Hopp til hovedinnhold

Skutebildene - en verdifull kulturarv

19.06.1989 · Tillatt for alle · 24 min
I dette programmet skal vi se hvordan skipsportrettmalerne virket i de store havnene rundt om i verden. Hva slags mennesker disse kunstnerne var, og hvilke verdi både kunstnerisk og historisk disse bildene representerer. Ved Sigurd Rimstad.

Se også

 • Livet finner sted

  Norske tettsteder er blant de styggeste i Europa. De mangler byggeskikk og særpreg. Dette er utgangspunktet for hva professor Christian Norberg-Schulz kaller stedstap og omverdenkrise. I programmet ser han på sammenhengen mellom arkitekturen og stedet, fra røttene i den norske folkearkitekturen til den moderne byen. Ved Sven-Erik Helgesen.

 • Verdens store samlere og samlinger

 • Landskapsmaleren J.C. Dahl

  (1788-1857) Ved Carl O. Gram Gjesdal og Terje Dale.

 • De bygget Norge. Erik Werenskiold og Lysakerkretsen

  Om norsk nasjonalfølelse rundt århundreskiftet, og om vennskapet mellom kunstneren Erik Werenskiold og polarforskeren Fridtjof Nansen. Vi møter personligheter fra Norges gullalder og berører også Fedrelandslaget og Lysakerkretsens dårlige rykte etter krigen.

 • Etter stormen kommer stilla

  Det stormet rundt maleren Einar Berger (1890-1961) fra Finnkroken ved Tromsø, Troms. Her hjemme ble han aldri anerkjent, men i Europa og USA vakte han begeistring med sine temperamentsfulle malerier fra sine ungdomsopplevelser i Nord-Norge. Han ble innkjøpt av Louvre i Paris, men ikke av Nasjonalgalleriet i Oslo. Programmet er ved Knut Erik Jensen.

 • Kunst i langfart

  Fra Osebergskipet til dagens cruisefart: Kunsten har alltid fulgt skipsfarten, som i gallionsfigurene Fred Olsen viser oss fra rederiets historie.

 • Henrik Ibsens år som maler

  Serie i to deler

 • Været i nordiske malerier

  Hva sier maleriene oss når vi ser dem i et værperspektiv? Meteorolog Seija Paasonen reiser i våre malte landskaper for å vekke dem til live.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 5. august 2015 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1989
Lengde: 24 min
Originaltittel: Skutebildene - en verdifull kulturarv
Forrige sending: NRK1 · mandag 19. juni 1989 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · mandag 19. juni 1989 kl. 00:00