Hopp til hovedinnhold

Viddas voktere

07.01.2014 · Tillatt for alle · 29 min
Norsk dokumentar. Reintallet i Finnmark skal reduseres med omlag 40.000 dyr. Reineier Mikkel Mathis Hætta frykter for sin eksistens som reindriftsutøver, presset som han er mellom slaktekrav og gruveinteresser. Er det virkelig for mye rein på vidda?

Se også

 • Grenseland

  Norsk dokumentar fra 2018. Vi møter reineierfamiliene Pavall og Blind-Svensson som bor på hver sin side av grensen mellom Norge og Sverige. De lever også i grenseland for å kunne drive med reinsdrift fordi kongeørn, jerv og gaupe tar mye rein. Med ukuelig optimisme og livsglede gjør de alt de kan for å berge sin livsstil og sin kultur i fjellet.

 • Reineierne

  Tre unge reineiere tar oss med på jobb. I Sápmi betyr familie og venner alt, men livet på fjellet kan være ensomt.

 • Alle mine rein kjenner jeg

  Kunnskapsrik, uredd og frittalende. 83 år gamle Karen Anna ser tilbake på et langt og vakkert – men strevsomt liv med reindrift, småbarn og duodji.

 • Post-Mattis

  Mattis Buljo fra Mieronjavre har Norges lengste postrute. I vinterhalvåret betjener han flyttsamene inne på Finnmarksvidda, og på hver tur tilbakelegger han over 30 mil med snøscooter.

 • Arven og stillheten

  Reindriften er alt for fjellsamene i Jåhkågasska. Dette er deres historie om kampen for å bevare sin arv. Dokumentar i tre deler.

 • Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

  Drøymer du om å leve nær naturen under enklare kår? Her møter du menneske som gjer nettopp det. Norsk dokumentarserie.

 • Brennpunkt

  Den sterkestes rett

 • Gollegiisá - Skattkammeret

  Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 8. januar 2014 kl. 19:44
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2013
Lengde: 29 min
Forrige sending: NRK2 · torsdag 9. januar 2014 kl. 21:30
Første gang sendt: NRK2 · tirsdag 7. januar 2014 kl. 12:25