Hopp til hovedinnhold

Vinterkrigen - et jubileum i glasnostens tegn

30.11.1989 · Tillatt for alle · 40 min
Femti år siden krigen - som ikke bare angikk Finland og Sovjetunionen, men også Norge. Ved Morten Jentoft.

Se også

  • Finland - ikke det samme etter vinterkrigen

    De dramatiske begivenhetene i de finske skogene fikk også konsekvenser for nordmenn. 700 frivillige dro for å kjempe sammen med finnene, og mange kom hjem til et Norge som ble tatt på sengen av tyske okkupanter.

  • Naboer i kald krig

    Det er blitt hevdet at forholdet mellom Norge og Finland i lange perioder etter den andre verdenskrig var preget av gjensidig mistenksomhet. Hvorfor var det slik?

  • F19 – flygarar og dobbeltspionar

    Vinterkrigen, 1939. Når Sovjetunionen angrip Finland, sluttar Sverige seg til for å kjempe mot den raude arméen. Flyskvadronen F19 blir danna.

  • Den usynlige motstanden

    Om etterretningstjenesten som ble utført i Narvik-området under 2. verdenskrig. En av informantene var en tysk soldat som samarbeidet med norsk etterretningstjeneste. Ved Bjørn Nilsen.

  • De kom som venner

    Gjenerobringen av Narvik i mai 1940 var de alliertes første seier over tyskerne i den 2. verdenskrig. Nabobygda Bjerkvik betalte en høy pris for den kortvarige frigjøringen av malmbyen, men er blitt glemt i historiebøkene. Ved Rønning Tollefsen og Eirik Jacobsen.

  • Generalen som ikke ville skyte

    Et program om den nære forbindelsen mellom Churchills vei til topps i britisk politikk og malmbyen Narvik, en forbindelse som lett kunne bli ødeleggende for begge. Dette er samtidig et program om personlig mot hos en britisk general, og de uforutsette følgene det fikk i dramaet ved Narvik sommeren 1940. Ved Eirik Jacobsen.

  • Det strategiske overfallet

    Opptakten til krig og kamphandlingene i Norge 9. april - 8. juni 1940. Programmet er basert på arkivfilm som er redigert av Bernhard G. Larsen. Kommentarene er skrevet av John Berg og blir lest av Knut Wigert. NRK / Forsvarets Filmtjeneste.

  • Da hovedstaden flyttet til Troms

    Fram til 7. juni 1940 oppholdt kongen, kronprinsen og regjeringen seg i Troms, og i Tromsø fantes Norges siste frie kringkaster. Herfra leste Nordahl Grieg sitt nyskrevne dikt "17. mai 1940" for første gang. I dette programmet rundt de dramatiske begivenhetene for femti år siden, medvirker også H.M. Kong Olav. Ved Rønning Tollefsen.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 27. juli 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1989
Lengde: 40 min
Originaltittel: Vinterkrigen - et jubileum i glasnostens tegn
Forrige sending: NRK1 · torsdag 30. november 1989 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 30. november 1989 kl. 00:00