Hopp til hovedinnhold

Opprøret på Bjerketun

01.05.2023 · Aldersgrense 9 år · 59 min
Jentene her fikk mer straff enn guttene på Bastøy. Nå forteller fire av dem om ydmykelsene de opplevde og som psykolog Gori Gunvald varslet om i 1960.

Se også

 • Else 8 år, alene i Auschwitz

  Finnes det en grense for hvor onde menneskene kan bli? Ingen i familien forsto noe som helst da nazistene banket på døren en natt for å sende lille Else helt alene til dødsleiren Auschwitz. Hun overlevde med nød og neppe, og i denne dokumentaren forteller hun sin dramatiske historie til Thomas Seltzer. En historie om menneskelig ondskap, fremmedes omsorg og en fars kjærlighet.

 • Mordet på Malin

  For 25 år sidan vart 16 år gamle Malin drepen. Saka har vore uløyst – heilt til no.

 • Brennpunkt

  Med tvang skal vondt fordrives

 • 44 timer – levende død

  Han er erklært hjernedød av legene. Men inni den livløse kroppen kjemper Gil med å våkne, mens han hører familien ta farvel og planlegge begravelsen.

 • Drapa i Åmsele

  I 1988 skjer eit brutalt trippeldrap i Åmsele i Sverige. Motivet verkar å vere heilt tilfeldig. Politiet startar ei intens jakt etter mordarane.

 • Vi skulle døy av aids

  «Eg brukte ti år av ungdomen på å gjere meg klar til å døy.» Møt menneske som opplevde, gjennomlevde og overlevde aids-epidemien på 80-talet.

 • Skuddene i Rødeby

  Mattis har blitt mobbet hele livet. En dag går trakasseringen for langt, og faren drar frem hagla og skyter.

 • Tyskerungene

  De var fiendens horunger, og ble regnet som mindreverdige borgere. Da freden kom til Norge i 1945, startet krigen for de rundt 12.000 barna med tysk far og norsk mor. Den svenske filmskaperen Per Anders Rudelius har møtt noen av krigsbarna, og avdekker hvordan de ble sviktet igjen og igjen av det norske samfunnet.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 1. mai 2023 kl. 06:00
Tilgjengelig til: 28. februar 2026 kl. 21:46
Tilgjengelig i: Norge
Aldersgrense: 9 år
Produksjonsår: 2022
Lengde: 59 min
Originaltittel: Opprøret på Bjerketun
Forrige sending: NRK2 · mandag 6. mai 2024 kl. 11:55
Første gang sendt: NRK1 · mandag 1. mai 2023 kl. 20:05