Kultur

Musikkdokumentarer

David Bowie: Veien til suksess

David Robert Jones ble til David Bowie, som ble til Ziggy Stardust, som ble udødelig og forandret populærmusikken for all framtid.

En gang Aurora

Enorm suksess, konserter over hele verden og et ungdomsliv snudd på hodet. For popsensasjonen Aurora ble det for mye. Norsk dokumentar.

Joan Jett: Bad Reputation

Først og fremst artist, men òg ei føregangskvinne i rocken. Pioneren Jett har vore ein tøff og tydeleg stemme sidan starten med The Runaways i 1975.

Øyafestivalen - En øy i Oslo

Øyafestivalen hylles som en av de fremste festivalene i Europa og er sommerens store høydepunkt for rundt 100 000 personer. Hvordan ble en idé i en idealistisk kompisgjeng til Norges største musikkfestival?

Takin Ova - Historien om norsk hiphop

En serie om hiphop-kulturen i Norge, og om hvordan rap utviklet seg fra å være noe kontroversielt, konfliktorientert og mystisk, til å bli den sterkeste dominerende kraften i norsk populærkultur. Historien fortelles av de mest sentrale aktørene, fra Karpe Diem og Lars Vaular, til Tommy Tee og Warlocks.

Rolling Stone Magazine - 50 år på kanten

Amerikansk dokumentarserie. Få har forstått rockens kraft til å endre kultur og samfunn bedre enn Rolling Stone Magazine.

Silvana - Väck mig när ni vaknat

Rapperen Silvana Imam har tatt Skandinavia med storm. Med skarp tunge belyser feministikonet utfordringer i samfunnet. Men hva fører merkelappen "sterk kvinne" med seg? Svensk dokumentar fra 2017

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene og låtskriverne i Norge.

Brian Johnson møter

Britisk serie. AC/DCs frontfigur deler erfaringer fra livet på turné med andre rockelegender.

Larz Kristerz - vil du danse?

Larz-Kristerz er eit av dei største dansebanda i Sverige. Vi følgjer karrieren deira på ei reise i den svenske dansebandkulturen.

Astrid S tilbake fra verden

Rennebu-jenta Astrid S reiser verden rundt som artist. I år skal hun gjøre sin første store TV-opptreden på P3 Gull, men først reiser hun hjem for å framføre den nye låta for de hun er aller mest glad i.

Ung, norsk og verdenskjent

Norsk musikk eksporteres som aldri før. Men hva er det som kreves for å slå igjennom i hele verden? I denne dokumentaren får vi en innblikk i hva livet som artist faktisk innebærer gjennom Dagny, som bosatt seg i London, treffer Sigrid på turné, Julie Bergan på festivalgig i Brighton og Fanny Andersen som skal spille sin aller første konsert noensinne - og velger å gjøre det i London.

Sammy Davis Jr. I gotta be me

Amerikansk dokumentar frå 2017. Eit innblikk i eit unikt liv og ei utruleg karriere. Den legendariske Sammy Davis jr var eit multitalent i ei tid då rasefordommar prega det politiske landskapet i USA. Regi: Sam Pollard.

Ikonet Grace Jones

Den legendariske Grace Jones har ein særeigen stil, fantastiske antrekk og eit unikt musikalsk uttrykk. I 10 år har Sophie Fiennes følgt popikonet. Irsk musikkdokumentar.

Billie Porter - bak musikken

Billie Porter møter aktuelle, toneangivande musikkartistar.

Moddis forbudte sanger

Norsk dokumentar fra 2018. Moddi avlyser en konsert i Israel etter voldsom kritikk. Så inspirerer sangeren Birgitte Grimstad ham til å undersøke musikkens politiske kraft og finne ulovlige sanger. Regi: Sigbjørn Holte

Filmmusikkens mestere

Hvordan blir uforglemmelig filmmusikk til? Vi tar en titt bak kulissene og ser nærmere på hvordan noen av filmbransjens mest kjente komponister tonesetter filmene. Amerikansk dokumentar fra 2016.

Duran Duran - kongar av 80-talet

Musikk, mote, makeup og modellar; Duran Duran skin enno klarare enn dei fleste på 80-talets popstjernehimmel.

Legenda Elvis

Britisk dokumentar frå 2017. Guttungen, sex-symbolet, soldaten, familiefaren, comeback-artisten, Vegas-entertaineren og den avlidne Elvis: Heile livet sette han spor etter seg i populærkulturen. Regi: David Upshal

New Order - Decades

Britisk musikkdokumentar fra 2018. Det ikoniske og brilliante bandet New Order lar seg igjen lokke til konsertscenen. Vi følger forberedelsene mens medlemmene reflekterer over bandets historie. Regi: Mike Christie.

Hovedscenen - TV: Sammy Davis Jr. "Jeg må være meg selv"

Denne nye dokumentaren er den første virkelig store filmen om den legendariske sangeren, danseren og komikeren Sammy Davis Jr. Hans karriere var ufattelig mangesidig og overveldende, men hans liv var komplisert, sammensatt og fullt av motsetninger. En reise om identitet og om utviklingen av rasediskriminering og sivile rettigheter i det 20.århundres Amerika. "Jeg er født i Puerto Rico, jødisk, farget og gift med en hvit kvinne. Når jeg flytter inn i et nabolag løper folk i fire retninger samtidig" - Sammy Davis Jr. Presentert av Arild Erikstad.

Alt e' såre vel - en film om Terje Nilsen

Norsk dokumentar fra 2018. Hans forhold til musikk er som fiskens til havet. Det er ikke noe å synes noe om. Det bare er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen lyder nye sanger fra poetens røst. Regi: Geir Are Jensen

Hovedscenen - TV: Verdens rikeste komponist - Gordon Getty.

En film om den amerikanske komponisten Gordon Getty, sønn av J.Paul Getty - verdens rikeste mann da han døde i 1976. Getty-familien er berømt for skandaler, selvmord, overdoser og kidnapping - ikke ukjente effekter av å skulle forvalte en ufattelig stor formue. Men Gordon Getty - J.Paul Gettys sønn fra fjerde ekteskap - har overlevd, kanskje først og fremst fordi han satset på en karriere som komponist og ikke som forretningsmann. I denne filmen følger vi ham i hans mest produktive periode under prøver, opptak og konsertfremførelser. Presentert av Arild Erikstad.

Vinje rockar

Aasmund Olavsson Vinje var frekk, velformulert og genial. Men også ein juksepave som hissa på seg både statsminister og kulturelite, som heller svalt enn å passe kjeften sin. Er det derfor dei unge kallar opp ein rockefestival etter diktaren og journalisten som blei fødd for 200 år sidan? Vinje har skrive tekstar som er nasjonalskattar og framleis mykje bruka. Linda Eide tek oss med på rundreise i fotefara til Aasmund Olavsson Vinje.

Sigrid reddar folkemusikken - litt

Sigrid Moldestad er ein av våre mest profilerte folkemusikarar. Men har musikken ho elskar noko framtid? Før hang det ei fele i annakvart hus i bygda, no spelar ikkje folket lenger. Men det finst eit håp: I eit gamalt lite hus i heimbygda Breim.

Fenomenet Elvis

Norsk dokumentar fra 2018. En av de eldste og mest aktive Elvis-fanklubbene finnes i Norge. Årlig kommer kongens gamle band hit, og det arrangeres en egen festival. Hvorfor den sterke interessen? Produsent: Erik Jacobsen

Nøkkelen til suksess: 4. Kygo

De jobber på legendariske scener og samarbeider med verdenseliten. Møt fire norske kunstnere som har tatt steget ut av Norge, og gjort verdensomspennende suksess. I kveld Kygo - Bergensgutten som herjer hitlister og festivalscener verden over med musikken sin. (4:4)

St. Thomas: Burn the place you hide

I den smertefullt ærlige og originale popmusikken til Thomas Hansen blir skillet mellom liv og kunst, virkelighet og fantasi uklart. Han la ikke skjul på sine psykiske problemer, og venner og familie forteller her åpenhjertig om hans turbulente liv og karriere.

Arif og Unge Ferrari med Stavanger Symfoniorkester

Arif og Unge Ferrari, to av landets mest populære artister, fremfører sine låter med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger Konserthus. Vi følger dem i kulissene og på scenen når de får sjansen til å overbevise publikum i uvante omgivelser.

Tom Petty

Britisk dokumentar fra 2017. Tom Petty var rock-klassisisten som påvirket en hel generasjon av musikere. Tirsdag denne uken døde han etter en lang karriere som har satt dype spor.

Da Dylan møtte Jesus

Bob Dylan ble kristen i en urolig tid. Fra 1979 ga han ut tre album med religiøse sanger. Vi får et gjenhør med noen av dem i en serie opptak fra øvelse og konsert.

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: 16 år som sjefdirigent for Berlinerfilharmonikerne

Sir Simon Rattle tok over som sjefdirigent for Berlin Filharmoniske Orkester i 2002. Det var en kontroversiell ansettelse. Rattle kom med nye og radikale idéer om orkesterets drift og repertoar, og han tok orkesteret inn i en ny tid. I anledning av at han nå slutter i rollen som sjefdirigent forteller han i her åpent om opp- og nedturer - om konflikter og vanskelige dager, men ikke minst om 16 fantastiske år sammen med orkesteret.

Dokumentar

Filmmusikkens mestere

Hvordan blir uforglemmelig filmmusikk til? Vi tar en titt bak kulissene og ser nærmere på hvordan noen av filmbransjens mest kjente komponister tonesetter filmene. Amerikansk dokumentar fra 2016.

Kusamas verden

Hun har bodd 40 år på psykiatrisk sykehus og er en av vår tids bestselgende kunstnere. Yayoi Kusama drar millioner av tilskuere til sine grensesprengende utstillinger.

Munch i helvete

Edvard Munch testamenterte hele sitt livsverk til Oslo Kommune. Dette på tross av at han følte seg forfulgt av sine landsmenn. Etter sin død har han gang på gang blitt et offer for kommunens byråkrati og likegyldighet. Dokumentarist og kunstviter Stig Andersens film er et kraftfullt ønske om å heve vår kollektive stolthetsfølelse for en av verdenshistoriens viktigste kunstnere.

Problemet med Apu

Komikeren Hari Kondabolu elsker The Simpsons, men hater seriens indiske kjøpmann, Apu. Hvilken rolle spiller denne karikaturen for sør-asiater i USA?

Closing Gambit - sjakk og kald krig

En bisarr historie om spionasje, hypnose og yoghurt utspiller seg sommeren 1978. Kommunisten Anatoly Karpov kjemper mot avhopperen Viktor Korchnoi om VM-tittelen i sjakk. Regi: Alan Byron. Britisk dokumentar fra 2018.

Billie Porter - bak musikken

Billie Porter møter aktuelle, toneangivande musikkartistar.

Rolling Stone Magazine - 50 år på kanten

Amerikansk dokumentarserie. Få har forstått rockens kraft til å endre kultur og samfunn bedre enn Rolling Stone Magazine.

Lisenskontrolløren

I over 50 år har NRKs seere betalt TV-lisens. Men har de alltid fått valuta for pengene? Subjektivt arkivprogram, programleder Njål Engesæth.

Thomas og den vanskelige kunsten

Norsk livsstilserie. Programleder Thomas Alkärr vet lite om kunst, men har alltid drømt om å forstå og elske den. Nå legger han ut på sitt livs reise og stuper inn i en for ham hemmelig verden.

I fotsporene til Frida Kahlo

Br. dokumentar. Meksikanske Frida Kahlos selvportretter har gjort henne til et ikon innen malerkunsten. Musikeren Emeli Sandé er en av hennes største beundrere, og nå vil hun gå i legendens fotspor for å lære mer om livet bak kunsten. Kahlo måtte gjennomleve sykdom, svik og en forferdelig trafikkulykke før hun etablerte seg som maler. Emeli oppsøker Fridas hjem og stedene hun besøkte og snakker med eksperter og de som kjente henne. (In Search of Frida Kahlo)

Fenomenet Elvis

Norsk dokumentar fra 2018. En av de eldste og mest aktive Elvis-fanklubbene finnes i Norge. Årlig kommer kongens gamle band hit, og det arrangeres en egen festival. Hvorfor den sterke interessen? Produsent: Erik Jacobsen

Brian Johnson møter

Britisk serie. AC/DCs frontfigur deler erfaringer fra livet på turné med andre rockelegender.

Marilyn Monroes liv på auksjon

Britisk dokumentar frå 2017. Eigedelane til Marilyn Monroe blei seld for over 11 millionar dollar på ein auksjon. Kva fortel klenodia om livet hennar?

Blond!

Verden er full av blondiner, til tross for at de har rykte på seg for å være både dumme, uskyldige og horete. Mona B. Riise og Ragna Nordenborg reiser jorda rundt for å utforske blonde myter og skjebner.

Punx

En serie om norsk punk, new wave, hardcore og postpunk fra 1977 og frem til i dag

Jakten på Norvegium

I 1879 trodde Norges første malmgeolog Tellef Dahll at han hadde oppdaget en verdenssensasjon: Et nytt og kanskje verdifullt grunnstoff. Men det ble fiasko. Andre geologer slo snart fast at det Dahll kalte "Norvegium" slett ikke var noe grunnstoff. Så ble det hele glemt. Nesten. Helt til en av vår tids amatørgeologer går i land på en liten øy i Kragerøskjærgården.

Muitte mu

Joik er den tradisjonelle samiske musikkformen, og for å kunne joike må man bruke visse teknikker, Seks folkekjære norske artister tar utfordringen, og sammen med en erfaren joiker skal de i løpet av tre dager både joikes og komponeres.

Ranes museum

Dansk dokumentarserie. Danmarks svar på Indiana Jones inntar Nationalmuseet. Hvilke utfordringer venter for den nye direktøren?

Blaafarveværket - litt galskap og mye begeistring

Norsk dokumentar fra 2018. Kunst, arbeid og skapeglede forvandlet det gamle industrianlegget Blaafarveverket til et moderne, livskraftig og prisvinnende museum.

Fuglane i folketrua

Fuglar kunne varsle vêr, men også død, hell og ulukke. Gjennom fuglane kommuniserte gudane med menneska. I dette programmet møter vi folk som på kvart sitt vis har kjennskap til kva rolle fuglane spelte.

Den andre Munch

Norsk dokumentar fra 2018. Et uventet utvalg av Munchs sine malerier hentes fram til utstillingen Karl Ove Knausgårds setter opp ved Munchmuseet. Joachim Trier følger ham på veien mot åpningen. Regi: Emil Trier

Design og arkitektur

Arkitektens hjem

Arkitekter skaper fantastiske boliger og hytter for andre - men hvordan ser deres egne hjem og feriesteder ut? Charlotte Thiis-Evensen besøker våre fremste arkitekter for å oppleve spektakulære bygg, og snakke om hva som skal til for å skape gode hjem og feriesteder. I sesong 1 - 3 handler det om hjem, i sesong 4 handler det om hytta. Og i spesialepisoden Arkitektens hage (sesong 4) er det de grønne uterommene våre som står i fokus.

Oppfinneren

Tusenkunstneren Erik Alfred Tesaker realiserer drømmen om å skape et mekanisk paradis for hele familien på småbruket Øystøl. Leken skaperglede kombineres med gamle håndverkstradisjoner, og resultatet blir løsninger langt bortenfor A4.

THIS IS IT - Designerdrømmen

Sju studenter drømmer om en karriere som klesdesigner - et yrke der konkurransen er knallhard og mulighetene få. Vil de lykkes?

Heart of Glass

Fr. dokumentar. Han er en ung glassblåser med et unikt talent. Vi følger Jeremy Maxwell Wintrebert på en reise gjennom flere land og to kontinent. Jeremys liv og virke er en fortelling om hvordan lidenskap kan snu en tragisk skjebne.

Vogue - eit år på innsida

Britisk dokumentarserie. Vogue har vore motebibelen for britane i eit hundreår. Men korleis ser framtida ut?

Fremtidens drømmeboliger

Vi besøker banebrytende, vakre og personlige hjem rundt omkring i verden i denne danske serien. Kan de vise oss hvordan fremtidens drømmehjem ser ut?

Nordisk design

Om nordisk design - rom for rom.

Håkon og Haffners byggeklosser

Serien tar for seg emner innenfor arkitektur som byplanlegging, signalbygg, drabantbyer og offentlige rom, og i løpet av serien dukker blant andre gjester som Ingrid Espelid Hovig og Jon Bing opp. Norsk dokumentarserie.

Fantastisk forvandling

Dansk dokumentarserie.

Det sit i veggane

Ein historikar og ein bygningsantikvar hjelper folk å finne ut meir om dei gamle husa sine. Svensk serie.

Blaafarveværket - litt galskap og mye begeistring

Norsk dokumentar fra 2018. Kunst, arbeid og skapeglede forvandlet det gamle industrianlegget Blaafarveverket til et moderne, livskraftig og prisvinnende museum.

Snøhetta på Ground Zero

21 mai åpner 9/11-museet på Ground Zero i New York. I 2004 fikk det norske arkitektkontoret Snøhetta oppdraget med å tegne og prosjektere et museum på Ground Zero i New York. Prosjektet ble svært kontroversielt og har vært gjennom mange faser og store endringer. I åtte år arbeidet arkitektene i Snøhetta arbeidet med bygget. Dette er historien om prosessen.

Bykjærlighet

Norsk dokumentarserie med arkivgull fra byene våre.

Draumen om idealbyen

Svensk dokumentar frå 2018. Planleggjarane ville bygge ein mønsterby for 200 000 menneske utanfor Göteborg. Ekspertane seier Hjällbo er mislukka, men Sagal på 19 er glad i heimstaden sin. Regi: Carl Pontus Hjorthén

Herskapelig

Norsk serie om landets mest fornemme slott og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte i hvert fall ikke i Norge.

Portretter

Datoen

Tre mennesker født på nøyaktig samme dag. Født inn i samme land og i samme tid, likevel skal livene deres ta helt ulike retninger. Tre livsløp som flettes sammen av små og store historiske hendelser. Kanskje kan disse tre menneskenes liv fortelle noe om oss alle? Om landet vårt? Om hvem vi var og hvem vi ble?

Typen til

Leo Ajkic sjekker ut hvordan det er å være kjæreste med noen av landets mest spennende kjendisdamer.

Menneskene bak musikken

"Menneskene bak musikken" viser hvordan store norske låter har blitt til og gir et innblikk i arbeidsprosessen til noen av de største produsentene og låtskriverne i Norge.

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Til minne om Alfred Janson

Komponisten og musikeren Alfred Janson gikk nylig bort i en alder av 82 år. Vi minnes en stor musikerpersonlighet og viktig stemme i norsk musikkliv med et portrett laget av Christian Eggen og Morten Thomte fra 1988. Presentert av Arild Erikstad.

Geniet Roald Dahl

Br. dokumentar. Dei magiske forteljingane til Roald Dahl fengslar framleis barn over heile verda. David Walliams, kjend frå Little Britain, har også suksess som barnebokforfattar. No vil han finne ut kva som gjer Dahl spesiell. Finst det spor av forfattarens eige dramatiske liv i historiene og karakterane hans? Som mange av hovudpersonane sine, vart også Dahl oppfatta som ein bråkmakar av dei vaksne. Har dei norske folkeeventyra han fikk lese som barn forma skrivinga hans? David møter Dahls enke og illustratøren Quentin Blake. Han besøker skrivehytta hans, og får lese brev og tidlege utkast av Charlie og sjokoladefabrikken som kan kaste lys over forfattarskapen. (The Genius of Roald Dahl)

I fotsporene til Frida Kahlo

Br. dokumentar. Meksikanske Frida Kahlos selvportretter har gjort henne til et ikon innen malerkunsten. Musikeren Emeli Sandé er en av hennes største beundrere, og nå vil hun gå i legendens fotspor for å lære mer om livet bak kunsten. Kahlo måtte gjennomleve sykdom, svik og en forferdelig trafikkulykke før hun etablerte seg som maler. Emeli oppsøker Fridas hjem og stedene hun besøkte og snakker med eksperter og de som kjente henne. (In Search of Frida Kahlo)

Kunsten å leve

Noen av Norges mest populære og anerkjente kunstnere deler personlige historier om kunsten, livet og veien til suksess.

Dama til

Underholdningsserie. Live Nelvik tester ut hvordan det er å være dama til norske kjendiser.

Ingmar Bergman - eit liv i fire akter

Svensk dokumentarserie. Bergman er ein av dei mest nyanserte og produktive filmskaparane i historia, men livet hans var også problematisk.

Messias

Norsk dokumentarserie. Fotograf Jonas Bendiksen reiser verden rundt for å møte mennesker som mener de er Guds sønn.

Hans Børli - stemmen under himmelhvelvet

Norsk dokumentar fra 2018. Lyrikeren Hans Børli levde hele sitt liv i Eidskog kommune. Han vokste opp under små kår og ble tidlig glad i bøker. Skogen ble hans fremtidige arbeidsplass.

Da delillos fylte ti

- fra ''Tøff i pyjamas'' til ''Neste sommer''. I anledning DeLillos' tiårsjubileum i 1995 laget NRK dette portrettet av bandet, med intervjuer, videoer og konsertopptak fra gruppa tidlige år.

Fiolinisten som også ble modell

Dansk dokumentar fra 2016. Den norskættede fiolinisten og fotomodellen Charlie Siem ser ut til å ha alt. Men hvordan skal han velge blant alle mulighetene som byr seg? Kan han innfri egne og andres forventninger?

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: 16 år som sjefdirigent for Berlinerfilharmonikerne

Sir Simon Rattle tok over som sjefdirigent for Berlin Filharmoniske Orkester i 2002. Det var en kontroversiell ansettelse. Rattle kom med nye og radikale idéer om orkesterets drift og repertoar, og han tok orkesteret inn i en ny tid. I anledning av at han nå slutter i rollen som sjefdirigent forteller han i her åpent om opp- og nedturer - om konflikter og vanskelige dager, men ikke minst om 16 fantastiske år sammen med orkesteret.

Skakkjørt

Finnes det fortsatt håp etter 70, eller er livet kjørt? Stig Andersen prøver å kjøre fra alderdommen med Åse Kleveland, Carl I. Hagen, Yngve Hågensen, Sissel Gran, Thomas Thiis-Evensen og Erling Neby.

Alt e' såre vel - en film om Terje Nilsen

Norsk dokumentar fra 2018. Hans forhold til musikk er som fiskens til havet. Det er ikke noe å synes noe om. Det bare er over alt. Etter et oppgjør med alkoholen lyder nye sanger fra poetens røst. Regi: Geir Are Jensen

I Larsens leilighet

Vegard Larsen inviterer kjente norske skuespillere hjem til leiligheten sin på Grünerløkka.

Da vi styrte landet

Da vi styrte landet er fortellingen om de mektigste personene i vår tid, nemlig våre seks siste nålevende statsministre. Hver av dem får sin egen episode hvor de alle møtes for å snakke om det helst spesielle livet som statsminister.

Jebe i Mayaland

Norsk dokumentar fra 2018. Den ukjente, norske komponisten Halfdan Jebe levde i Mexico på 1920- og 30-tallet. I jungelen på Yucatan forløses hans musikalske talent i møte med mayafolkets kultur.

Å være

Norsk Underholdningsserie. Bjarte Hjelmeland skal gjennomføre sitt livs vanskeligste rolle. For første gang skal han være et annet levende menneske. Han skal sitte ansikt til ansikt med den personen som om personen intervjuer seg selv.

Låtskriver'n: Morten Abel

"Låtskriver´n" byr på intimkonserter fra Rockheim i Trondheim med folkekjære norske artister og låtskrivere. I kveld møter vi Morten Abel. Programleder er Tor Andersen.

Torp: Håkon Bleken

Håkon Bleken er blant våre aller største kunstnere. Bildene hans har fascinert og begeistret oss i flere tiår. Snart er han 90; hvor tar han kraften og inspirasjonen fra?

Mitt liv: 7. Håkon Bleken

En av de mest betydningsfulle billedkunstnerne i Norge etter krigen, Håkon Bleken, forteller om sitt liv fra barndom og oppvekst til gjennombrudd og suksess som kunstner.

Ikon

IKON er en portrettserie av norske kunstnere som har satt spor.

To og en iPod

Musikkprogram.

Povel Ramel - hele Sveriges entertainer

Svensk dokumentar fra 2018. Svensk dokumentar fra 2018. En av skandinavisk underholdnings institusjoner i nesten tre tiår, gjennom revyer, humor, TV og sanger som fortsatt lever. Hvem var egentlig Povel Ramel, og hva drev ham?

Møt noen av Norges mest anerkjente kunstnere

Kunsten å leve: 1. Vebjørn Sand

Vebjørn Sand ble terpentinforgiftet og kunne plutselig ikke male mer. Etter en depresjon gjenskapte han seg selv som kunstner, og i dag selger han kunst for millioner. Men han jakter fremdeles på det perfekte penselstrøket.

Kunsten å leve: 2. Finn Graff

Finn Graff har kommentert storpolitikk og hverdagsliv med sine avistegninger i 50 år, og i år fyller han 80. Bli med Graff hjem til sin barndoms Adolf Hitlerstrasse i Nord-Tyskland, hvor hans autoritetsforakt begynte å spire.

Kunsten å leve: 3. Bjarne Melgaard

NorSom ung mann følte Bjarne Melgaard seg undertrykt og usynlig. Det fikk ham til å oppsøke en rekke uglesette miljøer. I dag provoserer og bejubles han. Etter 20 år i eksil flytter Melgaard nå hjem til Norge.

Kunsten å leve: 4. Kari Steihaug

Kari Steihaug utdannet seg til tannlegeassistent, men innså feiltrinnet. Nå leter hun etter det utslitte og etterlatte og viser oss hva som virkelig har verdi. Steihaugs verk forteller om generasjoner og arv, ivaretakelse og fornying. Kari Steihaug tok i mot oss i sitt atelier på Hovedøya.

Kunsten å leve: 5. Vibeke Tandberg

Vibeke Tandberg slo igjennom på nittitallet ved å iscenesette seg selv som brud og som sin egen tvilling. Ti år senere brøt hun fullstendig med den formen som ga henne så stor suksess. Hun gikk bort fra å bruke seg selv foran kamera og laget stadig mer innadvendt og konseptuell kunst. Her forteller hun åpenhjertig om hva dette kostet henne, og hvorfor hun likevel var helt nødt til å endre kurs.

Kunsten å leve: 6. Kjell Torriset

Da Kjell Torriset mistet tusenvis av skisser og tegninger i en stor vannlekkasje, tenkte han at han hadde malt nok. Men den ettertraktede og kritikerroste kunstneren jakter igjen, like ivrig, etter motiver i hverdagen som kan bli til et godt bilde.

Konserter

Hovedscenen - TV: Carmina Burana i "Den forbudte by"

Carl Orffs store verdslige kantate Carmina Burana er et av verdens mest populære kor og orkesterverk. Vi blir med på en storslagen fremførelse på Den himmelske freds plass i "Den forbudte by" i Beijing med Shanghai Symfoniorkester og kor sammen med verdenskjente solister; Aida Garifullina, Toby Spence og Ludovic Tézier. I tillegg er den norske fiolinisten Mari Silje Samuelsen solist i Max Richters "November" og Daniil Trifonov fremfører Rachmaninoffs Klaverkonsert nr.2. Til innledning møter vi Mari Silje Samuelsen i samtale med programleder Arild Erikstad.

Oslo-Filharmonien 100 år

Stor folkefest og feiende flott bursdagskonsert på Slottsplassen med både Oslo-Filharmoniens orkester og kor. Dirigent Vasily Petrenko. Solister er Mari Eriksmoen og Bror Magnus Tødenes. Programledere er Arild Erikstad og Mari Lunnan.

VG-lista Topp 20 - TV: VG-lista Rådhusplassen 2019

Nordens største gratiskonsert med årets største hits, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Programleder Christine Dancke og Vegard Harm.

Hovedscenen - TV: 40 år i blå dress - Knut Reiersrud jubilerer

Knut Reiersrud er en bauta i norsk musikkliv. Han har gjennom 40 år som artist utviklet et helt eget uttrykk med elementer fra mange musikkformer og han har en egen evne til alltid å være relevant, overraskende og nyskapende. Knut Reiersrud Band er en unik samling av Norges fremste rytme- og toneleverandører. Keyboardist David Wallumrød, gitarist Bjørn Holm, bassist Nikolai Hængsle Eilertsen og trommeslager Andreas Bye. Konsertopptak fra Røverstaden i Oslo. Presentert av Arild Erikstad i samtale med Knut Reiersrud.

DDE 25-års jubileum

Et kvart århundre med RAI RAI. DDE, det folkelige bandet med godt fotfeste i både bygd og by, feiret sitt 25-års jubileum med en forrykende jubileumskonsert i Oslo Spektrum. Med over 3000 konserter etter starten i 1992 og etter halvannen millioner solgte CD-plater, var jubilantene igjen klare for å servere det trofaste publikummet en opplevelse spesielt rigget for anledningen og innbød til trønderfest på DDE-vis.

En aften med: Bo Kaspers Orkester

Bo Kaspers Orkester leverer feelgood-låter som "Hon är så söt" og "Undantag" i et personlig liveportrett fra Alexandersteatern i Helsingfors.

Rune Larsen: 70 år og "Only Sixteen"

Den folkekjære og evigunge artisten feira 70-årsdagen sin i Grieghallen med ei rad artistvener. Med mellom anna Tor Endresen, Maria Haukaas Mittet og Katrine Moholt. Norsk underhaldning

Bigbang - Play Louder

Bigbang er et av Norges mest repspekterte liveband de siste 20 årene. I 2009 ble deres konserter på Slottsfjell-festivalen og Norwegian Wood filmet. Filmprosjektet er nå endelig ferdig. Norsk konsertfilm.

The Doors: den siste konserten

Intenst men kontrollert leverer legendene rockemagi til ein halv million menneske på Isle of Wight. Året etter døyr Jim Morrison.

Åge Aleksandersen 70 år

I en festforestilling fylt med overraskelser og unike musikalske øyeblikk, feirer kolleger og venner den samfunnsengasjerte og folkekjære artisten. Konferansier: Bjarte Hjelmeland.

Grattis, kronprinsesse Victoria!

Benjamin Ingrosso, Arja Saijonmaa, Kaliffa og Rickard Söderberg var blant artistene på scenen under feiringen av Victorias bursdag på Öland 14. juli.

P3 Gull

Norges råeste musikkpris gir deg en storslått festkveld sammen med landets beste artister, deres fans og P3.

TV-aksjonen: Musikken fra TV-aksjonen 2018

Gjensyn med store musikkopplevelser fra TV-aksjonen 2018. Du møter Marthe Wang, Sondre Justad, Ellen Andrea Wang, KORK, Kajander, Børge Pedersen og Kor-e-alle.

Coldplay - live i São Paulo

Bli med på et spektakulært show i São Paulo, Brazil! Det verdenskjente rockebandet Coldplay er på turné med sin nye plate "A Head Full of Dreams".

Pet Shop Boys: live i London

Den suksessfulle pop-duoen Pet Shop Boys bringer det bejublede og forrykende showet "Inner Sanctum" til det fornemme Royal Opera House i London.

Gåte på Storås

Norsk konsert fra 2018. En magisk konsertopplevelse i den mystiske skogen på Storås. Gåte gjør et makeløst comeback blant de trolske trærne i tussmørket. Regi: Ole Fredrik Wannebo.

En norsk hyllest til Prince

No. konsert. Sondre Lerche, Tone Damli, Paal Flaata og Vidar Busk er bare noen av de norske artistene som hyller rockelegenden Prince i denne konserten fra Sentrum scene i fjor høst. De ble invitert av Prince-fan Christer Falck til å framføre sine egne versjoner av klassikere som Kiss, Raspberry Beret, Manic Monday, Nothing Compares 2 U og mange flere.

New European Songbook

I forbindelse med 100-årsmarkeringen av våpenhvilen i Versailles i 1918 etter 1. verdenskrig har Eurovisjonen tatt initiativet til å invitere kjente artister i europeiske land til å lage nye sanger og videoer med tema "Krig og fred". NRK inviterte Ingrid Olava til å lage Norges bidrag. Dette er hennes komposisjon "At the Heart of Longing Is".

Arif og Unge Ferrari med Stavanger Symfoniorkester

Arif og Unge Ferrari, to av landets mest populære artister, fremfører sine låter med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger Konserthus. Vi følger dem i kulissene og på scenen når de får sjansen til å overbevise publikum i uvante omgivelser.

Nordic Sound Folk Orchestra

Et av høydepunktene under fjorårets Førdefestival var konserten med Nordic Sound Folk Orchestra. Orkesteret består av 40 folkemusikere satt sammen av Gudbarndsdølenes Spelemannslag, Folk All-in Band, Baltic Crossing og Harald Haugsgaard kvintett sammen med 10 solister. Fire nordiske komponister har skrevet ny musikk for anledningen; Antti Järvelä (Finland), Mia Marin (Sverige), Harald Haugaard (Danmark) og Jorun Marie Kvernberg (Norge). I tillegg til nye komposisjoner, vil også tradisjonsstoff fra de nordiske landene bli framført i ny drakt. Sangsolister er Lena Willemark (Sverige), Ulla Pirttijärvi (Sapmi/Finland) og Berit Opheim (Norge).

Bernhoft i Oslo konserthus

Norsk konsertopptak fra 2018. Bernhoft & The Fashion Bruises spiller i Oslo konserthus.

Sivert Høyem - live fra Akropolis

I årevis har Sivert Høyem drømt om å få spille i amfiteateret Herodeion på Akropolis i Athen. Kun et fåtall artister får denne æren hvert år, men høsten 2016 blir Høyems drøm til virkelighet, og han samler 10 000 greske fans til to utsolgte konserter. Han har med seg sitt faste band, gjestevokalist Marie Munroe og en norsk strykekvartett. Vi får høre låter fra hele karrieren til Sivert Høyem, både som solo-artist og som medlem av Madrugada.

En norsk hyllest til Cohen

Aurora Aksnes, Alf Cranner, Kari Bremnes, Daniel Kvammen, Frode Grytten og Kristian Kristensen er bare noen av de norske artistene og kunstnerne som hyller livet og musikken til Leonard Cohen i dette konsertopptaket fra Oslo spektrum i april i år. Vi får oppleve en rekke klassikere, fra "Suzanne" til "You Want It Darker", de fleste på engelsk, men også noen i norsk språkdrakt. Den kanadiske poeten, låtskriveren og artisten døde i november i fjor.

Konsert med Aurora fra Nidarosdomen

Den unge norske elektronikaartisten Aurora har hatt stor suksess både her hjemme og internasjonalt de siste par årene. I en helt unik julekonsert inntar hun nå nasjonalhelligdommen Nidarosdomen med låter spesielt arrangert for dette enestående kirkerommet. Sammen med sitt eget band, TrondheimSolistene, Oslo Fagottkor, organist Petra Bjørkhaug og harpist Ruth Potter, byr Aurora på en konsertopplevelse man ikke kan gå glipp av.

Rockheim Hall of Fame 2018

Norsk underholdning fra 2018. Kari Bremnes, Morten Abel og Stage Dolls hylles av artistkolleger og venner i en storslått seremoni i Olavshallen. Gjesteartister er Ingebjørg Bratland, Bjarte Hjelmeland, Ida Maria, Ole I' Dole, Dag Ingebrigtsen, Knut Erik Østgård, Adam Douglas og Skambankt. Programleder: Jon Niklas Rønning

Åge Aleksandersen i Royal Albert Hall: Åge Aleksandersen i Royal Albert Hall - del 1

"Det e langt igjen te Royal Albert Hall", sang Åge Aleksandersen i 1975. I juni i år gjorde Åge og Sambandet alvor av drømmen. De reiste til London og holdt konsert i selveste Royal Albert Hall. Vi blir med på en historisk konsert, og møter en strålende opplagt Åge på og bak scenen.

Nobels fredsfest

Årets fredsprisvinnere Nadia Murad og Denis Mukwege hylles med konsert i Rådhusets borggård. Silje Nordnes og Kåre Magnus Bergh leder oss gjennom kvelden. Flere av landets største artister opptrer, bl.a. DDe, Matoma, Kurt Nilsen og Christel Alsos.

Vamp på Stigen

Tidligere i kveld sendte vi programmet "Den store dagen", der gruppen Vamp kom til høydegarden Stigen i Sogn, for å holde åpningskonsert for den gjenoppbygde kulturgarden. Nå sender vi et utdrag fra denne "Verdensarvkonserten".

Mods live!

Bli med 23.000 publikummere som får oppleve en gjenforeningskonsert med Mods. Med Morten Abel i front blir dette en nostalgisk reise til stavangerrockens storhetstid.

DDE 25-års jubileum

Et kvart århundre med RAI RAI. DDE, det folkelige bandet med godt fotfeste i både bygd og by, feiret sitt 25-års jubileum med en forrykende jubileumskonsert i Oslo Spektrum. Med over 3000 konserter etter starten i 1992 og etter halvannen millioner solgte CD-plater, var jubilantene igjen klare for å servere det trofaste publikummet en opplevelse spesielt rigget for anledningen og innbød til trønderfest på DDE-vis.

Vassendgutane Live 20 år Seljord

Vassendgutane har hatt stor suksess gjennom 20 år. Jubileumskonserten på Seljord den 30. juli 2016 trakk over 10.000 gjestar, og var ein kveld med godt humør, allsong og topp stemning.

Jeff Buckley spesial

I år er det 20 år siden sanger og låtskriver Jeff Buckley døde. NRK Spillerom har invitert Helene Bøksle, Thomas Dybdahl, Moddi, Ugagn, Kristian Kristensen, Odd Nordheim og Askil Holm til å snakke om sitt forhold til artisten, og til å tolke Jeff Buckley-albumet "Grace". Vi får personlige fortellinger om hva albumet og artisten har betydd, samt både engelske og norske versjoner av sangene.

Grieg minutt for minutt

Opus for opus

VG-lista Topp 20 Turné

Oslo-Filharmonien på Slottsplassen

Mange tusen entusiastiske publikummere samler seg i kveld med Oslo-Filharmonien foran Slottet, der sangeren Lise Davidsen er solist. Programleder er Arild Erikstad.

Brenners bokhylle

Brenners bokhylle: Lars Lillo-Stenberg og Lise Klaveness

Hvilken bok har betydd mest for fotballeksperten Lise Klaveness og artisten Lars Lillo-Stenberg? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (6:6)

Brenners bokhylle: Laila Vars og Bjarne Melgaard

Hvilken bok har betydd mest for politikeren Laila Vars og kunstneren Bjarne Melgaard? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (5:6)

Brenners bokhylle: Anne-Kat Hærland og Bernt Hagtvet

Hvilken bok har betydd mest for humoristen Anne-Kat Herland og statsviteren Bernt Hagtvedt? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (4:6)

Brenners bokhylle: Ayesha Wolasmal og Kaja Gunnufsen

Hvilken bok har betydd mest for artisten Kaja Gunnufsen og Ayesha Wolasmal fra Verdens helseorganisasjon? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (3:6)

Brenners bokhylle: Johan H. Andresen og Sunniva Gylver

Hvilken bok har betydd mest for presten Sunniva Gylver og investor Johan H Andresen? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (2:6)

Brenners bokhylle: Benny Borg og Fredrik Høyer

Hvilken bok har betydd mest for artisten Benny Borg og dramatikeren og slampoeten Fredrik Høyer? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle Sesong 2 (1:6)

Brenners bokhylle: Ruby Dagnall og Thorvald Stoltenberg

Hvilken bok har betydd mest for skuespilleren Ruby Dagnall og pensjonisten Thorvald Stoltenberg? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk? Brenners bokhylle (6:6)

Brenners bokhylle: Stein Torleif Bjella og Regina Tucker (Myra)

Hvilken bok har betydd mest for visesangeren Stein Torleif Bjella og rapperen Myra (Regina Tucker)? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk?

Brenners bokhylle: Kari Bremnes og Dag O. Hessen

Hvilken bok har betydd mest for artist Kari Bremnes og biolog Dag O Hessen? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk?

Brenners bokhylle: Kjersti Horn og Håkon Bleken

Hvilken bok har betydd mest for maleren Håkon Bleken og teaterregissøren Kjersti Horn? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk?

Brenners bokhylle: Thomas Hylland Eriksen og Øystein Greni

Hvilken bok har betydd mest for artisten Øystein Greni og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk?

Brenners bokhylle: Odd Nordstoga og Gro Nylander

Hvilken bok har betydd mest for artist Odd Nordstoga og fødselslege Gro Nylander? Hvem var de da de leste disse bøkene og hvorfor gjorde de så sterkt inntrykk?

Litteratur

Bokprogrammet

Norsk litteraturserie.

Geniet Roald Dahl

Br. dokumentar. Dei magiske forteljingane til Roald Dahl fengslar framleis barn over heile verda. David Walliams, kjend frå Little Britain, har også suksess som barnebokforfattar. No vil han finne ut kva som gjer Dahl spesiell. Finst det spor av forfattarens eige dramatiske liv i historiene og karakterane hans? Som mange av hovudpersonane sine, vart også Dahl oppfatta som ein bråkmakar av dei vaksne. Har dei norske folkeeventyra han fikk lese som barn forma skrivinga hans? David møter Dahls enke og illustratøren Quentin Blake. Han besøker skrivehytta hans, og får lese brev og tidlege utkast av Charlie og sjokoladefabrikken som kan kaste lys over forfattarskapen. (The Genius of Roald Dahl)

Åpen bok spesial: Bokåret på 120 minutter

Hvilke bøker snakket "alle" om i 2018? Hvilke forfattere splittet kritikerne? Hva var de største debattene og de tydeligste trendene? Åpen bok oppsummerer bokåret for deg sammen med litteraturanmeldere, forfattere og publikum. Vi får besøk av forfatterne Bår Stenvik, Tore Skeie, Bjørn Andreas Bull-Hansen, Kjersti Annesdatter Skomsvold og Johan Mjønes, som i år har vært aktuelle med romaner i spennet mellom alt fra sanselig fødsel og død, til vikingfortellinger og skremmende fremtidsvisjoner.

Brenner live

Norsk direktesendt bokshow. Programleder Hans Olav Brenner snakker med forfatterne bak høstens viktigste bøker med et aktivt publikum og levende musikk.

Brenner & bøkene

Et litterært talkshow hvor du møter høstens aktuelle forfattere. Programleder: Hans Olav Brenner.

Brenner & Babel på Svalbard

Verdens nordligste litteraturfestival går av stabelen i Longyearbyen. Hans Olav Brenner, svenskenes programleder Jessika Gedin og forfatterne Maja Lunde, Anne B. Ragde, David Grossman og Emily Barr samtaler om både litteratur og Svalbard. Lars Saabye Christensen leser dikt.

Brenner - historier fra vårt land

Brenner reiser rundt i Norge med en Volvo Amazon fra 1966 på jakt etter folk og fenomener som har endret norsk kultur. Dokumentarserie.

Brenners bokhylle

Hvilken bok har gjort så stort inntrykk på deg at den nærmest endret livet ditt på en eller annen måte?" Disse bøkene og leseropplevelsene er det kjente nordmenn tar med opp til Hans Olav Brenner på loftet hos Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Og folk ute på gaten kommer med sine favoritter. Tilsammen danner disse bøkene Brenners bokhylle.

Jazz

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Jazz- ambassadørene

Denne dokumentaren forteller den relativt ukjente historien om amerikanske jazzlegender som Louis Armstrong, Dizzy Gillespie og Benny Goodman som sammen med deres "mixed-race" band ble sendt ut i den kalde krigen for å gi Borgerrettsbevegelsen i USA en stemme i resten av verden. De reiste verden rundt som kulturelle ambassadører, men de ble konfrontert med et moralsk dilemma; hvordan kunne de snakke om et tolerant Amerika utenlands når det fremdeles var et sterkt raseskille og diskriminering i hjemlandet? Presentert av Arild Erikstad.

Jazzklassiker: Charles Mingus i Oslo

Noen konserter blir legendariske. Det ble bassisten Charles Mingus' konsert i Universitetets Aula i 1964. Det er 50 år siden dette musikalske lynnedslaget i hovedstaden. Mingus kom til Oslo i spissen for et fabelaktig band: Johnny Coles, trompet, Clifford Jordan, tenor, Eric Dolphy, multiinstrumenter, Jaki Byard, piano, og Dannie Richmond, trommer. Utdrag fra konserten som gjerne kalles en av de største og mest omtalte jazzkonsertene i Norge. Introduksjon ved Knut Borge. (reprise fra 2001)

Rhythm & Blues i Njårdhallen

Redigerte opptak fra konsert i Njårdhallen med Otis Redding, Booker T, The MGs, Arthur Conley, Sam & Dave og Eddie Floyd.

En time for jazzvenner

I april 1964 holdt Charles Mingus en sagnomsust jazzkonsert i Oslo, av mange norske jazzvenner omtalt som et av sekstiårenes store musikk-kick. Vi sendte en del av konsertopptaket i januar 1965. Fra vårt arkiv sender vi en hel times opptak som ikke tidligere har vært vist. Charlie Mingus Sextet består av Charles Mingus (bass), Eric Dolphy (altsaksofon, bassklarinett, fløyte), Clifford Jordan (tenorsaksofon), Johnny Coles (trompet), Jaki Byard (piano) og Dannie Richmond (trommer). Billedregi: Bjørn Bryn. Fra Universitetets Aula 12. april 1964.

Jazzkonsert i Centralteatret

Norsk musikkprogram (s-hv). Konsert med Cannonball Adderley-kvintetten i Centralteatret i Oslo. Den amerikanske jazzsaksofonisten Cannonball Adderley (Julian Edwin Adderley) hører stilmessig hjemme i bop-perioden, og hans stil kan sies å være en videreføring av Parker-stilen. For øvrig også vidtspennende - fra numre med fri rytmer og utvidet tonalitet til poppreget repertoar, som hans pianist Joe (Joseph Erich) Zawinul gjerne er opphavsmann til. Fire låter står på repertoaret: "Experience in E", "Morning of the Carnival", "Work Song" og "Walk Tall". Øvrig besetning i Cannonball Adderley Quintet: Nat Adderley (lederens bror), trompet, Victor Gaskin, bass, og Roy McCurdy, trommer. Regi: Roald Øyen.

Hoppsjazz

Møte med Bjarne Nerem

Tenorsaksofonisten Bjarne Nerem er en av de få - og en av de første - norske jazzutøvere som har gjort seg internasjonalt bemerket. Han har spilt i en lang rekke av Sveriges beste orkestre og var solist i Harry Arnolds storband. Her spiller Bjarne Nerem sammen med Egil Kapstad, piano, Arild Andersen, bass og Espen Rud, trommer. Programleder og intervjuer er Johs. Berg. Opplegg og regi: Karin Krog.

Tema med variasjoner: Tema med variasjoner - Bill Evans Trio i Munch-museet

Norsk musikkprogram (s-hv). I kveld: Bill Evans Trio i Munch-museet. Fra Amsterdam kom den amerikanske jazzpianisten til Oslo på sin turne i vinter, og opptak ble gjort på Munch-museet. Et sakkyndig publikum ble av fjernsynet invitert til denne konsert, hvor Bill Evans spiller sammen med Eddie Gomez på bass og Alex Riel på trommer. Det er et representativt repertoar vi får høre - delvis kjente melodier, delvis egne komposisjoner: "Very Early", "Stella by starlight", "If you could see me now", "Autumn Leaves", "Time remembered", "Nardis" og "Five". Regi: Johnny Bergh.

Flimra: Musikk-flimre fra Molde: Bill Evans trio

Konsert. Molde Jazzfestival 1980 med Bill Evans Trio. De spiller bl.a. "Your Story". I etterkant av konserten gjør Jon Skarstein intervju med Bill Evans. Dette er muligens det siste intervjuet med Bill Evans. Han døde 15.09.1980.

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Jazz- ambassadørene

Denne dokumentaren forteller den relativt ukjente historien om amerikanske jazzlegender som Louis Armstrong, Dizzy Gillespie og Benny Goodman som sammen med deres "mixed-race" band ble sendt ut i den kalde krigen for å gi Borgerrettsbevegelsen i USA en stemme i resten av verden. De reiste verden rundt som kulturelle ambassadører, men de ble konfrontert med et moralsk dilemma; hvordan kunne de snakke om et tolerant Amerika utenlands når det fremdeles var et sterkt raseskille og diskriminering i hjemlandet? Presentert av Arild Erikstad.

Jazzlab

Norske jazzmusikere i toppform på Gamle Ormelet.

Radka Toneff: Sterk og hudløs

Radka Toneff var vokalstjernen som skinte sterkest på den norske jazzscenen på 1970-tallet. Hun spilte med noen av Europas største musikere og har vært til enorm inspirasjon for mange av dagens sangere. Radka ble bare 30 år gammel. 5. desember deles Radka Toneff Minnepris 2015 ut, og i kveld får vi gjensyn, både med gjennombruddskonserten hennes på Kongsberg Jazzfestival i 1977, samt hyllesten hun fikk fra norske artister under Oslo Jazzfestival i 2009. Presentert av bassist Arild Andersen og sanger Solveig Slettahjell.

Hovedscenen - TV: Bendik Hofseth Band "IX - 25 år"

Saxofonisten Bendik Hofseth slapp sitt debutalbum "IX" i 1991, og turnerte med sitt da "ukjente" band, bestående av Paolo Vinaccia (trommer), Eivind Aarset (gitar), Knut Reiersrud (gitar), Audun Erlien (bass), Øystein Sevåg (keyboards) og Reidar Skår (keyboards) - en av de beste "supergruppene" som noensinne har stått på en norsk scene. Albumet ble 20 år senere kåret til et av tidenes beste. Vi blir med på konsert på Rockefeller i Oslo for å feire jubileet sammen med Bendik og de samme musikerne som spilte for 25 år siden. Presentert av Tine Skolmen.

Jazz med Chet Baker Kvartett

Trompeteren Chet Baker i opptak fra Kongsberg kino i 1979.

Dans

Hovedscenen - TV: Play - ballett av Alexander Ekman

Ballet de l'Opera national de Paris er kjent for stor allsidighet og tilstedeværelse på scenen - noe som den svenske stjernekoreografen Alexander Ekman utnytter til det ytterste i denne lekne og humoristiske "Play" - en ballett som har fått strålende omtale og vunnet en rekke internasjonale priser. Vi beveger oss inn i barnets verden av bekymringsløse gleder, men blir også minnet om hvor viktig det er å beholde leken inn i voksen alder. Musikken er ved Mikael Karlsson og på scenen skaper gospelsanger Callie Day og slagverker Adelaïde Ferriere spennende rytmer og masse energi. Presentert av Arild Erikstad.

Hovedscenen - TV: Betroffenheit - I sjokktilstand

Forestillingen Betroffenheit er en vaklende, grensesprengende hybrid mellom teater og ballett der man kombinerer stepping, salsa, tale, sang og dukketeater i Crystal Pites sterkt følelsesladede koreografi. Forestillingen er basert på en tragedie som skuespilleren Jonathon Young selv opplevde - han mistet sin datter, niese og nevø i en brann under en ferie i 2009. Sammen med Crystal Pite har Young skapt et scenisk språk som kan formidle denne ubeskrivelige opplevelsen av sjokk og sorg, og veien fra selvdestruktiv avhengighet til overlevelse. Programmet har vunnet bl.a. Rose d'Or og Golden Prague i 2018. Presentert av Arild Erikstad.

Hovedscenen - TV: Monumenter i bevegelse

Yoann Bourgeois er sirkusartist, danser og koreograf, og her inntar han Panthéon i Paris for å skape en forestilling der poesien i dansernes bevegelser og kropper starter en dialog med Foucaults berømte pendel. En trampoline og en roterende platting får oss til å oppleve svimmelhet og spenning, men samtidig ærbødighet og undring i takt med pendelen. En kunstinstallasjon om bevegelse og balanse man aldri har sett maken til og som allerede har fasinert millioner av seere på internett. Presentert av Arild Erikstad.

I første rekke

Seks kongelige ballettdansere lever i en verden av beinhard konkurranse, disiplin, store drømmer og store skuffelser.

Hovedscenen - TV: Koreografene Cherkaoui og Verbruggen inspirert av Ravel

Den franske komponisten Maurice Ravel er fremdeles en kilde til inspirasjon for enhver koreograf. Her har de to belgiske koreografene Sidi Larbi Cherkaoui og Jeroen Verbruggen laget nyskapende og vakre balletter til tre kjente verk av Ravel: Pavane for en død prinsesse, Gåsemor forteller og Bilder fra en utstilling. Det siste er originalt skrevet av Modest Mussorgskij, men orkestrert av Ravel. Med Royal Ballet Flanders og Orchestra of Opera Vlaanderen. Presentert av Arild Erikstad.

Ghosts

Hovedscenen - TV: Verdis rekviem

Verdis berømte dødsmesse i ny drakt. Koreografen Christian Spuck har her skapt en unik ballett sammen med topp solister, kor og orkester fra Zürich Opera. Vakkert, dramatisk og inderlig fokuseres det på oss mennesker, som i vår sårbarhet og hjelpeløshet søker etter trøst. Dirigent er Fabio Luisi. Før forestillingen møter programleder Arild Erikstad koreograf, dirigent og solister under generalprøven før premieren i Zürich.

Hovedscenen - TV: Skånes Dansteater; The feeling of going

En storslagen danseforestilling skapt av Ben Wright til tonene fra albumet GO av artisten Jónsi med popartisten Oskar Humlebo som solist på scenen. Danserne gir kropp til minner, drømmer og villdyr. I et grenseland søvn og oppvåkning finner vi stemmer og bilder som følger deg på reisen. Man får en følelse av å forlate det kjente og beveger seg mot noe ukjent. Med Skånes Dansteater og Malmø Operas Orkester, dirigent Jonas Nydesjö. Programleder Arild Erikstad.

Hovedscenen - TV: Midtsommernattsdrøm - ballett av Alexander Ekman

Midtsommer i Sverige er noe helt spesielt. Forventningene er store, sju forskjellige blomster må plukkes, det drikkes snaps, alle danser rundt midtsommerstangen og det er kjærlighet i luften. Grensen mellom den virkelige verden og det overnaturlige blir tynnere og tynnere ettersom flaskene blir tommere - og plutselig er man ikke lenger helt sikker - er alt bare en drøm? Dette er noen tanker fra stjerneregissøren Alexander Ekman rundt denne store forestillingen med Kungliga Balletten fra Operaen i Stockholm. Nok en kreativ, vakker og underholdende ballett fra duoen som skapte "A Swan Lake": Alexander Ekman og komponisten Mikael Karlsson. Presentert av Arild Erikstad.

Bobbi Jene - dans og erotikk

Stjernedanseren Bobbi Jene Smith flytter tilbake til USA etter ti år i Israel. Hun forlater sine kollegaer, koreografer og kjærligheten for en usikker framtid som uavhengig kunstner.

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Carte Blanche, Susanna og Motorpsycho

Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans går i sin siste forestilling "av carte blanche" motstrøms ved å arbeide uten koreograf. I en forestilling skapt av danserne selv, møter dansen på scenen livemusikk av Motorpsycho, Susanna, Alain Franco, Hemmelig Tempo og Thea Hjelmeland. Vi møtte kompaniet da de var i gang med siste innspurt.

Hovedscenen - TV: Midtsommernattsdrøm - ballett av Alexander Ekman

Midtsommer i Sverige er noe helt spesielt. Forventningene er store, sju forskjellige blomster må plukkes, det drikkes snaps, alle danser rundt midtsommerstangen og det er kjærlighet i luften. Grensen mellom den virkelige verden og det overnaturlige blir tynnere og tynnere ettersom flaskene blir tommere - og plutselig er man ikke lenger helt sikker - er alt bare en drøm? Dette er noen tanker fra stjerneregissøren Alexander Ekman rundt denne store forestillingen med Kungliga Balletten fra Operaen i Stockholm. Nok en kreativ, vakker og underholdende ballett fra duoen som skapte "A Swan Lake": Alexander Ekman og komponisten Mikael Karlsson. Presentert av Arild Erikstad.

Bergman Dans

Ballett og dans

Danseprogram

AF1

Det blir hiphop, break og ballett i en forrykende blanding, ispedd temaer som forelskelser, vennskap og sjalusi. Norsk dramaserie for barn og ungdom, hvor sang og dans står i sentrum.

Kunst

Kunst og cash

Hvor passer kunsten inn i forbrukersamfunnet? Kan verdien av kunst måles i kroner og ører? Regi: Nathaniel Kahn. Amerikansk dokumentar fra 2018.

Verdens minste mesterverk

Mikroskulptør Willard Wigans kunst er så liten at den får plass i et nåløye. Hele samlingen, som er verdsatt til millioner, får plass på en mynt. Hvordan får han det til? Britisk dokumentar fra 2018.

Kunsten som terapi

Dansk dokumentarserie. Serien undersøker hvordan profesjonelle kunstnere kan bruke deres kunstneriske metoder eller verker til å forbedre folks liv.

Thomas og den vanskelige kunsten

Norsk livsstilserie. Programleder Thomas Alkärr vet lite om kunst, men har alltid drømt om å forstå og elske den. Nå legger han ut på sitt livs reise og stuper inn i en for ham hemmelig verden.

Kunsten å leve

Noen av Norges mest populære og anerkjente kunstnere deler personlige historier om kunsten, livet og veien til suksess.

Tor-Arne Moen - I en malt verden

No. dokumentar. Bli med inn i maleren Tor-Arne Moens atelier og tankeverden. Her møter vi en kunstner som gir publikum et generøst innblikk i hvordan han arbeider. Moen fikk sitt gjennombrudd med omslagsillustrasjonene til Hamsuns samlede verker i 1994, og har siden arbeidet jevnt og trutt som billedkunstner fra sin base i Hydros industrilokaler på Notodden.

I fotsporene til Frida Kahlo

Br. dokumentar. Meksikanske Frida Kahlos selvportretter har gjort henne til et ikon innen malerkunsten. Musikeren Emeli Sandé er en av hennes største beundrere, og nå vil hun gå i legendens fotspor for å lære mer om livet bak kunsten. Kahlo måtte gjennomleve sykdom, svik og en forferdelig trafikkulykke før hun etablerte seg som maler. Emeli oppsøker Fridas hjem og stedene hun besøkte og snakker med eksperter og de som kjente henne. (In Search of Frida Kahlo)

Ikon

IKON er en portrettserie av norske kunstnere som har satt spor.

Blaafarveværket - litt galskap og mye begeistring

Norsk dokumentar fra 2018. Kunst, arbeid og skapeglede forvandlet det gamle industrianlegget Blaafarveverket til et moderne, livskraftig og prisvinnende museum.

Munch i helvete

Edvard Munch testamenterte hele sitt livsverk til Oslo Kommune. Dette på tross av at han følte seg forfulgt av sine landsmenn. Etter sin død har han gang på gang blitt et offer for kommunens byråkrati og likegyldighet. Dokumentarist og kunstviter Stig Andersens film er et kraftfullt ønske om å heve vår kollektive stolthetsfølelse for en av verdenshistoriens viktigste kunstnere.

Kunsten som terapi

Dansk dokumentarserie. Serien undersøker hvordan profesjonelle kunstnere kan bruke deres kunstneriske metoder eller verker til å forbedre folks liv.

Den andre Munch

Norsk dokumentar fra 2018. Et uventet utvalg av Munchs sine malerier hentes fram til utstillingen Karl Ove Knausgårds setter opp ved Munchmuseet. Joachim Trier følger ham på veien mot åpningen. Regi: Emil Trier

Kunstnerportrett

Kunstprogram

Bli et dannet menneske

Skje, kniv og gaffel gjennom tidene

At skje, kniv og gaffel hører sammen er en selvfølge for de fleste nordmenn som dekker bord i dag. Men slik har det ikke vært særlig lenge.

Herskapelig

Norsk serie om landets mest fornemme slott og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte i hvert fall ikke i Norge.

Champagne

Gastronomi

Norsk dokumentarserie. Vi følger Henry Notaker rundt omkring i verden og ser på ulike nye og gamle mattradisjoner.

Ballettens historie og estetikk

Ordimellom og linjelangs: Språket - eit spegelbilete av samfunnet

Ein serie om vårt eige språk.

Fra de kongelige samlinger

Små skatter og enestående gjenstander fra magasiner og lagre på Slottet i Oslo er det vi møter i denne serien. Fra den juvelbesatte flaggnålen Kronprinsesse Märtha alltid bar i USA under Annen verdenskrig til sjeldne akvareller av det romantiske tilfluktstedet Appleton House i England som Dronning Maud kalte sitt eget paradis. Vi får også se kong Olavs aller første julegave og høre om kongelige treski og kjelker med ulvepels. I tillegg får vi glimt fra Dronning Mauds private fotoalbum og kronprinsesse Märthas egne smalfilmopptak. Serien består av 10 deler.

Hvor gammelt er vårt arvesølv

Lekker luksus

Snobbet eller velkledd?

Edel eleganse i stein og strå

Program om produksjonen ved Porsgrunds Porselensfabrikk, fra råstoffet blir blandet til gjenstandene kommer ferdige ut av ovnen.

Tingene taler

Serie om antikviteter, og andre gamle bruks- og pyntegjenstander.

Gimle - et sørlandsk herresete

Kulinariske henrykkelser

Serie om norsk matkultur.

Musikalske epokebilder

Musikkprogram

Bokstavelig talt

Litteraturprogram

Tiden og stilen

Norsk serie i 6 deler om de ulike stilartene i Norge gjennom flere århundrer. Konservator ved Norsk Folkemuseum Carsten Hopstock forteller om de ulike periodenes arkitektur, møbler, glass, sølv, porselen og bruksgjenstander. Regi: Per Simonnæs.

Epoke

Kulturmagasin

Lett klassisk til kvelds

Musikkprogram

Ønskebilder i Nasjonalgalleriet

Kunstprogram

Anno 34

Praktstykker i Kunstindustrimuseets samlinger

Antikviteter og snurrepiperier

Program om samleobjekter, antikviteter, gamle matretter og viser fra farne tider.

Ikke kast det ennå!

"Den Fandens Foged skal give dig gaarden tilbage"

Opera

Hovedscenen - TV: Hippolyte og Aricie - opera av Jean-Philippe Rameau

Fransk barokk opera som fører oss inn i en eventyrverden med strålende dans, kor-scener og de forskjelligste musikalske uttrykk. Rameau vart en samtidig av Bach og Händel og en nærmest revolusjonerende nyskaper både harmonisk, rytmisk og i måten han fargelegger musikken på. I denne forestillingen fra Staatsoper Unter den Linden i Berlin er det den islandske kunstneren Olafur Eliasson som har ansvar for scenografi og kostymedesign - et scenebilde der han dekonstruerer naturlige fenomener og gjenskaper dem med farger, lys, refleksjoner og bevegelse. Solister er Anna Prohaska, Magdalena Kozena, Elsa Dreisig, Reinoud Van Mechelen. Freiburg Barokkorkester under ledelse av Sir Simon Rattle. Presentert av Arild Erikstad.

Hovedscenen - TV: "Italienerinnen i Algerie" med Cecilia Bartoli i hovedrollen

Oppsetningen av Rossinis komiske opera "Italienerinnen i Algerie" under fjorårets festival i Salzburg ble en stor suksess. Ikke minst takket være Cecilia Bartolis strålende rolletolkning av Isabella - "sunget med nærmest perfekt presisjon - en smart, selvstendig og eventyrlysten kvinne" (New York Times) En sprudlende og fargerik forestilling skapt av regissørene Moshe Leiser og Patrice Caurier med Ildar Abdrazakov, Edgardo Rocha, Alessandro Corbelli, José Coca Loza og Rebeca Olvera i de andre hovedrollene. Med Ensemble Matheus og Philharmonia Chor Wien under ledelse av Jean-Christophe Spinosi. Presentert av Arild Erikstad.

Ved Rondane

Oslo Filharmoniske orkester og Lise Davidsen.

Musikk! Musikk! klassiske høydepunkter fra 2018

En musikalsk kavalkade med glimt fra fjorårets fineste musikkopplevelser. Vi byr på et gjensyn med Lise Davidsen og Bergen Filharmoniske Orkester, konsert fra Stavanger konserthus og fra Kristiansand Symfoniorkester. Andre høydepunkter fra Hovedscenens sendinger er, blant andre, forestillingen fra Skånes danseteater, en helt ny Nøtteknekker og en spesiell versjon av Carmen fra Bregrenz-festivalen.

La traviata

En av operahistoriens mest spilte operaer. Giuseppe Verdis flotte musikk satt til en historie som bygger på Alexander Dumas bok Kameliadamen. Hovedpersonen Violettas utrolig vakre - og sterke, arie, "Sempre libera!" - alltid fri! løfter på mange måter temaet i operaen inn i vår tid.

Poppeas kroning: 30. oktober 2011

Poppeas Kroning - opera av Claudio Monteverdi. (1:2) Monteverdis opera fra 1642 er et musikalsk overflødighetshorn, men komponisten slår hardt til med sin skildring av keiser Nero, hans flamme Poppea og de andre elskende parene i det gamle Rom. Et klassisk drama om makt og begjær som ikke tegner et sympatisk bilde av mennesket - og i denne sammenheng har ikke mye forandret seg siden operaen ble skrevet for 365 år siden. Dette er en tv-versjon av oppsetningen på Den norske opera og ballett i regi av Ole Anders Tandberg. Dirigent: Alessandro de Marchi.

Hovedscenen - TV: Tosca

Dette er en nyoppsetning i regi av Calixto Bieito - en suksess-forestilling som har skapt debatt og stort engasjement hos både kritikere og publikum - men med unison begeistring for solister, kor og orkester og den musikalske fremførelsen. Det originale kjærlighetsdramaet er fremdeles sentralt, men Bieito har valgt å fokusere på kunstens frihet i en verden som stiller stadig større krav til nytte og profitt. Solister, Claudio Sgura (Scarpia), Svetlana Aksenova (Tosca), Daniel Johansson (Cavaradossi). Dirigent operaorkesteret og operakoret: Karl-Heinz Steffens. Regi: Calixto Bieito. TV-regi: Anne Kjersti Goberg. Presentert av Arild Erikstad.

Hovedscenen - TV: Cosi fan tutte - av W.A. Mozart

Mozart var utvilsomt opptatt av kjærlighetens mange sider - både den søte og den bitre. Hans liberale og humanistiske synspunkter på kjærligheten finner vi både i hans private brev til sin kone, men også i flere av hans operaer. Dette er et inspirerende tema for den verdensberømte filmskaperen Michael Haneke, som har skapt en moderne og underholdende forestilling på Teatro Real i Madrid. I hovedrollene: Anett Fritsch, Paola Gardina, Juan Francisco, Andreas Wolf, Kerstin Avemo og William Shimell. Dirigent: Sylvain Camberling. Regi: Michael Haneke. Presentert av Arild Erikstad.

Hele Norge i Operaen

NRK skal være tilstede i Operaen fra morgen til kveld. Vi inviterer hele Norge inn bak dørene og ser hva som skjer i dette mangfoldige huset - minutt for minutt - og følger forberedelsene til kveldens operaforestilling. Fra kl 18 inviterer vi ulike gjester til talkshow i foajeen - og oppsummerer historien om Operaen i Bjørvika - og ser på hva som har skjedd de 10 årene siden åpningen. Dagen avsluttes med direkte overføring av verdens mest spilte opera: Verdis "la traviata". Publikum i salen er kun folk som aldri har vært i Operaen før.

Kongelig

Diana - prinsessen som nesten veltet monarkiet

Britisk dokumentar i to deler. Prinsesse Diana omkommer i en tragisk bilulykke den 31. august 1997. Vi ser nærmere på uken før begravelsen.

Folkets dronning

Tett på Elizabeth II og den britiske kongefamilien, i møte med mennesker fra hele verden som kaller henne sin dronning. Britisk dokumentar i to deler.

Diana, vår mamma

Rampete, morsom og kjærlig - slik beskriver prins William og prins Harry britenes lady Diana. For første gang snakker brødrene ut om det personlige forholdet til sin mor.

Kronprins Haakon - veien til et kongerike

Kronprins Haakon fyller 40 år, og i den anledning setter han seg ned sammen med Hans Olav Brenner på Slottstrappen en tidlig maimorgen. Der tenker han høyt og uredd om monarkidebatten, om valgene som førte ham ut i verden og hjem igjen til kjærligheten - og om opplevelsen av å velge sin egen vei, selv om veien allerede er utstaket.

Elizabeth - dronning av vår tid: 1. Et uventet tronskifte

Britenes lengst regjerende monark har i sin tid opplevd store endringer, både som statsoverhode, kvinne og mor. Unge prinsesse Elizabeth blir tronarving da onkelen, Edvard VIII, abdiserer i 1936. Fra nå må den ti år gamle, sjenerte jenta forberede seg på rollen som dronning. Kort etter at krigen bryter ut, taler hun for første gang på radio.

Drottningholms slott - et kongelig hjem

Svensk dokumentar i to deler. Drottningholm slott utenfor Stockholm er det offisielle hjemmet til den svenske kongefamilien. Historien til slottet strekker seg tilbake til 1600-tallet. (Drottningholms slott - ett kungligt hem)

Året med kongefamilien: Året med kongefamilien 2018

2018 var et travelt år for Kongefamilien, og NRKs Atle Bjurstrøm har fulgt både Konge- og Kronprinsparet i inn- og utland. Vi får et eksklusivt møte med Kong Harald under VM i seiling i Tyskland. Og Dronningen gir gode råd til de som synes kunst er litt vanskelig. I tillegg er vi i kulissene når Kongeparet inviterer 200 personer til årets stortingsmiddag, og får se hvordan slottet forbereder seg til fest.

Livet i det hvite hus

Amerikansk dokumentarserie

Elizabeth - dronning av vår tid: 8. Nye generasjoner

Gjennom skiftende tider har Elizabeth II vunnet britenes hjerter. Hun overlater stadig flere plikter til sine etterkommere. Og med prins William og Katherine Middletons ekteskap i 2011 synes huset Windsors framtid sikret.

Bryllaupet som folket elska

Dronning Elizabeth og prins Phillip gifta seg i 1947. Kort tid etter krigen klarte britane å gje dei eit makelaust bryllaup. 50 år seinare minnest folk enno folkefesten.

Fjelldronninga

Dronning Sonja elskar å klive i norske fjell, og sjølv om åra sig på, er turane mot høgdene framleis talrike. Oddgeir Bruaset har vandra saman med henne på fjellstigane både i nord og i vest, og undervegs fortel ho om det ho opplever, om det som driv henne, og det ho får att for å slite i motbakken og nå sine mål.

Bryllaupet som folket elska

Dronning Elizabeth og prins Phillip gifta seg i 1947. Kort tid etter krigen klarte britane å gje dei eit makelaust bryllaup. 50 år seinare minnest folk enno folkefesten.

Kongelig bryllup i Storbritannia

Prins Harry og Meghan Markle gifter seg i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London. Vi følger opptakten, vielsen, prosesjonen og mottagelsen med reportere på plass og gjester i studio. Programleder: Gry Blekastad Almås.

Kongelige fotografer

For første gang har Det kongelige hoff åpnet sine samlinger og gitt tilgang til de private familiealbumene til Dronning Maud og kronprinsesse Märtas egne fotografier og smalfilm. Vi kommer inn bak de kongelige fasadene i 1800-tallets England og får følge med fra innsiden når den nye kongefamilien kommer til Norge i 1905. Gjennom dagbøker, fotografier og private bilder får vi også et sjeldent blikk inn i det helt spesielle vennskapet som oppsto mellom kronprinsesse Märtha og den amerikanske president Franklin D Roosevelt da kronprinsfamilien var krigsflyktninger i USA under annen verdenskrig.

Kongeparet 80 år

Vi feirer kongeparets 80- årsjubileum.

Fra de kongelige samlinger

Små skatter og enestående gjenstander fra magasiner og lagre på Slottet i Oslo er det vi møter i denne serien. Fra den juvelbesatte flaggnålen Kronprinsesse Märtha alltid bar i USA under Annen verdenskrig til sjeldne akvareller av det romantiske tilfluktstedet Appleton House i England som Dronning Maud kalte sitt eget paradis. Vi får også se kong Olavs aller første julegave og høre om kongelige treski og kjelker med ulvepels. I tillegg får vi glimt fra Dronning Mauds private fotoalbum og kronprinsesse Märthas egne smalfilmopptak. Serien består av 10 deler.

Året med kongefamilien

Vi har fulgt medlemmene av kongefamilien både på offisielle oppdrag og i deres mange gjøremål på Slottet.

Kongefamilien: H.K.H. kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsens bryllup

Program om og med den norske kongefamilien

Kongepar i 25 år

Fra feiringen av 25-årsjubileet.

Kongeparets reise

Kongeparets Nord-Norge-reise

H.M. Kongens nyttårstale

Norges kronjuveler: 17. mai 1998

Riksregaliene ble til da Carl XIV Johan besteg tronen i 1818. For egne midler bekostet han dem. Etter stor tvil vedtok Stortinget å motta kongens gave. I dag ligger kronjuvelene under Nidarosdomens tykke gulv. Derfra blir de en sjelden gang hentet fram til ettersyn. NRK var til stede sist det skjedde. H.M. Kong Harald forteller om de gamle verdighetssymbolenes betydning og historie. Ved Henry Notaker, Torstein Vegheim og Roald Øyen.

Kong Olav 75 år - Festmiddag på Akershus slott

Vår bestefar, kong Olav

Vi er med når kronprins Haakon inviterer kong Olavs barnebarn til Skaugum for å dele historier om bestefaren. Det er 25 år siden kong Olav døde og kong Harald tok over tronen. Det er første gang TV-kameraer dokumenterer at de voksne søskenbarna i den kongelige storfamilien samles på Skaugum.

Gåva frå Kongen - Dronning Sonja fyller 80 år

Til 80-årsdagen fekk dronning Sonja ein gammal stall i gåve. Ein stall ho skulle få fylle med noko nytt. Bli med inn når dronning Sonja for fyrste gong viser fram gåva ho fekk frå kongen.

Kongedømmet Norge

Konge og dronning i 25 år

Vi henter fram historier frå 25 år med kong Harald og Dronning Sonja og ser på dei med nytt blikk saman med kongefamilien og andre som var der då det skjedde.

Kongefamilien

Program om og med den norske kongefamilien

Bill.mrk. "Høyreist og humoristisk"

Et uformelt møte med dronning Margrethe II av Danmark. Ved Toppen Bech og Terje Sølsnes. Regi: Beate Arnestad.

Hagevandring med dronning Sonja

Dronning Sonja forteller om hagen på Bygdø Kongsgård, et av de eldste hageanlegg vi kjenner her i landet. Hagen er nyrestaurert, stort sett etter mønster av hagen dronning Maud skapte da hun kom som Norges dronning for hundre år siden. Intervjuer: Anne T. Diesen.

Kortfilm

Kom du?

Norsk kortdokumentar fra 2018. Sophia har aldri hatt orgasme. Ina faker, mens Idun sier rett ut at hun ikke kommer. Hvordan opplever disse tre kvinnene sin seksualitet når de ikke får orgasme? Regi: Jo A.L. Kyhlensø

Nora

Norsk kortfilm fra 2018. Nora får nesten orgasme da Petter avbryter henne. Det eneste han tenker på, er å lage barn. De reiser til Mumbai for å prøve surrogati. Men der tar ting en uventet vending.

Det vi ikke snakker om

Norsk kortfilm fra 2018. Edvin isolerer seg fra familie og venner etter en bilulykke. Først når faren tvinger ham til et gjenopptreningssenter, må han bearbeide den traumatiske opplevelsen. Med: Sven Kristoffer Huseby, Anders T. Andersen, Oliver Dahl. Regi: Filip Svensson

Eple

Norsk kortfilm fra 2017. En mann og en hund leker på et islagt vann. En student utfordrer foreleseren sin. En pensjonert professor planter et tre. De prøver å fryse tiden, men vet at alt likevel går videre. Med: Anne Marit Jacobsen, Silje Storstein, Thorbjørn Harr. Regi: Yngvild Sve Flikke

Tråder

Norsk animasjon fra 2017 av Oscar-vinneren Torill Kove. En kvinne tar et barn til seg som sin datter. Under morens beskyttelse lærer barnet om kjærlighet, tillit og å knytte seg til andre.

Jazz

Dansk kortfilm fra 2018. Programlederen Morten gjør narr av en av lytterne sine på direkten. Hun forlanger en unnskyldning. Det blir starten på en ferd gjennom København og et uventet vennskap. Med: Bolette Engstrøm Bjerre, Lado Hadzic, Ellen Gunilla Hillingsøe. Regi: Tammes Bernstein

Hvordan det føles å være fyllesyk

Svensk kortfilm fra 2018. En mann våkner på fyllesykemottaket i Uppsala. Overlegen ordinerer 600 ml iskrem og to actionkomedier. Men er det nok for å redde livsviljen? Med: Lukas Loughran, Irma Jämhammar, Anki Larsson. Regi: Viktor Hertz (Hur det känns att vara bakis)

I kjærlighetens navn

Norsk kortfilm fra 2017. Amanda møter en kjekk gutt, og lurer på hvordan det er å ha kjæreste. Men forelskelsen trues av tvil og onde rykter. Hvor mye er hun villig til å betale, i kjærlighetens navn? Med: Amina Moustache Thuv, Karen Egeland, Tonje Haugen Eriksen, Simen Degerstrøm. Regi: Line Ramsøe Bredesen

Små, søte kaker

Norsk kortfilm fra 2017. Anne får endelig jobbtilbudet hun har ventet på, men arbeidsgiverens fremtoning skal vise seg å gi tilbudet en bitter ettersmak. Skal hun tåle såpass, eller skal hun gå? Med: Renate Reinsve, Preben Hodneland, Pål Magnus Barlaug. Regi: Henry K. Norvalls

Gamlingen - Rekviem over et bad

Norsk kortfilm frå 2016. Forfattar Tor Obrestad skildrar kvardagen og livet på Gamlingen, eit særeige utandørs bad i Stavanger. Badet hadde ein ujålete og varm atmosfære, og var ein viktig arena i livet til mange menneske. Filmen er ei hylling til alle slike stader og miljø.

The Silent Child

Irsk kortfilm fra 2017. Libby er døv. Foreldrene hennes får hjelp til å forberede henne på skolestart. Men bør Libby konsentrere seg om å lære tegnspråk eller munnavlesing? Vant Oscar for beste kortfilm i 2018! Med: Rachel Shenton, Maisie Sly, Rachel Fielding. Regi: Chris Overton

En dag i juli

Norsk kortfilm fra 2017. Sofia overlevde Utøya, men mistet kjæresten Eirik. Hun sliter med å finne motivasjon til studiene, dansen og å være sosial. Men en dag møter hun Leo på dansestudioet. Med: Tarjei Sandvik Moe, Ida Ursin-Holm, Isabel Beth Toming. Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

I grenseland

Laksefiskeren Bjørnar drømmer om storfangsten. Året er 1985 og han står ved grenseelva mellom Norge og Sovjet. Da biter drømmelaksen på. Men fiskelykken blir brått til fiskegalskap da fisken glipper og blir fanget på den andre siden. Regi: Aleksander Olai Korsnes.

Kontroll

I jakten på kontroll over livet sitt, begynner Tina å filme seg selv systematisk. "Kontroll" er et satirisk drama om hvordan selvopptattheten tar over en ung kvinnes liv.

Tunnelen

En familie kjører hjem fra stranda i en ikke altfor fjern framtid. Verden er sterkt overbefolket, noe myndighetene regulerer ved å med ujevne mellomrom drepe alle i tunnelen som leder inn og ut av byen.

Campingliv

Norsk kortfilmfra 2017. Rumenske Ada jobber som prostituert sammen med tanten sin på en norsk campingplass. Hun møter Henriette, en norsk jente på hennes alder, som lever det vanlige livet Ada lengter etter. På dagtid skyver Ada virkeligheten bort, men når kvelden nærmer seg er det vanskelig å holde hemmelighetene skjult. Er det en illusjon å tro at hun kan bli noe annet enn en handelsvare?

Psykt

Norsk kortfilm fra 2018. Theo må gjennom en farlig ilddåp før han kan bli med i gjengen. Men da lillebroren Simon kommer hjem fra psykiatrisk klinikk, går ikke ting som planlagt. Med: Åsmund Høeg, Tage Johansen Hogness, Laila Goody. Regi: Adel Khan Farooq, Shan Qureshi

Working With Animals

Naturfilmskaperen Juan Sebastian Elcano spesialiserer seg på å filme ville dyr. Men dyra er ikke alltid samarbeidsvillige. En karakterstudie av en lidenskapelig kunstner i sitt naturlige element.

No man is an island

Norsk kortfilm fra 2017. Carlos, Erffan og Amir treffes for å bade og pilse da en mann ankommer elvebredden og sier at han heter Jesus. Kåret til beste kortfilm på Bergen Internasjonale Filmfestival! Med: Khalid Mahamoud, Bhkie Male, Arman Surizehi og Elias Peña Corral. Regi: Ali Parandian

Kvinner og cava

Norsk kortfilm fra 2016. En sår og humoristisk historie om frykten for å miste en venn. Turid skal i femtiårslaget til en venninne hun ikke har sett på lenge, men oppdager at hun ikke lenger er den nærmeste venninnen til jubilanten. Med: Marit Adeleide Andreassen, Jeanne Bøe, Turid Gunnes. Regi: Liv Karin Dahlstrøm.

Ingenting tar noensinne slutt

Norsk kortfilm fra 2016. Ebba og Marius er et par i konstant konflikt, men likevel klarer de aldri å slå opp. En melankolsk komedie om kjærlighet og dysfunksjon, fortalt gjennom tre påfølgende nyttårsaftener. Med: Kristin Jess Rodin, Arthur Berning, Ine Marie Wilmann. Regi: Jakob Rørvik.

The Committee

Tre delegater fra Norge, Sverige og Finland treffes for å drøfte et kunstverk som skal plasseres på punktet hvor de tre landene møtes. Men delegatene blir overrasket da kunstneren ikke presenterer skulpturen de har bestilt, men i stedet har en idé om en nordisk dans.

KORK

Hovedscenen - TV: Jubileumskonsert fra Røros Kirke

Kringkastingsorkestret og Det Norske Solistkor var i mars i år invitert til Vinterfestspillene i Bergstaden for å markere festivalens 20-årsjubileum med storslagen konsert i vakre Røros kirke. På programmet stod verker av Mozart, Haydn, Lachenmann og Beethoven. Solister: Ann-Helen Moen,sopran, Anna Fedorova, klaver, Christoph Hartmann, obo, Luiz Filipe Coelho, fiolin, Britta Cortabarria Adde, fagott, Hans Emil Sollenes, cello og Tor Espen Aspaas, klaver. Konsertvert, Erling Dahl Jr. Dirigenter, Grete Pederesen og Thomas Klug. Presentert av Arild Erikstad.

KORK - hele landets orkester

Kringkastingsorkestret uten filter. Fra klassisk til folkemusikk, fra Store Studio til Rockefeller. Store Studio er KORKs hjem

Da KORK kom til bygda

Da KORK kom til bygda er en musikalsk underholdningsserie i fem deler. Ingrid Gjessing Linhave, Linn Skåber, Leo Ajkic , Anne Rimmen, og Hans Olav Brenner reiser land og strand rundt for å lage musikalsk bygdefest. På en knapp uke skal hver av dem få en gigantisk konsert opp og stå. Målet er å få tre lokale talenter til å skinne sammen med Kringkastingsorkesteret.

KORK og deLillos

KORK og deLillos møttes for aller første gang på Frognerseten amfi 19. august i fjor. Kjente og kjære sanger i orkesterklang og stor stemning på toppen av Oslo.

Et orkester blir til

Dirigenten Andrew Manze tar oss gjennom orkesterets historie. I munter og musikalsk dialog med Kringkastingsorkestret.

Jul med Kringkastingsorkestret

Julekonsert med KORK.