Hopp til hovedinnhold

Stor-Johan

11.01.1991 · Tillatt for alle · 21 min
Et historisk portrett av kjempen Stor-Johan som levde i Vesterålen i siste halvdel av forrige århundre. Johan målte 2,14 m og veide 177 kg. I programmet fortelles historien om krafttak som gjør at han ennå huskes. Vi følger også den tragiske utviklingen i Johans liv fra ung, frisk fisker til forfallen sirkusartist.

Se også

 • "Norge har glemt oss..."

  ... sier Aksel, en av de fire gjenværende i Hamningberg i Øst-Finnmark.

 • Loppa - en øy i Finnmark

 • Havfolk på Rebbenesøy

  Om ei bygd og en vei. Ved Kjell Fjørtoft.

 • Baltsfjord - en utpost på Senja

  Utposten Baltsfjord ligger på ytre Senja. Bare 43 mennesker bor på stedet, til tross for at naturen har lagt alt til rette for gode levevilkår. Fiske kan drives like utenfor stuedøra, og man kan spe på med jordbruk. Men stedet mangler enhver form for veiforbindelse, der er heller ingen kai hvor dampbåten - som anløper stedet to ganger i uken - kan legge til. Dårlige havneforhold gjør det vanskelig å ta imot en fiskeflåte og skipe i land stører mengder fisk. Men ingen vil flytte fra Baltfjord. Får stedet veiforbindelse er mye vunnet. Ved Bjørn Solbakken.

 • Karlsøy

  Troms-bygd i faresonen. Til tross for et rikt næringsgrunnlag er bygda Karlsøy i Troms inne i stagnasjonstider. Fra middelalderen og fram til etterkrigstiden har den frodige lille øya vært administrasjonssted for Karlsøy kommune og et av de driftigste fiskevær i det nordlige Troms. Den Norske Kirke har eid øya fram til våre dager, og leilendingssystemet har nok vært en hemsko for utvikling av jordbruket. Uten skikkelig havn kan man vanskelig drive effektivt, tidsmessig fiske fra Karlsøy. Man har forgjeves søkt myndighetene om en molo i et femtitalls år. I vår hentydet et fåtall oppsittere et ønske om statsbidrag til fraflytting. Hvordan vil Staten etter dette stille seg til havnekravet og søknader om lån til karlsøyværinger som vil skape ny aktivitet på stedet? Ved Ivar Enoksen.

 • Kystreise

  Med M/S "Sørøy" langs ytre Finnmark. Et møte med vinterlig kystnatur og finnmarkinger på reise i "Det Ydderste Landskab i Kristenheten mot Nord". Ved Ivar Enoksen.

 • Agn på kroken - men hvor lenge?

  Linefisket sett fra Kiberg i Øst-Finnmark. Ved Torill Svaar.

 • Farvel, Skorovas!

  Reportasje fra det nedleggingstruede gruvesamfunnet i Namskogan i Nord-Trøndelag. Ved Kåre Kongsnes.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 19. januar 2022 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1990
Lengde: 21 min
Originaltittel: Stor-Johan