Hopp til hovedinnhold

Operasjon Odin

09.08.2015 · Tillatt for alle · 56 min
Den nå 90 år gamle Paul Smith har sittet på en unik historie fra den kalde krigen. Våren 1959 ble han kontaktet av etterretningstjenesten, som lurte på om han kunne tenke seg en reise til Moskva. Turen skulle gjennomføres under dekke av en bilferie, i en ombygd Mercedes. I Brennpunkt gjenforteller og gjenopplever Smith det dramatiske spionoppdraget.

Se også

 • Sovjetisk etterretning og desinformasjon

  Intervju med "IIlysa" som har arbeidet for den sovjetiske etterretningstjenesten. I programmet forteller han om hvordan en KGB-agent arbeider og hvorfor han hoppet av. Ved Per Øyvind Heradstveit.

 • Naboer i kald krig

  Det er blitt hevdet at forholdet mellom Norge og Finland i lange perioder etter den andre verdenskrig var preget av gjensidig mistenksomhet. Hvorfor var det slik?

 • 80-talet

  Dekadansen, demokratiseringa og digitaliseringa – alt om tiåret då dollaren steig, muren fall og Dynastiet trollbatt TV-sjåarane.

 • Den usynlige motstanden

  Om etterretningstjenesten som ble utført i Narvik-området under 2. verdenskrig. En av informantene var en tysk soldat som samarbeidet med norsk etterretningstjeneste. Ved Bjørn Nilsen.

 • Spionasje og hemmelige tjenester

  Overvåkingssjef Gunnar Haarstad og justisminister Inger Louise Valle svarer på spørsmål om illegal etterretning i Norge og om overvåkingspolitiets oppgaver og metoder.

 • Rikets sikkerhet

  Han ble dømt til lovens strengeste straff i norgeshistoriens mest omtalte spionsak. Men gjorde Arne Treholt egentlig noe som truet Norges sikkerhet?

 • Spekter

  Dokumentarserie.

 • Finland - ikke det samme etter vinterkrigen

  De dramatiske begivenhetene i de finske skogene fikk også konsekvenser for nordmenn. 700 frivillige dro for å kjempe sammen med finnene, og mange kom hjem til et Norge som ble tatt på sengen av tyske okkupanter.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 9. august 2015 kl. 22:33
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2015
Lengde: 56 min
Forrige sending: NRK2 · fredag 18. mai 2018 kl. 11:25
Første gang sendt: NRK2 · søndag 9. august 2015 kl. 22:30