Hopp til hovedinnhold

Telegrafist og bjørnejeger

12.07.1987 · Tillatt for alle · 31 min
Øystein Killie brukte filmkameraet flittig under overvintringen på Hopen i 1960-årene. I dette programmet viser han opptak fra eget arkiv. Ved Bård Gudmund Hansen.

Se også

 • Storjegeren fra Svalbard

  Med Hilmar Nøis i Polarmuseet på Andenes.

 • Aldrig har Ishavet fanget slik storfangst - Nils Vollan

  Ishavsskipper Nils Vollan fra Balsfjord i Troms forteller om sitt møte med Roald Amundsen, og hvordan han kom Amundsen til unnsetning etter den mislykte Nordpolsekspedisjonen i juni 1925.

 • Isbjørner, hunder og videoteip

  Polarnaturen sitter i deg for alltid. Det vet den tidligere isbjørnjegeren Einar Sletbak. Etter å ha skutt 110 isbjørner i sine første år som fangstmann, brukte han sin siste overvintring til å gjøre unike videoopptak av de nå fredede bjørnene, som holdt til nærmest på dørstokken hans. Vi er med Einar tilbake til fangststasjonen der han var alene med kamera, polarnatur - og revolver.

 • På røyefiske

  Røyefiske på Heggmovatnet i Bodømarka.

 • Fra selfangst til trålfiske

  Noen betraktninger etter en arbeidsfysiologisk undersøkelse på Vest-Grønland med professor dr.med. Kåre Rodahl.

 • Svalbard (II)

  Naturvern på Svalbard

 • Ryke Yse

  En fangstmanns død. Høsten 1967 drog to kamerater av gårde til de fjerneste av de fjerne øyene på østkysten av Svalbard for å jakte på isbjørn. Ingen hadde overvintret der før, ingen har gjort det siden. De var to - men bare én kom tilbake. Etter nærmere to år isolert på de knøttsmå øyene forsvant Steinar Ingebrigtsen fra Senja en maidag i 1969, og er siden aldri funnet. Tretti år senere, sommeren 1998, la Birger Amundsen og Otto Ottemo ut med den lille polarsjarken "Aurora" til Ryke Yse-øyene for å hedre de to isbjørnjegerne. Det eneste som kan stoppe dem er den tunge polarbaksen som kverner rundt i evig runddans i dette fjerne og isfylte farvannet.

 • Hvalfangst i ingenmannsland

  På begynnelsen av 1600-tallet drev flere nasjoner en nådeløs hvalfangst på Svalbard, i " No Man's Land ". Det førte til krigshandlinger og nesten utryddelse av grønlandshvalen i området.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 9. oktober 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1987
Lengde: 31 min
Originaltittel: Telegrafist og bjørnejeger
Forrige sending: NRK1 · søndag 12. juli 1987 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · søndag 12. juli 1987 kl. 00:00