Hopp til hovedinnhold

Tungtvann i Tinnsjøen

19.02.1984 · Tillatt for alle · 18 min
No. dokumentar. I dette programmet fra 1984, møter vi både sabotører og overlevende fra den dramatiske torpederingen på Tinnsjøen i februar 1944. Aksjonen som kostet i alt 18 menneskeliv og som var den siste av flere berømte aksjoner mot tyskernes tungtvannsproduksjon ved Rjukan under den annen verdenskrig.

Se også

 • 9. april 1940

  De første 12 timene. Rekonstruksjon av begivenheter natt til 9. april 1940. Ved Anders Buraas og Carsten E. Munch.

 • Kampen om tungtvannet

  I bitende vinterkulde og med dårlig utrustning risikerer elleve soldater livet i den kanskje viktigste aksjonen på norsk jord noensinne. Norsk krigsdrama.

 • Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

  Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater. Nå forteller 95 år gamle Rønneberg hvordan han opplevde den dramatiske aksjonen.

 • Til fjells med Claus Helberg

  Claus Helberg var en norsk fjellfører og under andre verdenskrig sersjant i Kompani Linge. Han var mest kjent for å ha vært med på tungtvannssabotasjen på Vemork og for sitt livslange engasjement i Den Norske Turistforening. I dette programmet forteller Helberg om den dramatiske aksjonen mot Vemork og hans flukt etterpå.

 • Krigens beste historie - Kampen om tungtvannet

  Tungtvannsaksjonen på Rjukan under andre verdenskrig er skrevet om og filmatisert en rekke ganger, og nå er den aktuell igjen som TV-serie på NRK. Hendelsene har blitt omtalt som krigens beste historie. Aksjonen skapte hindre for tysk atomforskning, og muligens avgjorde den krigens utgang. Hvorfor egner sabotasjeaksjonen seg så godt som film, og hvilke utfordringer møter man når man lager fiksjon av sanne hendelser? Programleder: Vegard Larsen

 • Krig og okkupasjon

  Fakta og minner fra Norge under og etter 2. verdenskrig.

 • Rapport fra "Nr. 24"

  Norsk dokumentarserie i tre deler om motstandsmannen Gunnar Sønsteby.

 • Kampen om Hegra festning

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 14. desember 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1984
Lengde: 18 min
Forrige sending: NRK1 · søndag 1. februar 2015 kl. 22:50
Første gang sendt: NRK1 · søndag 19. februar 1984 kl. 00:00