Hopp til hovedinnhold

Aldrig har Ishavet fanget slik storfangst - Nils Vollan

29.08.1976 · Tillatt for alle · 23 min
Ishavsskipper Nils Vollan fra Balsfjord i Troms forteller om sitt møte med Roald Amundsen, og hvordan han kom Amundsen til unnsetning etter den mislykte Nordpolsekspedisjonen i juni 1925.

Se også

 • Hvalfangst i ingenmannsland

  På begynnelsen av 1600-tallet drev flere nasjoner en nådeløs hvalfangst på Svalbard, i " No Man's Land ". Det førte til krigshandlinger og nesten utryddelse av grønlandshvalen i området.

 • Storjegeren fra Svalbard

  Med Hilmar Nøis i Polarmuseet på Andenes.

 • Telegrafist og bjørnejeger

  Øystein Killie brukte filmkameraet flittig under overvintringen på Hopen i 1960-årene. I dette programmet viser han opptak fra eget arkiv. Ved Bård Gudmund Hansen.

 • Ryke Yse

  En fangstmanns død. Høsten 1967 drog to kamerater av gårde til de fjerneste av de fjerne øyene på østkysten av Svalbard for å jakte på isbjørn. Ingen hadde overvintret der før, ingen har gjort det siden. De var to - men bare én kom tilbake. Etter nærmere to år isolert på de knøttsmå øyene forsvant Steinar Ingebrigtsen fra Senja en maidag i 1969, og er siden aldri funnet. Tretti år senere, sommeren 1998, la Birger Amundsen og Otto Ottemo ut med den lille polarsjarken "Aurora" til Ryke Yse-øyene for å hedre de to isbjørnjegerne. Det eneste som kan stoppe dem er den tunge polarbaksen som kverner rundt i evig runddans i dette fjerne og isfylte farvannet.

 • Fra selfangst til trålfiske

  Noen betraktninger etter en arbeidsfysiologisk undersøkelse på Vest-Grønland med professor dr.med. Kåre Rodahl.

 • Agn på kroken - men hvor lenge?

  Linefisket sett fra Kiberg i Øst-Finnmark. Ved Torill Svaar.

 • Lofotbrev

  Program om Lofoten og lofotfisket.

 • Basen og bygda

  Sildenotbas Alfred Jensen og fiskerbygda Sifjord i Troms. På Senja i Troms ligger den lille fiskerbygda Sifjord - et av de svært få steder i Nord-Norge som gjennom en årrekke har basert hele sin eksistens på silde- og loddefiskerier. Mangelen på veiforbindelse har skapt stagnasjon i utviklingen, men etter mye debatt er det besluttet å bygge vei til Sifjord. Ved Ivar Enoksen.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 15. juni 2022 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1976
Lengde: 23 min
Originaltittel: Aldrig har Ishavet fanget slik storfangst - Nils Vollan
Forrige sending: NRK1 · søndag 29. august 1976 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · søndag 29. august 1976 kl. 00:00