Hopp til hovedinnhold

Tungtvannskjelleren

24.02.2018 · Tillatt for alle · 13 min
Tungtvannsaksjonen i 1943 var en av andre verdenskrigs dristigste sabotasjeaksjoner. Aksjonen ble også et symbol på norsk motstand mot nazistene. Høsten 2017 begynte arkeologer å grave seg ned til tungtvannskjelleren. Der nede hadde tiden stått stille.

Se også

 • Kampen om tungtvannet

  I bitende vinterkulde og med dårlig utrustning risikerer elleve soldater livet i den kanskje viktigste aksjonen på norsk jord noensinne. Norsk krigsdrama.

 • Tungtvann i Tinnsjøen

  No. dokumentar. I dette programmet fra 1984, møter vi både sabotører og overlevende fra den dramatiske torpederingen på Tinnsjøen i februar 1944. Aksjonen som kostet i alt 18 menneskeliv og som var den siste av flere berømte aksjoner mot tyskernes tungtvannsproduksjon ved Rjukan under den annen verdenskrig.

 • Dagsrevyen 21

  Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med sport og vær.

 • Hemmelige rom

  NRK har besøkt norske anlegg som har vært hemmelige eller stengt for allmennheten.

 • Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

  Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater. Nå forteller 95 år gamle Rønneberg hvordan han opplevde den dramatiske aksjonen.

 • Kveldsnytt

  Kveldens siste nyheter med sport og vær.

 • Invasjonen av Norge - Blüchers siste reise

  I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. Senkningen av Blücher ble avgjørende for at Kong Haakon og regjeringen kom seg unna.

 • Vallø 1945 - det siste bombeangrepet

  Alle kjenner alle på lille Vallø, der nazistene kontrollerer landets eneste oljeraffineri. Like før krigens slutt dukker 100 allierte bombefly opp.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 24. februar 2018 kl. 06:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2018
Lengde: 13 min
Neste sending: NRK2 · tirsdag 19. mars 2024 kl. 19:45
Forrige sending: NRK2 · onsdag 14. februar 2024 kl. 01:45
Første gang sendt: NRK1 · lørdag 24. februar 2018 kl. 23:00