Dokumentar

Utvalgte dokumentarfilmer

Nagorno-Karabakh: nabo mot nabo

"Krig er ikke så ille for oss. Enkelte ting er viktigere enn fred." I over 100 år har aserbajdsjanere og armenere kjempet om Nagorno-Karabakh.

Russland – hjernevasking av en nasjon

Invasjonen av Ukraina blir kalt en «spesialoperasjon» i Russland. Et dypdykk i Putin-regimets industrinasjon, mediemunnkurv og propagandamaskineri.

Iran-opprøret fra innsiden

Da Mahsa Amini døde i varetekt begynte folk å gjøre opptak i smug – opptak som viser moralpoitiets brutale overgrep mot sivilbefolkningen i Iran.

Deeyah Khan – raseri bak lukkede dører

Er de monstre, og kan de bli mennesker? Møt menn som slår kvinner de sier de elsker – og hør historiene til deres ofre, pårørende og terapeuter.

Hva skjer med Kanye?

Psykiatri, politikk eller publisitet? Et forsøk på å forstå Kanye Wests stadig mer kontroversielle utspill.

Barbie - feminist eller sexsymbol?

Det koker rundt Barbie, og det har det gjort i 60 år. Verdens mest kjente lekedukke er et moteikon, men også en skyteskive for feminister.

Nothing Compares

Hun var popsensasjonen som ikke ville innordne seg. Et gripende portrett av kompromissløse, kontroversielle, uforlignelige Sinéad O’Connor.

Heltar i flammehavet

Australia står i brann. Midt i infernoet kjempar modige kvinner og menn mot flammane i den verste skogbrannsesongen nokon sinne.

Ukraina – stemmer fra en krig

Møt modige ukrainske kvinner i alle aldre – noen av dem i eksil. Alene med kamera i et mobilt studio deler de historier om offer, frykt, sorg og håp.

Mammahjartet

Tre år gamle Esmeralda døydde av mishandlinga til dei biologiske foreldra. Sidan har fostermor Melinda kjempa for at det ikkje må hende fleire barn.

McQueen

Hans estetikk forener tradisjon, sabotasje og absolutt gehør for menneskekroppen. Dette er historien om mennesket og geniet Alexander McQueen.

Studio 54

Alt var lov og ingenting var umulig for de vakre, kjente og outrerte på tidenes mest legendariske nattklubb. Men etter 33 måneder var alt over.

Andrew Tate – internetts farligste mann?

Han ble kjent for sitt provoserende syn på kvinner, seksuelle overgrep og trakassering. Så ble han selv arrestert, mistenkt for menneskehandel.

MC-klubben Satudarah

Denne gjengen kan bli forbudt i Norge etter flere grove voldssaker. En nederlandsk film gir oss et unikt innblikk i en kultur preget av frykt og vold.

John – den siste norske cowboy

John Hoiland er over 90 år og driv ein ranch i Montana akkurat slik som faren Emanuel, som kom frå Noreg i 1915. Ein film om arbeid og vennskap.

Prinsessen

Gripende gjensyn med prinsesse Diana. Urovekkende arkivopptak taler for seg selv om livet i medias konstante og ubarmhjertige søkelys.

Stacey Dooley – Ukrainas nye soldater

På fem uker skal de gå fra sivil til soldat. Møt ukrainerne i den britiske hærens hemmelige kampprogram når de forbereder seg på å bli sendt i krigen.

Nord-Koreas røde prinsesse

Kim Yo-jong er Nord-Koreas mektigste kvinne. Diktatoren Kim Jong-uns søster og stedfortreder spiller et høyt spill. Landets fremtid hviler på henne.

Zara avslører overgrepskultur

Altfor mange unge kan fortelle om seksuell trakassering og overgrep. Zara har selv opplevd voldtektsforsøk. Hvordan kan noen tenke det er greit?

Dødelig skilsmisse

Over en av tre kvinner i Tyrkia opplever vold i hjemmet. Advokat Ipek Bozkurts klienter risikerer livet mens de kjemper mot voldskulturen i retten.

Trond Giske – Makta rår

Norges mest omtalte #metoo-sak. I en liten, rød campingvogn prøver Trond Giske å gjøre comeback. Håvard Bustnes følger ham gjennom to turbulente år.

Ingen vei tilbake – livet etter IS

Som tenåringer viet de livet til IS. Nå vil de hjem, til land der de ikke er ønsket. Shamima, Hoda og andre IS-kvinner forteller sine historier.

Deeyah Khan – muslimer i USA

Den modige og prisvinnende filmskaperen Khan oppsøker tilhengere av Trumps antimuslimske retorikk – og dem som på ulike måter har blitt ofre for den.

Fotballhackeren

Mange skjelver i shortsene når FIFA, Cristiano Ronaldo og Manchester Citys hemmeligheter blir avslørt. Hvem står bak, og hva er hensikten?

Londongrad

En etter en dør russiske oligarker, gangstere, opposisjonelle og medhjelperne deres på britisk jord. Hvorfor reagerer ikke myndighetene?

RAHČAN - Ellas opprør

Den samiske artisten Ella Marie rives mellom bylivet i Oslo og røttene i Finnmark. Hun bestemmer seg for å forlate byen for å redde Repparfjord.

Veien hjem

Adopterte Priyangika har alltid følt at noe ikke stemmer. Når hun leter etter svar på Sri Lanka blir hun både overrasket og opprørt.

Da Macron ringte Putin

Nesten ubegripelig tett på når president Macron prøver å overbevise Putin om ikke å invadere Ukraina. Enestående dokumentar om krigens utbrudd.

Gunda

På en idyllisk gård i Vestfold følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. En sanselig, lavmælt og rørende film om dyrenes hverdagsliv.

Dø for likes

Urbexerne Rikke og Aiden trosser tyngdekraft og fornuft i jakten på millioner av likes og et bedre liv. Men når bestevennen dør blir alt mørkt.

Til siste dråpe

Vann er liv. Men snart er det tomt. Over hele verden tømmes vannreserver raskere enn naturen evner å fylle etter. Nå må vi lytte til dem som varsler.

Øst-Asia: en tikkende bombe

Landene rundt den asiatiske delen av Stillehavet er enormt produktive. Området står også i sentrum for en aggressiv maktkamp mellom Kina og USA.

Let's Fucking Go!

De holder ingenting tilbake – verken på banen eller i kampen for likestilling. Rett før verdenscupen saksøker USAs kvinnelandslag fotballforbundet.

Norske

Inspirerende

Designhistorier

Visjonær design, mote som matcher møblene og djerv arkitektur. Banebrytende svenske formgivere utforsker pionerene på sine valgte felt.

Drømmeslottet

La deg forføre av Dick, Angel og deres eventyrlige forvandling av et magisk, men falleferdig slott i Frankrike.

Det gode bondeliv

Tusenkunsteren Frank og familien hans lever et nøysomt og enkelt liv på Kastaniegården i denne danske livsstilsserien.

Husdraumar på Sicilia

Ho er interiørarkitekt, han er nevenyttig. Det kan kome godt med når dei kjøper eit forfalle, rosa hus på Sicilia til den store familien sin.

Antikkmagasinet

Oppdag design, kunst, håndverk og mote gjennom historien. Engasjerte gjester og eksperter løfter fram klassiske objekter og framtidige antikviteter.

Monsen, Monsen og Mattis

Lars Monsen drar på ekspedisjoner i spektakulær villmark med broren og en kompis. Sammen jakter de på de aller beste naturopplevelsene.

Hygge i hagen

Et nytt hageparadis vokser fram med felles innsats fra Pernilla, Tareq, John og Malin. Svensk livsstilsserie.

Aristokratene bak fasaden

Lord Ivar og prinsesse Olga lever i en verden av gamle aner og fornemme vaner. Men nye tider krever nye vrier for å betale for luksusen.

Fra bølle til bestevenn

Hundetrener Maren har tatt på seg en større utfordring enn noen gang tidligere. Vil hun klare å lage bestevenner av disse bøllene?

Søren Vesters hage

Bli med inn i designeren Søren Vesters kreative univers. På en gammel jysk prestegård virkeliggjør han sine visjoner for den ultimate drømmehagen.

Verdensdamer

Tre bereiste og distingverte kulturpersonligheter fra Danmark opplever sine europeiske favorittbyer sammen – og du kan være med!

Gordon, Gino og Fred

Gordon, Gino og Fred reiser rundt for å se hvem som lager den beste maten. Jo flere kokker...? Dette blir en uforglemmelig kulinarisk reise.

Samlemani

Hvorfor ha penger i banken, når du kan investere i Pokémon og gammel vin? Møt lidenskapelige samlere med teft for kjøp, salg – og gode historier.

Lives oppdragelsesreise

Trebarnsmoren Live Nelvik synes det settes for mange krav til dagens foreldre, og jakter på enklere løsninger til det å være noens mamma eller pappa.

Fremtidens drømmehager

Hagene våre skal ikke bare være flotte, men også nyttige. Hvordan kan fremtidens hager komme til å se ut?

Oppfinneren

Tusenkunstneren Erik Alfred Tesaker realiserer drømmen om å skape et mekanisk paradis for hele familien på småbruket Øystøl. Leken skaperglede komb...

Med kjærlighet for kanaler

Ekteparet Timothy West og Prunella Scales deler lidenskapen for elvebåter og kanaler med venneparet Sheila Hancock og Gyles Brandreth.

Verda rundt på skjener

Ting går på skjener når Tony Robinson reiser jorda rundt med jernbanen.

Arkitektens hjem

Arkitekter tegner fantastiske boliger for andre, men hvordan bor de selv? Ny sesong om bevaring og fornyelse av gamle hus.

Montys hageverden

Drøm deg bort, få inspirasjon, praktiske tips og råd. Britenes mest tradisjonsrike hageprogram bugner over av grønn glede.

Husdrømmer

Villaer, loftsleiligheter, nybygg og oppussingsobjekter. Vi følger svenske familier som skal realisere boligdrømmene sine.

Prisvinnende

Nylig lagt til

Kongen og eg

Eit personleg portrett av kong Carl Gustaf. Gjennom to år har filmskapar Karin af Klintberg fått følgje den svenske kongen tett.

Stockholms blodbad

Stockholm, år 1520. Eit dramatisk og brutalt augeblikk i nordisk historie. Kvifor blei nær 100 personar avretta? Oppdag intrigane bak blodbadet.

Skam deg, Emma

Emma våknet opp til et mareritt. Private nakenbilder ble spredt på nett. I tre år har hun levd med trusler og sjikane. Nå tar hun tilbake kontrollen.

Attenborough og dinosaurenes undergang

Et spektakulært innblikk i den aller siste dagen i dinosaurenes liv – da en asteroide større enn Mount Everest traff jorda med apokalyptiske følger.

Vikingskipet på Gjellestad

Hvert funn kan kaste nytt lys over fortida. Bli med på den første utgravinga av et vikingskip på hundre år og en reise mer enn tusen år tilbake i tid.

Englandsfarere

Under krigen flyktet unge nordmenn i små, åpne båter mot en uviss framtid, i frykt for fiendtlige fartøy. Hvilken innsikt gir en lignende ferd i dag?

Skylagring – eit kraftsluk

Vi elskar skylagring! Men skya er berre gigantiske datasenter, og dei krev enormt med kraft og vatn. Så kvar gong vi er på nett, aukar CO2-utsleppa.

Da vi var på Grønland

Langt borte på Vestgrønland ligg Færingehavn. Ein gong eit lite stykke Noreg med yrande liv – no ein falleferdig spøkelsesby. Kva skjedde?

Når maten blir ein fiende

Når blir sunn mat og trening usunt? Følg fem menneske med kvar si historie, inn og ut av lidinga. Og høyr kva fagfolk, familie og venner har lært.

Vikingenes siste reise

Hvorfor dro vikingene fra Skandinavia, og hvor brutale var de egentlig? Eksperter, forskning og dramatiseringer forteller.

Alt går i arv

Vi etterlater alle en arv når vi dør. En arv som kan vekke sorg, vakre minner – eller skape splid og konflikt i flere generasjoner.

Dette er Joan Collins

Fra Hollywood-stjerne under de glamorøse gullårene til fjernsynsfenomen i Dynastiet – i over 70 år har legendariske Joan Collins vært i rampelyset.

På jobb med verdens villeste dykkere

Hvordan er det å overleve i tre dager i et skipsvrak? Eller å desarmere krigsbomber – i uvær? Lasse Spang Olsen møter dykkere med nerver av stål.

New York 81

Et underfundig mysterium om et gammelt fotografi på avveie. Om alle minner og historier bildet rommer – både i fantasien og i virkeligheten.

Heltar i flammehavet

Australia står i brann. Midt i infernoet kjempar modige kvinner og menn mot flammane i den verste skogbrannsesongen nokon sinne.

Vulkanjegerne – livsfarlig lidenskap

De viet livet til å filme vulkanutbrudd verden over. Det ble også deres død. Se Werner Herzogs spektakulære og poetiske hyllest til ekteparet Krafft.

Jordmødre i Sverige

Ein augneblink som foreiner alle menneske, er stunda eit barn kjem til verda. Jordmødrene får ta del i stor glede, men også uro og vanskelege val.

Eksil

Familien Caballero tar et personlig oppgjør med diktatur-tiden i Uruguay. Et teaterstykke basert på livet deres forteller den tabubelagte historien.

Kunst i langfart

Fra Osebergskipet til dagens cruisefart: Kunsten har alltid fulgt skipsfarten, som i gallionsfigurene Fred Olsen viser oss fra rederiets historie.

Hans Zimmer – Hollywood rebel

I over 40 år har han vore sjølve lyden av populærkulturen. No deler ein av verdas mest ettertrakta filmkomponistar sine musikalske hemmelegheiter.

Krigen som splittet min familie

Bestefaren brøt med søsknene sine for lenge siden. Nå vil Benjamin vite hvorfor. En gripende beretning om en krig som aldri tok helt slutt for ofrene.

Brødrene i skogen

Olaf mister tvillingen sin, som han har delt alt med. Nå venter en ny tilværelse alene på gården. En vemodig hyllest til det enkle, nøysomme livet.

Tragedien i Bjerkvik

En forferdelig feil skal koste 14 sambygdinger livet når britene bomber Bjerkvik i 1940. Fem år gamle Magne Øymo mister både moren og tvillingbroren.

Måneraketten

November 2022: Verdens største romrakett skytes opp. I over ti år har NASA jobbet hardt med å bygge fartøyet som skal ta oss til månen – og videre!

Opprøret på Bjerketun

Jentene her fikk mer straff enn guttene på Bastøy. Nå forteller fire av dem om ydmykelsene de opplevde og som psykolog Gori Gunvald varslet om i 1960.

De danske malerne

En leken, visuell og spenstig oppdagelsesreise i kunsten, livet og samtiden til noen av Danmarks mest berømte kunstmalere.

Barn av Belfast

Dei veks opp i eit nabolag i forfall, med fattigdom, dop og vald. På skulen deler rektor ut eit nytt våpen – evna til å tenke sjølv.

Susanne Lundeng – en levende folketone

Opplev Fleinvær, Beiarn og Værøy med en kompromissløs kunstner og tradisjonsmusiker. Det blir også en reise gjennom en mangfoldig musikalsk karriere.

Kva er villmark?

Vindturbinar i Trøndelag, naturvenleg fiskeoppdrett og beitedyr som sikrar artsmangfald – vi menneske øydelegg natur, men vi kan òg skape ny villmark.

Einar Østby – fra skiløyper på Finnskogen til gull og heder

Østby var tømmerhoggeren som hevdet seg blant de beste i verden. Han hentet styrke i skogene og utviklet egne treningsmetoder i samspill med naturen.

Andøya – minutter fra atomkrig

Når forskerne på Andøya i 1995 sender opp en stor rakett, går alarmen hos de russiske generalene med atomkofferten. De har nemlig ikke fått varselet.

Venezia – den synkende byen

Havet stiger rundt vakre Venezia. Oversvømmelsene blir stadig mer ekstreme, og bygg smuldrer opp i det salte vannet. Er vi i ferd med å miste byen?

Reisen til isens indre

Bli med på en spektaktulær og uforutsigbar ekspedisjon ned i Grønlandsisen, sammen med forskere i frontlinjen av klimavitenskapen.

Med moped til røttene

Kvensk roadmovie om og med to godt voksne mopedister med ditto kjøretøy. Turen går tilbake til Tornedalen, som inspirerte den norske kvenbevegelsen.

Brevet fra paven

Pave Francis har skrevet brev til deg. Og meg. Han ber oss ta ansvar for vår felles framtid, og mennesker fra hele verden deler budskapet.

Jens og Isak på tynn is

De to ferske kompisene Jens Kvernmo og Isak Dreyer drømmer om å kunne leve som inuitter og legger ut på en eventyrlig reise til Grønlands villmark.

Vikingkongene fra Ringerike

Hensynsløse villmenn? Alliansebyggende kulturformidlere? Ny arkeologi tegner et mer nyansert og realistisk – men like spennende – bilde av vikingene.

Atomkraft, ja takk!

Som mange danskar har Anders alltid vore imot kjernekraft. No er han i tvil. Kan det vere ein del av løysinga på energikrise, krig og klimaendringar?

Dollarduene

Duemestere fra hele kloden kjemper med nebb og fjør om berømmelse og skyhøye gevinster i den lukrative brevduesporten.

Humor på alvor

Hedda synes hun er morsom. Men tør hun tro at publikum vil le? Bli med på innsiden av norsk humormiljø når Hedda utfordrer seg selv til å satse.

Brian Wilson: Long Promised Road

Bli med på biltur med meisterhjernen bak the Beach Boys. Møt mennesket bak myten og nokre av musikklegendene han har betydd mykje for.

Kamprads millionar

Det siste ønsket til grunnleggjaren av Ikea kom som eit sjokk. Halve formuen gjekk til Norrland, ikkje heimstaden Småland.

Ål inn

Ål folkehøyskole er ikke som andre skoler. Gjennom et år følger vi elever og lærere på en skole der det ikke er lov å bruke stemmen i fellesarealer.

Kjærlighet og diamanter

Det ultimate uttrykket for romantisk kjærlighet – om du tror på markedsføringen. Men hvilken verdi har egentlig diamanter, når vi kan lage dem selv?

Arktiske synkehull

Voldsomme eksplosjoner, synkehull i tundraen og boblende innsjøer er bare begynnelsen. Permafrost som tiner, frigjør enorme mengder drivhusgass.

En minneverdig sommer

Lykke, skuffelse, sorg og kjærlighet – opplev sommeren i den svenske skjærgården med ni unge mennesker på treningsleir for voksenlivet.

Et hav av muligheter

Sally fra Supernytt tar med seg tretten modige ungdommer – både med og uten funksjonsnedsettelse, for å ta over skuta Christian Radich.

Eit eventyr på is

Dei er legender på isen, men har aldri skøyta i det fri. Kan Torvill og Dean endeleg få oppfylt draumen om å danse bolero i Alaskas villmark?

De siste villhestene

Den ungarske pusztaen er et storslått steppelandskap i hjertet av Europa. Oppdag przewalskihestens verden sammen med et av deres nyfødte føll.

Store små mennesker

Balder og Haakon er to år og bestevenner. Men overgangen til stor avdeling blir litt vanskelig. En nydelig film om å vokse og bygge vennskap.

Den siste kampen

ALS-syke Alf Brun ba om hjelp til å se favorittklubben én siste gang fra tribunen. Han fikk mer enn det.

Den danske nazilegen i Buchenwald

Carl Værnet utsette homofile i konsentrasjonsleir for sine eksperiment. Etter krigen venta eit nytt liv i Argentina. Familien lever enno med fortida.

Universet

Reis gjennom tid og rom med Brian Cox og oppdag dei dramatiske augeblikka som forma universet.

Kortbaneliv

Langs Finnmarkskysten finner vi en av verdens tøffeste flyruter. Kortbanenettet, samhold og uredde piloter knytter liv og folk sammen.

Haivinter

Kaldblodige jegerar smyg seg rundt i norske fjordar, svenske farvatn og rundt Grønland. Bli med på leiting etter hai i kalde hav.

Hvordan bestille en leiemorder

Bli med Yinka Bokinni på en urovekkende reise til dypet av det mørke nettet.

Kolonisert av vikingar

Dei plyndra, drap og heldt folk i trældom. Men dei utretta også så mykje meir, og nye funn viser oss stadig nye og fascinerande sider ved vikingane.

Dokuland – historier fra verden

Iran-opprøret fra innsiden

Da Mahsa Amini døde i varetekt begynte folk å gjøre opptak i smug – opptak som viser moralpoitiets brutale overgrep mot sivilbefolkningen i Iran.

Gisseltakerne

Uhyggelige møter med gjenlevende fra IS-gruppen til «Jihad John», historien om fotografen som overlevde deres brutalitet – og dem som ikke gjorde det.

Drapet på en journalist

En gravejournalist blir brutalt drept. Når drapsetterforskningen lekker til hans kollegaer, avsløres det at omfattende korrupsjon rår i hele Slovakia.

Eit britisk skrekkvelde

Sjokkerande avsløringar om hemmeleg tortur og brutale metodar. Dette er historia om britisk krigføring under Mau-mau-opprøret i Kenya på 1950-talet.

Bagdad brenner

En gang ble Tiba giftet bort mot sin vilje. Nå kjemper hun og andre unge irakere for å ta landet sitt tilbake, for frihet, mot kaos og korrupsjon.

Dødelig skilsmisse

Over en av tre kvinner i Tyrkia opplever vold i hjemmet. Advokat Ipek Bozkurts klienter risikerer livet mens de kjemper mot voldskulturen i retten.

Hidden Letters

En poetisk og vakker film om det hemmelige skriftspråket nushu, utviklet av kinesiske kvinner som i tusenvis av år ble nektet å lese og skrive.

Reisen til isens indre

Bli med på en spektaktulær og uforutsigbar ekspedisjon ned i Grønlandsisen, sammen med forskere i frontlinjen av klimavitenskapen.

Mariupol – med egne øyne

De har mistet alt – unntatt håpet. Fem overlevere forteller i gripende detalj om de første ukene av den russiske invasjonen.

Et lite glimt av frihet

Jenkidar og Hussein drar i 2014 hjem til Kobani og kjemper mot terrorgruppa IS. Rundt dem dør venner og familie for byen sin. Dette er deres historie.

Misjon: Finland

Heimlengt, språkbarrierar og dagleg avvising – men også sterk tru, optimisme og samhald. Bli med fire unge mormonar ut i den krevjande misjonsmarka.

Gospelkoret

Kan du synge gospel utan å tru? Ungdommane i Sveriges mest mangfaldige og elska kor skal ut på tur. For nokre blir det også ei andeleg reise.

Skuddene i Rødeby

Mattis har blitt mobbet hele livet. En dag går trakasseringen for langt, og faren drar frem hagla og skyter.

Sjokoladekrigen

Sjokoladen du spiser kan komme fra kakao høstet av barneslaver. Vi følger én manns kamp for å stille gigantene Nestlé og Cargill til ansvar.

Gull eller grøne skogar

Mustafe drøymer om gull. Etter 25 år i Finland tar han familien tilbake til Afrikas horn, på jakt etter rikdom, spenning – og kanskje seg sjølv?

Elefantmora

Det skal ei modig kvinne til for å ta opp kampen mot turistnæringa i Thailand. Den kvinna er Lek, og ho kjempar for elefantane.

Jacinta – med mamma i fengsel

Når Jacinta slipper ut fra fengsel, håper hun å være ei god mor for dattera si. Hjertevarmt og brutalt ærlig om å ville bryte ut av en ond sirkel.

Nagorno-Karabakh: nabo mot nabo

"Krig er ikke så ille for oss. Enkelte ting er viktigere enn fred." I over 100 år har aserbajdsjanere og armenere kjempet om Nagorno-Karabakh.

Venezuela – kampen i gatene

Tett på ledende opposisjonelle og vanlige venezuelanere som kjemper for å ta landet sitt og framtida si tilbake fra president Maduros brutale regime.

Marerittet i Ayia Napa

«Emily» blir voldtatt av en gjeng unge menn på ferie. Men overgrepet stopper ikke der, for kypriotiske myndigheter beskylder henne straks for løgn.

Øst-Asia: en tikkende bombe

Landene rundt den asiatiske delen av Stillehavet er enormt produktive. Området står også i sentrum for en aggressiv maktkamp mellom Kina og USA.

Radiograph of a Family

– Mor rev i stykker alle bilder av kvinner uten slør. Sårt og tankevekkende om en familie splittet av den iranske revolusjonen.

My Favorite War

Lille Ilze finner skjelettrester i sandkassen. Hva mer ligger begravd under sovjetregimets løgner? Animerte erindringer som er ubehagelig aktuelle.

Wagner - Russlands lovløse hær

Leiesoldater, mange rekruttert fra russiske fengsler, utgjør den private russiske skyggehæren Wagner, ledet av Jevgenij Prigozjin.

Vaksinekappløpet

Tett på heltene i den episke kampen mot et virus i en omskiftelig verden. Følg forskere, ledere og journalister gjennom 18 intense måneder.

Fotball er livet

For noen betyr proffdrømmen mer enn noe annet. For bestekompisene Mahmoud og Fawzi kan den være veien ut av flyktningleiren.

Ascension

Prisbelønt og ytterst severdig fra dagens Kina. Uten kommentar, men med blikk for det absurde og menneskelige i en verden besatt av vekst og velstand.

Bellum – krigsdemonen

– Krigen nærer seg sjølv, sa romarane. Møt tre menneske som lever av krig, i ei tid då kunstig intelligens er i ferd med å endre alt.

Tango med Putin

Nyrike Natásja ville bare lage TV. Lite visste hun at det skulle gjøre henne til frontkjemper for frihet og sannhet i Putins Russland.

Ei frihamn for dei rike

Superrike lagrar ikkje pengane i madrassen. Det skal vere trygt, konfidensielt – og skattefritt. Stadig større verdiar er gøymde i frihamner verda ...

Mata – skog utan liv

Skogen døyr fordi vi vil ha papir. Ei dramatisk historie om planta eukalyptus som et opp alt anna liv og truar tilværet til lokale urfolk og bønder.

Barn av fienden

Patricios dotter døydde saman med IS-mannen sin i Syria. No kjempar Patricio for å få dei sju barnebarna sine i sikkerheit og heim til Sverige.

President

Zimbabwe står ved et veiskille. Presidentvalget er den ultimate prøven for både styresmaktene og opposisjonen etter avsettelsen av Mugabe.

Ingen vei tilbake – livet etter IS

Som tenåringer viet de livet til IS. Nå vil de hjem, til land der de ikke er ønsket. Shamima, Hoda og andre IS-kvinner forteller sine historier.

Taliban på liv og død

Taliban har tatt over makten i Afghanistan. Terrortrusselen fra IS og Al Qaida øker. Hvordan endrer livet seg for afghanere under Talibans styre?

Aserbajdsjans kaviardiplomati

ESC, Lady Gaga, fotball og friidrett – Aserbajdsjan blender omverdenen med show og sportsvasking. Men den som utfordrer regimet, lever farlig.

Seyran Ates: Sex, revolusjon og islam

Møt den mest politibeskyttede sivile kvinnen i Europa. Advokaten, feministen og imamen Seyran Ateş kjemper for en islamsk seksuell revolusjon.

Writing with Fire

Smarttelefonen er deres våpen. Prisbelønt dokumentar om kasteløse kvinner som bryter tausheten og tabuene og rapporterer fra sin indiske virkelighet.

Bekjennelsen

Presten Leif har en hemmelighet: Han tviler på sin kristne tro og vurderer å konvertere til islam. Han frykter reaksjoner og tar et drastisk valg.

Lakseparadiset Kamtsjatka

Livssyklusen til rødlaksen er dramatisk, lik fargen den får som voksen. Da vender den hjem til det vakre Kamtsjatka i store stimer for å gyte – og dø.

Bare djevelen lever uten håp

Dilya kjemper for sin brors frihet mot et brutalt regime. Hun tvinges i eksil, men fortsetter kampen. Et gripende spenningsdrama fra virkeligheten.

Vær min stemme

Hun inspirerer iranske kvinner til å kaste sløret i protest. Men Masih Alinejads mot settes på prøve når hennes egen familie trues med represalier.

Sjølberga

Tre skeptiske tenåringer, én nølende ektemann, 40 kuldegrader med null salt, koffein eller sukker. Suzanne utfordrer familien til ett års sjølberging.

Iraks tapte generasjon

“Kalifatets løveunger” ble noen av dem kalt. I dag lever titusener barn av IS-tilhengere en utsatt tilværelse som identitetsløse i Irak og Syria.

Skuggar utan sol

Drapsdømde, unge kvinner sonar i eit iransk ungdomsfengsel. Men for dei blir fengselet ein fristad i eit samfunn kor vald mot kone og barn er lov.

Sluttspel – overgrepa idretten skjulte

Unge gutar og jenter tør ikkje alltid seie mot trenaren sin. Men no er det nok. Over heile verda blir overgrepssaker mot barn i idretten rulla opp.

Do Not Split

Aktivister i Hongkong protesterer mot en lov som de frykter vil true demokratiet. Oscarnominert dokumentar om ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Acasa, mitt hjem

Prisbelønt dokumentar om familien Enache som måtte forlate det frie livet i villmarka og flytte til byen - uten penger, jobb eller støtteapparat.

Voldtatt i varetekt?

Tenåringen Anna Chambers utsettes for overgrep av to politimenn i New York. De hevder hun samtykket. Og Annas historie er langt fra den eneste i USA.

Iraks tragedie

Konflikt, krig, diktatur og terror. I fire tiår har generasjoner av irakere vært gisler og ofre for internasjonale og interne stridigheter.

Møt sensorene

Tyranni eller vern mot sosialt kaos? Fra Beijing, Iran og Sør-Sudan til Washington - filmskaper Håvard Fossum oppsøker folk som av ulike årsaker ut...

Klimabomba i Sibir

Klimakrisa råkar Sibirs folk og dyreliv hardt, men følgene er enorme for oss alle. Når permafrosten slepp taket her, frigjer det endå meir klimagass.

Xtremist - veien ut av hatet

Nynazister rekrutterer sårbar ungdom til hatgrupper. Nå prøver reformerte eks-ekstremister å vise vei for dem som vil ut av hatet.

Portretter

Dette er Joan Collins

Fra Hollywood-stjerne under de glamorøse gullårene til fjernsynsfenomen i Dynastiet – i over 70 år har legendariske Joan Collins vært i rampelyset.

Selma Lagerlöf – livet, arbeidet og tida

Ho gjorde opprør mot samtidas kvinnerolle. Livet til Selma Lagerlöf sluttar aldri å fascinere og vere relevant.

Kunsten å være Josephine Skriver

Suksess på sosiale medier krever hardt arbeid. Påvirker Josephine Skriver tar oss med bak Instagram-fasaden og viser oss en hverdag med mange tøffe...

Nothing Compares

Hun var popsensasjonen som ikke ville innordne seg. Et gripende portrett av kompromissløse, kontroversielle, uforlignelige Sinéad O’Connor.

Kubrick om Kubrick

Den legendariske filmskaperen Stanley Kubrick snakket sjeldent om sine verk. Helt til nå. Unikt mesterportrett, med enestående intervjuer fra arkivet.

Cowboyen og kongen

Arvid Mæland vil hugge ut kongens ansikt i fjellet. Han inviterer til bryllup, men har ingen brud. En morsom og nær serie om å tørre å være seg selv.

Agatha Christie - hundre blodige år

Hun skapte Hercule Poirot og Miss Marple. Vi feirer Agatha Christie gjennom hennes ti mest kjente verk.

Liv

Et nært møte med en ekte historieforteller. Liv Ullmann forteller om sitt eventyrlige liv i en åpenhjertig samtale fra Nationaltheatrets scene.

Legendariske førstedamer

Dei inspirerte, provoserte og regjerte Det kvite huset – seks markante kvinner som sette spor etter seg i politikk og samfunnsliv, kvar på sitt vis.

Askeladden fra Budal

Forfatteren, filosofen og jazzmannen levde et eventyrlig liv. Men den allsidige bonden Sigmund Kvaløy Setreng var først og fremst miljøforkjemper.

Lise Davidsen - stemmen som erobrer verden

Lise Davidsen fra Stokke kalles "århundrets stemme". Hun brøt gjennom i 2019 i New York, London og Wagners festspillhus i Bayreuth og i morgen er h...

Jeg, meg og min selfie – kunsten å portrettere seg selv

Fjes funker! Politikere og andre påvirkere undervurderer aldri verdien av en god selfie. Bli med på et overflatisk dypdykk i selvportrettets historie.

Astrup - flammen over Jølster

Eit hjartevarmt kunstnarportrett og ei reise gjennom landskapet bak Nikolai Astrups mest kjende bilde.

Aukrust - Gud velsigne vår Herre

Kjell Aukrust var kunstneren som mer enn noen andre klarte å fange den norske folkesjela. Alle kjenner figurene han skapte. Her er historien

Kunstsamlarane

Kva gjer at nokon brukar enormt med pengar og tid på å samle kunst? Og kva er drivkrafta bak dei valga dei har gjort?

Sonja Henie - isens dronning

Som 24-åring vant Sonja Henie tre olympiske gullmedaljer og hun vant 10 verdensmesterskap etter hverandre. Før fylte 30 år hadde hun spilt hovedrol...

Historiske

Stockholms blodbad

Stockholm, år 1520. Eit dramatisk og brutalt augeblikk i nordisk historie. Kvifor blei nær 100 personar avretta? Oppdag intrigane bak blodbadet.

Vikingskipet på Gjellestad

Hvert funn kan kaste nytt lys over fortida. Bli med på den første utgravinga av et vikingskip på hundre år og en reise mer enn tusen år tilbake i tid.

Da vi var på Grønland

Langt borte på Vestgrønland ligg Færingehavn. Ein gong eit lite stykke Noreg med yrande liv – no ein falleferdig spøkelsesby. Kva skjedde?

Vikingenes siste reise

Hvorfor dro vikingene fra Skandinavia, og hvor brutale var de egentlig? Eksperter, forskning og dramatiseringer forteller.

Sveriges siste kongar

Frå kongemakt til demokrati og parlamentarisme på tre generasjonar – og neste regent blir ei dronning utan makt. Har Sverige hatt sin siste konge?

Eksil

Familien Caballero tar et personlig oppgjør med diktatur-tiden i Uruguay. Et teaterstykke basert på livet deres forteller den tabubelagte historien.

Opprøret på Bjerketun

Jentene her fikk mer straff enn guttene på Bastøy. Nå forteller fire av dem om ydmykelsene de opplevde og som psykolog Gori Gunvald varslet om i 1960.

Eit britisk skrekkvelde

Sjokkerande avsløringar om hemmeleg tortur og brutale metodar. Dette er historia om britisk krigføring under Mau-mau-opprøret i Kenya på 1950-talet.

Andøya – minutter fra atomkrig

Når forskerne på Andøya i 1995 sender opp en stor rakett, går alarmen hos de russiske generalene med atomkofferten. De har nemlig ikke fått varselet.

Året var 1973

Gisseldramaet som gjev opphav til omgrepet «stockholmsyndromet» skakar Sverige. Landet får ein ny konge, mens militæret tar makta frå Allende i Chile.

Vikingkongene fra Ringerike

Hensynsløse villmenn? Alliansebyggende kulturformidlere? Ny arkeologi tegner et mer nyansert og realistisk – men like spennende – bilde av vikingene.

Mine besteforeldre og krigen

Kjente personar utforskar dei utrulege krigshistoriene til besteforeldra sine. Britisk dokumentarserie.

Forrædarkongen

Han abdiserte av kjærleik til fru Simpson. Men den eigentlege skandalen er dei nære banda og – viser det seg – støtta han ga til naziregimet.

Kolonisert av vikingar

Dei plyndra, drap og heldt folk i trældom. Men dei utretta også så mykje meir, og nye funn viser oss stadig nye og fascinerande sider ved vikingane.

Sivilisasjonar

Ny og banebrytande kunnskap gir oss eit nytt perspektiv på gamle sivilisasjonars framvekst og fall – frå bronsealderen til Romarriket.

Historien om Grønland og Danmark

Tusen kilometer hav skiller to veldig ulike land og folk. Likevel er de del av hverandres skjebne.

München 72 – olympisk terror

Lekene skulle vise verden et nytt Tyskland, langt fra Hitlers OL i Berlin. I stedet ble det et mørkt kapittel i historien om internasjonal terrorisme.

Gåta om Danmarks fyrste konge

Den danske kongerekka startar med Gorm den gamle, viss vi skal tru tradisjonen. Men stemmer dette?

Gravplyndrarane

Heilt inn på 50-talet grov svenske rasebiologar opp kranium frå samiske graver. No kjem den mørke historia for ein dag.

Boken som reddet Norge?

Snorres kongesagaer – lenge var bare bibelen viktigere i norske bokhyller. Men hva slags verk er det, og hva betyr det for oss i dag?

Althorps hemmeligheter

Prinsesse Dianas barndomsrike sies å skjule en angelsaksisk landsby. Når broren Charles vil finne ut mer, får han hjelp av en norsk arkeolog.

Uræd - egget som kunne berge liv

Innestengde i eit egg gjekk sjøfolka på «Uræd» kvarandre på nervane då dei kryssa Atlanteren i 1904. Kristofer Hivju utforskar og gjenskapar hendin...

Hvem skrev Bibelen?

Lenge har Bibelens opphav vært et mysterium. Med nye arkeologiske funn og vitenskapelige fremskritt er svaret nærmere enn noen gang før.

Rikets sikkerhet

Han ble dømt til lovens strengeste straff i norgeshistoriens mest omtalte spionsak. Men gjorde Arne Treholt egentlig noe som truet Norges sikkerhet?

Pompeiis siste dager

Et stort vulkanutbrudd begraver den romerske byen Pompeii i år 79. Hvilke hemmeligheter ligger gjemt under asken?

Olav

Olav den hellige er Kristofer Hivjus store helt. Men hvem var egentlig den brutale vikingen som ble helgenkåret etter sin død? Norsk dokumentarserie.

Kald krig

Historien om Norge under den kalde krigen slik den aldri har blitt fortalt før.

Tsjernobyl – nye avsløringar

Ukraina friga nyleg hemmelege KGB-dokument. Dei viser korleis Sovjet tåkela atomulukka, men òg heltemotet som hindra ein endå verre katastrofe.

Kalvøyafestivalen – 50 år siden første riff

I 1971 startet Kalvøya-eventyret med viser, jazz og folkrock og festivalen utviklet seg til å bli «Alle norske festivalers mor». Festivalhistorien...

Dødsmarsjen 1719

Norge er under angrep av en svensk invasjonshær. Resultatet blir fatalt når fienden må flykte og 3000 mann fryser i hjel i den norske fjellheimen.

Dagboken

32 klassevenninner skriver felles dagbok i 65 år. En reise fra krig og trange kår til vårt moderne velstandssamfunn. Norsk dokumentarserie.

Det franske kolonirikets fall

Det franske koloniriket kollapset etter andre verdenskrig. Men imperialismen har satt dype spor.

Tidsvitne

Hendelser og fenomener fra vår felles historie.

Pesten i London

Hundre tusen døydde då pesten spreidde panikk i London i 1665. Kva slags sjukdom var det, og korleis påverka han samfunnet?

Svartedauden

Norge blir rammet av den største epidemien i landets historie. Svartedauen er nådeløs. På under to år dør 60 prosent av befolkningen. Hvordan opple...

Slaveskipet - Norges mørke kolonihistorie

Et skip forliser under storm i Skagerak. 200 år senere finner dykkere elfenben på havbunnen utenfor Arendal, spor som avslører Norges mørke fortid ...

Katedralbyggerne

På 1800-tallet var Nidarosdomen i ruiner etter brann og manglende vedlikehold. En massiv innsats måtte til for å gjenreise katedralen.

Fremmed blod

Over en halv million nordmenn stammer fra et folk mange ikke har hørt om. Magi, naturritualer og skogfinsk sjamanisme - dette er også Norge.

Norske spor i greske landskap

I unge år herjet Harald Hardråde i Middelhavet. Nå jakter norske arkeologer på spor etter vikinger i Egeerhavet.

Det umulige landet

Vi er et av verdens mest reisende folk - i et av verdens minst framkommelige land. Dette er historien om norske ferdselsårer og hva de har betydd f...

Norske røter

Historia om Norge før Norge vart til, om kven vi er og kvar vi kjem frå. Spora gøymer seg i genane våre, i jorda, havet, fjellet - og språket.

Arkeologene

Jorda og landskapet rundt oss er full av spor etter tidligere beboere. Norsk dokumentarserie hvor vi leter vi etter nye svar på gamle mysterier.

Chat Noir - 100 år med katteklør

Norsk revys storstue fylte 100 år i 2012. Dette er historien om Chat Noir.

Asylet - murene står for fall

I likhet med mange lukkede anstalter rommet psykiatribygget på Oppdøl i Molde mange triste skjebner. Nå er de fleste av disse institusjonene nedlagt.

Vesterhavsøyene

Vesterhavsøyene, som en gang var en del av Norgesveldet, har mange minner fra den norske perioden.

90-talet

Slutten av forrige århundre, då vi begynte reisa mot den verda vi ser i dag.

80-talet

Dekadansen, demokratiseringa og digitaliseringa – alt om tiåret då dollaren steig, muren fall og Dynastiet trollbatt TV-sjåarane.

70-talet

Seksuell frigjering, likestilling, punk og disco – syttitalet endra kulturen på måtar som framleis kan merkast.

60-talet

Protestrørsler, romkappløp og The Beatles – sekstitalet endra USA og verda på så mange måtar.

Året var 1971

Mallorca, «badjävlar», kvinnekamp og to alvorlege drapssaker var noko av det som opptok svenskane i 1971.

Året var 1969

Pippi Langstrømpe, romkappløp, forfatterprotester og en ny TV-kanal er noe av det som preger året 1969 i Sverige.

Året var 1963

Hva husker vi best fra dette året?

Kampen om Amerika

Kongressen under angrep

Trump-tilhengere, politifolk og politikere forteller historien om det skjellsettende angrepet på den amerikanske kongressen 6. januar 2021.

UXA - Thomas Seltzers Amerika

Thomas Seltzer drar tilbake til sitt fedreland for å forstå hvorfor amerikanerne er så sinte, redde og mistroiske, og hva det gjør med dem.

Fiasko

Iran-Contras-skandalen hadde det meste: et gisseldrama, ulovlig våpensalg og støtte til brutale opprørere i Nicaragua. Var det Reagans største fiasko?

Deeyah Khan – muslimer i USA

Den modige og prisvinnende filmskaperen Khan oppsøker tilhengere av Trumps antimuslimske retorikk – og dem som på ulike måter har blitt ofre for den.

Deeyah Khan i Trumps USA

Hun er to ganger Emmyprisvinner for sine uredde dokumentarfilmer. Nå ser Deeyah Khan nærmere på hva Trumps presidentskap har betydd for abortmotsta...

Avkledd – skandalen som felte Janet Jackson

En pupp i pauseunderholdninga ble for mye for puritanske amerikanere. Stuntet ødela Janet Jacksons karriere, men ikke Justin Timberlakes. Hvorfor?

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Red Penguins - hockey og mafia

Sovjet faller. Amerikanske kapitalister ser gull i de røde hockeyheltene. Men tidene er lovløse, kulturkollisjon uunngåelig og kaoset snart komplett.

Den usynlege valkampen

Kristenkonservative og rike politiske krefter prøver å manipulere amerikanarane til å røyste på Trump. Våpenet er tilsynelatande harmlause persondata.

Verden under Trump

Etter en av de mest sjokkerende presidentperiodene i historien, letter verdensledere og Donald Trumps rådgivere på sløret om Trumps utenrikspolitikk.

Legendariske førstedamer

Dei inspirerte, provoserte og regjerte Det kvite huset – seks markante kvinner som sette spor etter seg i politikk og samfunnsliv, kvar på sitt vis.

Presidentvalet: Trump mot Biden

Kva skil Biden og Trump i synet på makt og visjonar for USA? Dokumentarserie om avgjerande augneblinkar i liva til dei amerikanske presidentkandida...

Livet etter 11. september

Ein kunstnar, ein brannmann, ein far og ein bror – 13 menneske deler sine djupt personlege historier frå terroråtaka – og dei 20 åra som har gått.

Slaveriet

Samuel L. Jackson tar oss med på ei reise i historia om den atlantiske slavehandelen, som i hundreår har forma millionar av menneskeskjebnar.

Til dommedag

De venter på Jesu gjenkomst, heier på Trump og gir penger til Israel. En del kristne i USA tror jødene vil spille en helt spesiell rolle i endetiden.

Ukraina og Russland

Russland – hjernevasking av en nasjon

Invasjonen av Ukraina blir kalt en «spesialoperasjon» i Russland. Et dypdykk i Putin-regimets industrinasjon, mediemunnkurv og propagandamaskineri.

Putin mot Vesten

Stoltenberg, Zelenskyj, Hollande, Johnson, May, Cameron – sentrale ledere åpner opp om et stadig mer anstrengt forhold i årene før krigen.

Putins vei til krigen

På innsiden av Putins krig mot Ukraina. Hvilke hendelser og konflikter ligger bak Russlands beslutning om å gå til angrep?

Ukraina – stemmer fra en krig

Møt modige ukrainske kvinner i alle aldre – noen av dem i eksil. Alene med kamera i et mobilt studio deler de historier om offer, frykt, sorg og håp.

Stacey Dooley – Ukrainas nye soldater

På fem uker skal de gå fra sivil til soldat. Møt ukrainerne i den britiske hærens hemmelige kampprogram når de forbereder seg på å bli sendt i krigen.

Heltar og svikarar

Russiske filmskaparar trassar risikoen og deler unike inntrykk av korleis invasjonen av Ukraina blir opplevd frå innsida av regimet til Putin.

Brennpunkt: Skyggekrigen

En gruppe nordiske gravejournalister undersøker hvordan Russland driver etterretning i Norden. Dette leder dem til flere hemmelige operasjoner.

Da Macron ringte Putin

Nesten ubegripelig tett på når president Macron prøver å overbevise Putin om ikke å invadere Ukraina. Enestående dokumentar om krigens utbrudd.

Mariupol – med egne øyne

De har mistet alt – unntatt håpet. Fem overlevere forteller i gripende detalj om de første ukene av den russiske invasjonen.

Helene sjekker ut: Russere i Norge

I Kirkenes bor det flere russere enn noe annet sted i Norge. Hvem er venn og hvem er fiende? Og hvordan påvirker krigen dem?

Londongrad

En etter en dør russiske oligarker, gangstere, opposisjonelle og medhjelperne deres på britisk jord. Hvorfor reagerer ikke myndighetene?

Brytningstid

Mikhail Gorbatsjov og Kåre Willoch uttaler seg om samtidspolitikk. Ved Frantz Saksvik og Bernt Chr. Middelthon.

Zelenskyj - folkets mann

Et portrett av Ukrainas president. Fra ungdomsåra og livet som komiker og mediepersonlighet, til rollen som leder for et folk og et land under angrep.

Wagner - Russlands lovløse hær

Leiesoldater, mange rekruttert fra russiske fengsler, utgjør den private russiske skyggehæren Wagner, ledet av Jevgenij Prigozjin.

Tango med Putin

Nyrike Natásja ville bare lage TV. Lite visste hun at det skulle gjøre henne til frontkjemper for frihet og sannhet i Putins Russland.

Ukraina - på randen av storkrig

Hele Europas sikkerhet er truet av krigen i Ukraina, episenteret for Putins politiske spill mot EU og USA.

Navalnyj - giftig maktkamp

Giftige truser, spionasje og leiemordere – historien om drapsforsøket på Navalnyj er som hentet ut av en spionroman.

Tsjernobyl – nye avsløringar

Ukraina friga nyleg hemmelege KGB-dokument. Dei viser korleis Sovjet tåkela atomulukka, men òg heltemotet som hindra ein endå verre katastrofe.

Navalnyj – mannen som tirrer bjørnen

Aleksej Navalnyj har blitt forgiftet og fengslet, men ikke latt seg kue. I isende kulde uttrykker protestanter støtte til ham og opposisjonen.

Europas kongehus

Kongen og eg

Eit personleg portrett av kong Carl Gustaf. Gjennom to år har filmskapar Karin af Klintberg fått følgje den svenske kongen tett.

Eit kongehus i krise

Utruskap, korrupsjon og krangel – heller ikkje den spanske kongefamilien er spart for skandalar. Har monarkiet ei framtid i landet?

Andrew – skandaleprinsen

Ein populær prins og høgt dekorert krigshelt, degradert og latterleggjort etter alvorlege overgrepsskuldingar. Kva skjedde med prins Andrew?

Sveriges siste kongar

Frå kongemakt til demokrati og parlamentarisme på tre generasjonar – og neste regent blir ei dronning utan makt. Har Sverige hatt sin siste konge?

Stockholms slott

Bli med kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf og ei rad kunnskapsrike fagfolk på ei unik omvisning i mektige Stockholms slott.

Kong Charles – min veg mot trona

Bli kjent med Charles III gjennom hans eigne ord og ei rad unike arkivopptak. Den nye monarken fortel openhjartig om eit eineståande liv og karriere.

Prinsessen

Gripende gjensyn med prinsesse Diana. Urovekkende arkivopptak taler for seg selv om livet i medias konstante og ubarmhjertige søkelys.

Livet som dronning Elizabeth II

Som monark, kone og mor redefinerte ho dronningrolla og tente den britiske trona lenger enn nokon andre før ho. Eit portrett av dronning Elizabeth.

Elizabeth og Margaret – to søstrer og éi trone

Prinsesse Margaret var ein festglad rebell som skjemde ut kongehuset. Men ho var òg ei kjærleg og lojal søster som ofra si eiga lykke for dronninga.

Tiåra med Diana

Stilikon, medmenneske og eit spegelbilde av tida ho levde i. Åra endra Diana, og verda endra seg med ho. Eit portrett av ei prinsesse og ein æra.

Diana - intervjuet som sjokkerte verda

Prinsesse Diana braut alle skikkar då ho la ut om livet i kongefamilien i eit ope og ærleg intervju. 25 år seinare ser vi tilbake på samtala.

Dronninga og kuppet

Dronning Elizabeth blir i 1953 uvitende en brikke i MI6 og CIAs spill for å knuse demokratiet i Iran. De katastrofale konsekvensene merkes ennå i dag.

Året med den svenske kongefamilien

Året med den svenske kongefamilien

William og Kate - eit kongeleg bryllaup

Ein dag, eit eventyr og eit par vi seint vil gløyme. På denne dagen for ti år sidan, kunne alle som ville feire kjærleiken og framtida med det brit...

Kongelig bryllup i Storbritannia

Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London. Vi følger opptakten, vielsen, prosesjonen og mottagel...

Spionasje på slottet

Da Wallis vakte prinsens interesse, våknet også myndighetene. Først nå kommer sannheten om den inngripende overvåkningen av de kongelige for en dag.

Dronning Margrethe - 50 år for Danmark

Hun ble overhode for et gammelt kongehus i en moderne tid. Kongelige og statsledere forteller om enestående møter med en folkekjær monark.

Mary 50 år – man kan kun være seg selv

Bryllupet, barna, hjertesakene – bli med populære Mary på skattejakt i TV-arkivene. Hvordan har tiden i Danmark formet kronprinsessen som menneske?

Bill.mrk. "Høyreist og humoristisk"

Et uformelt møte med dronning Margrethe II av Danmark. Ved Toppen Bech og Terje Sølsnes. Regi: Beate Arnestad.

Dronningens mann

Danskenes prins Henrik var fargerik, kontroversiell og kompleks, men fant seg aldri helt til rette i rollen som prinsgemal i sitt nye hjemland.

Julefest med William og Kate

Prins William og hans Kate takkar dei som gjer frivillig arbeid i jula med ein fest. Mary Berry står for menyen, og fleire kjende gjestar hjelper til.

Brennpunkt-dokumentarer

Brennpunkt: Cyberkriger

Gjemt bak tastatur og dekknavn utfordrer de lover og setter seg selv og andre i fare – alt for å stoppe Putin i krigen mot Ukraina.

Brennpunkt: Skyggekrigen

En gruppe nordiske gravejournalister undersøker hvordan Russland driver etterretning i Norden. Dette leder dem til flere hemmelige operasjoner.

Brennpunkt: Drapet i akebakken

Tre små barn fikk i 1994 skylda for å ha tatt livet av Silje Marie Redergård (5). Men var det barna som mishandlet venninnen til døde?

Brennpunkt: Omsorg bak lukkede dører

De er gamle, syke og sårbare - men får de omsorgen de trenger? Skjult kamera viser virkeligheten i norsk eldreomsorg.

Brennpunkt: Massasjesalongene

«Merk: Dette programmet er felt for brudd på god presseskikk i Pressens Faglige Utvalg på grunn av utilstrekkelig anonymisering og manglende omtank...

Brennpunkt: Kollisjon

På jobb i Statens vegvesen oppdager Helge Andersen feil med bremsekontroller på vogntog. Han frykter at godkjente vogntog blir dødsmaskiner på veien.

Brennpunkt: Guds utvalde

Sosial kontroll, rike leiarar og utlevering av seksuelle detaljar. NRK har undersøkt fleire kristne, lukka trussamfunn.

Brennpunkt: Philips vei til terror

Philip Manshaus skjøt stesøsteren Johanne før han kjørte til moskeen for å drepe så mange muslimer som mulig. Hvordan ble han radikalisert? Norsk d...

Brennpunkt: Muldvarpen - Nord-Korea avslørt

Historien om hvordan en førtidspensjonert kokk infiltrerte et av verdens mest brutale diktaturer. Det hele tok av etter et møte i Oslo.

Brennpunkt: Millioneventyret

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.

Brennpunkt: Equinors farlige eventyr

Norge skader amerikaneres helse og miljø, sier naboene til Equinors anlegg på landsbygda i USA. Hemmelige kjemikalier skaper ekstra engstelse.

Brennpunkt: Alt for Kina

Langrenn og laks lå i potten da Norge ville bli venn med Kina. Ble skiidretten vår brukt av regjeringen for å hjelpe de norske laksemilliardærene?

Brennpunkt: Mysteriet søsteren min

Anne lå død i tre uker i den kommunale leiligheten sin før hun ble funnet. Hun hadde verken seng eller mat, og veide bare 44 kg. Broren leter etter...

Brennpunkt: Da Norge stengte

12. mars 2020 ble Norge stengt for å stoppe spredningen av koronaviruset. Vi møter noen av dem som over natta fikk helsa, levebrødet og karrieren s...

Brennpunkt: Hallikens hus

Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?

Brennpunkt: Søppelsmuglerne

Parkerte biler fylles med elektronikk. Så forsvinner de. Brennpunkt avdekker en skjult millionindustri med store miljøkonsekvenser.

Brennpunkt: Fallet

Bergljot (43) falt i trappa på jobben og ble lam. Hva skjer egentlig når du blir skadet og havner i rullestol? Er velferdsstaten der for å ta deg i...

Brennpunkt: Skattejakten

De jakter på hundrevis av millioner. Penger som kommer fra deg og meg. Hvis du tror det bare er kommunen som tjener penger på eiendomsskatten du b...

Brennpunkt: Griseindustriens hemmeligheter

Hva slags liv har grisen hatt før den havner på middagsbordet ditt? I fem år har Norun undersøkt norsk svineproduksjon med skjult kamera. Nå viser ...

Brennpunkt: Pengespesialistene

Hvert år deler en liten gruppe legespesialister over to milliarder kroner fra Staten. Brennpunkt har undersøkt pengestrømmen, og møtt barn som har ...

Brennpunkt: Kjønnskampen

Kjønnskampen hardner til. Kvinnedagen mobiliserer mer enn noensinne. Komikeren Sigrid Bonde Tusvik kaller sutrete menn for usexy. Maskuliniteten er...

Brennpunkt: Mitt monster

Først fikk han streptokokkinfeksjoner. Over natten kom tics, separasjonsangst og tvangstanker. Barndomsårene forsvinner, mens norske leger nøler me...

Brennpunkt: Returnert

Hvordan er livet etter asylavslag i Norge? Vi møter unge afghanere som fikk beskjed om å reise tilbake til et hjemland som har passert Syria som ve...

Brennpunkt: Et lite stykke regnskog

Rundt Hydros aluminiumsanlegg i Brasil lever urfolk som det norske selskapet vil ha fjernet. Politikk, penger og forurensing skaper problemer for H...

Brennpunkt: Voldtekt

Norsk dokumentar fra 2018. Tre kvinner kjemper for at mennene de sier voldtok dem skal bli straffet. Men sjansen for at en voldtektsanmeldelse ende...

Brennpunkt: Brennpunkt: 22.07

Brennpunkt spesial om 22. juli. Historien om den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. Min...

Brennpunkt: En søsters kamp

Mona Anita kjemper for rettferdighet for sine 16 søsken, og bedre rettsvern for barn som har blitt sviktet av barnevernet. I dag er det slik at hvi...

Brennpunkt: Legekoden

MERK: Dette programmet er felt i Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk på grunn av mangelfull adgang til samtidig imøtegåelse for le...

Kropp og helse

Når maten blir ein fiende

Når blir sunn mat og trening usunt? Følg fem menneske med kvar si historie, inn og ut av lidinga. Og høyr kva fagfolk, familie og venner har lært.

Prisen vi betaler

Unge, vakre mennesker viser stadig fram sine nye kropper. Deres verden er lukket for de fleste av oss. Journalist Frida Söderlund tar oss med inn.

Send saltet!

Bra for smaken, dårlig for helsa? Noen gamle sannheter bør du kanskje ta med en klype salt.

Jordmødre i Sverige

Ein augneblink som foreiner alle menneske, er stunda eit barn kjem til verda. Jordmødrene får ta del i stor glede, men også uro og vanskelege val.

Håpets marked

De vil redde livet, stoppe sykdom eller få barnet de drømmer om. Lisa Tønne følger nordmenn som drar til utlandet for å få hjelp når Norge sier nei.

Folkeopplysningen: Psyk

Stadig flere unge forteller om psykiske plager. Hvorfor? Andreas leter etter årsaken og ser på hvilke tilbud som finnes til dem som sliter.

De farlige

I Danmark blir de som har utviklingshemming og gjør noe kriminelt dømt til behandling i stedet for fengsel. De ekstra farlige havner i Kofoedsminde.

Eit feitt liv

Livsnytaren Ronny elskar burger og øl, men drøymer og om eit langt og godt liv. Det er på tide at ein tjukk fyr får lage eit TV-program om helse!

Year Zero

Uventede og tankevekkende fortellinger fra en pandemi. Ti filmskapere dokumenterer krisens følger og muligheter for enkeltmennesker verden over.

Vaksinekonspirasjonen

Legemiddelgigantene er ikke alene om å profitere på pandemien. Noen vet også å utnytte dem som er skeptiske til vaksiner. Det kan bli farlig.

Med tusj og skalpell

TV-fjeset Erik fikser stadig på utseendet – i smug. Og han er langt fra alene. Kjente og ukjente svensker forteller om sine inngrep.

Jakta på ei nyre

Natachas nyrer fungerer ikkje, og ho fryktar å døy frå mann og barn. Ved eit lykketreff kan ho endeleg få sjansen til å bli frisk. Men prisen er høg.

Sex, skam og overgangsalder

Hva bør du vite om kvinners overgangsalder, og hvordan bør vi takle konsekvensene av den? Mytene er mange, og det er på tide å knuse noen av dem.

Folkeopplysningen: Tannleger

Vi får stadig færre hull i tennene, men tannlegene blir flere og flere. Hva er det egentlig de gjør alle sammen?

Tegnell og den svenske modellen

Tett på Anders Tegnell og Lena Hallengren mens de fronter den svenske pandemi-strategien foran en stadig mer forundret omverden.

Jeg vil være Mira igjen

Mira har levd som mann i flere år. Det kjentes rett til å begynne med. Men nå vil 26-åringen være kvinne igjen.

Fortellinger fra dusjen

Hårete bein, ekkel svettelukt eller noen kilo for mye? Og hva hvis du er homo eller trans? En vakker film om identitet, aksept og ensomhet.

Gåten Agnes

Den tragiske skjebnen til Agnes Waade har lenge hjemsøkt Tore Strømøy. Nå vil han finne ut hva som egentlig skjedde med henne.

Rus

Leo Ajkic skal finne sannheten om rus – på godt og vondt. For det er gøy å feste, men da er det noe viktig du må vite. Norsk dokumentarserie.

Panikkalderen

Forfallet setter inn, og barna flytter ut. Å fylle femti kan være fantastisk. Og fryktelig. Dansk dokumentarserie.

Det som ikke skulle skje

Ekte historier om overgrep.

Naken

Vi møter de som skammer seg over egne kropper, de som utfordrer skammen og aktivister som kjemper mot nakenforbud. Jan utfordrer sitt eget kroppsbi...

Medisingigantane - det store spelet

Utsyn til profitt eller omsyn til pasienten? Den lukrative legemiddelindustrien får stadig meir makt til å setje agendaen.

Livet med vestibulitt

"Som ti tusen skarpe knivar i underlivet". Den kroniske lidinga vestibulitt gjer kvardagen og sexlivet vanskeleg for mange unge kvinner.

Fete forhold

Hvordan kvitte seg med kjærestekiloene? Danske par deltar i et eksperiment.

Helene sjekker inn: Evje overvektsklinikk

Å spise sunt og trene mer, er beskjeden mange overvektige får. Men er det så enkelt som så?

Sinnssykt

Cecilie Kåss Furuseth møter unge mennesker som lever med alvorlige psykiske lidelser. I tillegg kjemper hun med å overvinne sin egen frykt for å bl...

Grenseløs: Perfekt nok?

Over hele verden er folk opptatt av hvordan de ser ut. I mange kulturer er skjønnhetsoperasjoner blitt vanlig. Mange unge blir sponset av foreldren...

Tørk tårene, knytt nevene!

Skam deg, Emma

Emma våknet opp til et mareritt. Private nakenbilder ble spredt på nett. I tre år har hun levd med trusler og sjikane. Nå tar hun tilbake kontrollen.

Barbie - feminist eller sexsymbol?

Det koker rundt Barbie, og det har det gjort i 60 år. Verdens mest kjente lekedukke er et moteikon, men også en skyteskive for feminister.

Følelsen av frihet

En hyllest til stjerner som åpnet svarte kvinners spillerom i USA: Lena Horne, Nina Simone, Abbey Lincoln, Diahan Carroll, Cicely Tyson og Pam Grier.

Fordi du er kvinne

Danskene får kvinnelig statsminister i 2011. Da har de vel likestilling? Eller må man fremdeles finne seg i enkelte ting bare fordi man er kvinne?

Vær min stemme

Hun inspirerer iranske kvinner til å kaste sløret i protest. Men Masih Alinejads mot settes på prøve når hennes egen familie trues med represalier.

Let's Fucking Go!

De holder ingenting tilbake – verken på banen eller i kampen for likestilling. Rett før verdenscupen saksøker USAs kvinnelandslag fotballforbundet.

Dødelig skilsmisse

Over en av tre kvinner i Tyrkia opplever vold i hjemmet. Advokat Ipek Bozkurts klienter risikerer livet mens de kjemper mot voldskulturen i retten.

Zara avslører overgrepskultur

Altfor mange unge kan fortelle om seksuell trakassering og overgrep. Zara har selv opplevd voldtektsforsøk. Hvordan kan noen tenke det er greit?

Kampen

RBK-kvinnene har en drøm – å fylle Lerkendal i toppkampen mot Brann. Men hvordan mobilisere 21.000 tilskuere, når de vanligvis spiller for 300?

Writing with Fire

Smarttelefonen er deres våpen. Prisbelønt dokumentar om kasteløse kvinner som bryter tausheten og tabuene og rapporterer fra sin indiske virkelighet.

Tango med Putin

Nyrike Natásja ville bare lage TV. Lite visste hun at det skulle gjøre henne til frontkjemper for frihet og sannhet i Putins Russland.

Seyran Ates: Sex, revolusjon og islam

Møt den mest politibeskyttede sivile kvinnen i Europa. Advokaten, feministen og imamen Seyran Ateş kjemper for en islamsk seksuell revolusjon.

Avkledd – skandalen som felte Janet Jackson

En pupp i pauseunderholdninga ble for mye for puritanske amerikanere. Stuntet ødela Janet Jacksons karriere, men ikke Justin Timberlakes. Hvorfor?

Skuggar utan sol

Drapsdømde, unge kvinner sonar i eit iransk ungdomsfengsel. Men for dei blir fengselet ein fristad i eit samfunn kor vald mot kone og barn er lov.

F-ordet

Feminist har blitt et skjellsord for mange. Hvorfor? Ulrikke Falch vil prøve å overbevise en videregående skole om at alle bør være feminister.

Brennpunkt: Kjønnskampen

Kjønnskampen hardner til. Kvinnedagen mobiliserer mer enn noensinne. Komikeren Sigrid Bonde Tusvik kaller sutrete menn for usexy. Maskuliniteten er...

Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi

Trondheimsmøtet i 1917 ble samenes Eidsvoll. Initiativtaker Elsa Laula Renberg var den første som samlet samene til politisk kamp. Samisk nasjonald...

Morra mi

De elsker mødrene sine. Men det er noe de aldri har snakket om - før nå.

Ingrid Bjerkås - hun våget å gå foran

Ingrid Bjerkås er første kvinne som ble prest i Den norske kirke. Hun sto i striden der prester, biskoper og Menighetsfakultet motarbeidet henne.

Lisenskontrolløren: Kvinnen

Den norske kvinnen skal være myk og sterk, vakker og ujålete, kåt og prektig. Lisenskontrolløren ser på over 50 år med likestilling, lipgloss og li...

70-talls-feministene

13 aktivister fra "den nye kvinnekampen" forteller om bevegelsen de var en del av. De påvirket den politiske utviklingen i Norge, sloss fram rett...

Hurra for jentemusikken

Historien om kvinnene som gikk foran og skapte nye rollemodeller i norsk musikkliv.

Kvinne 2013

Dokumentarserie. 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge.

Adams Eva

Norsk dokumentarserie om kjønnsroller. Ved Mette Janson og Eva Brustad.

Rasisme og fordommer

Hva skjer med Kanye?

Psykiatri, politikk eller publisitet? Et forsøk på å forstå Kanye Wests stadig mer kontroversielle utspill.

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Vi må snakke om Cosby

Bill Cosby var «heile Amerikas pappa», ein pioner og ein moralsk bauta. At han òg skal ha vore ein notorisk overgripar, har gjort mange vondt.

Rasisme på timeplanen

Du er ikkje rasist, men … kanskje er du det likevel? Modige skuleelevar granskar eigne tankar om hudfarge – også nokre dei ikkje visste at dei hadde.

Writing with Fire

Smarttelefonen er deres våpen. Prisbelønt dokumentar om kasteløse kvinner som bryter tausheten og tabuene og rapporterer fra sin indiske virkelighet.

Avkledd – skandalen som felte Janet Jackson

En pupp i pauseunderholdninga ble for mye for puritanske amerikanere. Stuntet ødela Janet Jacksons karriere, men ikke Justin Timberlakes. Hvorfor?

Deeyah Khan – muslimer i USA

Den modige og prisvinnende filmskaperen Khan oppsøker tilhengere av Trumps antimuslimske retorikk – og dem som på ulike måter har blitt ofre for den.

Følelsen av frihet

En hyllest til stjerner som åpnet svarte kvinners spillerom i USA: Lena Horne, Nina Simone, Abbey Lincoln, Diahan Carroll, Cicely Tyson og Pam Grier.

Deeyah Khan i Trumps USA: Deeyah Khan i Trumps USA: Livet som muslim

Muslimer opplever mer hets nå enn rett etter 11. september-angrepene. Samtidig tjener Donald Trump på anti-muslimsk retorikk.

Xtremist - veien ut av hatet

Nynazister rekrutterer sårbar ungdom til hatgrupper. Nå prøver reformerte eks-ekstremister å vise vei for dem som vil ut av hatet.

Outraged

Diskriminering er et stort problem i fotball. Paul Pogba, José Mourinho og Megan Rapinoe snakker ut om rasisme og homofobi i denne UEFA-dokumentaren.

Krøll

Auriane brukte sterke kjemikaliar for å endra seg sjølv. I dag har ho ein draum om å gå med stor afro, men kvifor er dette så vanskeleg og skummelt?

P3dokumentar: 2. Ekkokammeret

Journalist Ludvig Løkholm Lewin gjennomfører i løpet av 30 dager et eksperiment hvor han går gjennom et klassisk radikaliseringsmønster. Hvordan r...

Historier om Holocaust

Last: jøder

26. november 1942 blir 529 jødiske menn, kvinner og barn sendt med et skip fra Oslo. Hva skjedde med jødene her, i våre gater? Tidsvitner forteller.

Nazitoppens bekjennelser

Han sa han bare fulgte ordre. Men det skal finnes lydbånd der Adolf Eichmann skryter av sine forbrytelser. De har ingen fått tilgang til – før nå.

Krigen som splittet min familie

Bestefaren brøt med søsknene sine for lenge siden. Nå vil Benjamin vite hvorfor. En gripende beretning om en krig som aldri tok helt slutt for ofrene.

Den danske nazilegen i Buchenwald

Carl Værnet utsette homofile i konsentrasjonsleir for sine eksperiment. Etter krigen venta eit nytt liv i Argentina. Familien lever enno med fortida.

Ingen hverdag mer

I 1939 kommer Ruth Maier til Norge som flyktning. Under okkupasjonen møter hun dikteren Gunvor Hofmo, men i 1942 blir Ruth arrestert og deportert.

Husk oss til livet

Et møte med norske jøder som høsten 1942 ble øyevitner da deres nære familiemedlemmer ble arrestert.

Ikke spør om det: 3. Jøde

Er jøder Guds utvalgte folk? Hvorfor har de så store neser, og ville de ha drept baby Hitler?

Trikken til Auschwitz

Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

Fakta på lørdag: Holocaust - Tidsvitner

Før krigen levde det drøyt to tusen jøder i Norge. I dag er bare et fåtall i live. Fem av dem forteller en rystende, men nøktern beretning.

Apokalypse - andre verdenskrig

Dokumentarserie i seks deler. En spennende og interessant serie om andre verdenskrig, basert på unikt og restaurert arkivmateriale.

Nürnbergprosessen

Det viktigaste rettsdramaet verda har sett. Med unike opptak frå rettargangen mot 21 av dei ansvarlege for drap på millionar uskuldege menneske.

På tur med Lars Monsen

Skeiv kjærlighet og mangfold

I alle regnbuens farger

I løpet av sitt korte, men intense liv gjorde den danske radioverten Kim Schumacher verden til et mer inkluderende, fargerikt og morsomt sted.

Vi skulle døy av aids

«Eg brukte ti år av ungdomen på å gjere meg klar til å døy.» Møt menneske som opplevde, gjennomlevde og overlevde aids-epidemien på 80-talet.

Rødt, hvitt og skrått

Norske homofile og lesbiske i alle aldre forteller sin historie om å vokse opp som homofil i Norge.

Lisenskontrolløren: Lisenskontrolløren og skeive

Lisenskontrolløren dykker inn i NRKs TV-arkiv med et skeivt blikk. Hvordan forandrer ekte kjærlighet liv?

Lille jente

Sju år gamle Sasha har alltid visst at hun er jente, selv om hun ble født som gutt. Et rørende portrett om kjønnsidentitet, forståelse og aksept.

Kim og Wenche - retten til å elske

En kjærlighetshistorie, en hyllest og et nært portrett av paret som mer enn noen ga oss alle lov å elske hvem vi vil, Kim Friele og Wenche Lowzow.

Jævla homo

Gisle tråkker inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være skeiv i Norge?

Urix: 21. oktober 2020 · Homofri sone

Polen har innført homofrie soner, noe som har ført til hat, vold og diskriminering. Igor Devold og Ine Eriksen Søreide deltar i studio.

ID: 3. Det perfekte mobbeoffer

I oppveksten ble Oscar mye mobbet og trakassert. Han stammet, og i tenårene stod han fram som homofil. Han ble det perfekte mobbeofferet.

Homoprestene

Hvordan er det å være prest og homofil i Norge? En kortdokumentar om tre prester i Lofoten som er åpne om sin legning.

Kim Friele – homokampens førstedame

Kim Friele var første norske kvinne som stod frem som lesbisk. Hun har viet livet til homokampen. Hør hennes historie, fortalt til Silje Nordnes.

Pridefest: 25. juni 2021

Direkte fra Oslo Pride. Skeiv underholdning og innslag fra pridefeiringer over hele landet. Med Silje Nordnes, Benjamin Silseth og Else Kåss Furuseth.

Mann uten penis

Luca er født kvinne, men lever nå som mann. Barndomskompisen Remi har filmet, og stiller de vanskelige spørsmålene.

Grenseløs: Homohat i Europa

Hvorfor vokser hatet mot homofile? I Europa går ikke homokampen lenger fremover, den går bakover.

Heftige ekspedisjoner

Saemiej dokumentaare-filmh - Samiske dokumentarer

Radji – grensen

Reinbeiter følger ikke landegrenser. De svenske reineierne Simon og Beatrice kjemper mot norske myndigheter for retten til sine tradisjonelle områder.

Det er her det brenn

Historia og kampen er alltid til stades i verka til dei sju samiske samtidskunstarane vi følgjer i denne serien.

RAHČAN - Ellas opprør

Den samiske artisten Ella Marie rives mellom bylivet i Oslo og røttene i Finnmark. Hun bestemmer seg for å forlate byen for å redde Repparfjord.

Alle mine rein kjenner jeg

Kunnskapsrik, uredd og frittalende. 83 år gamle Karen Anna ser tilbake på et langt og vakkert – men strevsomt liv med reindrift, småbarn og duodji.

Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi

Trondheimsmøtet i 1917 ble samenes Eidsvoll. Initiativtaker Elsa Laula Renberg var den første som samlet samene til politisk kamp. Samisk nasjonald...

Agnete jienáda/Agnete bruker stemmen

Agnete lea nuorra ja urbána, ja eahpida iežas sámi identitehta. Manne? Agnete er ung og urban, og usikker på sin samiske identitet. Hvorfor?

Oldemors lue

Pasviksamenes land og folk er splittet mellom tre stater. Nå vil Venke sy konelua oldemora bar: – Da er ringen sluttet. Verden skal vite at vi finnes.

Jeg er same

En syr samedrakt, en lærer seg samisk i voksen alder og en utforsker sin slektshistorie – det finnes mange måter å være same, både i og utenfor Sápmi.

Bearkedem? - Borteboerne

Emma, Jone og Leif-Ove skal klare seg selv i et skoleår. En serie om tryning og triumf, og det å flytte hjemmefra for første gang.

Arven fra vidda

- Det mest utfordrende blir å gå i hælene på pappa , sier Aina Nordfjell som forlater universitetsstudier og kjæreste for å prøve seg som reingjete...

Ikke spør om det: 5. Same

Hvorfor blir samer så lett krenka? Og hvorfor er de så lave?

Vårt land – vår kamp

– Så lenge det finnes samisk land vil det finnes et samisk folk. Men som mange urfolk må samer i Finland kjempe for sitt land og sin eksistens.

URBI - Bare gjør det!

Hvor mye er en drøm verdt, og hva skal til for å slå igjennom som musiker? Vi følger fire unge håpefulle med hele verden for sine føtter.

Gollegiisá - Skattkammeret

Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

Solen, min far Nils Aslak Valkeapää

Møte med den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää, som ble tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1991.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu: 6. Mollešjohka

Få i Noreg bur så aude som Per Edvard Johnsen. Han lever nesten utelukkande av det Finnmarksvidda gir han: Fisk, rein og molter.

Reinlykke

I hjertet av sameland ligger Kautokeino. Her bor familien Eira. De eier en av de største reinflokkene på Finnmarksvidda. Reinen har gjennom generas...

Reinflytting minutt for minutt

Vi følger Sarafamiliens reinflokk fra vinterbeitene på Finnmarksvidda til sommerbeitene på Kvaløya i Finnmark.

Reindrømmen

En norsk reineier starter opp på et sted han ikke er velkommen. Han får kjenne hvor mye det koster å følge livsdrømmen.

Kvenske historier

Sport

Premier League – en helt annen liga

Utlendingene tar over Premier League og gjør den til en milliardbutikk. Forventningene er enorme når «The special one» tar over Chelsea.

Duplantis – mot nye høyder

Fra vidunderbarn til verdens beste – Sveriges stavsprang-stjerne Armand «Mondo» Duplantis hoppet seg til en lovende idrettskarriere allerede som barn.

Mo Farah – å løpe for livet

BAFTA-vinnande dokumentar om den olympiske meisteren Mo Farah. Han fortel si sjokkerande historie – om traume, menneskesmugling og moderne slaveri.

McEnroe

Den legendariske John McEnroe er ein av tidenes mest suksessfulle tennisspelarar, men er kanskje best kjent for temperamentet sitt.

Eksponert

– Hver sving betyr noe. Nikolai Schirmer må levere ekstreme prestasjoner for å leve drømmen som skikjører og filmskaper. Hvor lenge kan det vare?

De nye kongene

De vant hjerter, vakte håp og revitaliserte boksesporten. Dette er historien om legendene Ray Leonard, Marvin Hagler, Tommy Hearns og Roberto Durán.

Hodet i klemme

Landslagstrener Fritz Aanes strammer grepet. På vei mot nye mål må utøverne hans takle juling både i livet og på brytematta.

Kampen

RBK-kvinnene har en drøm – å fylle Lerkendal i toppkampen mot Brann. Men hvordan mobilisere 21.000 tilskuere, når de vanligvis spiller for 300?

Folkesporten som forsvann

Mange hoppbakkar i Norge ligg som attgrodde monument frå ei gløymd stordomstid. Og utan hoppbakkar forsvinn også skihopparane. Men på Hafslo i Sogn...

Fotballhackeren

Mange skjelver i shortsene når FIFA, Cristiano Ronaldo og Manchester Citys hemmeligheter blir avslørt. Hvem står bak, og hva er hensikten?

Sjokoladekrigen

Sjokoladen du spiser kan komme fra kakao høstet av barneslaver. Vi følger én manns kamp for å stille gigantene Nestlé og Cargill til ansvar.

Den siste kampen

ALS-syke Alf Brun ba om hjelp til å se favorittklubben én siste gang fra tribunen. Han fikk mer enn det.

Qatar-VM: skittent spill

Døde migrantarbeidere, grønnvasking og en omstridt herrelunsj i det franske presidentpalasset – hvordan i all verden fikk Qatar kjøpt fotball-VM?

München 72 – olympisk terror

Lekene skulle vise verden et nytt Tyskland, langt fra Hitlers OL i Berlin. I stedet ble det et mørkt kapittel i historien om internasjonal terrorisme.

Fotball er livet

For noen betyr proffdrømmen mer enn noe annet. For bestekompisene Mahmoud og Fawzi kan den være veien ut av flyktningleiren.

Skitne triks

Bridge er ikkje for pyser! Følg dramaet når norske Boye Brogeland skuldar vedunderbarnet Lotan Fisher for juks.

Muhammad Ali

Han fulgte sine egne regler, i ringen og i livet. – Han var selve tidsånden, skrev Norman Mailer. Et ikon som fremdeles inspirerer.

Sportsdokumentar: Ulsteinvik løper fra resten av verden

9. august 2017 skal bli en historisk dag for norsk idrett. En 21-åring fra Dimna IL i Ulsteinvik blir vår første mannlige verdensmester i en løpsøv...

Let's Fucking Go!

De holder ingenting tilbake – verken på banen eller i kampen for likestilling. Rett før verdenscupen saksøker USAs kvinnelandslag fotballforbundet.

Puckers

Kan en dæsj vodka, litt rølp og en god dose amatørhockey bryte ned barrierer og skape vennskap? Det tror de glade hockeyamatørene i Kirkenes Pucker...

Team Ingebrigtsen

Bak løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen står en storfamilie helt utenom det vanlige. Norsk dokumentarserie.

Parastjernene

I Paralympics i Tokyo konkurrerer verdens beste parautøvere. Alle med ulike historier og erfaringer, men med samme mål: Å prestere sitt aller beste...

Sportsdokumentar: Juvelen Jakob

"Jakob er juvelen vår". Det er flere år siden pappa og trener Gjert Ingebrigtsen så det enorme talentet til sønnen. Nå er Jakob Ingebrigtsen et av ...

Friidrett: 15. juni 2022 · 100 år med Bislett stadion

Karsten og Leif

Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes viser for første gang hverdagen, humoren og de unike metodene som er grunnlaget for den utrolige suksessen.

Enter e-sport

Fabio satser sparepengene sine på et nytt norsk e-sport-lag. Bli med inn i verdens raskest voksende sport. Hvem vinner kampen om gamingmillionene?

100 år med Vasaloppet

Outraged

Diskriminering er et stort problem i fotball. Paul Pogba, José Mourinho og Megan Rapinoe snakker ut om rasisme og homofobi i denne UEFA-dokumentaren.

Sportsdokumentar: Jakten på en verdensrekord

46,78. Den tilsynelatende uslåelige verdensrekorden lever, omsider, på lånt tid. Og nærmest er en 23-åring fra Ulsteinvik, Karsten Warholm.

Historien om fotball-EM

EM i fotball startet som en turnering uten flere av de beste fotballnasjonene og med bare fire lag i sluttspillet. Bli med på en reise fra den sped...

Einar Østby – fra skiløyper på Finnskogen til gull og heder

Østby var tømmerhoggeren som hevdet seg blant de beste i verden. Han hentet styrke i skogene og utviklet egne treningsmetoder i samspill med naturen.

The olympic draum

Desse tre hardtarbeidande britane har éin felles draum; å kapre Storbritannias aller fyrste OL-medalje i langrenn. Kan dei klare det ?

Å leve nå

Etter basehoppulykken ingen trodde han skulle overleve, fortsetter Kristian å hoppe. Men hva er konsekvensene av å leve et liv på kanten?

Friidrett: 23. mai 2021 · Da Norge tok OL-gull på 800 meter

Vi markerer at 2021 er friidrettens jubileumsår, og at det er 25 år siden vårt eneste OL-gull i en løpsøvelse.

Best i verden: Nils Arne Eggen og mirakelet i Milano

I 1996 spiller AC Milan kamp i Mesterligaen. Det skal være lett for de italienske giganter. Motstanderen er Rosenborg. Treneren heter Nils Arne Eggen.

Gamerne

Norges største esport-utøvere opplever knusende tap og elleville seire, får vennskap og forhold satt på prøve og tar sine livs viktigste karrierevalg.

Astralis - kongene av CS:GO

Fem av Danmarks ledende Counterstrike-spillere stifter laget Astralis. Sammen ønsker esport-utøverne å bli verdens beste.

Det perfekte fallet

Drømmen om å fly lengst i verden kostet ham nesten livet, men Daniel-André nekter å gi opp. Han vil bli verdensmester i skiflyging på hjemmebane.

Brennpunkt: Alt for Kina

Langrenn og laks lå i potten da Norge ville bli venn med Kina. Ble skiidretten vår brukt av regjeringen for å hjelpe de norske laksemilliardærene?

Sportsdokumentar: Nadal og meg

Casper Ruud flytter til Mallorca i Spania for å trene med verdensstjernen Rafael Nadal. Samarbeidet gir raskt resultater og i løpet av noen måneder...

Sportsdokumentar: Tre brødre og én Gjert

"Jeg vet ikke om jeg har fått noe kompliment av Gjert". "Det blir mye drittslenging". Ordene tilhører Henrik og Jakob Ingebrigtsen. Trener og pappa...

Special Olympics: Verdens vakreste leker

Rørende, morsomme og inspirerende historier fra Special Olympics. Mats Sollid og Erling Due Bergseth tar oss med til Abu Dhabi.

Sportsdokumentar: Dramaet i Doha

Det blir en kaotisk dag for trener og pappa Gjert Ingebrigtsen når sønnen Jakob blir disket i forsøket på 5000 meter under VM i Doha. NRK Sport føl...

Vitenskapen bak medaljen

Vi møter fire norske VM-håp som alle bruker vitenskap for å nå målene sine om medaljer i vinterens mesterskap.

Ultraløperne

Ultraløperne følger tre vanlige folk som løper uvanlig langt. Gjennom tre episoder med latter, frustrasjon og mye cola løper de Oslofjorden rundt -...

Ahmed og Team Physix

Dokumentarserie om Ahmed som fikk forandret livet sitt da han oppdaget sporten street workout. Nå vil han bruke bakgrunnen sin til å hjelpe andre. ...

Best i verden: Heia Norge

Høsten 1990 ligger norsk landslagsfotball helt nede. Elendige resultater ledsages av særdeles lav entusiasme i befolkningen. Inn kommer en ny, midl...

Skihopperen som nektet å gi opp

For ett år siden var Halvor Egner Granerud en middelmådig skihopper, nå er han best i verden. Men sesongen har også bydd på nedturer i Hoppuka og VM.

Musikkdokumentarer fra hele verden

Fight the Power

Hiphop-ikoner som Chuck D, Ice-T og Run DMC gir deg historien om bassen, beaten og poesien som startet en rytmisk revolusjon i New Yorks undergrunn.

Ekstase – historia om nordisk elektronika

Noreg og Norden er leiande innanfor elektronika, og her – blant fjordar, fjell og isbrear, finn du alt frå nisjeband til hitskapande millionærar.

Mitt liv som en Rolling Stone

Historien om seks tiår med rockemagi, fortalt gjennom portretter av fire legendariske musikere.

Hovedscenen - TV: Anne-Sophie Mutter - Vivace

Fiolinisten Anne-Sophie Mutter fylte 60 år i juni i år. Her møter vi henne på vandretur i Alpene der hun reflekterer over livet, de store spørsmåle...

Hans Zimmer – Hollywood rebel

I over 40 år har han vore sjølve lyden av populærkulturen. No deler ein av verdas mest ettertrakta filmkomponistar sine musikalske hemmelegheiter.

Nothing Compares

Hun var popsensasjonen som ikke ville innordne seg. Et gripende portrett av kompromissløse, kontroversielle, uforlignelige Sinéad O’Connor.

Klangen av Andsnes

Vi følger Leif Ove Andsnes gjennom et begivenhetsrikt år, og kommer tett på «klangen» av ham både som pianist i verdensklasse og som menneske.

A-ha - historien om tidenes norske popsuksess

Åpent og ærlig om tre sterke personligheter og fire tiår med musikalsk magi.

Brian Wilson: Long Promised Road

Bli med på biltur med meisterhjernen bak the Beach Boys. Møt mennesket bak myten og nokre av musikklegendene han har betydd mykje for.

Susanne Lundeng – en levende folketone

Opplev Fleinvær, Beiarn og Værøy med en kompromissløs kunstner og tradisjonsmusiker. Det blir også en reise gjennom en mangfoldig musikalsk karriere.

En reise til Peps Persson

Et åpenhjertig møte med en legende i svensk musikkliv, og en hyllest til en pioner innen skandinavisk blues og reggae.

Hovedscenen - TV: Europas fineste orgler

En reise gjennom Europa for å oppdage unike orgler og bli kjent med den gamle kulturen for bygging og utvikling av pipeorgelet.

Hovedscenen - TV: Xenakis – en revolusjonerende lydskaper

«En film som gir et større bilde av hva musikk handler om», i følge juryen på Golden Prague festival sist høst, der den vant pris for beste dokumen...

Norsk rocks historie

Da rocken inntok Norge slet foreldre over hele landet av seg håret - mens de unge lot det gro. Ungdommen fikk sin egen musikalske identitet.

Historien om A&M Records

Deilig musikalsk nostalgi i godt selskap med Mr. A og Mr. M – musikeren Herb Alpert, kumpanen Jerry Moss og artistene som skapte plateselskapet deres.

Gospelkoret

Kan du synge gospel utan å tru? Ungdommane i Sveriges mest mangfaldige og elska kor skal ut på tur. For nokre blir det også ei andeleg reise.

Hovedscenen - TV: Ny «klassisk» musikk med stor suksess

En dokumentar om de såkalte neo-klassikerne som samler tusenvis av tilhører verden over. Hva gjør denne minimalistiske, meditative musikken så popu...

Amazing Grace

Enestående live-innspilling av Aretha Franklins bestselgende gospelplate fra 1972. Sydney Pollacks konsertfilm ble aldri ferdigstilt – før nå.

Følelsen av frihet

En hyllest til stjerner som åpnet svarte kvinners spillerom i USA: Lena Horne, Nina Simone, Abbey Lincoln, Diahan Carroll, Cicely Tyson og Pam Grier.

Sigvart mot nord

Å reise på turné er noe av det kjekkeste Sigvart Dagsland vet. Kan musikerne trosse pandemi og snøstorm for å turnere i vårt nordligste fylke?

Backstreet Girls - en farligere variant

De har levd for å spille live siden 1984. Hvordan går det med rockelegender når pandemien treffer dem?

Hitlåtens historie

Norsk / Svensk dokumentarserie om hitlåter. Hvordan ble de til? Hvordan ser de involverte på låtene i dag?

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Subharchorden – en fremtid som aldri kom

En dokumentar om et futuristisk elektronisk instrument som ble utviklet i Øst-Tyskland på 60-tallet, og som i dag er glemt – selv om det var langt ...

Rockfield – støy på landet

Black Sabbath, Oasis, The Stone Roses og Coldplay – femti år med rockehistorie og -historier fra et legendarisk gårdsstudio i Wales.

Hovedscenen - TV: Å lytte gjennom kameralinsen

En hyldest til Christopher Nupen. Engelsk musiker og filmskaper som dokumenterte en gullalder i musikkhistorien på en ny og personlig måte. Presen...

TIX

Norges største popstjerne og MGP-vinner TIX er klar for Eurovision Song Contest. Bli bedre kjent med artisten, også kjent som Andreas Haukeland.

Helvete - historien om norsk black metal

Norsk black metal blir elsket av fans over hele verden, men er også kjent for sin svært dramatiske historie. Nå forteller musikerne som skapte den ...

Jakten på Tonetreet

En dokumentar om jakten på det perfekte treet for å lage den fullkomne fiolinen. Dette er fortellingen om magisk treverk, mestere, villmark og band...

Vår historie - vår sang

Oppdag den rike historien til svarte kirkesamfunn i USA. Fra slaveriet til borgerrettsbevegelsen og frem til i dag har kirken spilt en sentral rolle.

URBI - Bare gjør det!

Hvor mye er en drøm verdt, og hva skal til for å slå igjennom som musiker? Vi følger fire unge håpefulle med hele verden for sine føtter.

Astrid S tilbake fra verden

Rennebu-jenta Astrid S reiser verden rundt som artist. I år skal hun gjøre sin første store TV-opptreden på P3 Gull, men først reiser hun hjem for ...

En gang Aurora

Enorm suksess, konserter over hele verden og et ungdomsliv snudd på hodet. For popsensasjonen Aurora ble det for mye. Norsk dokumentar.

Ung, norsk og verdenskjent

Norsk musikk eksporteres som aldri før. Men hva er det som kreves for å slå igjennom i hele verden? I denne dokumentaren får vi en innblikk i hva l...

Takin Ova - Historien om norsk hiphop

Den norske siden av hiphop. Rap har gått fra å være noe kontroversielt og konfliktorientert til å bli den mest dominerende kraften i populærkulture...

Kaveh - 7 steg mot toppen

Dokumentar om en ung rapper.

Punx

En serie om norsk punk, new wave, hardcore og postpunk fra 1977 og frem til i dag

Nøkkelen til suksess: 4. Kygo

De jobber på legendariske scener og samarbeider med verdenseliten. Møt fire norske kunstnere som har tatt steget ut av Norge, og gjort verdensomsp...

Trygdekontoret - dokumentar: Satans barn: På turné med Mayhem

r det kanskje det MOTSATTE av u-hjelp når Necrobutcher og de andre i det legendariske norske blackmetalbandet Mayhem drar på turné i Latin-Amerika?...

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene ...

Bli med på innsiden

Kjærlighet og diamanter

Det ultimate uttrykket for romantisk kjærlighet – om du tror på markedsføringen. Men hvilken verdi har egentlig diamanter, når vi kan lage dem selv?

Heltar i flammehavet

Australia står i brann. Midt i infernoet kjempar modige kvinner og menn mot flammane i den verste skogbrannsesongen nokon sinne.

Ben Zand: verdens farligste gangstere

De smugler narkotika, handler våpen og selger dop på gata. Ben Zand møter noen av verdens farligste forbrytere.

Sekten

Massakre eller kollektivt selvmord? I løpet av 90-tallet forlater 88 medlemmer av Soltempelets orden jordelivet på mystisk og makabert vis.

Helene sjekker ut

Helene kommer tett på folk og miljøer mange vet lite om. Hvem er disse folka? Hvorfor tenker eller lever de som de gjør?

Louis Theroux

Han kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss og får tillit hos de vanskeligste intervjuobjekter.

Operasjon menneskehandel

Med hjarte for ofra og blikket på målet jaktar britisk politi på ein kynisk menneskehandlar. Og du kan vere fluge på veggen.

Chippendales - sex, dop og mord

Velstelte, veltrente og lettkledde begeistrar dei kvinner over heile verda. Men bak fasaden har Chippendales vore forfølgt av skandaler og tragediar.

Til dommedag

De venter på Jesu gjenkomst, heier på Trump og gir penger til Israel. En del kristne i USA tror jødene vil spille en helt spesiell rolle i endetiden.

Ku Klux Klan

Under kvite hetter ulmar hatet. Sidan 1865 har "klanen" dyrka forkvakla raseideologiar og spreidd frykt i det amerikanske samfunnet. Fransk dokumen...

Louis Theroux

Han kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss og får tillit hos de vanskeligste intervjuobjekter.

Helene sjekker inn

Helene Sandvig møter mennesker som bor og jobber på institusjoner. Mennesker med helt andre liv enn hennes eget. Norsk dokumentarserie.

Reggie Yates

Britisk dokumentarserie hvor Reggie Yates tar oss med inn i ulike deler av verden, for å finne ut hvorfor ting er som de er.

Xtremist - veien ut av hatet

Nynazister rekrutterer sårbar ungdom til hatgrupper. Nå prøver reformerte eks-ekstremister å vise vei for dem som vil ut av hatet.

Dørvaktene

De utgjør frontlinjen i Sveriges klubbliv, en verden med penger, kriminalitet og rus. Samholdet er sterkt, men jobben påvirker også privatlivet.

Brennpunkt: Rasekrigerne

De vil styrte demokratiet og kaste ut folk som de mener ikke tilhører den nordiske rase. Den nazistiske organisasjonen Den Nordiske motstandsbevege...

Trygdekontoret - dokumentar: På Paradise hotell

Thomas får bli med bak kulissene når årets sesong av Paradise Hotel skal lages. Hva er det som gjør at unge folk vil la seg filme døgnet rundt og e...

Trygdekontoret - dokumentar: Kvinner bak murene

Thomas Seltzer møter kvinnelige fanger i et av de strengest bevoktede fengslene i Norge. I Bredtveit kvinnefengsel sitter noen av dem som regnes so...

Organisert kriminalitet

De som leder verden

Nord-Koreas røde prinsesse

Kim Yo-jong er Nord-Koreas mektigste kvinne. Diktatoren Kim Jong-uns søster og stedfortreder spiller et høyt spill. Landets fremtid hviler på henne.

Aserbajdsjans kaviardiplomati

ESC, Lady Gaga, fotball og friidrett – Aserbajdsjan blender omverdenen med show og sportsvasking. Men den som utfordrer regimet, lever farlig.

Putin mot Vesten

Stoltenberg, Zelenskyj, Hollande, Johnson, May, Cameron – sentrale ledere åpner opp om et stadig mer anstrengt forhold i årene før krigen.

Da Macron ringte Putin

Nesten ubegripelig tett på når president Macron prøver å overbevise Putin om ikke å invadere Ukraina. Enestående dokumentar om krigens utbrudd.

Putins vei til krigen

På innsiden av Putins krig mot Ukraina. Hvilke hendelser og konflikter ligger bak Russlands beslutning om å gå til angrep?

Zelenskyj - folkets mann

Et portrett av Ukrainas president. Fra ungdomsåra og livet som komiker og mediepersonlighet, til rollen som leder for et folk og et land under angrep.

Navalnyj - giftig maktkamp

Giftige truser, spionasje og leiemordere – historien om drapsforsøket på Navalnyj er som hentet ut av en spionroman.

Verden under Trump

Etter en av de mest sjokkerende presidentperiodene i historien, letter verdensledere og Donald Trumps rådgivere på sløret om Trumps utenrikspolitikk.

Einar - hele historien

Mild landsfader, knallhard maktpolitiker. Dette er historien om fattiggutten som ble statsminister. Norsk dokumentar.

Da Einar Gerhardsen var statsminister

Einar Gerhardsens evne til å lede var legendarisk. Den skaffet ham tilnavnet "Landsfaderen". Denne serien byr på historisk materiale i form av film...

Da vi styrte landet

Da vi styrte landet er fortellingen om de mektigste personene i vår tid, nemlig våre seks siste nålevende statsministre. Hver av dem får sin egen e...

Willochs historie

Norsk dokumentar. Høsten 2014 fylte Kåre Willoch 87 år. Fremdeles varr engasjementet hans stort, han hadde full avtalebok og han var en aktiv debat...

Statsministerdraumen

Hausten 2018 kunne Jonas Gahr Støre bli statsminister. NRK fulgte Støre i kulissane frå start til mål gjennom Krf sitt retningsval. Kvifor gjekk de...

Profiler

Louis Theroux

Han kommer seg inn i miljøer som er lukket for de fleste av oss og får tillit hos de vanskeligste intervjuobjekter.

Stacey Dooley overnatter

Våpenelskere, et umake par og en mann som har født barn – Stacey drar på helgebesøk til folk litt utenom det vanlige – også i USA.

Stacey Dooley – den skjulte arven

Sterke møter med mennesker som lar seg DNA-teste for å finne svar på hvem de er, hvor de kommer fra, og hva framtida vil bringe.

Uhkádus - Forbannelsen

Uhkádasat, noidošeamit ja ipmašat – leatgo daidda lunddolaš čilgehusat? Vuolgge Stian «Staysman» ja Ole rune mielde vástádusaid ohcat.

Helene sjekker ut

Helene kommer tett på folk og miljøer mange vet lite om. Hvem er disse folka? Hvorfor tenker eller lever de som de gjør?

Folkeopplysningen

Hva er sant? Hva er oppspinn? Andreas Wahl går vitenskapelig til verks for å avlive mytene som omgir oss i hverdagen.

Lives oppdragelsesreise

Trebarnsmoren Live Nelvik synes det settes for mange krav til dagens foreldre, og jakter på enklere løsninger til det å være noens mamma eller pappa.

Helene sjekker inn

Helene Sandvig møter mennesker som bor og jobber på institusjoner. Mennesker med helt andre liv enn hennes eget. Norsk dokumentarserie.

Håpets marked

De vil redde livet, stoppe sykdom eller få barnet de drømmer om. Lisa Tønne følger nordmenn som drar til utlandet for å få hjelp når Norge sier nei.

Line fikser maten

Kan du redde verden ved å spise annerledes? Line Elvsåshagen undersøker hvordan vi best kan ta vare på planeten vi bor på og dyra vi deler den med.

Reggie Yates

Britisk dokumentarserie hvor Reggie Yates tar oss med inn i ulike deler av verden, for å finne ut hvorfor ting er som de er.

F-ordet

Feminist har blitt et skjellsord for mange. Hvorfor? Ulrikke Falch vil prøve å overbevise en videregående skole om at alle bør være feminister.

Trygdekontoret - dokumentar

Thomas Seltzer reiser ut av studio for å møte mennesker med både solskinnshistorier og måneskinnshistorier å fortelle.

Stacey Dooley

Britisk dokumentarserie hvor Stacey Dooley kommer på innsiden av lukkede miljøer.

Planet Plast

Line vil redde hvalene, fiskene og fuglene som dør av plasten i havet. Hva må vi gjøre nå, før det er for sent?

Innafor

Personlig og undersøkende dokumentarserie som utforsker miljøer og fenomener som utfordrer en ung generasjon.

Line fikser kroppen

Norsk dokumentarserie. Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Lin...

Live redder verden. Litt.

Hva skjer når en storforbruker gjør alt hun kan for å bli miljøvennlig? Live snur livet på hodet i et forsøk på å redde verden. Litt.

Prosjekt perfekt

Ida Fladen tester ut medienes livsstilsråd i jakten på det perfekte liv. Blir hun lykkelig?

Uten pappa

Mikkel ble aldri kjent med faren, som dro da han var liten. Hvorfor dro han? Hvordan har det påvirket Mikkel? Og kan de starte på nytt? Norsk dokum...

Jævla homo

Gisle tråkker inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være skeiv i Norge i 2017?

Line dater Norge

Norsk dokumentar-reality. Line er lei av å være alene, og drømmer om å få seg kjæreste. Nå reiser hun Norge rundt med kjærlighet i blikket, og ber ...

Line jorda rundt

Line Elvsåshagen setter kursen ut i verden. Klarer hun skaffe seg mat og overnatting kun ved hjelp fra internett?

Dama til

Underholdningsserie. Live Nelvik tester ut hvordan det er å være dama til norske kjendiser.

Innafor: Fiks meg

Undersøkende dokumentarserie. Forestillingen om at kvinnens underliv skal være glatt og barbieaktig, får flere til å gjennomgå kosmetiske operasjon...

På tro og Are

Are Sende Osen mener at dagens religioner ikke holder mål, men er gammeldagse og utdaterte. Derfor vil han starte sin egen religion.

Redd menig Osen

Pasifisten Are Sende Osen reiser inn i Forsvaret for å finne meningen med militæret.

Normal galskap

Vi følger mennesker med lidenskap som nærmer seg galskap.

Venn i døden

Norsk dokumentarserie fra P3. I møte med åtte unge mennesker som har mistet noen de er glad i, prøver Martin Melvold å finne ut av hvordan man er ...

Brenner - historier fra vårt land

Brenner reiser rundt i Norge med en Volvo Amazon fra 1966 på jakt etter folk og fenomener som har endret norsk kultur. Dokumentarserie.

To verdenskriger

Nazitoppens bekjennelser

Han sa han bare fulgte ordre. Men det skal finnes lydbånd der Adolf Eichmann skryter av sine forbrytelser. De har ingen fått tilgang til – før nå.

Nazistenes vei til makten

Fra demokrati til tyranni på fire år. En intens thriller om det politiske spillet som førte Hitler til makten. Britisk dokudrama.

Mine besteforeldre og krigen

Kjente personar utforskar dei utrulege krigshistoriene til besteforeldra sine. Britisk dokumentarserie.

Kald verdenskrig

Storslått og dyptpløyende om andre verdenskrig i nordområdene, med nye perspektiver fra pågående feltstudier og nylig åpnede arkiver.

Nürnbergprosessen

Det viktigaste rettsdramaet verda har sett. Med unike opptak frå rettargangen mot 21 av dei ansvarlege for drap på millionar uskuldege menneske.

Herbert og Alice

Verda står i brann når Herbert tilfeldig møter Alice på gata i Tallinn. Etter krigen risikerer han livet for å smugle ho over til Finland med båt.

Kampen om Åland

Svenske fredsbevarende styrker går i land på Åland under den finske borgerkrigen i 1918. Men egentlig vil Sverige ta over. Hvordan ble Åland finsk?

Apokalypse - andre verdenskrig

Dokumentarserie i seks deler. En spennende og interessant serie om andre verdenskrig, basert på unikt og restaurert arkivmateriale.

Apokalypse - første verdenskrig

Fransk dokumentarserie. Første verdenskrig var den blodigste konflikten verden har sett.

Brevene fra Blomman

Under krigen levde Blomman i skjul i Oslo. Utreise var forbudt for jøder, men hun holdt motet oppe ved å skrive brev med datteren Ingrid i Sverige.

Norge i krig

Englandsfarere

Under krigen flyktet unge nordmenn i små, åpne båter mot en uviss framtid, i frykt for fiendtlige fartøy. Hvilken innsikt gir en lignende ferd i dag?

Tragedien i Bjerkvik

En forferdelig feil skal koste 14 sambygdinger livet når britene bomber Bjerkvik i 1940. Fem år gamle Magne Øymo mister både moren og tvillingbroren.

De siste dødsdømte

Vi henrettet 25 av våre egne etter krigen. Et mørklagt kapittel i Norges historie. Hvem var de egentlig, og fortjente de å dø?

Alliert og alene

To uker etter at Norge ble angrepet i april 1940, kjempet nordmennene en desperat kamp mot verdens største krigsmakt i påvente av den allierte hjel...

Jakten på Altmark

Historien om de skjebnesvangre dagene da det tyske skipet «Altmark» fraktet britiske krigsfanger i norsk farvann.

Ingen hverdag mer

I 1939 kommer Ruth Maier til Norge som flyktning. Under okkupasjonen møter hun dikteren Gunvor Hofmo, men i 1942 blir Ruth arrestert og deportert.

Vallø 1945 - det siste bombeangrepet

Alle kjenner alle på lille Vallø, der nazistene kontrollerer landets eneste oljeraffineri. Like før krigens slutt dukker 100 allierte bombefly opp.

Nordlands Jeanne d'Arc

Liv Grannes fra Mosjøen var den høyest dekorerte kvinnen etter andre verdenskrig, men historien om bragdene hennes forsvant. Hvorfor?

Polititroppene

Norsk dokumentarserie.

Frontkjempere

Rundt 3600 nordmenn kjempet i Waffen SS under 2. verdenskrig og deltok i blodige slag på Østfronten. Hvorfor? Her er deres historier.

Evig heder

En serie om norske sjøfolk i krig og fred. Norsk dokumentarserie.

Vidkun Quisling et liv - en rettssak

Gjennom rettssaken i Eidsivating Lagmannsrett i 1945 presenteres Vidkun Quisling som person og politiker.

Da verdenskrigen kom til Ringerike

I april 1940 kom tyske nazistyrker til Haugsbygd. Flere tusen norske soldater og frivillige samlet seg for å drive dem tilbake i harde kamper. Nors...

Husk oss til livet

Et møte med norske jøder som høsten 1942 ble øyevitner da deres nære familiemedlemmer ble arrestert.

Trikken til Auschwitz

Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

Fakta på lørdag: Holocaust - Tidsvitner

Før krigen levde det drøyt to tusen jøder i Norge. I dag er bare et fåtall i live. Fem av dem forteller en rystende, men nøktern beretning.

Det siste vitnet

Avlyttet, trakassert og utsatt for yrkesforbud. De utførte noen av de dristigste sabotasjeaksjonene Norge så under krigen, men fikk likevel ikke pl...

Anne Marie Breien - i hemmelig tjeneste

Anne Marie Breien innleder et forhold til Gestapo-sjef Siegfried Wolfgang Fehmer. Dette drar henne tettere inn i motstandsbevegelsen.

Leiv Vidar - glemt motstandsmann

Leiv Vidar melder seg tidlig til tjeneste for å bekjempe nazistene. Men motstandsgruppen hans blir oppdaget.

Finnmark mellom øst og vest

En femtedel av Norges landareal ble i 1944-1945 omgjort til et ubeboelig ingenmannsland og over 50 000 mennesker ble med tvang ført bort fra sine h...

Barn i krig

Historiene til kvinner og menn som var barn under andre verdenskrig.

Operasjon Muskedunder - hele historien

Tolv kommandosoldater fikk en iskald ordre: Spreng fabrikken som skal gi Nazi-Tyskland herredømme i lufta. Jobben ble gjort, men prisen var høy.

Høsten de mistet alt

70 år siden brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms.

Reddet av russerne

Befolkningen i Øst-Finnmark var fanget i en krig mellom Tyskland og Sovjetunionen og fikk kjenne på redsel og sult, og deretter glede og frihet.

Kjærlighet i krig

Han var tysk og hun var norsk. Men så kom krigen. Dette er en historie om kjærlighet, og om filmer som forsvant og som dukket opp igjen.

Rapport fra "Nr. 24"

Norsk dokumentarserie i tre deler om motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

Krig og okkupasjon

Fakta og minner fra Norge under og etter 2. verdenskrig.

Skyggespill

Norsk dokumentarserie om krigsforbryteren Henry Rinnan og krigsårene i Trøndelag.

Shetlandsgjengen

Med fiskeskøyter, kløkt og fare for eget liv fraktet de flyktninger, forsyninger og informasjon mellom det okkuperte Norge og Skottland.

Spekter: Spionprogrammet Norge ikke fikk se

Historien om den norske KGB-spionen Selmer Nilsen ble i 1971 stanset av kringkastingssjefen, etter at overvåkingspolitiet og den militære sikkerhet...

Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lag...

Generalen som ikke ville skyte

Et program om den nære forbindelsen mellom Churchills vei til topps i britisk politikk og malmbyen Narvik, en forbindelse som lett kunne bli ødeleg...

Historien om "Under en steinhimmel"

Portrett av Knut Andersen som regisserte spillefilmen "Under en steinhimmel" i 1974.

I Jan Baalsruds fotspor: 1. I Jan Baalsruds fotspor: Katastrofen i Toftefjord

Spesialsoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes gjenopplever den utrolige flukthistorien til Jan Baalsrud gjennom Nord-Troms. Etter krigen ble Linge...

Filmavisen: 21. mai 1945

Første filmavis etter krigen. Fanger frigis, Kronprinsen kommer til Oslo og landssvikere blir tatt.

Filmavisen: 28. mai 1945

Uke 21

Krigens beste historie - Kampen om tungtvannet

Tungtvannsaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig er skrevet om og filmatisert en rekke ganger, og nå er den aktuell igjen som TV-serie på NRK. ...

Tungtvann i Tinnsjøen

No. dokumentar. I dette programmet fra 1984, møter vi både sabotører og overlevende fra den dramatiske torpederingen på Tinnsjøen i februar 1944. ...

Krigsår på Svalbard

Tysk overmakt, britisk arroganse, dramatikk og falne. Også Norges arktiske utposter fikk smake krigens meningsløshet. Ved Hans Børge Hartvigsen

Den usynlige motstanden

Om etterretningstjenesten som ble utført i Narvik-området under 2. verdenskrig. En av informantene var en tysk soldat som samarbeidet med norsk ett...

Den norske handelsflåten under krigen

Dokumentarprogram

Marinen i kamp

Tilbake til Oscarsborg

Reportasje fra 1990. Krysseren Blücher ble senket i Drøbaksundet 9. april 1940. 50 år senere inviterte Dagsrevyens Olav Gran-Olsson ti tyske soldat...

Evig heder: 3. episode

Dette programmet om norske krigsseileres innsats under den andre verdenskrig handler for en stor del om hjemmeflåtens innsats, som ikke alltid ble ...

Invasjonen av Norge - Blüchers siste reise

I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. S...

Tirpitz - Det siste slaget

Norsk dokumentar. Det tyske slagskipet "Tirpitz" var fra 1942 en konstant trussel mot allierte handelsskip. For 70 år siden, 12. november 1944, bl...

Jakten på Tirpitz

Murmansk-konvoiene

Norsk dokumentarserie.

Avskjed med et skip

Undervannsbåten "Uredd" forsvant under et tokt til Norge under krigen. Høsten 1985 ble vraket funnet sør for Bodø. Stedet er nå vigslet som krigsgr...

Strandhogg i Lofoten

Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og eng...

Da hovedstaden flyttet til Troms

Fram til 7. juni 1940 oppholdt kongen, kronprinsen og regjeringen seg i Troms, og i Tromsø fantes Norges siste frie kringkaster. Herfra leste Norda...

Kampen om Hegra festning

På flukt over Kjølen

En serie om flyktningetrafikken fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig.

Hvorfor kom Norge med i krigen?

Norsk dokumentar fra 1990. En rekke historikere fra flere land forklarer hvorfor Norge i 1940 plutselig ble interessant i et stormaktsspill. Vi får...

De kom som venner

Gjenerobringen av Narvik i mai 1940 var de alliertes første seier over tyskerne i den 2. verdenskrig. Nabobygda Bjerkvik betalte en høy pris for de...

Tyskerne kommer

Glåmdalsmuseet har restaurert amatørfilmer fra de dramatiske krigsdagene for 48 år siden da Elverum ble bombet.

Tyskerne kommer

Programmet tar utgangspunkt i amatørfilmen som ble tatt opp før, under og etter bombingen av Elverum i 1940. Dette var en terrorbombing i kjølvanne...

Dikt fra krigens tid

Liv Strømstad og Toralv Maurstad leser dikt av Nordahl Grieg og Arnulf Øverland.

Vinterkrigen - et jubileum i glasnostens tegn

Femti år siden krigen - som ikke bare angikk Finland og Sovjetunionen, men også Norge. Ved Morten Jentoft.

Telavåg

Fiskeværet som nazistene utslettet.

Fra krigens dagbok

Serier med Leo

Innafor

Innafor: Ung alkis

De er unge og drikker i skjul. Alkohol er en selvfølge på fest, men hva skjer når den blir det viktigste i livet? Vilde møter unge alkoholikere.

Innafor: Psykopat

Hvorfor manipulerer og skader noen sine nærmeste? Gisle møter en som har psykopatiske trekk, men som påstår han har endret seg. Er det virkelig mulig?

Innafor: Influenser

Influensere blander privatliv med reklame for å selge deg produkter. Kan vi stole på dem? Vilde undersøker hvordan bransjen jobber for å påvirke deg.

Innafor: Sex eller overgrep?

Når og hvordan blir sex til overgrep? Gisle møter mennesker som har fått grensene sine tråkket over - og de som har tråkket over dem.

Innafor: 100 dager

Da korona-viruset traff Norge, begynte nesten 100 unge å filme sin egen hverdag. Dette er 100 dager med unntakstilstand sett gjennom deres øyne.

Innafor: Klimarebellene

Hva er det som gjør at noen er villige til å gå i fengsel for klimasaken? Vilde har fulgt aktivistgruppa Extinction Rebellion i et halvt år.

Innafor: Mannen

Hvorfor er menn så dårlige på å snakke om følelser? Vilde ser nærmere på hvordan menn håndterer følelsene sine.

Innafor: Selvmord på Instagram - Del 2

Hvorfor åpner unge med selvmordstanker seg Instagram? Vilde leter etter svar på hva hjelpeapparatet gjør feil i møte med unge som sliter psykisk.

Innafor: Selvmord på Instagram - Del 1

Hvordan påvirker unge med selvmordstanker hverandre på sosiale medier? Vilde utforsker et lukket nettverk av unge som deler fra sin vonde hverdag.

Innafor: Baby på is

Penny er i slutten av 20-åra og bekymra for at fruktbarheten synker. Hun vil ha en familie, men ikke nå. Skal hun risikere at det blir for sent, el...

Innafor: Midlertidig fremtid

Ragnhild opplever en kort periode med arbeidsledighet og synes det er tungt og skamfullt. Arbeidslivet er usikkert og fullt av midlertidige stillin...

Innafor: Min onkel - torpedoen

Onkelen til Ane har vært en beryktet torpedo og voldsmann. Hva skjer når hun forsøker å finne ut av onkelens kriminelle tankegang?

Innafor: Genenes forbannelse

Siden Karoline var 18 år har hun visst at hun kan ende opp i rullestol, men vil hun ta testen som gir henne svaret? Eller er det bedre å ikke vite?

Innafor: Ensomhet

Hvis du var ensom, ville du sagt det? Programleder Vilde vet selv hvordan det er å være ny i en storby og ikke ha planer for helga. Nå utforsker hu...

Innafor: Dommedag

Krig, tørke og flom. Cyberangrep, Putin og Trump. Programleder Vilde lurer på om hun bør forberede seg på den store krisa. Er det de som hamstrer m...

Innafor: Volden

Hva får noen til å slå ned tilfeldige mennesker på gata, banke dem til blods og stikke av? I denne episoden møter programleder Vilde noen av Norges...

Innafor: Dickpics

Hvorfor sender menn bilder av penisen sin til vilt fremmede damer? Juger damene når de sier at de ikke liker det? Programleder Vilde Bratland Eriks...

Innafor: Monstrene og jeg

Hvordan det er å være samfunnets mest forhatte menneske, og aldri kunne dele sine innerste tanker med noen? I del 2 av Innafor om pedofili møter Em...

Innafor: Blottlegg meg

Det perfekte har mistet sjokkeffekten. Nå skal vi blottlegge oss i det offentlige og brette ut om våre psykiske problemer i tv-programmer, aviser o...

Innafor: Dop meg

Hvordan går det når Emma prøver "trend-dopet" Modafinil? Det hevdes at det skal gjøre henne smartere, mer skjerpa og være så godt som bivirkningsfr...

Innafor: Kjøp meg

Undersøkende dokumentarserie. Emma går inn i den nye verden av gråsoneprostitusjon på nett. Bli med når hun prøver å være sugarbaby, og er med mode...

Innafor: Fiks meg

Undersøkende dokumentarserie. Forestillingen om at kvinnens underliv skal være glatt og barbieaktig, får flere til å gjennomgå kosmetiske operasjon...

Kropp og sex

Louis Theroux: Metoo i porno

Louis møter ein ny generasjon pornoaktørar. På internett har dei meir kontroll sjølve. No vågar dei å varsle om overgrepa som har skjedd i bransjen.

Porno 2022

Det har skjedd en pornorevolusjon! Programleder Emilie dykker ned i den grenseløse verdenen for å finne ut hva porno er i dag. Norsk dokumentarserie.

Kort fortalt - Livsmestring: 1. Hva er sex?

Sex er en fin ting, og er mye mer enn «å ligge» sammen. Det er vanlig å bli litt stressa i starten, men det blir bedre etter hvert.

Jeg og min penis

Menn snakker om penisen sin og hva den betyr for dem. Fotokunstner Amaju X vil fjerne tabuet fra ereksjonen og ta den tilbake fra pornoen.

Mødre lager porno

Lett tilgjengelig hardporno kan gi unge et urealistisk og forvridd syn på sex. En gruppe vanlige tenåringsmødre vil gi barna sine bedre porno.

Naken

Vi møter de som skammer seg over egne kropper, de som utfordrer skammen og aktivister som kjemper mot nakenforbud. Jan utfordrer sitt eget kroppsbi...

For sjenert til å date

I en virtuell verden kan alt skje, også kjærligheten. Åtte unge dansker møtes som avatarer. Finner de lykken, og kan den videreføres i virkeligheten?

Mensen

Tamanna inviterer de kuleste gjestene til å fortelle sine flaue, fine og rare mensenhistorier. Det blir tips, utfordringer og kanskje noen hakeslepp.

Skamløs

Hvordan leve uten skam? To unge minoritetkvinner ønsker å frigjøre dagens unge fra negativ sosial kontroll og æreskultur. Norsk livssynsserie.

Storleiken eller dugleiken?

Penislengde, pornoideal, vaginadjup og vulvasmykke. Eit skråblikk på betydninga kjønnsorgan har i liva våre.

Mann uten penis

Luca (26) er født kvinne, men lever nå som mann. Barndomskompisen Remi har filmet ham og stilt de vanskelige spørsmålene: Hvorfor skifte kjønn? Hva...

Line fikser kroppen

Norsk dokumentarserie. Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Lin...

Sexamen

Vet du alt om sex? Sikkert ikke, og mindre enn du tror! Sexamen er serien som gir deg 30 kjappe svar på ting du ikke visste du lurte på, og er pens...

Trekant

Lærerik realityserie om sex hvor tre ungdommer flytter sammen og hver uke får forskjellige oppdrag for å utforske den seksuelle verdenen.

Jævla homo

Gisle tråkker inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Hvorfor er det fortsatt vanskelig å være skeiv i Norge i 2017?

Newton - pubertet: 8. Episode 8: Sex og sånn

Programleder: Line Jansrud

Chattes: Sex

"Jenter burde ikke ha sex før ekteskap!" Chattes diskuterer horerykter, myten om jomfruhinna, og programlederne lærer noe nytt!

Lisenskontrolløren: Sex

Sex er nok det temaet som har provosert seerne mest gjennom NRKs historie. Lisenskontrolløren undersøker hvordan fjernsynet har taklet dette temaet...

Ungdom, sex og kjærlighet

Det er ikke alltid lett å snakke om forplantning, kjærlighet, sex og samliv. Denne serien forsøker å belyse en del sider vi opplever gjennom pubert...

Generasjoner: 1. Da uskylden brast

Hvordan finner man som ung sin seksuelle identitet? Da P-pillen kom, i 1967, slapp unge seg mer løs. Det var en seksuell revolusjon. Men da som nå,...

Krig og konflikt i dag

Iran-opprøret fra innsiden

Da Mahsa Amini døde i varetekt begynte folk å gjøre opptak i smug – opptak som viser moralpoitiets brutale overgrep mot sivilbefolkningen i Iran.

Gisseltakerne

Uhyggelige møter med gjenlevende fra IS-gruppen til «Jihad John», historien om fotografen som overlevde deres brutalitet – og dem som ikke gjorde det.

Bagdad brenner

En gang ble Tiba giftet bort mot sin vilje. Nå kjemper hun og andre unge irakere for å ta landet sitt tilbake, for frihet, mot kaos og korrupsjon.

Venezuela – kampen i gatene

Tett på ledende opposisjonelle og vanlige venezuelanere som kjemper for å ta landet sitt og framtida si tilbake fra president Maduros brutale regime.

Mariupol – med egne øyne

De har mistet alt – unntatt håpet. Fem overlevere forteller i gripende detalj om de første ukene av den russiske invasjonen.

Øst-Asia: en tikkende bombe

Landene rundt den asiatiske delen av Stillehavet er enormt produktive. Området står også i sentrum for en aggressiv maktkamp mellom Kina og USA.

Navalnyj – mannen som tirrer bjørnen

Aleksej Navalnyj har blitt forgiftet og fengslet, men ikke latt seg kue. I isende kulde uttrykker protestanter støtte til ham og opposisjonen.

Ingen vei tilbake – livet etter IS

Som tenåringer viet de livet til IS. Nå vil de hjem, til land der de ikke er ønsket. Shamima, Hoda og andre IS-kvinner forteller sine historier.

Taliban på liv og død

Taliban har tatt over makten i Afghanistan. Terrortrusselen fra IS og Al Qaida øker. Hvordan endrer livet seg for afghanere under Talibans styre?

Ukraina - på randen av storkrig

Hele Europas sikkerhet er truet av krigen i Ukraina, episenteret for Putins politiske spill mot EU og USA.

Osama bin Laden

Frå milliardær-son og velgjerdsarbeidar til terrorist-meisterhjerne – kven var Osama bin Laden?

Libya – Gaddafis blodige arv

Revolusjonen og drapet på diktatoren Gaddafi ble starten på et tiår med uro og borgerkriger. I dag er Libya et fragmentert land. Hvordan ble det slik?

Bare djevelen lever uten håp

Dilya kjemper for sin brors frihet mot et brutalt regime. Hun tvinges i eksil, men fortsetter kampen. Et gripende spenningsdrama fra virkeligheten.

Do Not Split

Aktivister i Hongkong protesterer mot en lov som de frykter vil true demokratiet. Oscarnominert dokumentar om ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Iraks tragedie

Konflikt, krig, diktatur og terror. I fire tiår har generasjoner av irakere vært gisler og ofre for internasjonale og interne stridigheter.

Nagorno-Karabakh: nabo mot nabo

"Krig er ikke så ille for oss. Enkelte ting er viktigere enn fred." I over 100 år har aserbajdsjanere og armenere kjempet om Nagorno-Karabakh.

Norge i krig - oppdrag Afghanistan

Gjennom et halvt år har journalister fra NRK fulgt norske soldater i Afghanistan. Norsk dokumentar.

Exit Afghanistan

Norsk dokumentarserie i fire deler. I september 2012 trakk de norske soldatene i NATO-styrken seg ut av den nordlige Faryab-provinsen i Afghanistan...

Brennpunkt: Talibanistan

Naqibullah var en helt for norske politikere. Han var trener for fotballaget Faryab United. Han tok med seg de unge fotballspillerne til Norway C...

Brennpunkt: De gode bombene

Hva skjedde når fredsnasjonen Norge plutselig tok et hovedansvar for å bombe Libya? Hvordan kunne det skje med full nasjonal oppslutning? To av de ...

Brennpunkt: Fra Veitvet til IS-fronten

Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva e...

Brennpunkt: Våre allierte

Norge har sendt ut soldater for å delta i krigen mot IS i Irak og Syria. Der kjemper de på samme side som lokale sikkerhetsstyrker, militser og fre...

Fanget av ild

Norsk dokumentar fra 2018. Denne våren er det 40 år siden de første norske soldatene ble sendt til FN-tjeneste i Libanon. Den norske FN-styrken hav...

Møt store personligheter

Legendariske førstedamer

Dei inspirerte, provoserte og regjerte Det kvite huset – seks markante kvinner som sette spor etter seg i politikk og samfunnsliv, kvar på sitt vis.

Lise Davidsen - stemmen som erobrer verden

Lise Davidsen fra Stokke kalles "århundrets stemme". Hun brøt gjennom i 2019 i New York, London og Wagners festspillhus i Bayreuth og i morgen er h...

Aukrust - Gud velsigne vår Herre

Kjell Aukrust var kunstneren som mer enn noen andre klarte å fange den norske folkesjela. Alle kjenner figurene han skapte. Her er historien

Liv

Et nært møte med en ekte historieforteller. Liv Ullmann forteller om sitt eventyrlige liv i en åpenhjertig samtale fra Nationaltheatrets scene.

Messias

Norsk dokumentarserie. Fotograf Jonas Bendiksen reiser verden rundt for å møte mennesker som mener de er Guds sønn.

Einars veg

Bli med på forfattaren Einar Økland på ei vandring gjennom livet, menneskemøta og landskapa som har forma han som kunstnar og menneske.

Agatha Christie - hundre blodige år

Hun skapte Hercule Poirot og Miss Marple. Vi feirer Agatha Christie gjennom hennes ti mest kjente verk.

Kunsten å plystre

Skihopp og sorgfri plystring tilhører fortida, men forfatter Thorvald Steens humor, innsikt og livsglede skinner i møtene med filmskaper Per Maning.

Jan Johansson - en liten film om en stor kunstner

Kunne man ane jazzpianisten Jan Johanssons karriere allerede da han var 20 år? To musikere lytter til et opptak av ham uten å vite hvem som spilte.

Astrup - flammen over Jølster

Eit hjartevarmt kunstnarportrett og ei reise gjennom landskapet bak Nikolai Astrups mest kjende bilde.

Kunstsamlarane

Kva gjer at nokon brukar enormt med pengar og tid på å samle kunst? Og kva er drivkrafta bak dei valga dei har gjort?

Seyran Ates: Sex, revolusjon og islam

Møt den mest politibeskyttede sivile kvinnen i Europa. Advokaten, feministen og imamen Seyran Ateş kjemper for en islamsk seksuell revolusjon.

Per Inge Torkelsen – et liv som løgnas

Komiker, tryllekunstner og politiker Per Inge Torkelsen valgte seg yrkestittelen «klovn». Her er et utvalg perler fra hans livlige liv som «løgnas».

Rawdah

Hun er modell, alenemor og vernepleier, og drømmer om å bli avbildet i Vogue. Men er motebransjen klar for en norsksomalisk jente med hijab?

Morra mi

De elsker mødrene sine. Men det er noe de aldri har snakket om - før nå.

Sportsdokumentar: Gigantene som endret langrennssporten

De to gigantene Thomas Wassberg og Juha Mieto utkjempet ikke bare tidenes langrennsduell i OL i 1980, de skulle bidra til å endre sporten for alltid.

Keiseren - Historien om Hilmar Reksten

I 1973 var Hilmar Reksten verdens største skipsreder. Hans skip seilte under norsk flagg selv om mange andre redere for lengst hadde flagget ut. Re...

Sonja Henie - isens dronning

Som 24-åring vant Sonja Henie tre olympiske gullmedaljer og hun vant 10 verdensmesterskap etter hverandre. Før fylte 30 år hadde hun spilt hovedrol...

Hovedscenen - TV: Kunsten å dirigere

En unik historisk dokumentar med arkivklipp av verdens fremste dirigenter gjennom tidene. Vi møter dem i prøvesituasjoner og under konsert. Kanskje...

Livet etter Sana

Svensk dokumentar fra 2018. Iman Meskini som spilte Sana i SKAM, lurer på om hun skal fortsette som skuespiller - og dermed fortsatt behøve å kjenn...

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene ...

Guddommelig galskap - Knut Hamsun

Norsk dokumentarserie om forfatteren Knut Hamsun.

Sandra - første år på tinget

Den unge politikeren Sandra Borch fra Troms gjorde et brakvalg og kom overraskende inn på Stortinget i 2017. Med tydelige forventninger fra velge...

Mitt liv

En serie som ser nærmere på personer som har vært med på å forme vår norske samtidshistorie.

Bjørnson - europeeren

Bjørnson gikk stadig på barrikadene for å hevde rettferdighetens og sannhetens rett. Han reiste ut, og tok med seg ideer tilbake til hjemlandet.

Ikon

IKON er en portrettserie av norske kunstnere som har satt spor.

Sterke historier om barn og unge

Mammahjartet

Tre år gamle Esmeralda døydde av mishandlinga til dei biologiske foreldra. Sidan har fostermor Melinda kjempa for at det ikkje må hende fleire barn.

Stjålet baby

Som ved et mirakel finner Celeste og Morne jenta si igjen, 17 år etter at hun ble stjålet som nyfødt. Men vil Miche noen gang bli deres Zephany?

Det ingen snakker om

Karoline har kjempet mot kreft i et år. Hun er endelig friskmeldt og skal møte hverdagen igjen. Nå kommer alt til å bli bedre, ikke sant?

Opprøret på Bjerketun

Jentene her fikk mer straff enn guttene på Bastøy. Nå forteller fire av dem om ydmykelsene de opplevde og som psykolog Gori Gunvald varslet om i 1960.

Barn av Belfast

Dei veks opp i eit nabolag i forfall, med fattigdom, dop og vald. På skulen deler rektor ut eit nytt våpen – evna til å tenke sjølv.

Zara avslører overgrepskultur

Altfor mange unge kan fortelle om seksuell trakassering og overgrep. Zara har selv opplevd voldtektsforsøk. Hvordan kan noen tenke det er greit?

Et hav av muligheter

Sally fra Supernytt tar med seg tretten modige ungdommer – både med og uten funksjonsnedsettelse, for å ta over skuta Christian Radich.

En minneverdig sommer

Lykke, skuffelse, sorg og kjærlighet – opplev sommeren i den svenske skjærgården med ni unge mennesker på treningsleir for voksenlivet.

Store små mennesker

Balder og Haakon er to år og bestevenner. Men overgangen til stor avdeling blir litt vanskelig. En nydelig film om å vokse og bygge vennskap.

Skuddene i Rødeby

Mattis har blitt mobbet hele livet. En dag går trakasseringen for langt, og faren drar frem hagla og skyter.

Skolen ved havet

Thorvin og Tilde går på Strengelvåg skole, som snart skal legges ned. Det gir Tilde vondt i magen. Thorvin lurer på hva som vil skje med lekekjøkke...

Fyrbarna

De lekte i stormkast mellom frådende bølger. Bli med fyrbarna tilbake til barndommens rike, til det som i dag er eksotiske feriesteder.

Lille jente

Sju år gamle Sasha har alltid visst at hun er jente, selv om hun ble født som gutt. Et rørende portrett om kjønnsidentitet, forståelse og aksept.

Marerittet i Ayia Napa

«Emily» blir voldtatt av en gjeng unge menn på ferie. Men overgrepet stopper ikke der, for kypriotiske myndigheter beskylder henne straks for løgn.

Utøya - aldri tie, aldri glemme

I to døgn bodde hun på Sundvolden hotell med overlevende og pårørende etter angrepet på Utøya. Ti år etter vender reporteren Carina Bergfeldt tilbake.

Sommerbarna

Gaby kom til Norge som tysk «sommerbarn» i 1957. Hun ble adoptert og skilt fra søsknene. Nå vil datteren lære mer om sommerbarna og morens historie.

Barn av fienden

Patricios dotter døydde saman med IS-mannen sin i Syria. No kjempar Patricio for å få dei sju barnebarna sine i sikkerheit og heim til Sverige.

Min kjære mor

Dasha sitter innelåst på et russisk barnehjem, selv om hun ikke er foreldreløs. Hun lengter etter sin samiske mor, som hun håper skal komme tilbake.

Barna som ble holdt fanget

Han sa han bygde Guds rike. Derfor sperret han de ni barna sine inne i årevis. Nå står de eldste fram med sin historie.

Spor

Mats og Markus drømmer om å opptre på en stor scene. De tar utfordringen når 100 elever får være med på den storslagne forestillingen Spor.

Kid 90

Som «Punky» ble hun barnestjerne, men brått var det over. En brutal prosess, fanget på video av henne selv og kjendisvennene i 90-tallets Hollywood.

Iraks tapte generasjon

“Kalifatets løveunger” ble noen av dem kalt. I dag lever titusener barn av IS-tilhengere en utsatt tilværelse som identitetsløse i Irak og Syria.

Sluttspel – overgrepa idretten skjulte

Unge gutar og jenter tør ikkje alltid seie mot trenaren sin. Men no er det nok. Over heile verda blir overgrepssaker mot barn i idretten rulla opp.

Barna vi bærer

Hvordan er det å leve med døden tett på livet, og når man venter på at noen av sine nærmeste skal dø? Barna vi bærer er en historie om kjærlighet o...

Voldtatt i varetekt?

Tenåringen Anna Chambers utsettes for overgrep av to politimenn i New York. De hevder hun samtykket. Og Annas historie er langt fra den eneste i USA.

Karla og Nordahl

Karla er 6 år og har en storebror som heter Nordahl. Hvorfor tenker Karla at han både er storebror og lillebror?

Helene sjekker inn: Alfheim ungdomshjem

Hva skal til for at de unge skal føle seg trygge på en institusjon som skal være hjemmet deres til de blir 18 år? Kan det i det hele tatt kalles et...

Innafor: Ung alkis

De er unge og drikker i skjul. Alkohol er en selvfølge på fest, men hva skjer når den blir det viktigste i livet? Vilde møter unge alkoholikere.

Therese - jenta som forsvant

Ni år gamle Therese forsvinner fra Fjell i Drammen i juli 1988. Hun har aldri blitt funnet. Hvordan kunne det skje? En familie leter fortsatt etter...

Unik - om barn på sykehus

Hvordan er det egentlig å få behandling på sykehus? Serie fra virkeligheten.

Brennpunkt: Hallikens hus

Den filippinske mannen som ble dømt til livsvarig fengsel for å ha solgt og streamet overgrep mot barn hadde mange norske venner. Hva skjedde med dem?

Innafor: Selvmord på Instagram - Del 1

Hvordan påvirker unge med selvmordstanker hverandre på sosiale medier? Vilde utforsker et lukket nettverk av unge som deler fra sin vonde hverdag.

Mammasjokket

Norsk dokumentar fra 2018. Det endrer livet ditt for alltid. Å få barn kan være det vakreste og det vanskeligste i verden. I "Mammasjokket" møter d...

Tenåringssjokket

Janne Talling trudde ho hadde fått tidenes englebarn - heilt til dei blei tenåringar. Kva gjer du når dottera di begynner å drikke? Eller rett og s...

Klasse