Hopp til hovedinnhold

Der vinteren er velstand

21.12.2005 · Tillatt for alle · 53 min
Menneskeskapte klimaendringer forandrer naturen i nord. På Grønland er hunder som før ble brukt til transport avlivet, fordi vinter er blitt til sommer. Der det før var is, fiskes det nå fra båt. I arktiske strøk varmes klimaet opp ti ganger raskere enn i resten av verden. Men forskere mener det bare er et forvarsel. "Om vi mennesker ikke tar vare på jorden, vil jorden ta vare på seg selv. Og da er vi ikke velkommen lenger."

Se også

 • Første tur med Gripruta

  16 km nordvest for Kristiansund ligger fiskeværet Grip. En gang Norges minste kommune, nå en bydel i Kristiansund. Et fiskeeldorado i sin tid, i dag er det et særegent sted for eventyrlige turister. NRK Møre og Romsdal var med da rutebåten MS Hagbart Waage gikk sin første tur for sesongen.

 • Fra Grand Hotel til Köykiniemi

  Den ene dagen lever Einar omgitt av krystall, hvite duker og feststemte mennesker på Grand i Oslo, den neste i en tjærebredd elvebåt i Lakselvdalen.

 • Schrödingers katt

  21. september 2006

 • Grenseland

  Norsk dokumentar fra 2018. Vi møter reineierfamiliene Pavall og Blind-Svensson som bor på hver sin side av grensen mellom Norge og Sverige. De lever også i grenseland for å kunne drive med reinsdrift fordi kongeørn, jerv og gaupe tar mye rein. Med ukuelig optimisme og livsglede gjør de alt de kan for å berge sin livsstil og sin kultur i fjellet.

 • I gamle spor

 • Arktiske synkehull

  Voldsomme eksplosjoner, synkehull i tundraen og boblende innsjøer er bare begynnelsen. Permafrost som tiner, frigjør enorme mengder drivhusgass.

 • Isbjørner, hunder og videoteip

  Polarnaturen sitter i deg for alltid. Det vet den tidligere isbjørnjegeren Einar Sletbak. Etter å ha skutt 110 isbjørner i sine første år som fangstmann, brukte han sin siste overvintring til å gjøre unike videoopptak av de nå fredede bjørnene, som holdt til nærmest på dørstokken hans. Vi er med Einar tilbake til fangststasjonen der han var alene med kamera, polarnatur - og revolver.

 • Pen Thorseths forunderlige reise

  Pen har allerede reist fra innlandet i Thailand til ei lita norsk kystbygd. Men sammen med ektemannen Ragnar Thorseth reiser hun nå enda lenger; på en eventyrseilas mellom mektige isfjell til grønlandske fjorder og til tusen år gammel norrøn historie.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 21. desember 2005 kl. 22:09
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2005
Lengde: 53 min
Forrige sending: NRK1 · søndag 1. oktober 2006 kl. 13:35
Første gang sendt: NRK1 · onsdag 21. desember 2005 kl. 22:10