Hopp til hovedinnhold

Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

20.01.2015 · Tillatt for alle · 29 min
Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater. Nå forteller 95 år gamle Rønneberg hvordan han opplevde den dramatiske aksjonen.

Se også

 • Sabotøren - et portrett av Fredrik Kayser

  Fredrik Kayser er en av Norges mest dekorerte for sin innsats under 2. verdenskrig. Han var med i Finlandskrigen, Lofotraidet, sabotasje på Sola Flyplass, Måløyraidet, tungtvannsaksjonen og på slutten av krigen i den norske hæravdelingen "Bjørn West". I nesten femti år var Fredrik Kayser taus om hendelsene - krigen var over. Nå forteller han sin historie. Regi: Terje Dale.

 • Det siste vitnet

  Avlyttet, trakassert og utsatt for yrkesforbud. De utførte noen av de dristigste sabotasjeaksjonene Norge så under krigen, men fikk likevel ikke plass i historiebøkene. Norsk dokumentar.

 • Til fjells med Claus Helberg

  Claus Helberg var en norsk fjellfører og under andre verdenskrig sersjant i Kompani Linge. Han var mest kjent for å ha vært med på tungtvannssabotasjen på Vemork og for sitt livslange engasjement i Den Norske Turistforening. I dette programmet forteller Helberg om den dramatiske aksjonen mot Vemork og hans flukt etterpå.

 • Rapport fra "Nr. 24"

  Norsk dokumentarserie i tre deler om motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

 • Krigens beste historie - Kampen om tungtvannet

  Tungtvannsaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig er skrevet om og filmatisert en rekke ganger, og nå er den aktuell igjen som TV-serie på NRK. Hendelsene har blitt omtalt som krigens beste historie. Aksjonen skapte hindre for tysk atomforskning, og muligens avgjorde den krigens utgang. Hvorfor egner sabotasjeaksjonen seg så godt som film, og hvilke utfordringer møter man når man lager fiksjon av sanne hendelser? Programleder: Vegard Larsen

 • Kampen om Hegra festning

 • 9. april 1940

  De første 12 timene. Rekonstruksjon av begivenheter natt til 9. april 1940. Ved Anders Buraas og Carsten E. Munch.

 • Operasjon Muskedunder - hele historien

  Tolv kommandosoldater fikk en iskald ordre: Spreng fabrikken som skal gi Nazi-Tyskland herredømme i lufta. Jobben ble gjort, men prisen var høy.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 20. januar 2015 kl. 20:14
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2014
Lengde: 29 min
Forrige sending: NRK2 · torsdag 21. juli 2022 kl. 01:30
Første gang sendt: NRK1 · tirsdag 20. januar 2015 kl. 20:15