Hopp til hovedinnhold

Drama under Gjevsjøhatten

20.09.1983 · Tillatt for alle · 29 min
Fjellgården Gjevsjøen i trønderske grensefjell har fostret noen av Nordens fremste jegere. Under krigens sluttfase i Norge var gården base for amerikanske sabotører.

Se også

 • Raidet mot Litlabø gruber

  I januar 1943 sprengte norske kommandosoldater Litlabø gruber på Stord og hindret kisproduksjonen til ammunisjon for det tyske krigsmaskineriet. Ved Geir Rommetveit.

 • Med skøyta midt i krigen

  Et møte med fiskere som deltok i krigføringen i Nord-Norge våren 1940, og med den britiske løytnanten" Job" som organiserte skøytetransporten. Programmet er ved Eirik Jacobsen.

 • Eg trudde han var ute og festa

  Om bygdefolk som frakta våpen og proviant til motstandsgruppa "Bjørn West" i Masfjord-fjella i Nordhordland under krigen. Ved Elin Helgheim.

 • På flukt over Kjølen

  En serie om flyktningtrafikken fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig.

 • Til fots med Claus Helberg i Jotunheimen

  Få, om noen, kjenner den norske fjellheimen bedre enn Helberg, som nå kan se tilbake på over femti års virke i Den Norske Turistforening. Vi slo følge med den spreke syttiåringen på en vandring i fjellet da sommeren var på sitt vakreste.

 • Avskjed med et skip

  Undervannsbåten "Uredd" forsvant under et tokt til Norge under krigen. Høsten 1985 ble vraket funnet sør for Bodø. Stedet er nå vigslet som krigsgrav. Programmet forteller om fartøyet og om begravelsen ute på havet. Ved Jan P. Jansen.

 • Strandhogg i Lofoten

  Operasjon "Claymore" 4. mars 1941. Høsten 1940 og vinteren 1941 var den svarteste tiden under 2. verdenskrig. Hitler seiret på alle fronter, og engelskmennene stod alene tilbake. London ble bombet, og alle ventet tysk invasjon av De britiske øyer. Da oppfant Churchills regjering kommando-raidene, nålestikk-aksjoner mot de okkuperte europeiske kystene, for å skremme Hitler og holde moralen oppe. Femti år etter forteller vi historien om det første raidet mot Lofoten, slik den britiske filmavisen skildret det umiddelbart etterpå, men særlig slik det ble opplevd av alle som plutselig fikk krigen innpå seg: Soldatene som kom, folk som bodde i Lofoten, tyskere som var der, folk om bord på hurtigruta Mira, som ble beskutt og senket - kort sagt, vi prøver å finne ut hva som egentlig hendte. Ved Bjørn Nilsen.

 • Ni liv - og det tiende

  Besøk hos småbruker Jan Baalsrud på Kanariøyene.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 29. januar 2021 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1983
Lengde: 29 min
Originaltittel: Drama under Gjevsjøhatten
Forrige sending: NRK1 · tirsdag 20. september 1983 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · tirsdag 20. september 1983 kl. 00:00