Hopp til hovedinnhold

Svarteperspelet

08.11.2018 · Aldersgrense 12 år · 38 min
Kva skjer i eit lokalsamfunn når innbyggarane får vite at dei skal få eit asylmottak for utagerande asylsøkarar i nabolaget? Folk i Øyer fekk i sommar vite at det skulle etablerast eit asylmottak med 15 bebuarar og over 50 tilsette i bygda. No er planen skrinlagt, og asylsøkarane bur i vanlege omsorgsbustader fleire stader i landet. Nokre kom til eit nabolag i Greåker i Østfold. Dette er historia om spelet rundt flyktningane dei fleste meiner vi skal gi asyl, men som ingen vil ha i sitt nabolag.

Se også

 • Avhøyret

  Norsk dokumentar. Brennpunkt er med inn i avhøyrsrommet når politiet i Oslo etterforskar eit nytt drap. Går drapsetterforskarane feil fram kan det øydeleggje saka. Norske avhøyrsmetodar vekkjer internasjonal merksemd, men framleis skjer det grove feil i norske avhøyrsrom.

 • Ikke i mitt nabolag

  I denne Brennpunkt-dokumentaren møter vi naboer som mobiliserer til kamp mot planlagte asylmottak på Montebello og Bolkesjø. Midt i stormens øye står UDIs regiondirektør Eirik Eide som må skaffe mottaksplass til mange tusen nyankomne flyktninger. Men hvem vil ha et asylmottak som nærmeste nabo?

 • Trippeldrapet i Årdal

  Måndag 4. november tek ein mann livet av tre personar på Valdresekspressen. Dokumentaren fortel om den dramatiske hendinga frå første naudmelding kom inn til alarmsentralen, til Årdal-samfunnet samla seg i sorg framfor kommunehuset dagen etter.

 • Helt frivillig

  Har rikdommen gjort oss nordmenn late og selvopptatte? Heldigvis ikke. Over hele Norge står alltid noen klare til å hjelpe andre. Helt frivillig.

 • Fedrelandet

  120.000 barn har foreldre som ikke blir enige om hvem som skal betale barnebidrag. Hvert år er det rettssak mot 70 fedre som er konsekvente bidragsnektere. Enkelte velger i stedet å gå i fengsel. Brennpunkt har vært på innsiden hos NAV innkreving i det gamle gruvesamfunnet Bjørnevatn i Finnmark, hvor de ansatte jobber med å kreve inn bidrag for 2,5 milliarder kroner hvert år. Filmen har et skjevt blikk på utviklingen av velferdsstaten, der barn tegner, forteller og moraliserer over foreldregenerasjonens svik - og der de gamle gruvearbeiderne fleiper om hvor sikker arbeidsplass innkrevingssentralen er.

 • Migrapolis

  En ny sjanse

 • Sandra - første år på tinget

  Den unge politikeren Sandra Borch fra Troms gjorde et brakvalg og kom overraskende inn på Stortinget i 2017. Med tydelige forventninger fra velgerne, flytter hun til Oslo. Klarer hun å være en sterk og tydelig stemme fra utkanten?

 • Fengslet i Moskva

  I desember 2017 ble tidligere grenseinspektør Frode Berg arrestert i Moskva mistenkt for spionasje. Han risikerer inntil 20 års fengsel. Men hvem rekrutterte den pensjonerte grenseinspektøren, og hvordan har kona og dattera hatt de siden arrestasjonen. Vil norske myndigheter ta på seg noe ansvar for spionsaken ?

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 8. november 2018 kl. 10:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: 12 år
Produksjonsår: 2018
Lengde: 38 min
Forrige sending: NRK1 · torsdag 8. november 2018 kl. 22:05
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 8. november 2018 kl. 22:05