Hopp til hovedinnhold

Avskjed med et skip

08.05.1986 · Tillatt for alle · 20 min
Undervannsbåten "Uredd" forsvant under et tokt til Norge under krigen. Høsten 1985 ble vraket funnet sør for Bodø. Stedet er nå vigslet som krigsgrav. Programmet forteller om fartøyet og om begravelsen ute på havet. Ved Jan P. Jansen.

Se også

 • Komsomolets - tikkende bombe eller ufarlig skipsvrak?

  Den russiske atomubåten Komsomolets havarerte sør for Bjørnøya i april 1989 og ligger nå på 1700 meters dyp. Foruten en atomreaktor har båten to atomstridshoder med tilsammen seks kilo plutonium. Russiske myndigheter spår en økologisk katastrofe hvis ikke båten blir hevet eller sikret på annen måte innen to-tre år. Norske myndigheter hevder imidlertid at båten gjør liten skade der den ligger.

 • Arktisk krig

  Svalbard under krigen. "Tirpitz" og "Scharnhorst" bombarderte Barentsburg og Longyearbyen. Møte med mennesker som var med på kampene.

 • Flimra

  Amerikanske bruddstykker: Krigen som forsvant

 • Raidet mot Litlabø gruber

  I januar 1943 sprengte norske kommandosoldater Litlabø gruber på Stord og hindret kisproduksjonen til ammunisjon for det tyske krigsmaskineriet. Ved Geir Rommetveit.

 • Strandhogg i Lofoten

  Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og engelskmennene stod alene tilbake. London ble bombet, og alle ventet tysk invasjon av De britiske øyer. Da oppfant Churchills regjering kommando-raidene, nålestikk-aksjoner mot de okkuperte europeiske kystene, for å skremme Hitler og holde moralen oppe. Femti år etter forteller vi historien om det første raidet mot Lofoten, slik den britiske filmavisen skildret det umiddelbart etterpå, men særlig slik det ble opplevd av alle som plutselig fikk krigen innpå seg: Soldatene som kom, folk som bodde i Lofoten, tyskere som var der, folk om bord på hurtigruta Mira, som ble beskutt og senket - kort sagt, vi prøver å finne ut hva som egentlig hendte. Ved Bjørn Nilsen.

 • Slik er det inni

  Slik er det inni en ubåt

 • Marinen i kamp

 • Kongsberg Våpenfabrikk 150 år

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 30. juli 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1986
Lengde: 20 min
Originaltittel: Avskjed med et skip
Forrige sending: NRK1 · torsdag 8. mai 1986 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 8. mai 1986 kl. 00:00