Hopp til hovedinnhold

Oldemors lue

01.09.2022 · Tillatt for alle · 59 min
Pasviksamenes land og folk er splittet mellom tre stater. Nå vil Venke sy konelua oldemora bar: – Da er ringen sluttet. Verden skal vite at vi finnes.

Se også

 • Kvenske historier

  Presset, men trassig og seiglivet – kvensk kultur og språk lever fortsatt, århundrer etter de store vandringene fra det som nå er Sverige og Finland.

 • Folk

  Folk: Den store kjærligheten

 • Den stille kampen

  Norsk dokumentarserie om samenes situasjon på Nordkalotten.

 • Elsa Laula Renberg, kvinnen som samlet Sapmi

  Trondheimsmøtet i 1917 ble samenes Eidsvoll. Initiativtaker Elsa Laula Renberg var den første som samlet samene til politisk kamp. Samisk nasjonaldag 6. februar feires til minne om det første samiske landsmøte.

 • Alle mine rein kjenner jeg

  Kunnskapsrik, uredd og frittalende. 83 år gamle Karen Anna ser tilbake på et langt og vakkert – men strevsomt liv med reindrift, småbarn og duodji.

 • Putins vei til krigen

  På innsiden av Putins krig mot Ukraina. Hvilke hendelser og konflikter ligger bak Russlands beslutning om å gå til angrep?

 • Solen, min far Nils Aslak Valkeapää

  Møte med den samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää, som ble tildelt Nordisk Råds Litteraturpris i 1991. Han joiker og fotograferer, tegner og maler, men først og fremst er han poet. Hans hovedverk er "Solen, min far", en samling dikt og historiske bilder som gir et enestående innblikk i samisk kultur, språk og naturfølelse. Diktene er oversatt til norsk og svensk og utgitt i egen bok. Ved Anne Elisabeth Andersen og Einar Askerøi.

 • Samenes nasjonaldag

  Lihkku beivviin! Vi feirer samenes nasjonaldag, og er med på markeringer fra hele Sápmi. Det blir musikk, hilsener og flotte gjester.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 1. september 2022 kl. 06:00
Tilgjengelig til: 31. januar 2025 kl. 23:19
Tilgjengelig i: Norge
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2021
Lengde: 59 min
Originaltittel: Oldemors lue
Forrige sending: NRK1 · onsdag 7. februar 2024 kl. 01:35
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 1. september 2022 kl. 20:00