Hopp til hovedinnhold

Det afghanske marerittet

25.03.2012 · Aldersgrense 12 år · 53 min
Norsk dokumentar. Historien i denne prisbelønte dokumentaren er fortalt så tett på personene det gjelder som det er mulig å komme. Oberst Rune Solberg var sjef for NATO-styrkene i Faryab-provinsen i Afghanistan da vi fulgte ham i felten, i møter med afghanske stammeledere og i møte med ledere fra Tailban. Gradvis viser det seg at oppdraget møter motstand ingen er forberedt på.

Se også

 • Exit Afghanistan

  Norsk dokumentarserie i fire deler. I september 2012 trakk de norske soldatene i NATO-styrken seg ut av den nordlige Faryab-provinsen i Afghanistan og overga sikkerhetsansvaret til de afghanske sikkerhetsstyrkene. Serien skildrer prosessen sett fra både de militæres og sivilbefolknigens side.

 • Norge i krig - oppdrag Afghanistan

  Gjennom et halvt år har journalister fra NRK fulgt norske soldater i Afghanistan. Norsk dokumentar.

 • Adjø Afghanistan

  Når Taliban tar kontroll over Kabul i august 2021, markerer det slutten på 20 år med vestlig tilstedeværelse i Afghanistan. Hvorfor gikk det så galt?

 • Fra Veitvet til IS-fronten

  Hosheng Kerkuki (24) reiste i januar 2015 fra Veitvet til Irak for å kjempe mot den fundamentalistiske bevegelsen IS. Hvorfor gjorde han det? Hva er det som får unge menn til å dra fra fredfulle Norge til krigsområdene? Brennpunkt fulgte den unge norsk-kurderen i en måned ved fronten utenfor Kirkuk i Irak der han havnet i voldsomme kamper for et fedreland som han er villig til å ofre sitt liv for.

 • Våre allierte

  Norsk dokumentar. Norge har sendt ut soldater for å delta i krigen mot IS i Irak og Syria. Der kjemper de på samme side som lokale sikkerhetsstyrker, militser og fremmedkrigere. De mange ulike væpnede grupperingene har svært ulik motivasjon og til dels motstridende politiske og religiøse mål. I denne dokumentaren møter vi Norges allierte i felt i Irak og Syria.

 • Den lange krigen: 20 år i Afghanistan

 • Brennpunkt

  Soldaten

 • Infiltratøren

  Christian Høibø (32) var hemmelig agent for Politiets sikkerhetstjeneste i ti år. Han ble rekruttert av PSTs seksjon for Kontraekstremisme i 2002. Frem til januar 2013 var han aktiv agent for PST og infiltrerte politiske miljøer på ytterste venstre og høyresiden. Han varslet PST om at norske høyreekstremister planla terroraksjoner og la drapsplaner fem måneder før 22. juli 2011. Advarselen havnet i en skuff hos PST. Dokumentaren der han forteller sin historie, vakte voldsom oppsikt da den ble sendt i Brennpunkt i februar, og Stortingets EOS-utvalg gransker fortsatt opplysningene som kom fram. Filmen vant Gullruten for beste aktualitetsprogram i mai.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 25. mars 2012 kl. 23:13
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Norge
Aldersgrense: 12 år
Produksjonsår: 2011
Lengde: 53 min
Forrige sending: NRK1 · søndag 25. mars 2012 kl. 22:20
Første gang sendt: NRK1 · søndag 25. mars 2012 kl. 22:20