Hopp til hovedinnhold

Fascismen på 200 minutter

07.09.2018 · Tillatt for alle · 3 t 24 min
Kommer fascismen tilbake? Hva kan vi lære av mellomkrigstidens krise for demokratiene? Er det noe å lære? I et direktesendt foredrag fra Universitetsaulaen i Bergen gir professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet, oss svar og innsikt. Dette er den aller første Aarebrotforelesningen for å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot sto for. Arrangementet er et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen.

Se også

  • Krig på 200 minutter

    Studentersamfunnet i Bergen og NRK inviterer igjen til forrykende forelesning fra Kvarteret i Bergen. Den aldri hvilende og alltid frittalende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot byr på en ny historiekveld. Denne gangen er temaet krig. Dette skjer på 75-årsdagen for krigsutbruddet i Norge.

  • 200 år på 200 minutter

    Direktesending fra Kvarteret i Bergen. Den aldri hvilende professor, kommentator, demokratiforsker og statsviter Frank Aarebrot stunter Norges historie de siste to hundre år direkte - på 200 minutter.

  • Tore på sporet

    Oluf i den spanske borgerkrigen

  • Frank Aarebrot: 227 år på 227 minutter

    Studentersamfunnet i Bergen og NRK inviterer til ny direktesendt forelesningskveld. Mens Hillary Clinton og Donald Trump kjemper siste runde i kampen om å bli verdens mektigste person, går professor Frank Aarebrot på scenen med et foredrag fra hele den amerikanske presidenthistorien. Fra George Washington i 1789 til i dag. 43 presidenter på 227 år, fortalt på 227 minutter.

  • 1814 på 24 timar

    200 år etter at Noreg fekk si eiga grunnlov er det duka for eit heilt spesielt TV-døgn. Rundt femti av dei fremste forskarane i landet er klare for sitt livs løp. Dei skal forelese eitt døgn i strekk frå Rikssalen i Eidsvollsbygningen. Kvifor og korleis vart grunnlova akkurat slik? Korleis endra den samfunnet vårt? Og kva tyder den for oss i dag? Gjer deg klar for akademisk maraton på Eidsvoll.

  • Frontkjempere

    Rundt 3600 nordmenn kjempet i Waffen SS under 2. verdenskrig og deltok i blodige slag på Østfronten. Hvorfor? Her er deres historier.

  • Willy Brandt i Norge

    Per Øyvind Heradstveit intervjuer Willy Brandt, som på dette tidspunktet (1962) var regjerende borgermester i Vest-Berlin. Brandt ble i 1969 forbundskansler i Vest-Tyskland og fikk Nobels fredspris i 1971. I intervjuet snakker han blant annet om årsdagen, 13. august, for muren i Berlin, om mulighetene for en fredsavtale med Sovjet og Øst-Berlin og om utviklingen i Vest-Berlin. Før, under og etter intervjuet ser vi scener fra sektorgrensen i Berlin (uten lyd).

  • Tok Darwin feil? - Samtale

    Samtale om utviklingslæren etter BBC-programmet "Tok Darwin feil?". Programleder: Ole-Martin Nymoen.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 7. september 2018 kl. 19:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2018
Lengde: 3 t 24 min
Forrige sending: NRK2 · søndag 9. september 2018 kl. 12:55
Første gang sendt: NRK2 · fredag 7. september 2018 kl. 19:55