Hopp til hovedinnhold

Naboer i kald krig

22.03.1993 · Tillatt for alle · 37 min
Det er blitt hevdet at forholdet mellom Norge og Finland i lange perioder etter den andre verdenskrig var preget av gjensidig mistenksomhet. Hvorfor var det slik?

Se også

 • Norsk luftforsvar

  To programmer om det norske luftforsvaret gjennom førtifem år.

 • Antenne Ti

  14. mai 1991

 • Finland - ikke det samme etter vinterkrigen

  De dramatiske begivenhetene i de finske skogene fikk også konsekvenser for nordmenn. 700 frivillige dro for å kjempe sammen med finnene, og mange kom hjem til et Norge som ble tatt på sengen av tyske okkupanter.

 • Spionen som aldri kom (U-2-saka)

  Svensk reportasje om U2-saken. Intervju med piloten Francis Gary Powers, samtale med Einar Tufte Johnsen og tidligere statsminister Einar Gerhardsen.

 • Da hovedstaden flyttet til Troms

  Fram til 7. juni 1940 oppholdt kongen, kronprinsen og regjeringen seg i Troms, og i Tromsø fantes Norges siste frie kringkaster. Herfra leste Nordahl Grieg sitt nyskrevne dikt "17. mai 1940" for første gang. I dette programmet rundt de dramatiske begivenhetene for femti år siden, medvirker også H.M. Kong Olav. Ved Rønning Tollefsen.

 • Generalen som ikke ville skyte

  Et program om den nære forbindelsen mellom Churchills vei til topps i britisk politikk og malmbyen Narvik, en forbindelse som lett kunne bli ødeleggende for begge. Dette er samtidig et program om personlig mot hos en britisk general, og de uforutsette følgene det fikk i dramaet ved Narvik sommeren 1940. Ved Eirik Jacobsen.

 • Strandhogg i Lofoten

  Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og engelskmennene stod alene tilbake. London ble bombet, og alle ventet tysk invasjon av De britiske øyer. Da oppfant Churchills regjering kommando-raidene, nålestikk-aksjoner mot de okkuperte europeiske kystene, for å skremme Hitler og holde moralen oppe. Femti år etter forteller vi historien om det første raidet mot Lofoten, slik den britiske filmavisen skildret det umiddelbart etterpå, men særlig slik det ble opplevd av alle som plutselig fikk krigen innpå seg: Soldatene som kom, folk som bodde i Lofoten, tyskere som var der, folk om bord på hurtigruta Mira, som ble beskutt og senket - kort sagt, vi prøver å finne ut hva som egentlig hendte. Ved Bjørn Nilsen.

 • Vinterkrigen - et jubileum i glasnostens tegn

  Femti år siden krigen - som ikke bare angikk Finland og Sovjetunionen, men også Norge. Ved Morten Jentoft.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 7. desember 2022 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1993
Lengde: 37 min
Originaltittel: Naboer i kald krig
Forrige sending: NRK1 · mandag 22. mars 1993 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · mandag 22. mars 1993 kl. 00:00