Hopp til hovedinnhold

Vårt land – vår kamp

03.02.2022 · Tillatt for alle · 54 min
– Så lenge det finnes samisk land vil det finnes et samisk folk. Men som mange urfolk må samer i Finland kjempe for sitt land og sin eksistens.

Se også

 • Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi

  Trondheimsmøtet i 1917 ble samenes Eidsvoll. Initiativtaker Elsa Laula Renberg var den første som samlet samene til politisk kamp. Samisk nasjonaldag 6. februar feires til minne om det første samiske landsmøte.

 • Gruvedrift i samiske områder

  Kan mineralvirksomhet være en bærekraftig næring? Vi møter sametingspolitikere til debatt om de ønsker gruvedrift i Sápmi.

 • Tilbakeslaget - Tromsø og de fem hersketeknikkene

  Dokumentar. I fjor brøt samehetsen løs i Tromsø. Uenighet om byen skulle bli med i samisk språkområde førte til steile fronter. Mange ble skremt. Hvordan kunne dette skje i byen med det gode rykte som raus og inkluderende?

 • Joik – samenes folkesang

  Et møte med joikere fra Karasjok og Kautokeino. Ved Trygve Madsen og Stein Ørnhøi.

 • Gollegiisá - Skattkammeret

  Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

 • Ennå lever solens barn / Beavvi manat ellet ain

  Den samiske sjamanismen lever til tross for at den har blitt forfulgt i over fire hundre år. Denne filmen forteller om en same som søker sine røtter og opplever hvordan nye sametrommer forteller at "Ennå lever solens barn". Regi: Kalle Mannela. Samproduksjon mellom finsk, svensk og norsk fjernsyn.

 • Solen, min far Nils Aslak Valkeapää

  Møte med den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää, som ble tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1991. Han joiker og fotograferer, tegner og maler, men først og fremst er han poet. Hans hovedverk er "Solen, min far", en samling dikt og historiske bilder som gir et enestående innblikk i samisk kultur, språk og naturfølelse. Diktene er oversatt til norsk og svensk og utgitt i egen bok. Ved Anne Elisabeth Andersen og Einar Askerøi.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 3. februar 2022 kl. 20:00
Tilgjengelig til: 31. januar 2025 kl. 20:55
Tilgjengelig i: Norge
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2021
Lengde: 54 min
Originaltittel: Eatnameamet - Our Silent Struggle
Forrige sending: NRK2 · lørdag 5. februar 2022 kl. 16:15
Første gang sendt: NRK2 · torsdag 3. februar 2022 kl. 20:00