Hopp til hovedinnhold

Jakten på Norvegium

15.11.2018 · Tillatt for alle · 13 min
I 1879 trodde Norges første malmgeolog Tellef Dahll at han hadde oppdaget en verdenssensasjon: et nytt og kanskje verdifullt grunnstoff. Men det ble fiasko. Andre geologer slo snart fast at det Dahll kalte "Norvegium" slett ikke var noe grunnstoff. Så ble det hele glemt. Nesten. Helt til en av vår tids amatørgeologer går i land på en liten øy i Kragerøskjærgården.

Se også

 • Bruddstykker fra Norges geologiske historie

  Programserie om geologi

 • Vikingspor i russisk jord

  Dokumentarprogram

 • Gollegiisá - Skattkammeret

  Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene. Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.

 • Vikingarven

  Heilt sidan vikingtida har folket i Bjørkedalen laga båtar. Tusenvis av båtar. No vil dei sette krona på verket og bygge det råaste vikingskipet verda har sett: Myklebustskipet, det største vikingskipet det er funne restar av i Noreg.

 • Thor Heyerdahl 100 år

  Svensk dokumentar. I 2014 var det 100 år siden Thor Heyerdahl ble født. Hvem var han, egentlig? Hva gjorde ham så berømt og hvorfor? Vi får et tilbakeblikk på eventyrerens liv og arbeid.

 • Tre menn og et glansbilde

  I serien blir vi bedre kjent med tre nasjonsbyggere fra begynnelsen av forrige århundre. I mange tiår før frigjøringen ble glansbildet av Norge bygget opp med flittig bruk av historiske symboler. Slik skulle nasjonen få mot til å gjøre opprør mot unionen med Sverige. Norsk dokumentarserie i tre deler.

 • Korleis finne gull i Danmark

  Gullprisen stig i usikre tider, når vi tyr til det trygge. Men historia til det edle metallet er spennande nok, og sjølv i Danmark kan du finne gull!

 • Jakten på Norvegium

  I 1879 trodde Norges første malmgeolog Tellef Dahll at han hadde oppdaget en verdenssensasjon: Et nytt og kanskje verdifullt grunnstoff. Men det ble fiasko. Andre geologer slo snart fast at det Dahll kalte "Norvegium" slett ikke var noe grunnstoff. Så ble det hele glemt. Nesten. Helt til en av vår tids amatørgeologer går i land på en liten øy i Kragerøskjærgården.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 15. november 2018 kl. 22:36
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2018
Lengde: 13 min
Forrige sending: NRK2 · torsdag 16. november 2023 kl. 01:45
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 15. november 2018 kl. 22:35