Hopp til hovedinnhold

Gollegiisá - Skattkammeret

12.02.2013 · Tillatt for alle · 40 min
Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

Se også

 • Mannen på holmen

  Nitti år gamle Knut Årsetøy lever heilt åleine på ei lita øy i Austefjorden i Volda. Om vinteren er han isolert frå omverda. Vi har følgd denne særmerkte mannen det siste året. Ved Oddgeir Bruaset.

 • Post-Mattis

  Mattis Buljo fra Mieronjavre har Norges lengste postrute. I vinterhalvåret betjener han flyttsamene inne på Finnmarksvidda, og på hver tur tilbakelegger han over 30 mil med snøscooter.

 • Jaskes dáistaleapmi - Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Grenseland

  Norsk dokumentar fra 2018. Vi møter reineierfamiliene Pavall og Blind-Svensson som bor på hver sin side av grensen mellom Norge og Sverige. De lever også i grenseland for å kunne drive med reinsdrift fordi kongeørn, jerv og gaupe tar mye rein. Med ukuelig optimisme og livsglede gjør de alt de kan for å berge sin livsstil og sin kultur i fjellet.

 • Viddas voktere

  Norsk dokumentar. Reintallet i Finnmark skal reduseres med omlag 40.000 dyr. Reineier Mikkel Mathis Hætta frykter for sin eksistens som reindriftsutøver, presset som han er mellom slaktekrav og gruveinteresser. Er det virkelig for mye rein på vidda?

 • Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Gruvedrift i samiske områder

  Kan mineralvirksomhet være en bærekraftig næring? Vi møter sametingspolitikere til debatt om de ønsker gruvedrift i Sápmi.

 • Reinlykke

  I hjertet av sameland ligger Kautokeino. Her bor familien Eira. De eier en av de største reinflokkene på Finnmarksvidda. Reinen har gjennom generasjoner gitt dem levebrød. De har reinlykke.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 12. februar 2013 kl. 20:50
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2012
Lengde: 40 min
Forrige sending: NRK2 · tirsdag 5. mars 2013 kl. 19:00
Første gang sendt: NRK2 · tirsdag 12. februar 2013 kl. 20:50