Hopp til hovedinnhold

Guri i Vesterled

30.12.2017 · Tillatt for alle · 48 min
I hundrevis av år, har øyane i Vest; Shetland, Færøyene og Orkenøyene, vært våre nærmaste naboar. Vi har hatt same språk, same konge - og felles kultur og musikk. Guri Skeie reiser over havet for å finne spor etter denne kontakten.

Se også

  • Vesterhavsøyene

    Vesterhavsøyene, som en gang var en del av Norgesveldet, har mange minner fra den norske perioden.

  • Vinje rockar

    Aasmund Olavsson Vinje var frekk, velformulert og genial. Men også ein juksepave som hissa på seg både statsminister og kulturelite, som heller svalt enn å passe kjeften sin. Er det derfor dei unge kallar opp ein rockefestival etter diktaren og journalisten som blei fødd for 200 år sidan? Vinje har skrive tekstar som er nasjonalskattar og framleis mykje bruka. Linda Eide tek oss med på rundreise i fotefara til Aasmund Olavsson Vinje.

  • Jakten på Norvegium

    I 1879 trodde Norges første malmgeolog Tellef Dahll at han hadde oppdaget en verdenssensasjon: et nytt og kanskje verdifullt grunnstoff. Men det ble fiasko. Andre geologer slo snart fast at det Dahll kalte "Norvegium" slett ikke var noe grunnstoff. Så ble det hele glemt. Nesten. Helt til en av vår tids amatørgeologer går i land på en liten øy i Kragerøskjærgården.

  • Bak berget det blå....

    Thor Halvorsen ble bråforelska i Dalen Hotell første gang han så det, selv om hotellet da var en litt fallert, eldre dame. Han endte opp med å kjøpe både hotellet og kanalbåten Henrik Ibsen. Mange titalls millioner senere er forelskelsen like brennende. Bli med og se hvorfor.

  • Kosterhavsfestivalen 2018

    Vi blir med cellist Martin G. Rasten på et sommereventyr til Kosterøyene, som ligger idyllisk til utenfor kysten av svenske Bohuslän. Her har han sammen med tenoren Thomas Flodin arrangert Kosterhavsfestivalen hvert år siden 2005. Vi får dele stemningsfulle opplevelser med musikere og publikum under festivalen i juli i fjor.

  • En svenske i Norge

    Tomas von Brömssen er i Norge og møter norske kollegaer. Han vil vite om Ibsen hadde humor og om man kan le nord for polarsirkelen. Blant annet.

  • Under åpen himmel til Santiago de Compostela

    Kvart år legg hundretusenvis av menneske ut på pilegrimsvandring mot Santiago de Compostela. Ei reise det blir sagt kan forandre livet til dei som går. Ikkje sidan middelalderen har fleire vandra hit, men kan ein verkeleg forandre livet sitt ved å gå og gå i dagevis? Programleiar Rebecca Nedregotten Strand er skeptisk. Ho blir med fem nordmenn for å finne ut om turen er så spesiell som mange hevdar. Bli med på ei reise der alle er på veg mot same mål, men har heilt ulike grunnar for å gå.

  • Kniv

    Frank reparerer den gamle kniven sin.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 30. desember 2017 kl. 21:09
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2017
Lengde: 48 min
Forrige sending: NRK1 · tirsdag 5. desember 2023 kl. 02:15
Første gang sendt: NRK2 · lørdag 30. desember 2017 kl. 21:10