Vitenskap

The Big Challenge

The Big Challenge: Kampen om sannheten

Kampen om sannheten

Edward Snowden er en tidligere etteretningsoffiser i CIA og NSA. I 2013 delte han dokumenter som avslørte et hemmelig samarbeid mellom NSA og amerikanske internettselskaper som muliggjør overvåkning av internasjonal tele- og datatrafikk. Dette er verdens hittil største lekkasje fra amerikansk etterretning.

The Big Challenge: Verdens største helseundersøkelse

Verdens største helseundersøkelse

Chris Murray har designet et verktøy som visualiserer verdens helsetilstand. Han har skaffet bedre bevis for hva folk dør av og hva folk blir syke av. Funnene og verktøyet er delvis basert på data fra HelseUndersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT.

The Big Challenge: Hvordan vet vi at klimamodellen virker?

Hvordan vet vi at klimamodellen virker?

Kate Marvel er klimaforsker ved Columbia University og NASA Goddard of Space Studies. Hennes forskning benytter klimamodeller og observasjonsdata for å bedre forstå tidligere og fremtidige klimaendringer.

The Big Challenge: Hva er verdien av havet?

Hva er verdien av havet?

Livet i havet trues av overfiske, forurensning og klimaendringer. Koraller og tareskog ødelegges og produktive kystlinjer forvandles til livløse soner. Jeremy Jackson forteller hvordan dette kan endres ved å verne områder, ved å redusere utslipp og ved å verdsette alt det bemerkelsesverdige livet i havet.

The Big Challenge: Hva er selvstyrende systemer i stand til?

Hva er selvstyrende systemer i stand til?

Raffaello D`Andrea er professor i dynamiske systemer og kontroll ved ETH Zurich. Han er både professor, kunstner og entreprenør og får droner til å samarbeide på måter du aldri har sett før.

The Big Challenge: Delvis menneske, delvis maskin

Delvis menneske, delvis maskin

Moon Ribas og Neil Harbisson omtaler seg selv som kyborgere. Neil Harbisson er født fargeblind, men kan gjennom en antenne som er operert inn i bakhodet høre farger. Moon Ribas har operert inn sensorer i fotsålene slik at hun etter eget utsagn kan føle jordskjelv. Begge har også operert inn en bluetooth-enhet i kjeven.

The Big Challenge: Slangeroboter utforsker havet

Slangeroboter utforsker havet

Kristin Ytterstad Pettersen er en norsk forsker og professor ved Institutt for teknisk kybernetikk, NTNU. Hennes forskning handler blant annet om bevegelsesstyring av mekaniske systemer, med særlig fokus på styring av autonome skip, autonome undervannsfarkoster og slangeroboter.

The Big Challenge: Digitalt kvinnehat

Digitalt kvinnehat

Det finnes en virtuell verden der kvinnefiendtlige grupper møtes. Zuckerberg kaller denne verdenen for "the red pill community", etter et nettforum for hvite, heteroseksuelle menn som anser feminisme som en ødeleggende ideologi. Donna Zuckerberg i samtale med Thea Thorsen om Zuckerberg's bok "Not all dead white men".

The Big Challenge: Er sannheten i den digitale verden truet?

Er sannheten i den digitale verden truet?

Techno- sosiolog Zeynep Tufekci er en internasjonal anerkjent ekspert på samspill mellom teknologi og sosial, kulturell og politisk dynamikk. Hun har spesiell kompetanse på hvordan sosiale bevegelser bruker sosiale medier og på de sosiale og moralske konsekvensene av hvordan vi bruker "big data" og algoritmer til å ta store avgjørelser.