Klima og miljø

Reisen til isens indre

Bli med på en spektaktulær og uforutsigbar ekspedisjon ned i Grønlandsisen, sammen med forskere i frontlinjen av klimavitenskapen.

Hvordan leve mer miljøvennlig?

Maten vi spiser – eller kaster

På tykk is

Seks kitere, inkludert en tronarving, drar på en fantastisk formidlingsekspedisjon over Grønland.

Plast

Forbrukersamfunnet

Hvordan blir fremtiden?

De brenner for klimakampen

RAHČAN - Ellas opprør

Den samiske artisten Ella Marie rives mellom bylivet i Oslo og røttene i Finnmark. Hun bestemmer seg for å forlate byen for å redde Repparfjord.

Attenboroughs spilleliste

Sanger om sex og overlevelse går igjen når dyra holder konsert. Men mens bråket fra menneskeheten når nye høyder, stilner resten av naturen.

Ikke gjør dette mot klimaet!

Med spektakulære eksperimenter tester Newton hva som kan skje når klimaet forandrer seg. Men det er fortsatt mye vi kan gjøre for å hjelpe jorda.

Askeladden fra Budal

Forfatteren, filosofen og jazzmannen levde et eventyrlig liv. Men den allsidige bonden Sigmund Kvaløy Setreng var først og fremst miljøforkjemper.

Greta

Hennes personlige skolestreik inspirerer en global klimabevegelse som blir lagt merke til av verdenslederne. Bli med på Greta Thunbergs reise.

Hjerter i isen

De kaller seg folkeforskere og polarambassadører, og de brenner for klimaet. Nå skal Hilde og Sunniva overvintre i historiske "Bamsebu" på Svalbard.

Innafor: Klimarebellene

Hva er det som gjør at noen er villige til å gå i fengsel for klimasaken? Vilde har fulgt aktivistgruppa Extinction Rebellion i et halvt år.

Oppdrag Nansen

Fire tenåringer skal på sin generasjons viktigste ekspedisjon - for å forstå klimaet. Norsk serie.

Vendepunktet - miljøkampen som ble en urfolksak

Norsk dokumentar. Personlige beretninger fra Alta-aksjonene i årene 1979 til 1981. Store politistyrker ble satt inn mot demonstrantene. Striden om ...

Brennpunkt: Farlige fronter

Det er 30 år siden striden om utbygging av Altaelven raste. Under en av de mest bitre kampene i norsk politisk historie ble alle midler tatt i bruk...

Tidsvitne: 5. Alta-kampen

Norsk dokumentarserie. En iskald dag i januar 1981 gikk politiet til aksjon mot lenkegjengen som ville bevare Alta-elva. Klipp fra NRKs arkiver og ...

Grenseløs: Klimaarven

Oljen har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i, men også til klimaversting. Nå gjør verdens unge opprør mot den klimaarven som venter dem.

Naturressurser

Gollegiisá - Skattkammeret

Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Tri...

Til siste dråpe

Vann er liv. Men snart er det tomt. Over hele verden tømmes vannreserver raskere enn naturen evner å fylle etter. Nå må vi lytte til dem som varsler.

Mata – skog utan liv

Skogen døyr fordi vi vil ha papir. Ei dramatisk historie om planta eukalyptus som et opp alt anna liv og truar tilværet til lokale urfolk og bønder.

Vannkraft - arvesølv fra fjellheimen

Verdier skapes og verdier går tapt i jakten på rein energi. Hva kan vi lære av historien når noen vil utnytte norsk vindkraft?

Den verdifulle skogen

Den eventyrlige og omskiftelige historien til norsk skogbruk handler om trelast, papir, globalisering, digitalisering og det grønne skiftet. Norsk ...

Korleis finne gull i Danmark

Gullprisen stig i usikre tider, når vi tyr til det trygge. Men historia til det edle metallet er spennande nok, og sjølv i Danmark kan du finne gull!

Brødrene og gruvefjorden

Anders og Bjørnar undrer: Hvorfor gis det tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden? Er det trygt for fisken, den rene fjorden og naturen?

En kilde klar og ren

Norsk dokumentarserie om fornybar energi.

Oppgjørets time

Norsk dokumentarserie om Norges kjøp av klimakvoter.

Framtidsbonden

Brennpunkt undersøker om det finnes et alternativ til dagens jordbrukspolitikk. Hva skjer når jordbruk ikke lenger handler om å bruke jorda? Melkek...

Ut i naturen: De siste elvene

Kampen mot vassdragsutbygging har pågått i mer enn hundre år. Vannkraft har fantastiske kvaliteter og er en vesentlig faktor for Norges økonomiske ...

Lakseeventyret

Norsk dokumentar. Myndighetene ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles innen 2050. Hvordan er det å forske på det mange håper skal erstatte olje...

Olje

Slik tenkte vi om klima før

Utforsk våre andre kategorier