviteter med omvisninger inne på Slottet, Dronning Sonja KunstStall og ikke mi...

Året med kongefamilien: 7. januar 2020 · Året med kongefamilien 2019

NRK har fulgt og møtt vårt spreke kongepar og deres familie, gjennom et hendelsesrikt og travelt 2019.

Kongeparet 80 år

Vi feirer kongeparets 80- årsjubileum.

Fjelldronninga

Dronning Sonja elskar å klive i norske fjell, og sjølv om åra sig på, er turane mot høgdene framleis talrike. Oddgeir Bruaset har vandra saman med ...

Kronprins Haakon - veien til et kongerike

Kronprinsen tenker høyt og uredd om monarkidebatten, om kjærligheten og opplevelsen av å velge sin egen vei, selv om veien allerede er utstaket.

Året med kongefamilien: 26. desember 2018 · Året med kongefamilien 2018

2018 var et travelt år for Kongefamilien, og NRKs Atle Bjurstrøm har fulgt både Konge- og Kronprinsparet i inn- og utland. Vi får et eksklusivt møt...

NRK Nyheter: 5. september 2020 · NRK nyheter: Prins Sverre Magnus konfirmeres

Prins Sverre Magnus sin konfirmasjon, direkte fra Asker kirke.

NRK Nyheter: 31. august 2019 · Høydepunkter fra prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon

Arveprinsessen ble konfirmert i Slottskapellet tidligere i dag. Vi viser utdrag fra seremonien og feiringen på Slottet etterpå.

Kongelige fotografer

For første gang har Det kongelige hoff åpnet sine samlinger og gitt tilgang til de private familiealbumene til Dronning Maud og kronprinsesse Märta...

Fra de kongelige samlinger

Små skatter og enestående gjenstander fra magasiner og lagre på Slottet i Oslo er det vi møter i denne serien. Fra den juvelbesatte flaggnålen Kron...

Kongefamilien: 29. august 1968 · H.K.H. kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsens bryllup

I anledning kongeparets gullbryllup sender vi i reprise H.K.H. kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsens bryllup.

Kongepar i 25 år

Fra feiringen av 25-årsjubileet.

Kongeparets reise

Kongeparets Nord-Norge-reise

H.M. Kongens nyttårstale

Kong Olav 75 år - Festmiddag på Akershus slott

Vår bestefar, kong Olav

Vi er med når kronprins Haakon inviterer kong Olavs barnebarn til Skaugum for å dele historier om bestefaren. Det er 25 år siden kong Olav døde og ...

Kongelige fotografer

For første gang har Det kongelige hoff åpnet sine samlinger og gitt tilgang til de private familiealbumene til Dronning Maud og kronprinsesse Märta...

Gåva frå Kongen - Dronning Sonja fyller 80 år

Til 80-årsdagen fekk dronning Sonja ein gammal stall i gåve. Ein stall ho skulle få fylle med noko nytt. Bli med inn når dronning Sonja for fyrste...

Kongedømmet Norge

Konge og dronning i 25 år

Vi henter fram historier frå 25 år med kong Harald og Dronning Sonja og ser på dei med nytt blikk saman med kongefamilien og andre som var der då d...

Kongefamilien

Program om og med den norske kongefamilien.

Hagevandring med dronning Sonja

Dronning Sonja forteller om hagen på Bygdø Kongsgård, et av de eldste hageanlegg vi kjenner her i landet. Hagen er nyrestaurert, stort sett etter m...

Heftige ekspedisjoner

Europas kongehus

Elizabeth - dronning av vår tid

Britenes lengst regjerende monark har i sin tid opplevd store endringer, både som statsoverhode, kvinne og mor. Britisk dokumentarserie.

Folkets dronning

Tett på Elizabeth II og den britiske kongefamilien, i møte med mennesker fra hele verden som kaller henne sin dronning. Britisk dokumentar i to deler.

Dronningmoras dramatiske liv

Historia om kvinna med ei vilje av stål, fast bestemt på å beskytte monarkiet - fortalt av to ekspertar på det britiske kongehuset og menneska på i...

Bryllaupet som folket elska

Dronning Elizabeth og prins Phillip gifta seg i 1947. Kort tid etter krigen klarte britane å gje dei eit makelaust bryllaup. 50 år seinare minnest ...

Harry og Meghan: En kongelig krise?

Kjærlighetshistorien deres signaliserte en ny tid. Hvorfor trekker de seg nå tilbake, og hva vil beslutningen bety for det britiske kongehuset?

Kongelig bryllup i Storbritannia

Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London. Vi følger opptakten, vielsen, prosesjonen og mottagel...

Margrethe II - hele Danmarks dronning

Hvordan har det danske folket kunne speilet seg selv i dronning Margrethe? Varmt portrett om dronningen i anledning hennes 80-årsdag.

Den sjenerte kronprinsen

Et åpenhjertig møte med den kommende kongen av Danmark og hans framtidige dronning. Har kronprins Frederik endelig forsonet seg med sin rolle?

Kong Fredrik av folket

Historien om dronning Margrethes far, et folk og en verden i endring. Dansk dokudrama.

Bill.mrk. "Høyreist og humoristisk"

Et uformelt møte med dronning Margrethe II av Danmark. Ved Toppen Bech og Terje Sølsnes. Regi: Beate Arnestad.

Kongelige smykker

De glitrer på nobelfester og gallaer. Dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prinsesse Christina forteller om sine uvurderlige juvelers histori...

Reiselysten?

Ein gresk odyssé med Bettany Hughes

Bli med på ein episk seglas i Odyssevs' kjølvatn. Opplev greske perler der antikken enno lever, overraskar og inspirerer. Britisk reiseserie.

Sue Perkins i grenseland

Sue Perkins har høyrt om smugling, kartell og desperate migrantar frå nyheitene. Men korleis er eigentleg livet langs grensa mellom USA og Mexico?

Australia rundt med Griff

Opplev Australia langs jernbanen som bygde landet, saman med komikaren Griff Rhys Jones. Britisk reiseserie.

Joanna Lumley i Karibia

Karismatiske Joanna Lumley oppdager skjulte perler på Haiti og Cuba.

Silkeveien med Joanna Lumley

En fabelaktig ferd langs den historiske handelsruten som forbinder øst og vest. Britisk dokumentarserie.

Sue Perkins i Japan

Blant geishaer og roboter i solens land. Britisk reiseserie.

Over land - fra London til Mongolia

Kan man kjøre gjennom 22 land på sju uker i en Skoda Fabia 1,2? Torkild, Kyrre og Lars melder seg på Mongol Rally og prøver. Norsk realityserie.

Med kjærlighet for kanaler

Ekteparet Timothy West og Prunella Scales deler en lidenskap. De elsker elvebåter, kanaler og livet langs elvebredden. Britisk reiseserie.

Venezia - den usannsynlige byen

Fransk dokumentar fra 2018. En av Europas mest populære byer er i ferd med å synke. Kan moderne vitenskap berge Venezia fra konsekvensene av klimae...

Eventyr på Galapagos

Underlige skapninger og unik natur venter familien Hall i Stillehavet. Britisk dokumentarserie.

Verdens tøffeste togturer

Ekstreme jernbaneopplevelser venter den som vil tøffe med toget gjennom noen av de mest utfordrende terreng verden har å by på. Britisk reiseserie.

Orientekspressen - den sanne historia

Det oser mystikk, eventyr og luksus av den mest berømte togruta i verda. Kunsten å reise vart aldri den same etter at Orientekspressen opna i 1883....

Under åpen himmel til Santiago de Compostela

Kvart år legg hundretusenvis av menneske ut på pilegrimsvandring mot Santiago de Compostela. Ei reise det blir sagt kan forandre livet til dei som ...

Monty Dons japanske hager

En reise i Japan gjennom vår og høst på leting etter de aller vakreste hagene. Britisk hageserie.

Flåmsbana minutt for minutt

Opplev ei av dei mest spektakulære togreisene her til lands frå orkesterplass. Bli med minutt for minutt frå høgfjell til fjord. Reisa startar på M...

Nordlandsbanen - minutt for minutt

4 årstider - 729 kilometer - 9 timer og 50 minutter. Ta plass, lukk dørene og bli med på en eventyrlig reise med Nordlandsbanen - fra Trondheim til...

Leos reise

Leo Ajkic reiser til noen av verdens mest spennende og fargerike folkefester.

Kjønn, kropp og sex

Mensen

Tamanna inviterer de kuleste gjestene til å fortelle sine flaue, fine og rare mensenhistorier. Det blir tips, utfordringer og kanskje noen hakeslepp.

Skamløs

Hvordan leve uten skam? To unge minoritetkvinner ønsker å frigjøre dagens unge fra negativ sosial kontroll og æreskultur. Norsk livssynsserie.

Storleiken eller dugleiken?

Penislengde, pornoideal, vaginadjup og vulvasmykke. Eit skråblikk på betydninga kjønnsorgan har i liva våre.

Min orgasme

Fra bamsekos til munnsex, overgangsalder og betydningen av eget kroppsbilde. Sju kvinner snakker åpenhjertig om sine orgasmer i livets ulike faser.

Stacey Dooley: 4. mai 2020 · Åpent ekteskap

Polyamorøse Thomas og Cathy lever i et åpent ekteskap. De bor sammen med Nicole, som de begge har et forhold til.

La oss snakke om sex

Pinleg, pussig og pedagogisk. Eit skråblikk på alle tiders seksualundervisning. Britisk serie.

Barbert eller busk?

Kjønnshåret gjer comeback! Aktivisten Chidera Eggerue utfordrar seg sjølv og andre til å ta tilbake den naturlege kvinnekroppen og la det gro.

Spør doktor Ruth

Hun overlevde holocaust og har levd et eventyrlig liv i seksualopplysningens tjeneste. Snart 90 år gammel holder hun fremdeles koken. Amerikansk do...

Sexamen

Vet du alt om sex? Sikkert ikke, og mindre enn du tror! Sexamen er serien som gir deg 30 kjappe svar på ting du ikke visste du lurte på, og er pens...

Trekant

Lærerik realityserie om sex hvor tre ungdommer flytter sammen og hver uke får forskjellige oppdrag for å utforske den seksuelle verdenen.

Jævla homo

I denne dokumentarserien tråkker Gisle inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være s...

Newton - pubertet: 8. Episode 8: Sex og sånn

Programleder: Line Jansrud

Generasjon porno

Gratis sexscener for alle smakar og legningar er i dag berre eit tastetrykk unna. Kva gjer det med oss? Britisk dokumentarserie.

Louis Theroux: 21. juni 2019 · Grenseløs kjærlighet

Kan man elske flere enn den ene? Louis besøker polyamorøse familier i Portland, Oregon.

Louis Theroux: 8. september 2019 · Sex uten samtykke?

Saif beskyldes for å ha voldtatt en medstudent. Han hevder sin uskyld og blir frikjent i retten. Men Louis finner ut at saken har flere sider.

Gina Jaqueline - livet som sugarbaby

Dansk dokumentarserie. Gina går ut med rike menn. De sørger for at hun ikke mangler noe.

Formel for kjærleik

Kjærleik er meir enn berre kjensler. Denne sterke krafta påverkar både kroppen og hjernen. Kva fortel vitskapen om kjærleik.

Chattes: 9. februar 2020 · Sex

"Jenter burde ikke ha sex før ekteskap!" Chattes diskuterer horerykter, myten om jomfruhinna, og programlederne lærer noe nytt!

Lisenskontrolløren: 14. november 2016 · Sex

Sex er nok det temaet som har provosert seerne mest gjennom NRKs historie. Lisenskontrolløren undersøker hvordan fjernsynet har taklet dette temaet...

Ungdom, sex og kjærlighet

Det er ikke alltid lett å snakke om forplantning, kjærlighet, sex og samliv. Denne serien forsøker å belyse en del sider vi opplever gjennom pubert...

Stacey Dooley: 3. oktober 2017 · Sexsalg i Japan

I Japan ble overgrepsbilder av barn forbudt først i 2014. Landet blir ofte kritisert for seksualisering av unge mennesker. Stacey Dooley er i Tokyo...

Forførerskolen

Diana, Lida og Vica søker lykken gjennom å finne en rik mann. Men hvordan? Og er det alt de vil?

Gira på stripping

Stripperlivet byr på mye moro, men har også mørke skyggesider. Dansk dokumentarserie

Nytelsens anatomi

Evnen til å nyte sex, mat og fellesskap sikrer vår overlevelse som art.

Generasjoner: 1. Da uskylden brast

Hvordan finner man som ung sin seksuelle identitet? Da P-pillen kom, i 1967, slapp unge seg mer løs. Det var en seksuell revolusjon. Men da som nå,...

Kom du?

Norsk kortdokumentar fra 2018. Sophia har aldri hatt orgasme. Ina faker, mens Idun sier rett ut at hun ikke kommer. Hvordan opplever disse tre kvin...

To verdenskriger

1944: Hva gjør vi med Auschwitz?

De flyktet fra Auschwitz i april 1944. Rudolf Vrba og Alfréd Wetzlers rystende vitnemål stilte de allierte overfor et forferdelig dilemma.

Nazistenes vei til makten

Fra demokrati til tyranni på fire år. En intens thriller om det politiske spillet som førte Hitler til makten. Britisk dokudrama.

Gulag - Sovjets dødsleirar

Utbytta, fornedra og utsett for umenneskeleg liding. Tjue millionar menneske vart offer for dei sovjetiske arbeidsleirane. Fransk dokumentarserie.

Fred i Europa

Store hendingar og små augeblikk frå heile verda. Til minne om ein maidag som ingen annan, då verda vart sett fri.

Mine besteforeldre og krigen

Fire kjente skodespelarar utforskar dei utrulege krigshistoriene til besteforeldra sine. Britisk dokumentarserie.

De skygger vi arver

Susannes far er dansk og jødisk. Moren er tysk. De trodde krigen var et avsluttet kapittel da de møttes. De tok feil.

Det begynte i Polen

Tysk dokumentarserie.

Apokalypse - andre verdenskrig

Dokumentarserie i seks deler. En spennende og interessant serie om andre verdenskrig, basert på unikt og restaurert arkivmateriale.

Apokalypse - Hitler

Dokumentarserie om Adolf Hitlers vei til makten.

Kampen om Normandie

Tre millioner soldater, hundre tusener skip, fly og tanks. Vendepunktet i andre verdenskrig slik det aldri har vært skildret før: slaget om Normandie.

Hitlers dødstog

Nazistane sende millionar av jødar i døden med tog. Chris Tarrant møter nokre av dei som overlevde dette mørkeste kapittelet i historia.

Mellom to verdskrigar

Første verdskrigen er over. Vi følgjer kvinner og menn tett i mellomkrigstida gjennom dagbøker, brev og memoarar. Tysk dokudrama.

Apokalypse - første verdenskrig

Fransk dokumentarserie. Første verdenskrig var den blodigste konflikten verden har sett.

Apokalypse - krigen som ikke tok slutt: 1. episode

Første verdenskrig er over i november 1918. De overlevende feirer mens soldatene vender hjem, traumatiserte og smittet av spanskesyken. Og samtidig...

Kampen om Normandie

Tre millioner soldater, hundre tusener skip, fly og tanks. Vendepunktet i andre verdenskrig slik det aldri har vært skildret før: slaget om Normandie.

Kampen om Walcheren

Norsk dokumentar fra 2017. Kampene om den nederlandske øya Walcheren ble avgjørende for utfallet av invasjonen i Normandie i 1944. I front kjempet ...

Granatsjokk - soldatens skam

Britisk dokumentar fra 2018. Vi undersøker krigstraumer gjennom det siste århundret, fra granatsjokk til PTSD. Hvorfor strever soldater fremdeles, ...

De som leder verden

Morderen i Manila

Tusenvis har blitt drept i president Dutertes kamp mot narkotika i Filippinene. Journalist Maria Ressa kjemper for demokrati og pressefrihet i landet.

Hillary

Høgt respektert og djupt mislikt. Eit uvanleg nært portrett som også fortel historia til ein heil nasjon. Amerikansk dokumentarserie.

Einar - hele historien

Mild landsfader, knallhard maktpolitiker. Dette er historien om fattiggutten som ble statsminister. Norsk dokumentar.

I møte med Gorbatsjov

Den legendariske filmskaperen Werner Herzog møter Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov.

Castro, Cuba og revolusjonen

Med Castro fekk lille Cuba stor internasjonal betydning. I 60 år har landet vore ein torn i auga for USA og eit symbol på antiimperialisme. Britisk...

Aung San Suu Kyi og generalane

Demokratiet sigra i Myanmar då Aung San Suu Kyi tok over makta. Eitt år seinare forsvarar ho overgrepa mot rohingyaane og isolerer seg frå omverda.

Rettssaken mot Ratko Mladic

Generaloberst Ratko Mladic ble i 2017 dømt til livsvarig fengsel for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Vi følger saken gjennom fem år. R...

Feministeren Margot Wallström

Nært og medrivende portrett av fryktløse Margot Wallström, kontroversiell utenriksminister med en uttalt feministisk agenda.

Kinas sterke mann

Xi Jinping ble historisk da han som første kinesiske statsleder deltok på Verdens Økonomiske Forum i 2017. Men hvem er han og hvordan vil han lede ...

Da Einar Gerhardsen var statsminister

En serie på tre programmer om Einar Gerhardsens periode som statsminister.

Da vi styrte landet

Da vi styrte landet er fortellingen om de mektigste personene i vår tid, nemlig våre seks siste nålevende statsministre. Hver av dem får sin egen e...

Willochs historie

Norsk dokumentar. Til høsten fyller Kåre Willoch 87 år. Fremdeles er engasjementet hans stort, han har full avtalebok og han er en aktiv debattant....

Statsministerdraumen

Hausten 2018 kunne Jonas Gahr Støre bli statsminister. NRK fulgte Støre i kulissane frå start til mål gjennom Krf sitt retningsval. Kvifor gjekk de...

Billedbrev: 24. mars 2010 · Chavez - den røde oberst

Norsk dokumentar. Venezuelas president Hugo Chavez er en av verdens mest omstridte politiske ledere - elsket av sine tilhengere, hatet av sine mots...

Musikk

Helvete - historien om norsk black metal

Norsk black metal blir elsket av fans over hele verden, men er også kjent for sin svært dramatiske historie. Nå forteller musikerne som skapte den ...

URBI - Bare gjør det!

Hvor mye er en drøm verdt, og hva skal til for å slå igjennom som musiker? Vi følger fire unge håpefulle med hele verden for sine føtter.

Amy Winehouse - historien om Back to Black

Det kritikerroste albumet skulle bli hennes siste. Et nært møte med Amy Winehouse og en intim minikonsert som aldri før er vist.

Elton John usensurert

Elton John snakker åpent om barndommen, stjernestatusen og rusproblemene i dette eksklusive intervjuet med Graham Norton.

Astrid S tilbake fra verden

Rennebu-jenta Astrid S reiser verden rundt som artist. I år skal hun gjøre sin første store TV-opptreden på P3 Gull, men først reiser hun hjem for ...

En gang Aurora

Enorm suksess, konserter over hele verden og et ungdomsliv snudd på hodet. For popsensasjonen Aurora ble det for mye. Norsk dokumentar.

Legenda Elvis

Britisk dokumentar frå 2017. Guttungen, sex-symbolet, soldaten, familiefaren, comeback-artisten, Vegas-entertaineren og den avlidne Elvis: Heile li...

Fenomenet Elvis

En av de eldste og mest aktive Elvis-fanklubbene finnes i Norge. Årlig kommer rockekongens gamle band hit, og det arrangeres en egen festival.

Jahn Teigen - ikke som alle andre

Jahn Teigens kjente sanger og opptredener gjennom et langt artistliv. Vi følger hans artistkarriere fra begynnelse til hans bortgang i februar 2020.

Joan Jett: Bad Reputation

Først og fremst artist, men òg ei føregangskvinne i rocken. Pioneren Jett har vore ein tøff og tydeleg stemme sidan starten med The Runaways i 1975.

Silvana - Väck mig när ni vaknat

Rapperen Silvana Imam har tatt Skandinavia med storm. Med sin skarpe tunge har hun blitt et feministikon, men hva fører denne merkelappen med seg?

Hitlåtens historie

Norsk / Svensk dokumentarserie om hitlåter. Hvordan ble de til? Hvordan ser de involverte på låtene i dag?

For vi er gutta

Mannskoret ble startet mest på spøk, men nå opptrer de for 10.000 mennesker. Samtidig rammer krisen dem, og sangen og brorskapet blir svært viktig.

Ung, norsk og verdenskjent

Norsk musikk eksporteres som aldri før. Men hva er det som kreves for å slå igjennom i hele verden? I denne dokumentaren får vi en innblikk i hva l...

Takin Ova - Historien om norsk hiphop

Den norske siden av hiphop. Rap har gått fra å være noe kontroversielt og konfliktorientert til å bli den mest dominerende kraften i populærkulture...

Brian Johnson møter

AC/DCs frontfigur deler erfaringer fra livet på turné med andre musikklegender. Britisk serie.

Larz Kristerz - vil du danse?

Larz-Kristerz er eit av dei største dansebanda i Sverige. Vi følgjer karrieren deira på ei reise i den svenske dansebandkulturen.

Ikonet Grace Jones

Den legendariske Grace Jones har ein særeigen stil, fantastiske antrekk og eit unikt musikalsk uttrykk. I 10 år har Sophie Fiennes følgt popikonet....

Moddis forbudte sanger

Moddi avlyser en konsert i Israel etter voldsom kritikk, men blir inspirert til å undersøke musikkens politiske kraft og finne ulovlige sanger.

Kaveh - 7 steg mot toppen

Dokumentar om en ung rapper.

New Order - Decades

Britisk musikkdokumentar fra 2018. Det ikoniske og brilliante bandet New Order lar seg igjen lokke til konsertscenen. Vi følger forberedelsene mens...

Hovedscenen - TV: 10. februar 2019 · Sammy Davis Jr. "Jeg må være meg selv"

Denne nye dokumentaren er den første virkelig store filmen om den legendariske sangeren, danseren og komikeren Sammy Davis Jr. Hans karriere var uf...

Punx

En serie om norsk punk, new wave, hardcore og postpunk fra 1977 og frem til i dag

Alt e' såre vel - en film om Terje Nilsen

Hans forhold til musikk var som fiskens til havet; det bare er sånn og det er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen fikk poeten en ny stemme.

Billie Porter - bak musikken

Billie Porter møter aktuelle, toneangivande musikkartistar.

Nøkkelen til suksess: 4. Kygo

De jobber på legendariske scener og samarbeider med verdenseliten. Møt fire norske kunstnere som har tatt steget ut av Norge, og gjort verdensomsp...

Trygdekontoret - dokumentar: 15. mars 2017 · Satans barn: På turné med Mayhem

r det kanskje det MOTSATTE av u-hjelp når Necrobutcher og de andre i det legendariske norske blackmetalbandet Mayhem drar på turné i Latin-Amerika?...

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene ...

Møt store personligheter

Fire fine damer

Livet, kjærligheten og karrieren. Bli med på teselskap med fire av Englands største stjerner.

Giganten Buster Keaton

Vakker, prisvinnande hyllest til steinansiktet, komikaren og filmpioneren Buster Keaton, frå den velkjende filmskaparen Peter Bogdanovich.

Rawdah

Hun er modell, alenemor og vernepleier, og drømmer om å bli avbildet i Vogue. Men er motebransjen klar for en norsksomalisk jente med hijab?

Jahn Teigen - ikke som alle andre

Jahn Teigens kjente sanger og opptredener gjennom et langt artistliv. Vi følger hans artistkarriere fra begynnelse til hans bortgang i februar 2020.

Kong Fredrik av folket

Historien om dronning Margrethes far, et folk og en verden i endring. Dansk dokudrama.

Halvdan - Høre tell på jorda

Entertainer, ektemann, pappa, bestefar og kollega. Syttiåringen Sivertsen holder et forrykende tempo. Følg ham et år, på turné og hjemme i Bodø.

Morra mi

De elsker mødrene sine. Men det er noe de aldri har snakket om - før nå.

Sportsdokumentar: 17. februar 2020 · Gigantene som endret langrennssporten

De to gigantene Thomas Wassberg og Juha Mieto utkjempet ikke bare tidenes langrennsduell i OL i 1980, de skulle bidra til å endre sporten for alltid.

Keiseren - Historien om Hilmar Reksten

I 1973 var Hilmar Reksten verdens største skipsreder. Hans skip seilte under norsk flagg selv om mange andre redere for lengst hadde flagget ut. Re...

Hovedscenen - TV: 5. januar 2020 · Kunsten å dirigere

En unik historisk dokumentar med arkivklipp av verdens fremste dirigenter gjennom tidene. Vi møter dem i prøvesituasjoner og under konsert. Kanskje...

Westwood - punker, ikon og aktivist

Fra en barndom i etterkrigstidens Derbyshire til catwalken i Paris følger vi en av moteverdenens mest definerende, egenrådige og rebelske kreatører.

Serena

Amerikansk dokumentarserie. Vi følger Serena Williams på hjemmebane og tennisbanen.

Sonja Henie - isens dronning

Som 24-åring vant Sonja Henie tre olympiske gullmedaljer og hun vant 10 verdensmesterskap etter hverandre. Før fylte 30 år hadde hun spilt hovedrol...

Legenda Elvis

Britisk dokumentar frå 2017. Guttungen, sex-symbolet, soldaten, familiefaren, comeback-artisten, Vegas-entertaineren og den avlidne Elvis: Heile li...

Bobby Kennedy - livet og drømmen

Han preget amerikansk politikk, men hans polariserende visjoner førte til at han ble skutt og drept - som broren John F. Kennedy, fem år tidligere.

Hovedscenen - TV: 6. oktober 2019 · Hovedscenen: Dansescenen

Tre korte portretter på unge koreografer som hver for seg gir et spennende innblikk i hva norske dansekunstnere jobber med for tiden. Koreograf og...

Messias

Norsk dokumentarserie. Fotograf Jonas Bendiksen reiser verden rundt for å møte mennesker som mener de er Guds sønn.

Annie opp av asken

Britisk dokumentar fra 2017. Annie vokste opp med brannskader i fjeset, og har hele tiden trodd at hennes biologiske mor prøvde å ta livet av henne...

Feministeren Margot Wallström

Nært og medrivende portrett av fryktløse Margot Wallström, kontroversiell utenriksminister med en uttalt feministisk agenda.

Livet etter Sana

Svensk dokumentar fra 2018. Iman Meskini som spilte Sana i SKAM, lurer på om hun skal fortsette som skuespiller - og dermed fortsatt behøve å kjenn...

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene ...

Brian Johnson møter

AC/DCs frontfigur deler erfaringer fra livet på turné med andre musikklegender. Britisk serie.

Marilyn Monroes liv på auksjon

Britisk dokumentar frå 2017. Eigedelane til Marilyn Monroe blei seld for over 11 millionar dollar på ein auksjon. Kva fortel klenodia om livet hennar?

Ingmar Bergman - eit liv i fire akter

Svensk dokumentarserie. Bergman er ein av dei mest nyanserte og produktive filmskaparane i historia, men livet hans var også problematisk.

Guddommelig galskap - Knut Hamsun

Norsk dokumentarserie om forfatteren Knut Hamsun.

Da Dylan møtte Jesus

Bob Dylan ble kristen i en urolig tid. Fra 1979 ga han ut tre album med religiøse sanger. Vi får et gjenhør med noen av dem i en serie opptak fra ø...

Mann uten penis

No. dokumentar. Luca (26) er født kvinne, men lever nå som mann. I Mann uten penis får du et nært og nakent møte med transmannen Luca. Det er barnd...

Alt e' såre vel - en film om Terje Nilsen

Hans forhold til musikk var som fiskens til havet; det bare er sånn og det er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen fikk poeten en ny stemme.

Badass Beauty Queen

Kanadisk dokumentar fra 2017. Da den kanadiske Miss World-kandidaten Anastasia Lin uttalte seg om menneskerettigheter, ble hun nektet innreise i Ki...

Hovedscenen - TV: 10. februar 2019 · Sammy Davis Jr. "Jeg må være meg selv"

Denne nye dokumentaren er den første virkelig store filmen om den legendariske sangeren, danseren og komikeren Sammy Davis Jr. Hans karriere var uf...

Elizabeth - dronning av vår tid

Britenes lengst regjerende monark har i sin tid opplevd store endringer, både som statsoverhode, kvinne og mor. Britisk dokumentarserie.

Sandra - første år på tinget

Den unge politikeren Sandra Borch fra Troms gjorde et brakvalg og kom overraskende inn på Stortinget i 2017. Med tydelige forventninger fra velge...

Hans Børli - stemmen under himmelhvelvet

Norsk dokumentar fra 2018. Lyrikeren Hans Børli levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår og ble tidlig glad i bøker. Sko...

Mitt liv

En serie som ser nærmere på personer som har vært med på å forme vår norske samtidshistorie.

Pushwagner

No. dokumentar. Regissørene Even G. Benestad og August B. Hanssen fulgte den eksentriske kunstneren i over tre år. Pushwagner sto i fare for å tape...

Bjørnson - europeeren

Norsk dokumentarserie i tre deler.

Ikon

IKON er en portrettserie av norske kunstnere som har satt spor.

Povel Ramel - hele Sveriges entertainer

Svensk dokumentar fra 2018. Svensk dokumentar fra 2018. En av skandinavisk underholdnings institusjoner i nesten tre tiår, gjennom revyer, humor, T...

Et møte med Jahn Teigen

Hilde Hummelvoll har møtt en optimistisk 60-årsjubilant i et av hans mest suksessrike år som artist.

Sterke historier om barn og unge

Barn i ubalanse

Britisk dokumentarserie. Mange barn med psykiske lidelser og identitetskriser søker hjelp hos Tavistock-klinikken.

Ervin

Da Ervin var 3 år gammel mistet han plutselig språket. Vi følger familien i over to år. Et nært portrett av en familie med et barn med autisme.

Helene sjekker inn: 4. desember 2019 · Alfheim ungdomshjem

Hva skal til for at de unge skal føle seg trygge på en institusjon som skal være hjemmet deres til de blir 18 år? Kan det i det hele tatt kalles et...

Unik - om barn på sykehus

Hvordan er det egentlig å få behandling på sykehus? Serie fra virkeligheten.

Karla og Nordahl

Karla er 6 år og har en storebror som heter Nordahl. Hvorfor tenker Karla at han både er storebror og lillebror?

Brennpunkt: 12. desember 2019 · Hallikens hus

Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?

Kayayo - de levende handlekurvene

Norsk dokumentar frå 2016. Bamunus foreldre har sendt ho til Ghanas hovudstad Accra for å tene pengar på å bere varer. Det er tungt, dårleg betalt ...

Min autistiske son

Jaco liker rugby, dans og vaskemaskinar. Pappa Richard bekymrar seg for framtida til sonen, men finn uventa håp i møte med inspirerande vaksne med ...

Mosuls fortapte generasjon

Terrororganisasjonen IS er drevet tilbake, men etterlater seg hundretusenvis av barn opplært til vold og offervilje.

Hvem stjal min mors barn?

En jødisk familie får livet snudd opp ned når to barn, som forsvant for førti år siden, dukker opp igjen. Fransk dokumentar.

Daniel og Simen

Daniel og Simen lever med den brutale sykdommen Duchenne. De har selv blitt grovt trakassert på nett. Nå jobber de for å bekjempe nettmobbing.

Innafor: 27. oktober 2019 · Selvmord på Instagram - Del 1

Hvordan påvirker unge med selvmordstanker hverandre på sosiale medier? Vilde utforsker et lukket nettverk av unge som deler fra sin vonde hverdag.

Stacey Dooley: 3. september 2018 · Barn i fare

Ungarn har fleire rom-barn i institusjonar enn noko anna land i Europa. Er dette rasisme sett i system? Stacey møter foreldre, barn og tilsette i d...

Etter Inez - å miste et barn

Svensk dokumentar fra 2017. Denize og Filip venter sitt første barn. Men like før termin slutter datteren Inez' hjerte å slå. Tre dager senere føde...

I plastens bakgård

Yi Jie er elleve og bor og jobber på en plastgjenvinningsfabrikk. Sjefen prøver å gi barna skole. Faren til Yi Jie vil bare ha penger til øl.

Mammasjokket

Norsk dokumentar fra 2018. Det endrer livet ditt for alltid. Å få barn kan være det vakreste og det vanskeligste i verden. I "Mammasjokket" møter d...

Tenåringssjokket

Janne Talling trudde ho hadde fått tidenes englebarn - heilt til dei blei tenåringar. Kva gjer du når dottera di begynner å drikke? Eller rett og s...

Klassekameratene - En liten fortelling om det å bry seg

Tre søsken forsvinner plutselig fra Stabekk skole i 1942. Det var som de aldri hadde eksistert. Inntil språkforskeren Finn Erik Vinje ville fortell...

Barn som drep

Kva skal vi gjere med barn som drep? Journalist Susanna Reid møter ungdomar som har utført dei mest grufulle kriminelle handlingar.

Indias kostbare døtre

En jordmor på krigsstien. En ensom mann på frierferd. Den indiske kulturen foretrekker guttebarn, men dette får store konsekvenser for samfunnet. I...

Stacey Dooley: 19. november 2014 · Barn i kryssilden

Am. dokumentar. I Chicago, drapshovudstaden i USA, er nesten halvparten av dei drepne under 25 år. Hardmon-familien er i sjokk etter at Ashley (19)...

Else 8 år, alene i Auschwitz

Finnes det en grense for hvor onde menneskene kan bli? Ingen i familien forsto noe som helst da nazistene banket på døren en natt for å sende lille...

Patrik Sjöbergs mørke hemmelighet

Svensk dokumentar fra 2017. Friidrettstjernen Patrik Sjöberg bar på en hemmelighet i 35 år: Hans første trener misbrukte ham seksuelt. Nå går Patri...

Ein heil familie

Dette er historia til ein syrisk far og hans ti år gamle son. Dei flykta frå krigen i Syria til Norge med ein draum om ei trygg framtid for familie...

Brev til en seriemorder

Svensk dokumentar fra 2017. På vei til fotballtrening blir 16-åringen Kamal skutt fem ganger. Flere år senere mistenkes Peter Mangs for flere skyte...

Arnar og Mia

Arnar hadde ikke venner og ble mobbet gjennom store deler av oppveksten. Vi har fulgt ham fra 13-årsalderen. I dag er han 21. Mia hadde det også tø...

Io vant over kreften

– Nå er det viktig at du er ærlig med datteren din om at hun kan dø, var beskjeden pappa Pil Cappelen Smith fikk av legen i 2009. Men datteren Io o...

Ein heil familie

Dette er historia til ein syrisk far og hans ti år gamle son. Dei flykta frå krigen i Syria til Norge med ein draum om ei trygg framtid for familie...

Historietime

Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie

Et skip forliser under storm i Skagerak. 200 år senere finner dykkere elfenben på havbunnen utenfor Arendal, spor som avslører Norges mørke fortid ...

Jorda i endring

Spesialistar ser på dei største naturkatastrofane som har ramma jorda og finn ut nøyaktig kva som skjedde. Britisk dokumentarserie.

Norske spor i greske landskap

I unge år herjet Harald Hardråde i Middelhavet. Nå jakter norske arkeologer på spor etter vikinger i Egeerhavet.

Kampen om Det hvite hus

En serie om historiske tilbakeblikk på epokegjørende presidentvalg i USA. Amerikansk dokumentarserie. Fortalt av Kevin Spacey.

1944: Hva gjør vi med Auschwitz?

De flyktet fra Auschwitz i april 1944. Rudolf Vrba og Alfréd Wetzlers rystende vitnemål stilte de allierte overfor et forferdelig dilemma.

Då døden tok dei unge - historia om spanskesjuka

For 100 år sidan døydde barn og unge i hopetal over heile Danmark i ein ukjend epidemi. Kan noko slikt skje igjen?

Dagboken

32 klassevenninner skriver felles dagbok i 65 år. En reise fra krig og trange kår til vårt moderne velstandssamfunn. Norsk dokumentarserie.

Dynastiet Kennedy

Sulten drev dem fra Irland. Ambisjonene drev dem til makt, rikdom og brå død. Du vet godt hvem de er, men du kjenner ikke hele historien Am. dokume...

Sagaen om Gudrid Torbjørnsdatter

"Myndig og ferm i all sin ferd" og blant middelalderens mest bereiste. Formidable Gudrid fødte barn i Amerika og dro på pilegrimsferd til Vatikanet.

Romarriket

Storslåtte dramatiseringar av åtte avgjerande dagar som pustar nytt liv i historia til det mektige romerske imperiet.

Tyskland og den kalde krigen

Striden mellom øst og vest i etterkrigstida var både politisk, militær, økonomisk og kulturell. Tysk dokumentar.

Titanic - 10 fatale feil

Fra konstruksjon til katastrofe. Mannskap uten kikkerter og passasjerer som åpnet koøyene i lugarene - isfjellet alene senket ikke Titanic.

Gulag - Sovjets dødsleirar

Utbytta, fornedra og utsett for umenneskeleg liding. Tjue millionar menneske vart offer for dei sovjetiske arbeidsleirane. Fransk dokumentarserie.

Closing Gambit - sjakk og kald krig

En bisarr historie om spionasje, hypnose og yoghurt utspiller seg sommeren 1978. Kommunisten Anatoly Karpov kjemper mot avhopperen Viktor Korchnoi ...

Fred i Europa

Store hendingar og små augeblikk frå heile verda. Til minne om ein maidag som ingen annan, då verda vart sett fri.

1979 - Big bang for vår tid

Skjebneåret 1979 har følgder òg i dag: Thatcher og Saddam kom til makta, Ayatollah Khomeini leia revolusjonen i Iran og Sovjet invaderte Afghanista...

Mine besteforeldre og krigen

Fire kjente skodespelarar utforskar dei utrulege krigshistoriene til besteforeldra sine. Britisk dokumentarserie.

Ikke si det til noen

Den gripende historien til harstadjenta Lillian og hennes kjære Helmut, som ble soldat i Nazi-Tyskland for å skjule sin jødiske herkomst.

Katedralbyggerne

På 1800-tallet var Nidarosdomen i ruiner etter brann og manglende vedlikehold. En massiv innsats måtte til for å gjenreise katedralen.

Den dagen vi gjekk på månen

Månelandinga for 50 år sidan var ein politisk og teknologisk triumf - og ein augneblink som aldri vert gløymt.

Viruset som drepte 50 millionar

Ein dødeleg blindpassasjer vart med soldatane heim frå krigen i 1918: spanskesjuka. Ein tredel av befolkninga i verda vart råka av den fryktelege s...

Svartedauden

Norge blir rammet av den største epidemien i landets historie. Svartedauen er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen. Hvordan opple...

Sannheten Spania vil glemme

Overlevende etter Franco-diktaturet ønsker oppreisning. Ofrene går til sak for å kjempe mot statspålagt hukommelsestap om forbrytelser mot menneske...

Sølvets imperier

Dette er den utrolige historien om hvordan sølvhandelen kick-startet den globale økonomien og bandt Kina sammen med resten av verden. Britisk dokum...

Elizabeth - dronning av vår tid

Britenes lengst regjerende monark har i sin tid opplevd store endringer, både som statsoverhode, kvinne og mor. Britisk dokumentarserie.

USA i fargar

Svartkvite bilete frå USAs fargerike historie får nytt liv med digital kulør. Amerikansk dokumentarserie.

Bobby Kennedy - livet og drømmen

Han preget amerikansk politikk, men hans polariserende visjoner førte til at han ble skutt og drept - som broren John F. Kennedy, fem år tidligere.

Krossfestinga som endra verda

Historia om Jesus er full av politiske intrigar, maktkamp og glødande motsetnader. Korleis fikk den slik enorm betydning?

Sprit, forbud og gangstere

Var forbudstiden i USA en fiasko? Vi ser nærmere på hvordan brennevinsforbudet gav grobunn for korrupsjon og organisert kriminalitet. Amerikansk do...

Menneskeparkene

Mennesker fra hele verden ble stilt ut som dyr på sirkus, messer og i dyreparker. Hvem var disse mennene og kvinnene, og hva var deres historier? F...

Det umulige landet

Vi er et av verdens mest reisende folk - i et av verdens minst framkommelige land. Dette er historien om norske ferdselsårer og hva de har betydd f...

Ti vi heller landet brente

Karl XII angriper Fredriksten festning i 1716. Fredrikshalds innbyggere brenner ned byen for å unngå å bli utlevert til den ambisiøse krigerkongen.

På sporet av Jesus fra Nasaret

Britisk dokumentarserie. Hvem var Jesus fra Nasaret? Skuespiller Robert Powell legger ut på en reise gjennom Det hellige landet.

Israel - et lovet land

Fransk dokumentar. I 1947 stemte FN over en delingsplan for Palestina. Vi ser på Israels 20 første år, sett fra israelsk og arabisk side.

Slaveriets historie

Fransk dokumentarserie. Bomullsmarkene i Amerika er bare ett kapittel i en lang og brutal historie om slaveri.

Mellom to verdskrigar

Første verdskrigen er over. Vi følgjer kvinner og menn tett i mellomkrigstida gjennom dagbøker, brev og memoarar. Tysk dokudrama.

Kings Bay 100 år

Kings Bay Kull Compani starta si gruvedrift i 1916 her, og her hadde også Roald Amundsen sin base. I dag husar staden ein forskarlandsby.

Trikken til Auschwitz

Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

Krossfestinga som endra verda

Historia om Jesus er full av politiske intrigar, maktkamp og glødande motsetnader. Korleis fikk den slik enorm betydning?

Norske røter

Historia om Norge før Norge vart til, om kven vi er og kvar vi kjem frå. Spora gøymer seg i genane våre, i jorda, havet, fjellet - og språket.

Trondheimsreisen

Unike arkivbilder tar oss med på en vidunderlig reise gjennom tiden og Trondheims gater fra starten av 1900 og frem til 1980-tallet.

Norge i krig

Vidkun Quisling et liv - en rettssak

Gjennom rettssaken i Eidsivating Lagmannsrett i 1945 presenteres Vidkun Quisling som person og politiker.

Alliert og alene

To uker etter at Norge ble angrepet i april 1940, kjempet nordmennene en desperat kamp mot verdens største krigsmakt i påvente av den allierte hjel...

Okkupert hverdag

Dagligliv for folk flest under krigen.

Da verdenskrigen kom til Ringerike

I april 1940 kom tyske nazistyrker til Haugsbygd. Flere tusen norske soldater og frivillige samlet seg for å drive dem tilbake i harde kamper. Nors...

Det siste vitnet

Avlyttet, trakassert og utsatt for yrkesforbud. De utførte noen av de dristigste sabotasjeaksjonene Norge så under krigen, men fikk likevel ikke pl...

Anne Marie Breien - i hemmelig tjeneste

Anne Marie Breien innleder et forhold til Gestapo-sjef Siegfried Wolfgang Fehmer. Dette drar henne tettere inn i motstandsbevegelsen.

Leiv Vidar - glemt motstandsmann

Leiv Vidar melder seg tidlig til tjeneste for å bekjempe nazistene. Men motstandsgruppen hans blir oppdaget.

Finnmark mellom øst og vest

En femtedel av Norges landareal ble i 1944-1945 omgjort til et ubeboelig ingenmannsland og over 50 000 mennesker ble med tvang ført bort fra sine h...

Barn i krig

Historiene til kvinner og menn som var barn under andre verdenskrig.

Operasjon Muskedunder - hele historien

Tolv kommandosoldater fikk en iskald ordre: Spreng fabrikken som skal gi Nazi-Tyskland herredømme i lufta. Jobben ble gjort, men prisen var høy.

Trikken til Auschwitz

Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

Holocaust - Tidsvitner

Norsk dokumentar. Før krigen levde det drøyt to tusen jøder i Norge. I dag er bare et fåtall i live. Fem av dem forteller sin historie i denne do...

Husk oss til livet

Et møte med norske jøder som høsten 1942 ble øyevitner da deres nære familiemedlemmer ble arrestert. For flere av dem er dette første gang de snakk...

Høsten de mistet alt

70 år siden brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms.

Reddet av russerne

Befolkningen i Øst-Finnmark var fanget i en krig mellom Tyskland og Sovjetunionen og fikk kjenne på redsel og sult, og deretter glede og frihet.

Kjærlighet i krig

Han var tysk og hun var norsk. Men så kom krigen. Dette er en historie om kjærlighet, og om filmer som forsvant og som dukket opp igjen.

Ikke si det til noen

Den gripende historien til harstadjenta Lillian og hennes kjære Helmut, som ble soldat i Nazi-Tyskland for å skjule sin jødiske herkomst.

Krig og okkupasjon

Fakta og minner fra Norge under og etter 2. verdenskrig.

Hakekorsets profitører

Norsk dokumentar. 130 000 krigsfanger arbeidet som slaver og tvangsarbeidere i Norge under Andre verdenskrig. 18 000 av dem døde. Dokumentarfilmen ...

Skyggespill

Norsk dokumentarserie om Henry Rinnan.

Shetlandsgjengen

Norsk spillefilm fra 1954. Høsten 1941 kommer en britisk admiral til Shetland. Han skal på befaring til en underlig halvmilitær avdeling, kalt She...

Alt hva fedrene har kjempet

Historien om en sønns oppdagelsesreise i farens fortiede fortid som hemmelig sovjetisk etterretningsagent i Finnmark under andre verdenskrig. Norsk...

Rapport fra "Nr. 24"

Norsk dokumentarserie i tre deler om motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

Ragnar Ulstein - Frihetskjemperen

i 1941 flykter Ragnar Ulstein til England og går inn i motstandskampen. Etter krigen bytter han ut våpen med penn som journalist, forfatter og hist...

Gulosten - gangsteren som ble kongens venn

Norsk dokumentar. Johannes Andersen, kjent som Gulosten, var i mellomkrigstiden Norges mest berømte kriminelle. Under andre verdenskrig blir Gulost...

Offer eller spion

Under andre verdenskrig gjennomførte Asbjørn Sunde, "Osvald", 109 aksjoner. I 1954 ble han dømt til åtte år i fengsel for spionasje. Var han et off...

Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lag...

Generalen som ikke ville skyte

Et program om den nære forbindelsen mellom Churchills vei til topps i britisk politikk og malmbyen Narvik, en forbindelse som lett kunne bli ødeleg...

Historien om "Under en steinhimmel"

Portrett av Knut Andersen som regisserte spillefilmen "Under en steinhimmel" i 1974.

I Jan Baalsruds fotspor: 1. I Jan Baalsruds fotspor: Katastrofen i Toftefjord

Spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes gjenopplever den utrolige flukthistorien til Jan Baalsrud gjennom Nord-Troms. Etter krigen ble Linge...

Filmavisen: 21. mai 1945

Første filmavis etter krigen. Fanger frigis, Kronprinsen kommer til Oslo og landssvikere blir tatt.

Filmavisen: 28. mai 1945

Uke 21

Polititroppene

Norsk dokumentarserie.

På hjul med Telemarksheltene

"Helterittet" på Rjukan er et terrengsykkelritt som følger tungtvannssabotørenes deknings- og fluktruter.

Krigen og tungtvannet

Atomkappløpet er i gang. Under krigen jobber begge sider på spreng for å være de første til å få ferdig atombomba. Men da trengs tungtvann fra Norge.

Krigens beste historie - Kampen om tungtvannet

Tungtvannsaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig er skrevet om og filmatisert en rekke ganger, og nå er den aktuell igjen som TV-serie på NRK. ...

Tungtvann i Tinnsjøen

No. dokumentar. I dette programmet fra 1984, møter vi både sabotører og overlevende fra den dramatiske torpederingen på Tinnsjøen i februar 1944. ...

Krigsår på Svalbard

Tysk overmakt, britisk arroganse, dramatikk og falne. Også Norges arktiske utposter fikk smake krigens meningsløshet. Ved Hans Børge Hartvigsen

Den usynlige motstanden

Om etterretningstjenesten som ble utført i Narvik-området under 2. verdenskrig. En av informantene var en tysk soldat som samarbeidet med norsk ett...

Den norske handelsflåten under krigen

Dokumentarprogram

Marinen i kamp

Tilbake til Oscarsborg

Reportasje fra 1990. Krysseren Blücher ble senket i Drøbaksundet 9. april 1940. 50 år senere inviterte Dagsrevyens Olav Gran-Olsson ti tyske soldat...

Evig heder: 3. episode

Norsk dokumentarserie. (3:6) Dette programmet om norske krigsseileres innsats under den andre verdenskrig handler for en stor del om hjemmeflåtens ...

Invasjonen av Norge - Blüchers siste reise

I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. S...

Tirpitz - Det siste slaget

Norsk dokumentar. Det tyske slagskipet "Tirpitz" var fra 1942 en konstant trussel mot allierte handelsskip. For 70 år siden, 12. november 1944, bl...

Murmansk-konvoiene

Norsk dokumentarserie.

Avskjed med et skip

Undervannsbåten "Uredd" forsvant under et tokt til Norge under krigen. Høsten 1985 ble vraket funnet sør for Bodø. Stedet er nå vigslet som krigsgr...

Strandhogg i Lofoten

Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og eng...

Da hovedstaden flyttet til Troms

Fram til 7. juni 1940 oppholdt kongen, kronprinsen og regjeringen seg i Troms, og i Tromsø fantes Norges siste frie kringkaster. Herfra leste Norda...

Polititroppene

Norsk dokumentarserie.

På flukt over Kjølen

En serie om flyktningetrafikken fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig.

Hvorfor kom Norge med i krigen?

Norsk dokumentar fra 1990. En rekke historikere fra flere land forklarer hvorfor Norge i 1940 plutselig ble interessant i et stormaktsspill. Vi får...

De kom som venner

Gjenerobringen av Narvik i mai 1940 var de alliertes første seier over tyskerne i den 2. verdenskrig. Nabobygda Bjerkvik betalte en høy pris for de...

Tyskerne kommer

Tyskerne kommer

Programmet tar utgangspunkt i amatørfilmen som ble tatt opp før, under og etter bombingen av Elverum i 1940. Dette var en terrorbombing i kjølvanne...

Dikt fra krigens tid

Vinterkrigen - et jubileum i glasnostens tegn

Femti år siden krigen - som ikke bare angikk Finland og Sovjetunionen, men også Norge. Ved Morten Jentoft.

Følg pengene

Boligtaperne

Hvorfor blir noen mennesker presset ut av sine egne hjem?

Boligprisene i byene stiger, men det gjør ikke lønnsnivået. Hvorfor blir noen mennesker presset ut av sine egne hjem?

Jakten på telefonsvindlerne

Kriminelle callsenter opererer døgnet rundt for å lure deg og meg

Kriminelle callsenter opererer døgnet rundt for å lure deg og meg. Nå avslører lekkede overvåkningsopptak hvordan svindlerne jobber.

Direktesalg og tomme løfter

Falske løfter om berømmelse og penger

Årlig får tusenvis av unge kvinner løfter om berømmelse og penger. Vil kvinnene bli de neste påvirkerne eller blir de lurt i et kynisk pyramidespill?

Dubai-damer - betalt for å feste

tre svenske jenter lokkes til å jobbe som nattklubbsvertinner i Dubai

Sol, luksus og penger lokker tre svenske jenter til å jobbe som nattklubbsvertinner i Dubai. Men medaljen har en bakside.

Byrå 39: Nord-Koreas pengemaskin

Kontor 39 går over lik for skaffe kontantar til Kim-regimet

Falske dollar, forsikringssvindel, smugling av våpen og menneske. Det myteomspunne Kontor 39 går over lik for skaffe kontantar til Kim-regimet.

Den islandske fiskeriskandalen

Tydde til korrupsjon for å skaffe seg fiskekvoter

Konsernet Samherji skal ha sluset millionbeløp via skatteparadis og bestukket tjenestemenn i Namibia for å skaffe seg ettertraktede fiskekvoter. Is...

Sølvets imperier

Sølv kick-startet den globale økonomien

Dette er den utrolige historien om hvordan sølvhandelen kick-startet den globale økonomien og bandt Kina sammen med resten av verden. Britisk dokum...

Mennene som plyndret Europa

Europas største skattesvindel i moderne tid

Europeiske medier har avdekket det som omtales som Europas største skattesvindel i moderne tid, hvor finansfolk, advokater og banker har hjulpet in...

Følg pengene

Enorme pengesummer påvirker valgkampen

Amerikansk dokumentar fra 2018. Anonyme pengebidrag til politisk valgkamp er siden 2010 tillatt i USA. Kandidater som ikke tjener næringslivets int...

Spillet om oljen

Pokerspillet om oljen

Fransk dokumentar fra 2018. Mot slutten av 2013 faller oljeprisene, og på to år er verdien redusert med 70 prosent. Skyldes prisfallet et spill mel...

Banken som ble syndebukk

Hvorfor fikk én liten bank hele straffen etter finanskrisen?

Etter finanskrisen i 2008 kjempet familien Sung en årelang kamp i retten. De drev banken Abacus, den eneste banken i USA som ble siktet for lovbrud...

Vikinger mot ulver - slaget om finans

Kan oljefondet gjøre etisk kloke investeringer?

Du og jeg eier oljefondet, verdens største statlige fond, som skal gjøre etisk kloke investeringer. Kan og vil det utgjøre en forskjell? Det spør f...

Penger og lykke

De drømmer om et bedre liv i et klassedelt samfunn

Britisk dokumentar fra 2015. I USA og Storbritannia har 0,1 prosent av befolkningen like mye penger som de fattigste 90 prosentene. Sju personer st...

Kunst og cash

Kan verdien av kunst måles i kroner og ører?

Hvor passer kunsten inn i forbrukersamfunnet? Kan verdien av kunst måles i kroner og ører? Regi: Nathaniel Kahn. Amerikansk dokumentar fra 2018.

Gratis penger til alle

Hva gjør man når jobbene forsvinner?

Ned. dokumentar. Ny teknologi gir store endringer i arbeidsmarkedet verden over. Behovet for arbeidskraft minsker, befolkningen øker og det er usik...

Brennpunkt: 25. oktober 2016 · Pengepredikanten

Guds velsignelse har en prislapp

Han tilbyr frelse, helbredelse og suksess. Den som ber, skal få. Og den som gir, får enda mer. Jan Hanvold leder TV Visjon Norge. Kanalen har de si...

Det store sigarettmysteriet

De reiser til Malta for å avsløre en konspirasjon

Etter anklagelser om å ha mottatt bestikkelser fra tobakksindustrien, forlot John Dalli sin post som EU-kommissær for helse. To danske journalister...

Vitenskap

Genar på bestilling

Med CRISPR-metoden for genredigering er sjølve skaparverket lagt i hendene våre. Korleis vil det endre oss?

Verden mot virus

Koronapandemien truer en hel verden. Norske John-Arne Røttingen leder WHOs arbeid med å finne en fungerende medisin. Det står mellom flere ulike me...

Jakten på en ny verden

Britisk dokumentar i to deler. Stephen Hawking mener at tiden på jorden renner ut og at menneskehetens fremtid ligger i stjernene. Kan vi finne oss...

Hubble - tidenes stjerneshow

Vi har alltid drømt om å forstå universet, og i 30 år har Hubble-teleskopet gitt oss nye svar. Men mange har ofret mye på den dramatiske reisen.

Jorda i endring

Spesialistar ser på dei største naturkatastrofane som har ramma jorda og finn ut nøyaktig kva som skjedde. Britisk dokumentarserie.

En overvåket verden

Ansiktsgjenkjenning, følelsesdetektorer og selvstyrte drapsdroner. Mennesker kan overvåkes på stadig mer avanserte måter.

Dinosaurenes konge

Med magisk dataanimasjon trylles en imponerende Tyrannosaurus rex fram. Den mest realistiske så langt, basert på nye funn, kunnskap og teknologi.

Planetene

Hver planet i solsystemet har en dramatisk historie. Britisk dokumentarserie

Hvem kjører?

Kan vi legge livene våre i hendene på selvkjørende biler? Et innblikk i hvordan de faktisk virker og hvordan fremtiden kan se ut.

Concorde - gjennom lydmuren

Det supersoniske passasjerflyet kunne krysse Atlanterhavet på under 3,5 timar. Vi ser på historia, politikken og teknologien bak Concorde. Fransk d...

Framtidas superframkomstmiddel

Frakt og ferdsel er i enorm forandring. Korleis ser bilar, droner og skip ut i framtida? Dansk dokumentarserie.

Fremtidens byggeklosser

Hus av sopp og datalagring i sand. Ny teknologi og nye materialer gir spennende muligheter.

Den kreative roboten

Vil kunstig intelligens gjøre menneskeheten avleggs? Dokumentarist Tommy Pallotta prøver å bygge en robot som kan erstatte ham som filmskaper. Nede...

Falske minne

Kan vi stole på hugsen? Minna våre fortel oss kven vi er, men ny forsking viser at vi kanskje ikkje hugsar så godt som vi trur. Kanadisk dokumentar...

Med røntgenblikk på pyramidane

For fyrste gong på 30 år skal eit internasjonalt forskarteam granske den fasinerande Kheopspyramiden nærmare. Vil dei finne eit hemmeleg skattekammer?

Slik vinner du

Kan matematikk gjøre oss lykkeligere? Doktor Hannah Fry tar oss med på et morsomt matteeventyr i jakten på suksess.

Matematikkens magi

Er matematikk et oppfunnet språk eller er det en fundamental del av universet? Doktor Hannah Fry utforsker matematikkens mysterier. Britisk dokumen...

Det perfekte mennesket

Korleis ser den perfekte menneskekroppen ut? Doktor Alice Roberts snakkar med ekspertar innan medisin og biologi for å finne ut dette. Britisk doku...

Schrödingers katt

Norsk magasinprogram om forskning, populærvitenskap og teknologi. Reportasjer og dokumentar om nyheter innen forskning, vitenskap og teknologi.

Folkeopplysningen

Andreas Wahl undersøker nye tema hvor det er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle oss.

Vitenskapen bak medaljen

Vi møter fire norske VM-håp som alle bruker vitenskap for å nå målene sine om medaljer i vinterens mesterskap.

Viten og vilje

Kan vitenskapen hjelpe oss med problemer vi enda ikke har løsning på, og gi oss håp for framtida?

Evig ung

Må vi egentlig dø? Solveig vil leve så lenge som mulig sammen med de hun er glad i. Hva kan hun selv gjøre, og hva kan vitenskapen hjelpe henne med?

Kampen om livet

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om livet.

Facebooks dilemma

Hvilken trussel mot personvern og demokrati står Facebook for? Og hvilken rolle spiller nettverket i å så splid blant verdens folk?

Fremtidens diett?

Britisk dokumentar fra 2018. Kan lynkurer være løsningen på vektproblemer? Fire overvektige forsøkspersoner går gjennom et ekstremt slankeprogram p...

Droner ute av kontroll?

Droner over London Gatwick lufthavn førte til parkerte fly og kaos for 140.000 mennesker. Hvilken fare utgjør droner?

Det digitale dopet

Treåringen er stum og har autistiske trekk. Etter få dager utan dataskjermer snakker han. Hva gjør digitale medier med oss? Fransk dokumentar fra 2...

Teknologiens mørke sider

Br. dokumentar i to deler. Vil kunstig intelligens og roboter gi færre jobber og større ulikheter i samfunnet?

Teknologien som forandrer oss

Den revolusjonerer livet vårt, endrer seg i rekordfart og gir fantastiske muligheter. Men kan den også være vår sikre undergang?

Kroppens kamp mot klokka

Kva gjer den biologiske klokka med helsa vår? Og kan vi bli flinkare til å passe den interne tida betre? Ein biolog leitar etter svar.

Smartere enn deg?

Kunstig intelligens - venn eller fiende? Professor Jim al-Khalili ser på maskiner som kan etterligne, forbedre og utkonkurrere oss.

Med livet som innsats

Andreas Wahl tester fysiske lover i halsbrekkende eksperimenter - med livet som innsats.

Det magiske nordlyset

Det spektakulære nordlyset slutter aldri å begeistre og forundre oss. Hvordan oppstår det? Kan det hjelpe oss i søken etter liv på andre planeter?

Tidstyvene

Tiden vår er en verdifull ressurs som mange aktører gjør krav på. Hvordan kan vi ta tilbake kontrollen?

Tillitskoden

En fabel fra vår nære framtid om hvordan blokkjedeteknologi kan endre samfunnet. Øker den tilliten mellom oss, eller styrker den totalitære regimer?

Kan vi bygge ei tidsmaskin?

Klart du kan reise i tid! Forskarane må berre finne ut korleis dei skal manipulere naturlovane og nytte ormehol, fotonar og tidskrystallar først.

Amazon-effekten

Med sin svimlende markedsverdi på nesten 800 milliarder dollar er Amazon verdens største nettbutikk, med enorm påvirkningskraft på folk og samfunn....

Kriminalitet og vold

Louis Theroux: 4. januar 2018 · Mord i Milwaukee

Britisk dokumentar fra 2017. Milwaukee er en av de fattigste byene i USA. Byen preges av raseskille og kriminalitet, og forholdet mellom mange av b...

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Jakten på telefonsvindlerne

Kriminelle callsenter opererer døgnet rundt for å lure deg og meg. Nå avslører lekkede overvåkningsopptak hvordan svindlerne jobber.

Harvey Weinsteins fall

Fra visjonær mogul til symbol på menn som misbruker makt. Historier fra Hollywoods skyggeside.

Dødelig blasfemi

Pakistan har dødsstraff for å krenke profeten Muhammad. Det utnytter islamisten Khadim Hussain Rizvi for alt det er verd i sin jakt på politisk makt.

Roll Red Roll

Ei ung jente blir offer for seksuelle overgrep og uthengt på sosiale medier. En hel by ser en annen vei. Prisbelønnet True Crime.

Bevæpnet i klasserommet

Bør lærere kunne skyte for å beskytte elevene sine? - Ja, mener sheriff Jones. - Nei, mener 17 år gamle Cooper, som selv ble skutt på skolen.

Kokainens bakmenn

Ein mørk og brutal krig utkjempast. Vi blir med forfattar Rusty Young til Bolivia. Her freistar han å avdekkje bakmennene bak kokainhandelen. Briti...

Dødelig knyttneve

Et enkelt knyttneveslag kan endre liv i løpet av sekunder. Hvilke følger kan en enkel voldshandling få for den som slo, den som ble slått, familien...

Pistol nr. 6

Øydelagde familiar, terroriserte nabolag og grufulle mord. Det einaste som bind desse hendelsane saman er ein pistol.

Mishandlet av dama

Alex var dager fra å dø da politiet fant ham, grovt mishandlet av jenta han elsket.

Mishandlet

Hvordan er det å leve med en du frykter? Vi møter modige kvinner som snakker ut om grov vold i hjemmet.

Mishandlet - veien ut

Hvordan kommer du deg trygt ut av et voldelig forhold? Eksperter på området gir sine råd.

Brennpunkt: 9. oktober 2018 · Voldtekt

Norsk dokumentar fra 2018. Tre kvinner kjemper for at mennene de sier voldtok dem skal bli straffet. Men sjansen for at en voldtektsanmeldelse ende...

Mann. Utsatt.

Norsk dokumentar. Hver tolvte gutt blir seksuelt misbrukt i Norge. Mørketallene er trolig store. Menn som ble misbrukt seksuelt som barn og en dømt...

Trygdekontoret: 22. mars 2017 · Voldtekt

Mange har blitt det og de færreste snakker om det. Men i kveld gjør de nettopp det, på Trygdekontoret. Det skal handle om voldtekt.

Min voldtektshistorie

Britisk dokumentar fra 2017."Skammen føles som en tung, tung vekt som knuser deg og hindrer deg i å si noe". Ti voldtektsofre forteller sine histor...

Gigantjakten

En fengselsflukt fra 1963 ble norgeshistoriens største menneskejakt. Det som skjedde skulle endre politiet for alltid.

En drapsmann i klasserommet

Med en halvautomatisk rifle dreper 19-åringen 17 mennesker ved Florida-skolen i februar 2018. Overlevende elever starter en global aksjon for stren...

Ikkje ein av oss

Britisk dokumentar frå 2018. Han var ikkje i ein gjeng. Gjekk ikkje med kniv. Har aldri hatt trøbbel med politiet. Men fordi han er svart, trur ikk...

Dødsstraff

Kva er den verkelege konsekvensen av dødsstraff? Tre personar fortel om det amerikanske rettssystemet, justismord, mislukka avrettingar og familiar...

Brev til en seriemorder

Svensk dokumentar fra 2017. På vei til fotballtrening blir 16-åringen Kamal skutt fem ganger. Flere år senere mistenkes Peter Mangs for flere skyte...

Innafor: 19. november 2018 · Volden

Hva får noen til å slå ned tilfeldige mennesker på gata, banke dem til blods og stikke av? I denne episoden møter programleder Vilde noen av Norges...

Falske forklaringar

Kvifor tilstår menneske lovbrot dei ikkje er skuld i? Forsvarsadvokaten Jane Fisher-Byrialsen vil ha slutt på at amerikanarar lar seg presse til fa...

Samfunn

Surrogatmor

Hvert år blir barnløse par foreldre ved hjelp av surrogati. Hvordan tar man imot en så stor gave? Og hvordan er det å gi fra seg et barn? Dansk do...

Kampen om Grønland

Rapperen Josef, aktivisten Paninnguaq, politikerne Kaaleeraq og Tillie. En ny generasjon grønlendere. Utålmodig etter endring, men uenig om veivalget.

Gift

Tør du å snakke med kjæresten din om alt? Modige par stiller hverandre uventede spørsmål.

En ny start

Syriske Rabeaa drømmer om å gjenskape familiefølelsen for sønnen Kais. Men de to kom alene til Norge, og det føles ikke som hjemme. Ennå.

Dubai-damer - betalt for å feste

Sol, luksus og penger lokker tre svenske jenter til å jobbe som nattklubbsvertinner i Dubai. Men medaljen har en bakside.

Lærar med tourette

Natalie bannar høgt i klasserommet. Ho har Tourettes, og møter dagleg utfordringar som få av oss forstår. Det stansar ho ikkje frå å følgje draumen.

Drittsekkteorien

Bortskjemte, selvopptatte og ufordragelige. Hvor kommer alle drittsekkene fra? Og hvorfor heier folk på dem?

Den nye abortkampen

Fransk dokumentar fra 2018. Valg av konservative og populistiske regjeringer truer abortrettighetene over hele verden. Denne dokumentaren undersøke...

Befolkningsveksten - er vi for mange?

Vi blir stadig flere, stadig eldre og bor stadig tettere. Det kan være ti milliarder av oss om tretti år. Kan vi forberede oss selv og jorda på det?

Opprørsskolen

Forsøksgymnaset er Norgeshistoriens mest spennende skoleeksperiment, en videregående skole styrt av elever og lærere i fellesskap.

Jøde!

Er det farleg å ha jødisk bakgrunn i Danmark i dag? Jødehatet aukar i Europa, men Sanne Cigale vil ta eit oppgjer med frykta. Dansk dokumentarserie

Reformisten - en kvinnelig imam

Sherin åpner Nordens første kvinneledede moské. Hun ønsker å bryte ned kjønnshierarkier i islam, men religiøse tradisjoner er ikke enkle å endre. D...

Innafor: 1. april 2019 · Midlertidig fremtid

Ragnhild opplever en kort periode med arbeidsledighet og synes det er tungt og skamfullt. Arbeidslivet er usikkert og fullt av midlertidige stillin...

Anders, jeg og hans 23 kvinner

Nahid oppdager at mannen hun treffer, tennisspilleren Anders, har 23 andre kvinner. 23! Nå vil hun lage en film for å få utløp for sinnet.

Rånerjævel

Biler, rølp og rock n'roll. Hva er prisen for å leve et bekymringsløst liv?

Kampen

Mannsorkesteret Kampen trenger desperat å rekruttere nye medlemmer. Et prøveprosjekt med kvinnelige musikere skaper stor splittelse blant mennene.

Minding the Gap

For Bing og kompisane hans i Rockford, Illinois var skateboarding livet. Nært og sterkt om det å bli vaksen, med dårleg økonomi og valdeleg familie...

Sjåfører du ikke vil møte

De spiser, sjekker telefonen og sminker seg mens de kjører. Åtte sjåfører filmes i seks måneder.

Problemet med Apu

Komikeren Hari Kondabolu elsker The Simpsons, men hater seriens indiske kjøpmann, Apu. Hvilken rolle spiller denne karikaturen for sør-asiater i USA?

P3dokumentar: 3. Langt til bloggtoppen

Frederik JJ (16) blogger om ishockey, eldreomsorg og kosmetikk, mens Norway Twins (30) videoblogger om ting de har brukt opp og mobbing. Hva er det...

Til Myanmar med Simon Reeve

Simon Reeve reiser til Myanmar, eit land i omvelting. Skuldingar om etnisk reinsing og folkemord pregar overskriftene om nasjonen. Britisk dokument...

Hvorfor tiden flyr

Ta deg tid til å tenke over tiden. Det har en fransk lærer og elevene hans gjort. Fransk feelgood-dokumentar.

God muslim - moderne kvinne?

Er det mogleg å vere ei sterk, uavhengig kvinne og ein god muslim? Mehreen Baig møter kvinner i ulike islamske miljø.

Forførerskolen

Diana, Lida og Vica søker lykken gjennom å finne en rik mann. Men hvordan? Og er det alt de vil?

Polen, Gud og politikken

Polsk dokumentar fra 2018. Den katolske kirken spiller en sentral rolle i polsk samfunnsliv. For det regjerende Partiet for lov og rettferdighet (P...

Helt frivillig

Har rikdommen gjort oss nordmenn late og selvopptatte? Heldigvis ikke. Over hele Norge står alltid noen klare til å hjelpe andre. Helt frivillig.

Den verdifulle skogen

Den eventyrlige og omskiftelige historien til norsk skogbruk handler om trelast, papir, globalisering, digitalisering og det grønne skiftet. Norsk ...

Lovens lengste arm

Bli kjent med de som har valgt å håndheve loven litt utafor allfarvei. Der store avstander og vær er avgjørende - og der alle kjenner alle. I denn...

Helbred meg i Jesu navn

Britisk dokumentar fra 2017. Ekteparet Mellor er reisende i mirakler. Kan de helbrede Emily, som har cerebral parese?

Jesus lever på Karmøy

Svein Helge, 23, vil redde den gamle bedehuskulturen. Sammen med venner arrangerer han gammeldags basar for å få penger til å restaurere et gammelt...

Babyhatar

Komikaren Joanne McNally er nesten sikker på at ho ikkje ønskjer barn. Men kvar gong ho snakkar om det får ho høyre at ho tek feil.

Draumen om idealbyen

Svensk dokumentar frå 2018. Planleggjarane ville bygge ein mønsterby for 200 000 menneske utanfor Göteborg. Ekspertane seier Hjällbo er mislukka, m...

Supernerd

Norsk dokumentar fra 2013. Cosplay, eller costume play, er en livsstil der folk kler seg ut som superhelter og karakterer fra manga og anime, video...

Vogue Williams: Going it Alone

Irsk dokumentar fra 2018. Verdens største sædbank har hjulpet 1500 irske barn til verden, mens donoren Ed Houben har blitt far til 118 på gamlemåte...

I skyggen av oljeeventyret

Dokumentarist Marte Hallem tar oss med tilbake til egen ungdomstid i Verdal på 1990-tallet. Hun forsøker å forstå hvorfor så mange fra hennes omgan...

Blanda følelsar

Amerikansk dokumentar frå 2017. Amir Orian underviser unge israelarar i skodespel. Han fortel elevane sine kva han synest om at Israel angrip Gaza....

Bør eg gifte meg med fetteren min?

Britisk dokumentar frå 2018. I Storbritannia er ekteskap mellom syskenbarn lovleg. Snart må 18 år gamle Hiba bestemme seg. Skal ho skal følgje fami...

Brexit bak kulissene

Et uvanlig nært portrett av EUs fargerike og frittalende brexit-koordinator Guy Verhofstadt. I to år har kamerateam fått følge ham privat og på job...

På bortebane

Norsk dokumentarserie. Norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste land, men betyr det at vi alltid har rett?

Den skandinaviske landsbyen

Norsk dokumentar fra 2018. Rumenske migranter har blitt et vanlig syn i norske byer. Hvorfor reiser de hit, og hva skjer med stedene de forlater? B...

Kvifor slaveri?

Dokumentarprosjekt. Enno lever slaveriet. Enno eig og utnyttar menneske andre menneske.

Trygdekontoret - dokumentar

Trygdekontoret - dokumentar: 22. april 2018 · På Paradise hotell

Thomas får bli med bak kulissene når årets sesong av Paradise Hotel skal lages. Hva er det som gjør at unge folk vil la seg filme døgnet rundt.

Trygdekontoret - dokumentar: 18. mars 2018 · Magiens død

Thomas Seltzer jakter på sine barndomshelter - tryllekunstnerne. For hvor ble de egentlig av, disse en gang så populære magikerne som trollbandt he...

Trygdekontoret - dokumentar: 16. september 2019 · By, land og en skalla mann

Norge har aldri hatt færre bønder, Senterpartiet har aldri vært større. Thomas Seltzer har reist Norge rundt med Trygve Slagsvold Vedum.

Trygdekontoret - dokumentar: 27. mai 2019 · Cannabiz

Cannabis pleide å være samfunnsfiende nummer én. Nå er det en milliardindustri. Thomas Seltzer møter en levende hasjlegende, noen slicke finansfolk...

Trygdekontoret - dokumentar: 30. november 2015 · Gran Canaria: Helg i solnedgang

Noen mil utenfor Afrikas kyst ligger et lite stykke Norge. Thomas drar til Gran Canari for å møte nordmenn som drikker billige cervezas i livets so...

Trygdekontoret - dokumentar: 27. februar 2017 · Psykedelisk utviklingshemmet: Thomas tripper

Kan man kurere angst og depresjon med LSD og fleinsopp, eller er disse stoffene inngangsporten til helvete? Thomas Seltzer tar saken.

Trygdekontoret - dokumentar: 7. november 2016 · I Hillary og Donalds bakgård

Thomas Seltzer reiser i kveld tilbake til sine amerikanske røtter for å finne ut hvem familien skal stemme på i årets presidentvalg, og hvorfor. Vi...

Trygdekontoret - dokumentar: 25. februar 2018 · Kvinner bak murene

Thomas Seltzer møter kvinnelige fanger i et av de strengest bevoktede fengslene i Norge. I Bredtveit kvinnefengsel sitter noen av dem som regnes so...

Krig og konflikt i dag

Colombia etter freden

Etter 52 år legg Farc-geriljaen ned våpna. I retur er dei lova politisk makt og sosial rettferd. Men ikkje alle colombianarar er samde i fredsavtalen.

Nowhere to hide

Norsk dokumentar fra 2017. Nori Sharif er sykepleier i Jalawla, Irak. I kjølvannet av den amerikanske tilbaketrekningen rykker krigen stadig nærmer...

Afghanistans evige strid

På 1960-talet er Afghanistan eit fredeleg, liberalt samfunn, men blir snart kasta inn i krigar som framleis rasar i dag.

Irans militære mesterhjerne

Irans viktige militærleder og etterretningssjef ble drept i et amerikansk angrep i Bagdad. Hvem var han egentlig, generalmajor Qasem Soleimani? Bri...

Korea - den endelause krigen

Koreakrigen tok eigentleg aldri slutt. Historiske opptak frå nyopna arkiv gir oss eit nytt innblikk i konflikten. Amerikansk dokumentar i to delar.

En soldats betroelser

Hvordan er det å gå i krigen? Kan adrenalinet, fellesskapet og formålet oppveie for redselen, sorgen og smerten? Krigsveteraner forteller om alt de...

Norge i krig - oppdrag Afghanistan

Gjennom et halvt år har journalister fra NRK fulgt norske soldater i Afghanistan. Norsk dokumentar.

Exit Afghanistan

Norsk dokumentarserie i fire deler. I september 2012 trakk de norske soldatene i NATO-styrken seg ut av den nordlige Faryab-provinsen i Afghanistan...

Brennpunkt: 12. mars 2013 · De gode bombene

Hva skjedde når fredsnasjonen Norge plutselig tok et hovedansvar for å bombe Libya? Hvordan kunne det skje med full nasjonal oppslutning? To av de ...

Aleppos fall

Hva skjedde egentlig med Den arabiske våren? Norsk-syriske Nizam Najar reiser til Aleppo for å få svar. Han følger opprørsgruppen Free Syrian Army ...

Brennpunkt: 7. april 2015 · Fra Veitvet til IS-fronten

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva e...

Brennpunkt: 22. februar 2016 · Talibanistan

Naqibullah var en helt for norske politikere. Han var trener for fotballaget Faryab United. Han tok med seg de unge fotballspillerne til Norway C...

Brennpunkt: 15. november 2016 · Våre allierte

Norge har sendt ut soldater for å delta i krigen mot IS i Irak og Syria. Der kjemper de på samme side som lokale sikkerhetsstyrker, militser og fre...

Fanget av ild

Norsk dokumentar fra 2018. Denne våren er det 40 år siden de første norske soldatene ble sendt til FN-tjeneste i Libanon. Den norske FN-styrken hav...

Konflikt

Ferguson - politidrapet som endret byen

Amerikansk dokumentar fra 2017. Den svarte, ubevæpna tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av politiet i 2014. Vi følger noen av aktivistene ...

Rohingyaene - forfulgt og fordrevet

"Buddhisme handler om toleranse. Men vi kan ikke være tolerante hele tida". Rohingyaene er ofre for folkemord i et land der majoriteten er buddhister.

Aung San Suu Kyi og generalane

Demokratiet sigra i Myanmar då Aung San Suu Kyi tok over makta. Eitt år seinare forsvarar ho overgrepa mot rohingyaane og isolerer seg frå omverda.

Kashmir - krig i paradis

Befolkningen i vakre, men konfliktfylte Kashmir er fanget mellom indiske og pakistanske styrker, opprørsgrupper og militante islamister.

Opprøret på Den himmelske freds plass

Kva skjedde eigentleg dei blodige vårdagane i 1989, då kinesiske styremakter slo ned protestane i Beijing? Amerikansk dokumentar i to delar.

Irans militære mesterhjerne

Irans viktige militærleder og etterretningssjef ble drept i et amerikansk angrep i Bagdad. Hvem var han egentlig, generalmajor Qasem Soleimani? Bri...

Mosuls fortapte generasjon

Terrororganisasjonen IS er drevet tilbake, men etterlater seg hundretusenvis av barn opplært til vold og offervilje.

Krigsherren

Etter at de norske soldatene trekker seg ut av Faryab-provinsen i Afghanistan, tar den brutale krigsherren Nizamuddin Qaisari over.

Rettssaken mot Ratko Mladic

Generaloberst Ratko Mladic ble i 2017 dømt til livsvarig fengsel for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. Vi følger saken gjennom fem år. R...

Vår mann i Kairo

Etter at al-Sisi kom til makta i Egypt, har tilfeldige arrestasjoner, tortur og forsvinninger økt i omfang. Men mange i Vesten ser ham som garantis...

Lekkasjer fra IS

I 2016 mistet terrorgruppen IS kontroll over byen Sirte nord i Libya. Dokumentaren gir et eksklusivt innblikk i dagliglivet i den okkuperte byen. H...

Fortapte krigere

Mohammed vil hjem til London. Han har desertert fra terrorbevegelsen Al-Shabaab, som flere unge somaliere fra Vesten. De frykter for livet, men tør...

Våre allierte

Norge har sendt ut soldater for å delta i krigen mot IS i Irak og Syria. Der kjemper de på samme side som lokale sikkerhetsstyrker, militser og fre...

1979 - Big bang for vår tid

Skjebneåret 1979 har følgder òg i dag: Thatcher og Saddam kom til makta, Ayatollah Khomeini leia revolusjonen i Iran og Sovjet invaderte Afghanista...

Myanmar - vegen mot demokrati

Diktaturet Burma er blitt demokratiet Myanmar med eit pennestrøk - men er det eigentleg så enkelt? Journalistar i eksil reiser håpefullt tilbake ti...

Til Myanmar med Simon Reeve

Simon Reeve reiser til Myanmar, eit land i omvelting. Skuldingar om etnisk reinsing og folkemord pregar overskriftene om nasjonen. Britisk dokument...

Brennpunkt: 7. november 2017 · Angrepet i Dadaab

Astrid Sehl satt i Flyktninghjelpens konvoi som ble angrepet i Dadaab på grensen mellom Kenya og Somalia i 2012. Hennes sjåfør ble drept. Hun og tr...

Aleppos fall

Hva skjedde egentlig med Den arabiske våren? Norsk-syriske Nizam Najar reiser til Aleppo for å få svar. Han følger opprørsgruppen Free Syrian Army ...

Ti dager i Ramallah

Hvem skal kunstneren representere, eller hva bør kunstens rolle være i et konfliktområde? Lars Ramberg, som selv bor og arbeider i Berlin, møter ...

Israel - et lovet land

Fransk dokumentar. I 1947 stemte FN over en delingsplan for Palestina. Vi ser på Israels 20 første år, sett fra israelsk og arabisk side.

Louis Theroux: 12. oktober 2011 · Ultrasionister

Britisk dokumentar. Den dristige journalisten besøker en liten gruppe med ultranasjonalistiske bosettere i de okkuperte områdene av Palestina. De ...

Oslo-avtalen bak dørene

Israelsk/canadisk dokumentar fra 2017. Vi tas tilbake til 1992 og de forbudte samtalene mellom en gruppe palestinere og israelere. En historie om p...

24 timer i Jerusalem

24 timer i Jerusalem

Dagbok fra revolusjonen

I oktober i 2011 ble Libyas leder Muammar Gaddafi styrtet og drept etter 40 års brutalt diktatur. Men hvem var opprørerne som fjernet diktatoren, o...

Myanmar - vegen mot demokrati

Diktaturet Burma er blitt demokratiet Myanmar med eit pennestrøk - men er det eigentleg så enkelt? Journalistar i eksil reiser håpefullt tilbake ti...

En farlig idé

Svensk dokumentar. Blodbadet under Gaza-krigen dominerte nyhetsbildet i fjor sommer. I skyggen av mediene er det en ny bevegelse som vokser seg ste...

Fra Veitvet til IS-fronten

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva e...

Exit Afghanistan

Norsk dokumentar. Exit starter med tilbaketrekningen av norske styrker fra Maimana i Afghanistan. Etter flere år med norsk innsats for å stabilise...

Profiler

Helene sjekker inn

Helene Sandvig møter mennesker som bor og jobber på institusjoner. Mennesker med helt andre liv enn hennes eget. Norsk dokumentarserie.

Folkeopplysningen

Andreas Wahl undersøker nye tema hvor det er stort sprik mellom det folk tror og det forskningen kan fortelle oss.

Line fikser maten

Kan du redde verden ved å spise annerledes? Line Elvsåshagen undersøker hvordan vi best kan ta vare på planeten vi bor på og dyra vi deler den med.

Reggie Yates

Britisk dokumentarserie hvor Reggie Yates tar oss med inn i ulike deler av verden, for å finne ut hvorfor ting er som de er.

F-ordet

Feminist har blitt et skjellsord for mange. Hvorfor? Ulrikke Falch vil prøve å overbevise en videregående skole om at alle bør være feminister.

Louis Theroux

Louis Theroux kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss. Han sjarmerer og avvæpner de vanskeligste intervjuobjekter. Dokumentarse...

Trygdekontoret - dokumentar

Thomas Seltzer reiser ut av studio for å møte mennesker med både solskinnshistorier og måneskinnshistorier å fortelle.

Stacey Dooley

Britisk dokumentarserie hvor Stacey Dooley kommer på innsiden av lukkede miljøer.

Uro

Hva uroer oss? Leo Ajkic lytter til folks bekymring for innvandring, velferdsstatens kollaps, ensomhet, terror og klimaendringer. Norsk dokumenta...

Planet Plast

Line vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten i havet. Hva må vi gjøre nå, før det er for sent?

Innafor

Personlig og undersøkende dokumentarserie som utforsker miljøer og fenomener som utfordrer en ung generasjon.

Line fikser kroppen

Norsk dokumentarserie. Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Lin...

Billie Porter - bak musikken

Billie Porter møter aktuelle, toneangivande musikkartistar.

Live redder verden. Litt.

Hva skjer når en storforbruker gjør alt hun kan for å bli miljøvennlig? Live snur livet på hodet i et forsøk på å redde verden. Litt.

Prosjekt perfekt

Norsk livsstilserie. Hva skjer når en helt vanlig person tester alle livsstilsråd hun kommer over i jakten på det perfekte? Programleder Ida Fladen...

Uten pappa

Mikkel ble aldri kjent med faren, som dro da han var liten. Hvorfor dro han? Hvordan har det påvirket Mikkel? Og kan de starte på nytt? Norsk dokum...

Jævla homo

I denne dokumentarserien tråkker Gisle inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være s...

På tro og Are

Are Sende Osen mener at dagens religioner er ikke holder mål, men er gammeldagse og utdaterte. Derfor vil han starte sin egen religion.

Line dater Norge

Norsk dokumentar-reality. Line er lei av å være alene, og drømmer om å få seg kjæreste. Nå reiser hun Norge rundt med kjærlighet i blikket, og ber ...

Flukt

Norsk dokumentarserie i fem deler med Leo Ajkic. Serien gir et innblikk i hverdagen til noen av dem som flykter. Bak hvert tall skjuler det seg en ...

Leos reise

Leo Ajkic reiser til noen av verdens mest spennende og fargerike folkefester.

Dama til

Underholdningsserie. Live Nelvik tester ut hvordan det er å være dama til norske kjendiser.

Typen til

Leo Ajkic sjekker ut hvordan det er å være kjæreste med noen av landets mest spennende kjendisdamer.

Innafor: 23. januar 2017 · Fiks meg

Undersøkende dokumentarserie. Forestillingen om at kvinnens underliv skal være glatt og barbieaktig, får flere til å gjennomgå kosmetiske operasjon...

Normal galskap

Vi følger mennesker med lidenskap som nærmer seg galskap.

Venn i døden

Norsk dokumentarserie fra P3. I møte med åtte unge mennesker som har mistet noen de er glad i, prøver Martin Melvold å finne ut av hvordan man er ...

Brenner - historier fra vårt land

Brenner reiser rundt i Norge med en Volvo Amazon fra 1966 på jakt etter folk og fenomener som har endret norsk kultur. Dokumentarserie.

Line jorda rundt

Reiseserie med Line Elvsåshagen.Line tar avskjed med familien og setter kursen ut i verden. Det er opp til følgerne på sosiale medier hvordan reise...

Redd menig Osen

Pasifisten Are Sende Osen reiser inn i Forsvaret for å finne meningen med militæret.

Natur

Vinterdyra

Den spektakulære vinteren kan være tøff for dyra. Strategiene deres varierer: Ekornet sanker mat, mens reinen søker nye beiter. Og noen går i dvale.

En blekksprut i huset

Hun har tre hjerter og blått blod, men er overraskende menneskelig. Blekkspruten Heidi har et helt spesielt forhold til professoren hun bor hos.

Min gigantiske kattunge

Maya er ikke en hvilken som helst kattunge, hun er en to uker gammel sort jaguar som er syk og trenger omsorg.

700 haier

Den mystiske haien sies å være en ensom ulv som jakter alene, men nyere forskning sier noe annet. Bli med på dypet med 700 skrubbsultne haier.

Sju kontinenter, én klode

Eventyrlig artsrikdom utviklet seg etter at kontinentene gled fra hverandre for 200 millioner år siden. Spektakulær naturserie om hvert kontinents ...

Natur i endring

Er den norske naturen slik vi kjenner den i ferd med å forsvinne? Hva skjer med insektene, fisken, skogen og fjellnaturen når klimaet endrer seg?

Vi elsker hunder

Vår mest uunnværlige følgesvenn stammer fra fryktsomme rovdyr. Hundens historie er historien om oss selv.

Vi elsker katter

Søte, lekne og kosete. Men like gjerne arrogante og avvisende. Hvor tam er egentlig huskatten?

Ørn med superkrefter

Den tilpassingsdyktige ørna finst både ved kysten, på fjellet og i ørkenen. Kva er hemmelegheita bak suksessen deira?

Det store vesle livet på garden

John og Molly flyttar ut på landet for å drive eit økologisk småbruk. Men snart oppdagar dei at jordbruk i pakt med naturen ikkje er så enkelt.

Dyreklinikken

Her følger vi veterinærer på jobb over hele verden. Svensk dyreserie.

Apebarnehagen

Hva gjør du når huset plutselig er fullt av 21 foreldreløse sjimpanser? Jim og Jenny Desmond har babysjimpanse overalt.. Britisk dokumentarserie.

En verden av sopp

Den er livsviktig og livsfarlig, urgammel og lever overalt. La deg fascinere av en mystisk og mangfoldig livsform.

Norges villmarker

Ville dyr i skog, fjell og på kysten

Under midnattssola

Når natt og dag blir like lyse skjer det noe med oss. Hvorfor blir vi så yre den korte tida midnattssola skinner? Norsk naturserie.

Fotobonden

Har du lyst til å komme tett på ville dyr i Norge? Folk fra hele verden kommer til Dalen i Telemark for å oppleve naturen der på nært hold.

Safari Norge

Kjente nordmenn drar på safari for å oppfylle drømmen om å møte ville norske dyr på nært hold.

I fjordens dyp

Fra iskalde mørke dyp til hektiske uker i midnattssol. Det unike, fargerike livet i og langs norske fjorder slik du aldri har sett det før.

Zoom inn på jorda

Storslagne flyttestrømmer, årstider og tidevann. Avanserte satellittkamera forteller historien om livet på jorda fra et helt nytt perspektiv. Briti...

Den store elgvandringen

I årtusener har elgen vandret til sommerbeite. I fjor vår kunne begeistrede svensker følge ferden direkte i tre uker. Svensk naturprogram.

Når en liten mus skal ut og gå

Livet i virkelighetens Hakkebakkeskog er ingen idyll. Men det er uskyldige, hjelpeløse smådyr som bestemmer skjebnen til nesten alle som bor der. N...

Blant konger og keisere i Antarktis

Naturfotografen Arne Nævra møter våre største pingviner på nært hold. "Det var Happy moments blant Happy feet", sier han.

Pangolin i fare

Babypangolinen Honey Bun har et unikt forhold til surrogatmoren Maria. Endelig kan det være håp for den ekstremt truede dyrearten.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Drøymer du om å leve nær naturen under enklare kår? Her møter du menneske som gjer nettopp det. Norsk dokumentarserie.

Naturen vender tilbake - rewilding

Den ville naturen er i ferd med å vende tilbake - hvorfor skjer dette nå, og hva gjør vi med det?

Villmarkas son

Kva finst i kløfta mellom røyndom og folketru? Jimmy Øvredal er Vildmarkens søn og herre i sitt eige naturparadis. Poeten, bonden og musikaren leve...

Svalbard minutt for minutt

Bli med på en reise rundt Svalbard - øygruppen som har vært en del av Norge i 100 år. En sammenhengende seilas i over 9 døgn, eller 13319 minutter.

Atlanterhavsroerne

Etter å ha lest den utrolige historien om George Harbo og Frank Samuelsen som krysset Nord-Atlanteren i robåt i 1896, bestemmer de to barndomsvenne...

Reindrømmen

En norsk reineier starter opp på et sted han ikke er velkommen. Han får kjenne hvor mye det koster å følge livsdrømmen.

Jungeldyret som forsvant

Tre-kenguruen er utrydningstruet. Dyrepasserne og ekteparet Jim og Jean Thomas reiser til den dampende jungelen i Papua Ny-Guinea for å prøve å ber...

Snowhow

Vinteren endrer alt. Den byr på store muligheter og en masse trøbbel. Hva har vinteren gjort med oss som bor her nord, og hva gjør vi med vinteren?

Ut i naturen: 16. desember 2018 · Isbjørnselfien som forsvant i dypet

Audun ser til sin forskrekkelse at kameraet med selvutløser han hadde satt opp ved et hull i isen på Svalbard blir dyttet ned i hullet av en isbjør...

Det magiske nordlyset

Det spektakulære nordlyset slutter aldri å begeistre og forundre oss. Hvordan oppstår det? Kan det hjelpe oss i søken etter liv på andre planeter?

Jakten på Nordlyset

Om jakten på Nordlyset, hvorfor er den blitt så spesiell for alle. Norsk Dokumentarserie.

Vill viten

Bli med forskerne i jakten på ny viten om ville, norske dyr. Dokumentarserie fra 2017.

Gjetar i Jotunheimen

Dei valte tusenvis av reinsdyr og ville fjell, framfor byliv og mastergrad. Å gjete rein er ikkje ein jobb. Det er ein livsstil.

Den fantastiske villaksen

I løpet av de siste tretti årene har antallet villaks i Norge blitt halvert. Programleder Kenneth Bruvik prøver å finne ut hva som har skjedd.

De siste av sitt slag

I vår døydde Sudan, den siste nordlege stumpnashornhannen. Truslane mot trua artar i Afrika er mange: Krypskyttarar, ulovleg handel, terrorisme og ...

I edderkoppenes hus

Dansk naturfilm fra 2018. Det finnes dansere, malere, arkitekter og ingeniører blant edderkoppene i og rundt et sommerhus. De er en uvanlig vellykk...

Apejenta

Norsk dokumentar fra 2017. Sjimpansene Hildegunn møtte i Kongo, hadde det trangt og stusselig. Fem år senere har hun samlet inn midler til et nytt ...

Villmarken kaller

"Villmarken kaller" er en prisbelønt naturdokumentar fra 1964 laget av Albert W. Owesen. Det er den første norske naturlangfilmen i farger. Filmen ...

Magiske Glomma

Uten Glomma ville vi mistet en tredjedel av avlingene, halvparten av skogene våre ville tørket inn og 1,5 millioner av oss ville bodd i en ørken.

Villreinens siste vinter

Denne hausten og vinteren vart meir enn 2000 villrein i Nordfjella skotne og drepne, på grunn av den dødelege dyresjukdommen skrantesjuke (CWD). Vi...

Uberørt

Programleder Trond Berg inviterer til å bli med på leting etter det uberørte.

Sport

Karsten og Leif

Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes viser for første gang hverdagen, humoren og de unike metodene som er grunnlaget for den utrolige suksessen.

Team Ingebrigtsen

Bak løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen står en storfamilie helt utenom det vanlige. Norsk dokumentarserie.

Utforløypa - med livet som innsats

Utforløypa er en ekstremt tøff og nervepirrende øvelse. Hvordan forbereder stjerner, løypemannskap og frivillige seg? Svensk dokumentar.

Special Olympics: 15. november 2019 · Verdens vakreste leker

Rørende, morsomme og inspirerende historier fra Special Olympics. Mats Sollid og Erling Due Bergseth tar oss med til Abu Dhabi.

Sportsdokumentar: 26. september 2019 · Juvelen Jakob

"Jakob er juvelen vår". Det er flere år siden pappa og trener Gjert Ingebrigtsen så det enorme talentet til sønnen. Nå er Jakob Ingebrigtsen et av ...

Serena

Amerikansk dokumentarserie. Vi følger Serena Williams på hjemmebane og tennisbanen.

Verdens beste landslag

Intens planlegging, knallhard trening, sterke personligheter. Aldri før har noen medier vært på innsiden av det norske herrelandslaget i langrenn.

Sportsdokumentar: 14. august 2017 · Ulsteinvik løper fra resten av verden

9. august 2017 skal bli en historisk dag for norsk idrett. En 21-åring fra Dimna IL i Ulsteinvik blir vår første mannlige verdensmester i en løpsøv...

Closing Gambit - sjakk og kald krig

En bisarr historie om spionasje, hypnose og yoghurt utspiller seg sommeren 1978. Kommunisten Anatoly Karpov kjemper mot avhopperen Viktor Korchnoi ...

Arven etter Alexander

Då verdsmeister Alexander døyr, gjev storebror Robin det løftet at draumane deira skal bli verkelege. Han satsar hus og heim, og organisasjonen "Th...

Sportsdokumentar: 17. februar 2020 · Gigantene som endret langrennssporten

De to gigantene Thomas Wassberg og Juha Mieto utkjempet ikke bare tidenes langrennsduell i OL i 1980, de skulle bidra til å endre sporten for alltid.

Sportsdokumentar: 30. september 2019 · Dramaet i Doha

Det blir en kaotisk dag for trener og pappa Gjert Ingebrigtsen når sønnen Jakob blir disket i forsøket på 5000 meter under VM i Doha. NRK Sport føl...

Sportsdokumentar: 26. september 2019 · Tre brødre og én Gjert

"Jeg vet ikke om jeg har fått noe kompliment av Gjert". "Det blir mye drittslenging". Ordene tilhører Henrik og Jakob Ingebrigtsen. Trener og pappa...

Sportsdokumentar: 26. september 2019 · Jakten på en verdensrekord

46,78. Den tilsynelatende uslåelige verdensrekorden lever, omsider, på lånt tid. Og nærmest er en 23-åring fra Ulsteinvik, Karsten Warholm.

Sportsdokumentar: 23. mai 2019 · Nadal og meg

Casper Ruud flytter til Mallorca i Spania for å trene med verdensstjernen Rafael Nadal. Samarbeidet gir raskt resultater og i løpet av noen måneder...

Vitenskapen bak medaljen

Vi møter fire norske VM-håp som alle bruker vitenskap for å nå målene sine om medaljer i vinterens mesterskap.

Best i verden: 29. desember 2016 · Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal er verdens beste alpinist. Når han er skadefri. For den enorme farten har også en bakside. Hans største triumfer har gang etter ...

Sportsdokumentar: 12. desember 2018 · Petter Northug jr - revansjens mann

Petter Northug jr er en langrennsløper som ingen andre. Fra han slo gjennom i 2006 til han i dag la opp har Northugs karriere vært en reise i de me...

Verdens sterkeste lillebror

Norsk dokumentar. Andreas Thorkildsen er to ganger OL-mester og verdensmester i spyd. Da han ble skadet begynte storebror og sportsjournalist Chris...

Ultraløperne

Ultraløperne følger tre vanlige folk som løper uvanlig langt. Gjennom tre episoder med latter, frustrasjon og mye cola løper de Oslofjorden rundt -...

Skispor fra fortiden

Norsk skihistorie

Island mot verden

Islandsk dokumentar fra 2018. Islands landslag forbereder seg til fotball-VM i Russland. Men hva tenker spillerne om hjemlandet sitt? Og hvordan ka...

Best i verden: 1. juni 2014 · Heia Norge

Høsten 1990 ligger norsk landslagsfotball helt nede. Elendige resultater ledsages av særdeles lav entusiasme i befolkningen. Inn kommer en ny, midl...

Best i verden: 10. januar 2017 · Curlingeventyret

De var aldri akseptert av Olympiatoppen. Og ingen hadde tro på at det var dem som skulle bringe Norge olympisk heder og medaljer i Salt Lake City i...

Fotball eller livet

Norsk dokumentar fra 2017. Frelsesarmeens gatefotballprosjekt er et tilbud til folk med utfordringer innen rus og psykiatri. Vi følger fotballspill...

Gigantenes kamp om fotball-VM

Dansk dokumentar fra 2018. Få midler ble skydd i kampen mellom England og Russland om VM i fotball 2018. Både tidligere MI6-agenter og den russiske...

Sportsdokumentar: 1. april 2018 · Marit Bjørgen - tidenes største

Norsk dokumentar fra 2018. Da hun debuterte i mesterskapssammenheng i VM i 2001, var det ingen som kunne ane hvor hun skulle ende opp. 17 år senere...

Jørn Andersen - på glødende kull

Norsk dokumentar fra 2017. Jørn Andersen er avtroppende landslagstrener for Nord-Koreas fotballandslag. Andersens karriere har vært preget av opp- ...

Rus

Louis Theroux: 3. januar 2018 · Heroinbyen

Britisk dokumentar fra 2017. Ett av ti barn fødes rusavhengige i Huntington, West Virginia. Overforbruk av smertestillende har ført til en fatal av...

Safari i lysløypa

Politiet i Stavanger kaller utelivet i byen for "dyrehagen". Pubene og diskotekene i lysløypa ligger vegg i vegg. 20 000 mennesker er ute på live...

Louis Theroux: 20. mars 2017 · Drikk til du stuper

Hva er det egentlig som skjer når du ikke klarer å slutte å drikke? Louis møter mennesker som er i ferd med å drikke seg i hjel, deres familier og ...

Trygdekontoret - dokumentar: 27. februar 2017 · Psykedelisk utviklingshemmet: Thomas tripper

Kan man kurere angst og depresjon med LSD og fleinsopp, eller er disse stoffene inngangsporten til helvete? Thomas Seltzer tar saken.

Forført av spriten

Hva skjer når en kvinne drikker for mye? Fem modige kvinner deler sine historier.

P3 sjekker ut: 3. MDMA

Rusmiddelet MDMA har blitt mer populært - og akseptert - i mange miljøer her til lands. Hva er greia med dette dopet? Og hvor farlig er det egentli...

Kokainens bakmenn

Ein mørk og brutal krig utkjempast. Vi blir med forfattar Rusty Young til Bolivia. Her freistar han å avdekkje bakmennene bak kokainhandelen. Briti...

Helene sjekker inn: 29. november 2016 · Rusbehandling

Programleder Helene Sandvig flytter inn på rusbehandling på Tyrili på Lillehammer sammen med unge rusavhengige. I løpet av oppholdet møter hun menn...

Helene sjekker inn: 13. september 2016 · Hospits

Norsk dokumentarserie. Programleder Helene Sandvig flytter inn på Dalsbergstien hus i Oslo i fem døgn. Der bor det mennesker som ruser seg tungt. G...

Helene sjekker inn: 27. november 2017 · Alkoholbehandling på Trasoppklinikken

Programleder Helene Sandvig ønsker å vite hvorfor det er tabu å snakke om alkoholproblemer når alkohol er et akseptert og lovlig rusmiddel i samfun...

Trygdekontoret - dokumentar: 29. mars 2017 · Arctic Junkies

De første narkomane har blitt pensjonister. Thomas møter to av dem, et ektepar som har slått seg til ro helt nord i landet, i havørnen og nordlyset...

Fylla

Fylla er en populærvitenskapelig guide til deg som lurer på hva som egentlig skjer når du løfter flaska til munnen. I hver episode blir vi med en g...

Viten og vilje: 10. desember 2018 · En sprøyte mot rus

En ny type behandling reddet Aleksander fra rushelvetet. Han fikk medisin som gjorde han immun mot opiater som heroin og morfin. Per Olav vil finne...

Rus

NRK Super tar opp temaet barn som må forholde seg til rus.

Folkeopplysningen: 3. oktober 2018 · Kort forklart: Amming og alkohol

Amming og alkohol hører ikke sammen. Men hvor farlig er alkoholen egentlig for babyen som drikker melka? Andreas Wahl sjekker norske ammeråd mot hv...

Brennpunkt: 4. mars 2014 · Med tvang skal vondt fordrives

På en barneverninstitusjon i Akershus skal ungdommer med rus- eller adferdsproblemer få hjelp og behandling. Men til NRK Brennpunkt forteller tidli...

Forbrukersamfunnet

Farlige bakterier og virus

Verden mot virus

Koronapandemien truer en hel verden. Norske John-Arne Røttingen leder WHOs arbeid med å finne en fungerende medisin. Det står mellom flere ulike me...

Bakteriekrigen

Virus kan bli det beste våpenet vårt mot antibiotikaresistens, etter ei spennande historie som spenner over hundre år og fleire kontinent.

Koronaviruset - kaoset i Wuhan

Wuhan er blitt spøkelsesby etter utbruddet av koronaviruset. Bli med på innsiden av karantenen.

Då døden tok dei unge - historia om spanskesjuka

For 100 år sidan døydde barn og unge i hopetal over heile Danmark i ein ukjend epidemi. Kan noko slikt skje igjen?

Viruset som drepte 50 millionar

Ein dødeleg blindpassasjer vart med soldatane heim frå krigen i 1918: spanskesjuka. Ein tredel av befolkninga i verda vart råka av den fryktelege s...

Smittefare!

Kan en mobilapp hjelpe mot epidemier? Doktor Hannah Fry leder et storstilt vitenskapelig eksperiment for å se hvordan virus sprer seg. Britisk doku...

Når antibiotika slutter å virke

Da. dokumentar. Over hele verden er bakterier som er resistente mot antibiotika et økende problem. Når antibiotika ikke virker har skapt stor debat...

Kampen om livet: 5. Kan bakterier gjøre oss friske?

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om livet. Smittsomme sykdommer er en del av livet, så når kommer den neste trusselen? Jo drar til Kaz...

Bakterietrusselen

Brennpunkt viser hvordan utslipp fra fabrikker i India som lager virkestoff til antibiotika kan forårsake nye, resistente bakterier. Inger-Lise hav...

Kampen om livet: 6. Når kommer den neste pesten?

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om livet. Bakterier er overalt rundt oss og inni oss, så kanskje kunne det være nyttig å lytte mer på...

Svartedauden

Norge blir rammet av den største epidemien i landets historie. Svartedauen er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen. Hvordan opple...

Når antibiotika ikke virker

Stadig flere bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika. Uten medisin kan noe så enkelt som en blærekatarr være dødelig, og operasjoner på syk...

Viten og vilje: 10. mai 2018 · Født uten forsvar

Rayaan ble født nesten uten immunforsvar, og en helt vanlig forkjølelse kunne vært dødelig for henne. Da hun var ett år reparerte legene genene hen...

Historier fra hele verden