Hopp til hovedinnhold

Solen, min far Nils Aslak Valkeapää

03.04.1991 · Tillatt for alle · 30 min
Møte med den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää, som ble tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1991. Han joiker og fotograferer, tegner og maler, men først og fremst er han poet. Hans hovedverk er "Solen, min far", en samling dikt og historiske bilder som gir et enestående innblikk i samisk kultur, språk og naturfølelse. Diktene er oversatt til norsk og svensk og utgitt i egen bok. Ved Anne Elisabeth Andersen og Einar Askerøi.

Se også

 • Riddu Riddu

  Bli med tilbake til Riddu Riddu 2015. Stemningen, musikken, campen og Erlend Elias i møter med folk på Riddusletta. Møt også 14 år gamle Olivia som har vært på Riddu Riddu hvert år siden hun ble født, og som en dag skal bli festivalsjef.

 • Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi

  Trondheimsmøtet i 1917 ble samenes Eidsvoll. Initiativtaker Elsa Laula Renberg var den første som samlet samene til politisk kamp. Samisk nasjonaldag 6. februar feires til minne om det første samiske landsmøte.

 • Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Tilbakeslaget - Tromsø og de fem hersketeknikkene

  Dokumentar. I fjor brøt samehetsen løs i Tromsø. Uenighet om byen skulle bli med i samisk språkområde førte til steile fronter. Mange ble skremt. Hvordan kunne dette skje i byen med det gode rykte som raus og inkluderende?

 • Urkultur på samisk grunn

  Om greneveving i Manndalen i Lyngen. Kathrine Johnsen kommenterer på samisk. Dette er den første reportasjen på samisk i fjernsyn.

 • Faktor

  Vinden i mitt hjerte - Váimmostan lea biegga

 • John Savio - et samisk portrett

  Den samiske billedkunstneren døde bare trettiseks år gammel av tuberkulose. Som så mange andre fikk han liten anerkjennelse mens han levde. Det er i år femti år siden han døde. Ved Arne Store.

 • Samisk ungdom i hovedstaden

  Vi får høre om samiske ungdommers tilværelse i Oslo og i arbeid og fritid.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 23. juli 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1991
Lengde: 30 min
Originaltittel: Solen, min far Nils Aslak Valkeapää
Forrige sending: NRK1 · onsdag 3. april 1991 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · onsdag 3. april 1991 kl. 00:00