Copyright (C) NRK

Hallo! Jeg har satt i gang dugnad for
å få høna tilbake på middagsbordet.

Bli med meg! Vi vil ha høne!

Vi vil ha høne!
Jeg har aldri vært nærmere målet.

Flere og flere lurer på
hvor man får kjøpt høna.

I Norge produseres tonnevis av mat
som aldri når butikkene.

-Den er krokete.
-Så den vil vi ikke ha?

Og både geitekillinger
og verpehøner dumpes som avfall -

- i stedet for å bli til mat.

Det er krise at vi kaster
millioner av høner hvert år -

- fordi ingen gidder
å lage mat av dem.

Jeg har fått
7000 økologiske verpehøner.

-Da har vi høner. Takk, Erik.
-Bare hyggelig.

Matvarekjedene har sagt ja til
å selge dem.

Klart vi vil redde høna.

Den største utfordringen er ikke
løst. Ingen kan slakte hønene.

Det er ingen steder
å gjøre det i Norge.

Nå skal jeg til Orklas hovedkontor.
De er i gang med sin nye ferdigrett.

Og så vet vi ennå ikke
om vi får noen til å slakte hønene.

Det blir så flaut
hvis vi ikke klarer det.

Alle butikkjedene venter nå på
at jeg skal levere hønene.

-Hei. Velkommen.
-Takk.

Kenneth jobber
med å utvikle nye retter.

Her har du forkle.

Kenneth har fått tak i testhøner.

Vi skal lage
hønsefrikassé som ferdigrett.

Det er mange muligheter.

Ikke bare hønsefrikassé, men også
gryter, supper og buljong.

-Du har trua på verpehøna som mat?
-Ja, veldig.

-Hvis du heller grønnsakene oppi ...
-Litt spredt rundt, da.

Mange har sagt at det er
så lite mat på gamle verpehøner.

Det monner ikke.
Hva tenker du som kokk?

Det er trist å høre
at man tenker sånn om fine råvarer.

Vi må bruke ressursene vi har. At en
høne legger egg, men ikke blir mat, -

- er ikke akkurat bærekraftig.
Nå skal vi lage saus.

Ja ... Dette ser veldig bra ut.

Jeg suger til meg all kunnskap
jeg kan, så jeg husker det.

-Når du får tak i verpehøner.
-Jeg har to hjemme.

-Har du adoptert dem?
-Ja.

Kom, da. Denne sommeren har jeg
nemlig hatt verpehøner i hagen.

Nå har Astrid og Eva blitt skikkelig
tamme og mer og mer frittgående.

Planen er at de også skal bli mat.

Men nå
er Astrid og Eva familiemedlemmer.

-Det er brutalt å lage mat av dem nå.
-Det blir både en sorgprosess -

- og en hyggelig middag, sikkert.
-Ja.

Da har vi sausen,
kjøttet og grønnsakene.

Da er det bare å montere alt sammen.

Det ser kjempegodt ut.

-Da skal det være én porsjon?
-Ja.

Kjempegodt. Hva skal til for at dette
skal bli en varig endring?

Det må være enighet om
at vi ønsker dette.

Og selvfølgelig et behov i markedet.
Vil forbrukeren ha det, er vi klare.

Hos Fatland i Sandefjord er også
produktutviklingen i full gang.

Vi har
kjøttet, og så tilsetter vi salt.

Her skal de lage pølser
for Norgesgruppen.

Utfordringen er at det er så mye
proteiner, så det er vanskeligere -

- å få god konsistens.

Vi selger ikke verpehøna hel.

Vi vil få med yngre forbrukere.

Se hva vi har klart.

-De er lyse og pene inni.
-Ser bra ut.

I pølsa blir det 11 % høne,
resten er kylling.

-Pølsa er god.
-Kjenner igjen grillpølsesmaken.

Det har vært en interessant prosess
å se om vi kan lage pølse av høne.

Jeg har høner. Produktutviklingen er
i gang, og butikkene vil selge.

Men i over et halvt år har jeg
prøvd å finne slakteri.

Vi selger skinnet
før bjørnen er skutt.

Det begynner å haste.

Ytterøy er de eneste
som slakter høner i Norge.

Men de holder til i Trøndelag
og slakter ikke økologiske høner.

Jeg jobbet for å få dem slaktet
i Sverige, men det gikk ikke.

Revisor anbefaler ikke å slakte der.

Nortura trengte betenkningstid
da vi spurte dem i vår.

-Kan dere slakte hønene våre?
-Vi vet ikke helt ennå.

Der står jeg.
Ingen kan slakte hønene våre.

Hva syns du vi skal gjøre nå?

Nå er det 3. november.

Det er nattefrost, -

- og vi fryser. Da er vi bekymret
for at hønene fryser.

Nå er det installering på gang.

Hjemme øker bekymringene
for hønene våre.

Planen var å lage mat av dem,
men nå har vi ombestemt oss.

De skal få leve!
Da må det oppgraderes.

Nå er vi inne med hønene.
Tupp, tupp, ja.

Nå vil de ikke fryse mer.

Nå har vi frostvakt i hønsehuset,
nytt høy og lampe.

-Da skal de tåle vinteren.
-Ja. Til de får nytt hus.

Dette faller snart fra hverandre.

Hei, Astrid og Eva.

Hvis noen hadde sagt at
vi skulle ende i London med høna, -

- hadde jeg nok ledd høyt,
men nå er vi i London med høna.

Her skal jeg møte noen som vet
å gjøre høna attraktiv.

Andy Seymour. Det er her.

-Hei. Er du her?
-Ja. Velkommen.

Ferdigretter krever forarbeid.
Orkla kan ikke vente på slakteri.

Er det høna vår?

I dag skal høna fotograferes.

Vi skal få denne til å skinne.

Vi spiser med øynene, så vi må ha
et flott bilde til pakken.

Da har vi dratt til Andy,
som kan dette best.

Lynne er flink til
å få fram estetikken.

Pga. sausen er det best å sile maten
slik at vi ser hva vi har.

Nå starter en møysommelig prosess.
Retten plukkes fra hverandre -

- før den bygges opp igjen.

Det er ikke juks. Vi gjør den bare vakker.

Gjør dere noe mer
for å gjøre den vakrere?

-Lyssettingen gjør forhåpentligvis det
-Ingen farger?

Nei. Det er vanligvis slik vi får maten.

Vi jukser egentlig ikke.
Vi bruker bare mye omsorg.

Det ser bra ut.

Én, to, tre.
Alle går i samme retning.

Veldig mye pirk.

Jeg er ikke
så sikker på denne purreløken.

Vil du ha lysere purreløk,
eller noe penere?

Bør vi ha litt gulrot
mellom kyllingstykkene?

Han kaller det kylling. Det er høne.

-Skal jeg bytte til mørkt kjøtt?
-Ja.

Hva var vurderingen nå?

Vi syns det er litt mye lyst kjøtt.
Da bytter hun det ut med pinsetten.

-Så det blir et troverdig bilde.
-For det skal stemme.

Ja, i den glippen, Lynne.

Der tror jeg vi har det.

Der er den.

-Det er strålende.
-Nydelig.

-Fornøyd?
-Veldig bra.

-Høna har aldri vært så nær butikken.
-Nei.

Nå begynner det å bli noe ekte.

Noe folk faktisk kan kjøpe.
Det nærmer seg.

Det jeg vet, er at hvis jeg
ikke snart finner slakteri, -

- vil alt være forgjeves.

Hjemme venter et etterlengtet svar.

Endelig har vi fått beskjed. Det går!

Det blir slakt! Det er rett og slett
Nortura som skal slakte.

Sånn. Etter så mange runder
og så mye bekymring -

- får vi Nortura til å slakte.
De kan det.

Alt ligger til rette for at 7000
økologiske høner skal spres som mat.

Men én ting kan stanse
hele prosjektet.

Verpehøner har hatt
en lang produksjonsperiode.

De er ikke så robuste.
Noen kan være benskjøre, -

- og de tåler ikke klimaendringer
så godt som da de var yngre.

Nå skal vi se på hønene.

Før slakt må flokken godkjennes
av en veterinær.

Dyrene må være transportdyktige.

Det vil si at de ikke har
tegn til sykdom eller skader.

-Heldigvis ...
-Dette er friske dyr -

- som fint kan
transporteres til slakt. Fin flokk.

Fornøyd selv også.

Nå er det bare å vente på
at det blir natt.

Først når hønene har gått til ro,
kan de bæres ut til dyretransporten.

Klokka er to om natta.

Nå skal det endelig skje.
Nå skal vi slakte hønene.

Og vi skal lage mat av dem.

Her er en vanvittig stor lastebil.

Denne skal vi fylle med høner i natt.
7000 høner skal inn her.

-Hei, hei.
-Anita og Runar skal hjelpe Erik -

- med å tømme hønsehuset.

Vær forsiktig
når dere tar hønene ned i skuffen.

På noen få timer skal hønene
bæres ut og plasseres i kasser.

Det går 20 høner i hver skuff.

-Vi må være forsiktig med dem.
-Veldig forsiktig.

Sist fylte vi hønene i en konteiner
og så at de døde.

De skal dø nå også, men vi gjør det
for at høna skal bli mat.

Det handler om
å gi høna verdi som mat.

Nå har du fått et nytt kull høner.

-Hva tenker du om de hønene?
-Jeg håper de blir slaktet som her.

Nå kommer de.

Slaktebilen har ventilasjon
som sørger for jevn temperatur.

Ser du noe hinder for
at høna blir mat?

Nei ... Vi må jo få folk til
å kjøpe henne, da.

Og det må lages ting, så folk ser
at høna er mer enn frikassé.

Takk for jobben.
Anita måtte hjem til hønene sine.

Jeg håper Anita får oppleve dette
med sine også.

Satser på
at det er starten på noe bra.

-Her er det tomt.
-Bare egg igjen.

Vår jobb er gjort.

-Nå overlater vi resten til de andre.
-Ja. Det er litt å rydde opp i.

Neste stopp er Norturas slakteri
på Hærland, én time unna gården.

Hønene kontrolleres av veterinær,
og kassene sendes inn i en sluse -

- hvor hønene først bedøves.

Inn til bedøving, og så avliving.

Produksjonsutstyret er
lagd for andre fugler.

Det er en del ledige kroker.

Det er dyr
som er blitt borte i prosessen.

Slaktelinja er beregnet på kalkuner
og er derfor ikke tilpasset hønene.

Helsen ser bra ut, men de er
adskillig mindre enn kylling.

I naborommet ser vi
hvor fort kyllingslakt går.

De slakter 12 000 kyllinger i timen.

Med hønene går det mye saktere.

Linjen er ikke tilpasset,
så mye må gjøres manuelt.

Det gjør
at hønene blir dyre å slakte.

Dyrere enn hønene som er slaktet hos
dem som har egne slaktelinjer.

Men nå er jobben gjort.
Våre høner blir til mat.

Det er noen måneder
siden disse flyttet inn i hagen.

For en opplevelse det har vært.

Da jeg hentet hønene,
flyktet de fra meg.

Jeg var ikke særlig vant med høner.

Du skal bli med meg hjem.

Etter hvert tuslet de etter meg
i hagen og ble kjæledegger.

Dere er rare.
De liker å bli koset med.

Planen var å beholde dem
over vinteren, -

- men slik gikk det ikke.

Det har skjedd noe trist.

Da vi kom hjem i går og skulle lukke
hønene inn for natten, -

- var de ikke der.
Det var et stort hull i verpekassa.

Noen hadde slått ned taket,
og hønene var borte.

Så fant vi dem i hagen.
Da var de døde.

Det kan ha vært en løshund. Eller
grevling. Det får vi aldri vite.

Det var vi ikke forberedt på.

Det er bare trist.

Men jeg har nådd det store målet.

Her er de.

Nå er våre økologiske verpehøner
spredt over hele landet som mat.

Hel høne hos Coop Mega.
Hønsepølser hos Norgesgruppen.

Hønsefrikassé i Rema 1000.

I tillegg blir det ferdigkokt høne i
Kolonihagens matkasser.

Hvis vi kan hjelpe deg med
å bearbeide produktet, -

- er det noe mange har lyst på.

Dermed er vi i mål.

Nå er det høner i butikkene,
men skal det bli varig, -

- kan ikke dugnaden slutte her.

Jeg har en siste oppgave foran meg.

Nå skal vi rigge til hønsefest
foran Stortinget for å vise -

- at det er flere høner
som må reddes.

-Hallo, hallo.
-Hei!

-Der er du i gang.
-Ja.

-Og du har ropert.
-Jeg er klar. Snart.

Jeg har aldri brukt megafon før.
Hvordan går det med maten?

Det går bra.
Vi har gjort klar coq au vin her.

Så blir det tom kha gai her,
og hønsefrikassé her.

-Dette blir gøy, Bård.
-Ja. Jeg gleder meg.

Nå mangler vi bare folk.
Vi setter i gang med å rigge litt.

Sånn.

Høne til folket! Utrolig mange har
sagt at de støtter oss.

De vil ha høna tilbake i butikken.
Jeg håper det kommer folk.

Jeg inviterte alle som var med på
dugnad, og de som kan redde resten.

Så godt å se dere! Takk for
at dere kom. Utrolig koselig.

Nå har vi hatt noen uker
med fullt hønefokus.

-Hvordan har dere opplevd det?
-Jeg er overveldet.

Jeg har fått så mye reaksjoner.
Folk har vært så positive.

Hva tror dere om fortsettelsen?

-Ja.
-Det må bli sånn.

For at festen skal bli best mulig,
har jeg fått god serveringshjelp.

-Takk, Pia!
-Vi gleder oss.

-Her er alt klart.
-Ja. Nå må dere hjelpe meg -

- med å framsnakke høna.
-Vi skal servere som bare det.

Er du klar til å servere?
Dette blir bra.

-Nå har de kommet tilbake?
-Vi har høner.

-Hei, så hyggelig.
-Jeg er leder i Venstre.

-Det er så bra.
-Gjør noe med det.

Er klokka tolv nå?

Kjære hønsevenner, matvenner,
industri, matbransje og politikere!

Velkommen til hønsefest!

Sammen har vi fått
7000 høner ut i butikken, -

- men det er 3,5 millioner
verpehøner i landet.

Vi kan ikke stoppe her!
Høne er mat! Høne er ikke betong!

Dere som har makt, fiks det!

Vi vil ha høna!

Bli med meg! Vi vil ha høne!

Vi vil ha høne!

Vi vil ha høne!
Hvis det er lov å si det, da.

Nå skal dere få smake høne!
Det er servert!

-Vær så god.
-Vær så god. Nyt det.

En sånn til deg.

Vil du ha litt mindre?

-Håper det smaker.
-Det tror jeg.

Takk.

Vær så god.

Jeg har ikke smakt høns siden
jeg var liten. Det er kjempegodt.

-Har vi klart å redde høna?
-Jeg håper det.

Én, to, tre: Høne til folket!

Høne til folket!

Samtlige sier at de spiste det
da de var små. Hva skjedde?

De ble mer opptatt av raske
kyllingretter. Det måtte gå fort.

-Middag på én, to, tre, liksom.
-Det kan dette også bli.

Får vi kjøttet, skal vi sørge for at
frikaseen kan varmes på én, to, tre.

Det skal vi ordne.
Vi må bare få tilgangen.

-Tusen takk.
-Hva tenker du om engasjementet?

Det er utrolig.
Når man får smake og oppleve høne, -

- liker alle det.
Fra barn til gourmeter.

Det har havnet i en blindsone,
og man får nesten ikke tak i det.

Ser du på en hundre år gammel
kokebok, er høne mye brukt.

Nå er det bare kylling.
Tar du en til?

Ja. Det er min femte.

Høne til folket!

Det smakte veldig godt.
Det er mulig å spise høne også.

Det var knallgodt. Ikke uventet.

Jeg var ikke klar over
hvor mye godt som går tapt.

Får vi på plass slaktingen,
er vi klare for å selge varer.

Vi ønsker å jobbe videre med det.

Så håper vi kunden vil ha det,
så vi kan utvikle mer.

Det skal ikke stå på oss.
Dere har gitt god drahjelp -

- til at momentet kanskje er her.

Det var det.
Nå er dette prosjektet over.

Det var så langt vi kom, men vi
klarte å få høner ut i butikker.

Vi har klart
å servere høne til folket.

Nå kan ikke jeg gjøre mer. Jeg håper
andre tar opp dugnadsånden -

- slik at det blir begynnelsen
på noe nytt.

Vi er ferdige! Runar!

Bare en siste ting. Høner i hagen.

-Jeg har lyst på nye høner.
-Det ordner jeg.

-Da kommer jeg tilbake til våren.
-Det skal vi få til.

Jeg savner dem skikkelig.