Sven Nordin 60 år

25 programmer РDel p̴ /
Han begynte som sølvgutt, slo gjennom i «Rød snø» og ble allemannseie i «Vestavind». Så ble han Oscar-nominert og slått til ridder. Her er noen av høydepunktene fra Sven Nordins innholdsrike karriere på skjerm og scene.

Ferske intervjuer med Nordin

  TV-serier

  • Hvem er venn og hvem er fiende?

   Rød snø

   Norsk-svensk suksesskrim fra 1985 med Kjersti Holmen og Tomas von Brömssen. Rollen som Hans Solberg ble Sven Nordins definitive gjennombrudd.

  • Ble allemannseie

   Vestavind

   Den pilsdrikkende lokføreren og upålitelige ektemannen Ivar Torgersen gjorde Sven Nordin til het materie på tidlig nittitall. Slektskrøniken fra Vestlandet gikk rett hjem blant seerne.

  • Krim fra Oslo børs

   Aksjemordet

   Svarte penger, skjulte transaksjoner og bestikkelser er ingredienser i denne krimserien fra 1990 om åttitallets børsmiljø i Oslo.

  Fra Fjernsynsteatret og scenen

  • Stillferdig novellefilm

   Flukten til Amerika

   Dramatisering av Cora Sandels novelle. Handler om femårige Thomas' opplevelse av at faren, spilt av Sven Nordin, forlater hjemmet. – Noe av det beste norsk tv-teater har vist, skrev Aftenposten i 1991.

  • Avkledd i halvannen time

   Elsk meg bort fra min bristende barndom

   Fjernsynsteatrets filmatisering av tre Johan Borgen-noveller fra 1989 lar seeren betrakte 31-årige Sven Nordins kropp fra alle mulige vinkler. Det er en fortelling om en ungt pars første møte på Hvaler, deres forelskelse og veien fram til et forhold.

  • Harmdirrende Bjørneboe-skuespill

   Semmelweis

   Forestilling av Jens Bjørneboe fra 1968. Nils Ole Oftebro spiller den ungarske fødselslegen som kjemper mot autoritetene og overvinner barselfeberen. Sven Nordin har en rolle som sanger i denne stjernespekkede innspillingen fra 1983.

  • Spiller Larssen den yngre

   Siste tog til påfuglland

   I dette stykket av Helge Hagerup spiller Lars Andreas Larssen en mann midt i midtlivskrisa som leter etter en mening med livet. Han forfølges av og forfølger seg selv som ung, spilt av Sven Nordin. – Gode skuespillere, men langtekkelig, mente Aftenpostens anmelder i 1984.

  • Bok som rystet og refset

   Albertine

   Dramatisering fra 1987 av Christian Krohgs bok om en sypike i Kristiania som drives ut i prostitusjon. Ble forbudt av norske myndigheter da den ble utgitt i 1886. Sven Nordin spiller den rike mannen Fredrik Helgesen, som innleder et forhold med Albertine.

  • Scenehumor fra åttitallet

   Napp igjen

   Årets sommerrevy fra Centralteatret i 1987. Samlet fulle hus hele sommeren. Sven Nordin gestalter flere roller og spiller sammen med blant andre Øystein Bache, Rune Gokstad og Petter Næss.

  Parodierer «Mot i brøstet»

   Komikongen Sven

   • Med Marve til himmels

    Fleksnes - Blodgiveren

    I denne Fleksnes-episoden fra 1988 gransker St. Peter Fleksnes. Marve viser ham derfor sterke sider ved sitt jordiske liv, og forteller om da han var blodgiver. Sven Nordin dukker opp som politimann ved Perleporten.

   • Holberg-humor om humørsyke Lucretia

    Den vegelsinnede

    Nordin spiller Ersate, som leter etter en kone like gjerrig som ham selv, i denne Ludvig Holberg-komedien. Hovedrollen som Lucretia spilles av Minken Fosheim. – En utvendig, masete forestilling med gode skuespillerglimt, mente Aftenposten i 1989.

   • Humorserie fra «Halvsju»

    4711 - Fire-sju-en-en

    Denne serien gikk som siste del av ungdomsprogrammet «Halvsju» i 1986. Nordin spilte budsjettsjef i komiserien som Trond-Viggo Torgersen og Trond Kirkvaag sto bak.

   Portretter

   Andre tv-opptredener