Hopp til hovedinnhold

Ishavet - fangst og forlis

31.03.1993 · Tillatt for alle · 39 min
Gamle ishavsfolk ser tilbake på et farefullt og utrolig liv som selfangere, pelsjegere og landnåmsmenn. Ved Oddgeir Bruaset.

Se også

 • Selfangstskuta Polarstar

  Brandal på Sunnmøre var sjølve "ishavsbygda" den tida selfangst var ei stor norsk næring. I kvar heim finst det minne frå Vestisen og andre fangstfelt. No har entusiastar redda den siste av ishavsskutene frå opphogging, og når "Polarstar" kjem heim vekkjer det kjensler folk i bygda nesten hadde gløymt.

 • Frå kysten til dei store bankar

  Utviklinga av linefisket fram til i dag. Fiske ombord i den moderne banklinebåten "Keltic" frå Måløy skapar ramme rundt dette programmet.

 • Ryke Yse

  En fangstmanns død. Høsten 1967 drog to kamerater av gårde til de fjerneste av de fjerne øyene på østkysten av Svalbard for å jakte på isbjørn. Ingen hadde overvintret der før, ingen har gjort det siden. De var to - men bare én kom tilbake. Etter nærmere to år isolert på de knøttsmå øyene forsvant Steinar Ingebrigtsen fra Senja en maidag i 1969, og er siden aldri funnet. Tretti år senere, sommeren 1998, la Birger Amundsen og Otto Ottemo ut med den lille polarsjarken "Aurora" til Ryke Yse-øyene for å hedre de to isbjørnjegerne. Det eneste som kan stoppe dem er den tunge polarbaksen som kverner rundt i evig runddans i dette fjerne og isfylte farvannet.

 • Med m/tr «Vadsøjenta» i Barentshavet

  Bilder fra arbeidet om bord i en norsk ferskfisktråler. Den tøffe arbeidsdagen kan bli på opptil 18 timer. Ved Vincents Bull-Rytter.

 • Skrova - øysamfunnet med hvalfangsttradisjoner

  Reportasje fra øya sørøst for Svolvær i Vågan kommune.

 • Norsk selfangst ved Newfoundland

 • Fra selfangst til trålfiske

  Noen betraktninger etter en arbeidsfysiologisk undersøkelse på Vest-Grønland med professor dr.med. Kåre Rodahl.

 • Basen og bygda

  Sildenotbas Alfred Jensen og fiskerbygda Sifjord i Troms. På Senja i Troms ligger den lille fiskerbygda Sifjord - et av de svært få steder i Nord-Norge som gjennom en årrekke har basert hele sin eksistens på silde- og loddefiskerier. Mangelen på veiforbindelse har skapt stagnasjon i utviklingen, men etter mye debatt er det besluttet å bygge vei til Sifjord. Ved Ivar Enoksen.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 10. februar 2022 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1993
Lengde: 39 min
Originaltittel: Ishavet - fangst og forlis
Forrige sending: NRK1 · onsdag 31. mars 1993 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · onsdag 31. mars 1993 kl. 00:00