Hopp til hovedinnhold

Generalen som ikke ville skyte

08.04.1991 · Tillatt for alle · 47 min
Et program om den nære forbindelsen mellom Churchills vei til topps i britisk politikk og malmbyen Narvik, en forbindelse som lett kunne bli ødeleggende for begge. Dette er samtidig et program om personlig mot hos en britisk general, og de uforutsette følgene det fikk i dramaet ved Narvik sommeren 1940. Ved Eirik Jacobsen.

Se også

 • Finland - ikke det samme etter vinterkrigen

  De dramatiske begivenhetene i de finske skogene fikk også konsekvenser for nordmenn. 700 frivillige dro for å kjempe sammen med finnene, og mange kom hjem til et Norge som ble tatt på sengen av tyske okkupanter.

 • På flukt over Kjølen

  En serie om flyktningtrafikken fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig.

 • 9. april 1940

  De første 12 timene. Rekonstruksjon av begivenheter natt til 9. april 1940. Ved Anders Buraas og Carsten E. Munch.

 • Med skøyta midt i krigen

  Et møte med fiskere som deltok i krigføringen i Nord-Norge våren 1940, og med den britiske løytnanten" Job" som organiserte skøytetransporten. Programmet er ved Eirik Jacobsen.

 • Det strategiske overfallet

  Opptakten til krig og kamphandlingene i Norge 9. april - 8. juni 1940. Programmet er basert på arkivfilm som er redigert av Bernhard G. Larsen. Kommentarene er skrevet av John Berg og blir lest av Knut Wigert. NRK / Forsvarets Filmtjeneste.

 • Apokalypse - andre verdenskrig

  Gjennom unikt arkivmateriale fortelles den interessante, spennende og grusomme historien om andre verdenskrig.

 • Strandhogg i Lofoten

  Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og engelskmennene stod alene tilbake. London ble bombet, og alle ventet tysk invasjon av De britiske øyer. Da oppfant Churchills regjering kommando-raidene, nålestikk-aksjoner mot de okkuperte europeiske kystene, for å skremme Hitler og holde moralen oppe. Femti år etter forteller vi historien om det første raidet mot Lofoten, slik den britiske filmavisen skildret det umiddelbart etterpå, men særlig slik det ble opplevd av alle som plutselig fikk krigen innpå seg: Soldatene som kom, folk som bodde i Lofoten, tyskere som var der, folk om bord på hurtigruta Mira, som ble beskutt og senket - kort sagt, vi prøver å finne ut hva som egentlig hendte. Ved Bjørn Nilsen.

 • Hjemmestyrkene i krigens avslutningsfase

  Jens Chr. Hauge forteller om norske hjemmestyrker under andre verdenskrig.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 28. juli 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1990
Lengde: 47 min
Originaltittel: Generalen som ikke ville skyte
Forrige sending: NRK1 · mandag 8. april 1991 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · mandag 8. april 1991 kl. 00:00