Kunne ikke spille av fordi JavaScript ikke ble funnet!

Aktiver JavaScript i innstillingene til din nettleser.

Les mer på hjelpesiden.

Beklager, nettleseren støtter ikke vår Adobe Flash-spiller

Benytter du en iOS-enhet (iPad, iPhone eller lignende) klikk her.
Har du en nyere nettleser som Chrome, Opera, Firefox eller en Android-enhet kan du enkelt slå på vår beta-avspiller ved å gå til innstillinger.

Les mer på hjelpesiden.

Takk for maten, Ingrid! Legg til favoritt

Kokker, venner, kolleger og artister hyller fjernsynskjøkken-veteran Ingrid Espelid Hovig i forbindelse med hennes 70-årsdag og pensjonering fra NRK. Programledere er Gunvor Hals og Vidar Lønn-Arnesen.

Kategori: Underholdning
Tilgjengelig til:
Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i:
Verden
Første gang sendt:
NRK1 · Lørdag 13. august 1994 kl. 00:00
Siste gang sendt:
NRK1 · Lørdag 13. august 1994 kl. 00:00
Produksjonsår:
1994
Originaltittel:
Takk for maten, Ingrid!
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Varighet:
1 time, 21 minutter

NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet

Kokker, venner, kolleger og artister hyller fjernsynskjøkken-veteran
Ingrid Espelid Hovig i forbindelse med hennes 70-årsdag og penjonering
tidligere i sommer.
Åpningsvignett m/ trick sv/hv stills Ingrid Espelid Hovig som barn, ung og
voksen. Kokker, nærmere bestemt oldermenn fra hvert fylke, i espalier mens
Ingrid Espelid HOVIG passerer i midten og hilser på dem.
I andre enden møter hun programlederene Gunvor HALS og Vidar LØNN-ARNESEN.
HOVIG og G.H. setter seg i "Fjernsynskjøkkenet. Blant publikum i studio sitter
slekt og venner, kolleger fra NRK og Faglig Matråd. G.H. forklarer at HOVIG
er uvitende om hva som skal foregå i Fjernsynskjøkkenet denne kvelden.
V.L-A. står bak kjøkkenbenken sammen med Edgar LUDL (årets kjøkkensjef 1982 /
Kokkelandslaget). Intv. LUDL om hans vennskap med Hovig. Han roser Hovig som
inspirasjonskilde for kokkemiljøet i Norge. På kjøkkenbenken står forretten,
marinerte sjøkreps, laks og kamskjell med urtevinegrett og rød kaviar. LUDL
serverer HOVIG ved spisebordet.
DET NORSKE KOKKELANDSLAGET, div. kjøkkensjefer, V.L-A. og publikum
m/ DA CAPO ORKESTERET synger "Grønnsakspisevise" (Thorbjørn Egner) 1'23".
Sissel KYTKJEBØ m/ ork. synger "Vestland, Vestland" (Sigurd Førsund /
Tore Ørjasæter) 2'04".
Sven NYHUS on/off på hardingfele spiller "Budeiene på Vikafjell"
(Sjur Helgeland) 3'39".
EA: Trond KIRKVAAG som "Ingrid Gjespervi Trolig" sammen med Knut LYSTAD som
den franske kjøkkensjefen Frantisekk Dill-Larsen med parodi på
Fjernsynskjøkkenet. Fra programmet Fjærsynet, sendt 19830108.
Knut Arne LIABØ og Kristian Angell JACOBSEN i amatørparodi på
Fjernsynskjøkkenet. Fra programmet Videoøyet, sendt 19930319.
Gerhard VINLAUG i amatørparodi på Hovig. Fra Narrespeilet, sendt 19800524.
Trond-Viggo TORGERSEN og Trond KIRKVAAG lager en rett av ansjos, bananer og
pisket krem med persille. Fra 4711 i Halvsju, sendt 19861011.
EO: G.H. intv. HOVIG om parodiene. Intv. Kaare NORUM (lege) om samarbeidet med
HOVIG. Intv. HOVIG og NORUM om deres samarbeide og om norsk ernæringspolitikk.
De etterlyser ernæringsfaget i den norske skole.
EA: Sketsj med Willie HOEL og Helge REISS i rollene som Fru Vindsnes og
Henriette Schønberg Erken, to gamle overklassefruer fra forgangne tider som
snakker nedsettende om dagens kosthold. Fra programmet Gjestespill, sendt
19790310.
EO: Sigmund GROVEN på munnspill m/ ork. spiller "Begin the Beguine"
(Cole Porter) 3'03".
V.L-A. intv. Bent STIANSEN (verdensmester i kokkekunst 1993 / årets kjøkkensjef
1994). Han har laget kveldens hovedrett, dielam med persilleskorpe og saus av
lammesjy og basilikum. STIANSEN serverer HOVIG og setter seg ved bordet.
V.L-A. intv. STIANSEN, Hovig har vært hans inspirasjonskilde fra 7-årsalderen.
Han roser henne for hennes proffesjonalitet i studio. HOVIG om å arbeide i
studio.
Arve TELLEFSEN på fiolin spiller "Chardaz" (V. Monty) 3'25".
Under en rolig del av stykket går han går bort til HOVIG setter seg på kne og
spiller for henne.
Intv. TELLEFSEN om hans egne manglende kunnskaper ved kjøkkenbenken.
TELLEFSEN og HOVIG gir hverandre komplimenter om at de følger nøye med når den
andre er på TV. HOVIG forklarer hva som skjer med maten som blir laget på
Fjernsynskjøkkenet.
EA: Sv/hv shot buss parkert ved drabantby. Shot "Opplysningsutvalget for fisk"
står med relativt små bokstaver på bussen, dette var Hovigs daværende
arbeidsplass. HOVIG og en annen dame, begge i hvite forklær, renser fisk
intr. bussen (en demonstrasjonsbuss hvor husmødre kan komme og lære å
tilberede fisk). 4 shots fisk renses og legges i kjele. 3 shots matvarer,
kokekar og bestikk sirlig oppbevart i skuffer og skap. Pan fisk i
kjøledisk. Frossen fisk i frysedisk. Mann ekstr. bussen åpner luke. Shot
kjølemaskineriet. Tønner intr. bussen. Highshot tønne full av sursild.
Kokt fisk legges på fat. Kokt fisk på fat, forsøk på lekker anrettning med
salatblad og tomat. Fra Filmavisen 1955.
EA: Sv/hv HOVIG i klesdrakt fra forrige århundre står ved vedkomfyr og rører i
gryte. Fra Til morskap og nytte, sendt 19651120.
HOVIG i Fjernsynskjøkkenet lager makrell. Nært hun holder i makrellen.
Sendt 19770526.
HOVIG i Fjernsynskjøkkenet renser sild. Fra Smakebiten, sendt 19920217.
HOVIG i Fjernsynskjøkkenet sammen med Julia CHILD (amerikansk
matprogram-leder), de står ved et bord med gravlaks, pepperlaks og røket
laks. Sendt 19910902.
HOVIG under prøver for Fjernsynskjøkkenet 1994, hun sier hun har hatt
konjakk på gravlaksen, og begynner å le. Ikke tidligere sendt.
EO: TELLEFSEN på fiolin m/ ork. spiller "Send in the clowns" (Stephen Sondheim)
3'54".
G.H. intv. HOVIG om Opplysningsutvalget for fisk, hun beklager at utvalget ble
nedlagt. G.H. røper at Stortinget nylig har gjort et vedtak som gjør det mulig
å fortsette dette arbeidet. HOVIG klapper begeistret.
G.H. og HOVIG snakker om hennes temperament, som av og til kan blusse opp.
Mons ESPELID (Hovigs bror) forteller om søsteren. HOVIG kort om den gang hun
deltok i Fredskorpset i Uganda.
HOVIG om telefoner hun får til ymse tidspunkt av døgnet ang. matlaging. Om
hytta i Trøndelag. Still Hovig i snøen ekstr. hytta. Erik BYE kommer inn og
setter seg ved kjøkkenbordet.
BYE m/ ork. synger "Farvel mitt 2. beltehull" (Otto Nielsen) 2'49".
V.L-A. intv. Tone ØIESTAD (konditor / Norgesmester i konditorkunst) ved
kjøkkenbenken. Hun har laget kveldens dessert. Nært hennes vakkert danderte
dessertkake. ØIEN serverer HOVIG.
KYRKJEBØ m/ ork. synger "Innerst i sjelen" (Børke / Paus) 3'51".
V.L-A. kaller inn rekvisitør og studiostab. For siste gang rydder de vekk
dekorasjonen til Fjernsynskjøkkenet. Lyset dempes i studio. Hans Robert BRUUN
(kokk) triller inn diger en marsipankake på en sokkel formet som en kokkelue,
det er lys inni kaken. Lyset slåes på i studio. V.L-A., BRUUN og HOVIG i
samtale. BRUUN legger en persillekvast på toppen av kaken.
Lauritz HANSEN (formann, norges kokkemesteres landsforening) ankommer.
Kokkemestrene triller inn et dekket koldtbord. Pan utallige norske matretter
på langbordet. HANSEN overrekker en gave på vegne av Kokkemestrenes
landsforening, Kokkenes landslag og Årets kjøkkensjefer - et gammeldags
ferdaskrin fylt med div. gjenstander. Hun får også billetter til en
verdenskonferanse for kokker. Åse STRØMDAL på vegne av Faglig matråd
overrekker en tollekniv. Jahn Otto JOHANSEN kommer inn med et par klippfisk.
Han gir henne æren for at nordmenn har gjenoppdaget klippfisken. V.L-A.
overrekker en kurv med blomster.
BYE synger første vers av "Jørgen Hattemaker" (Bjarne Amdahl / Alf Prøysen)
3'05", KYRKJEBØ synger 2. vers og V.L-A. synger 3. vers. Allsang på 4. og 5.
vers, GROVEN spiller munnspill i 4. vers, mens TELLEFSEN og Sven NYHUS spiller
med i 5. vers. Medvirkende og gjester kommer frem og gratulerer HOVIG mot
slutten av sangen, rulletekst.
Musikere: Thor Andreassen, Johan Bergli, Petter Brambani, Svein Gjermundrød,
Sven Ohrvik, Edvard Askeland.

Les mer om arkivbeskrivelsen