Lukk

Hjelp

Slik bruker du NRK TV/Radio

Velkommen til NRK TV og Radio. Her vil du finne bruksanvisning for spilleren, teknisk hjelp samt svar på ofte stilte spørsmål.

NRK TV

Avspilling
Finn og trykk på ønsket program. Du kan pause og starte programmet ved hjelp av knappen nederst til venstre i spilleren.

Kvaliteten på avspillingen tilpasser seg automatisk etter kapasiteten på enheten og internettoppkoblingen din.

Spoling
Ved å trykke, holde og dra avspillerhodet bortover, spoler du frem eller tilbake i programmet. Ser du på TV direkte, vil du kunne spole inntil tre timer tilbake i tid. I en direktesending vil du også se en rød knapp oppe til venstre som det står ”Direkte” på. Ved å trykke på denne hopper avspilleren til nåtid. Hvis du pauser i livestrømmen må du starte strømmen igjen innen det tidspunktet du pauset på har gått ut fra den tre timer lange livebuffern.

Oversikt over tilgjengelige hurtigtaster finner du hvis du trykker på hjelp-knappen i spilleren.

Teksting
De aller fleste programmer er tekstet. Du slår av og på tekstingen med undertekstknappen nede til høyre i spilleren.

Teksting på Apple TV er per default inaktivert. For å slå på tekstingen på et program må du holde nede midt-tasten på Apple TV-kontrollen etter at du startet programmet. Det åpnes da en meny der du kan slå på teksting (hvis det finnes).

Du kan også lese all tekstingen til et program. Under avspillerfeltet og programtittelen, finner du flere overskrifter. Hvis programmet er tekstet, står det ”Teksting” helt til høyre. Trykk på denne for å få opp hele programteksten. Du kan også bruke nettleserens søkefunksjon (Ctrl+F eller Command+F) til å finne igjen en replikk. Hvis du klikker i teksten, vil avspillingen starte derfra.

Hvis et program mangler teksting, gi beskjed til NRK Publikumsservice.

Volum
Du kan dempe volumet i videoen ved å trykke på knappen til venstre for fullskjermknappen. Ønsker du å justere volumet kan du bruke volumjusteringen på enheten din eller bruke hurtigtastene Pil opp og Pil ned for å justere lyden 10% opp eller ned.

Fullskjermsvisning
For å se programmet i fullskjerm, trykker du på fullskjermknappen helt nede til høyre. For å komme ut av fullskjermsvisning, trykker du på samme knapp eller knappen ”ESC” på tastaturet ditt (øverst til venstre).

Innslag
Mange programmer er delt inn i innslag eller kapitler. Rett under avspillingsvinduet, finner du i disse tilfellene en liste med stikkord. Trykk på et stikkord for å hoppe rett til dette innslaget. Noen ganger må du trykke på ”Vis mer” for å få se en komplett liste med innslag.

Flere episoder
Lenger nede på siden finner du en liste over andre programmer i samme serie. Har serien flere sesonger, kan du trykke på ønsket sesongknapp helt øverst i programlisten.

Avspillingskvalitet
Selv om du har god båndbredde, kan du til tider oppleve at avspillingskvaliteten varierer. Årsakene kan være at:

• mange programmer kjører samtidig på datamaskinen din. Forsøk å lukke programmer

• mange bruker det samme nettverket

• det er stor belastning på bredbåndleverandørens linje

Rettigheter
Alle TV-/radioprogrammer er tydelig merket med hvor lenge de er tilgjengelige som opptak. TV-programmer varierer fra en uke, måned eller lengre avhengig av våre rettigheter. Radioprogrammer er tilgjengelige som opptak inntil seks måneder. Du finner også enkelte av våre programmer tilgjengelige som podkast (for nedlasting). Les mer om rettigheter her.

Hurtigtaster på tv.nrk.no

k | mellomrom | enter = spill/pause

Pil venstre | Pil høyre = Spole fem sekunder

Shift | ctrl | alt | cmd + Pil venstre | Pil høyre = Spole ett minutt

j | l = Spole ti sekunder bakover eller framover

0 - 9 = Hopp 0-90% inn i videoen

Pil opp | Pil ned = Lydstyrke opp eller ned 10%

m = demp eller skru på lyd

c = skru av eller på undertekst

f = gå til eller tilbake fra fullskjerm

For å bruke hurtigtastene må du først ha klikket i avspillervinduet.
I appene (iOS, Android, Smart-TV, Apple TV) er det ikke disse hurtigtastene som gjelder; derimot kan du bruke standard hurtigtaster for plattformen.

NRK Radio

Avspilling
Finn og trykk på ønsket program. Kvaliteten på avspillingen tilpasser seg automatisk etter kapasiteten på enheten og internettoppkoblingen din.

Du kan pause og starte programmet ved hjelp av knappen ytterst til venstre i avspillerlinjen.

Har du problemer med avspilling / Adobe Flash, kan du prøve å velge en annen avspiller under innstillinger. Trykk her for å åpne innstillinger.

Spoling
Ved å trykke, holde og dra avspillerhodet bortover, spoler du frem eller tilbake i programmet. Hører du radio direkte, vil du kunne spole inntil tre timer tilbake i tid. I en direktesending vil du også se en rød knapp til høyre for avspillerlinjen som det står ”Direkte” på. Ved å trykke på denne hopper avspilleren til nåtid. Hvis du pauser i livestrømmen må du starte strømmen igjen innen det tidspunktet du pauset på har gått ut fra den tre timer lange livebuffern.

Se også forklaringen om hurtigtastene, som du finner i menyen til venstre.

Volum
Til høyre for teksteknappen, finner du volumjustering. Holder du pekeren over høyttalersymbolet, vil det dukke opp en volumjusteringsspak du kan dra opp eller ned etter ønske.

Flere episoder
Lenger nede på siden finner du en liste over andre programmer i samme serie. Har serien flere sesonger, kan du trykke på ønsket sesongknapp helt øverst i programlisten.

Avspillingskvalitet
Selv om du har god båndbredde, kan du til tider oppleve at avspillingskvaliteten varierer. Årsakene kan være at:

– mange programmer kjører samtidig på datamaskinen din. Forsøk å lukke programmer

– mange bruker det samme nettverket

– stor belastning på bredbåndleverandørens linje

Rettigheter
Alle radioprogrammer er tydelig merket med hvor lenge de er tilgjengelige som opptak. Radioprogrammer er tilgjengelige som opptak inntil seks måneder. Du finner også enkelte av våre programmer tilgjengelige som podkast (for nedlasting). Les mer om rettigheter her.

Ofte stilte spørsmål

   Avspillingsproblemer?

   Hvordan søke opp programmer?

   Hvordan laste ned podkast?

   Finnes det en foreldrekontroll?

   Hvordan finne teksting?

   Hvordan spole tilbake i direktesendinger?