Hopp til hovedinnhold

Radji – grensen

03.02.2023 · Tillatt for alle · 57 min
Reinbeiter følger ikke landegrenser. De svenske reineierne Simon og Beatrice kjemper mot norske myndigheter for retten til sine tradisjonelle områder.

Se også

 • Lovens lengste arm

  Bli kjent med de som har valgt å håndheve loven litt utafor allfarvei. Der store avstander og vær er avgjørende - og der alle kjenner alle. I denne serien får du møte politifolk slik du aldri har sett dem, men slik de virkelig er.

 • Reineierne

  Tre unge reineiere tar oss med på jobb. I Sápmi betyr familie og venner alt, men livet på fjellet kan være ensomt.

 • Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Grenseland

  Norsk dokumentar fra 2018. Vi møter reineierfamiliene Pavall og Blind-Svensson som bor på hver sin side av grensen mellom Norge og Sverige. De lever også i grenseland for å kunne drive med reinsdrift fordi kongeørn, jerv og gaupe tar mye rein. Med ukuelig optimisme og livsglede gjør de alt de kan for å berge sin livsstil og sin kultur i fjellet.

 • Viddas voktere

  Norsk dokumentar. Reintallet i Finnmark skal reduseres med omlag 40.000 dyr. Reineier Mikkel Mathis Hætta frykter for sin eksistens som reindriftsutøver, presset som han er mellom slaktekrav og gruveinteresser. Er det virkelig for mye rein på vidda?

 • Arven fra vidda

  - Det mest utfordrende blir å gå i hælene på pappa , sier Aina Nordfjell som forlater universitetsstudier og kjæreste for å prøve seg som reingjeter på Rørosvidda. Nå vil hun se hvordan det er å ha fjellet som arbeidsplass, og å finne ut om det er dette livet hun egentlig ønsker seg.

 • Gollegiisá - Skattkammeret

  Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

 • Melkeveien - samisk versjon

  Å jobbe som melkebilsjåfør på verdens nordligste og lengste melkerute på over 2400 km, er ikke problemfritt. Kun de tøffeste karene klarer jobben.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 3. februar 2023 kl. 06:00
Tilgjengelig til: 31. mars 2025 kl. 23:59
Tilgjengelig i: Norge
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2022
Lengde: 57 min
Originaltittel: Radji – grensen
Forrige sending: NRK2 · søndag 12. februar 2023 kl. 01:00
Første gang sendt: NRK2 · mandag 6. februar 2023 kl. 21:20