Kultur

Dans

Hovedscenen - TV: Monumenter i bevegelse

Yoann Bourgeois er sirkusartist, danser og koreograf, og her inntar hun Panthéon i Paris for å skape en forestilling der poesien i dansernes bevegelser og kropper starter en dialog med Foucaults berømte pendel. En trampoline og en roterende platting får oss til å oppleve svimmelhet og spenning, men samtidig ærbødighet og undring i takt med pendelen. En kunstinstallasjon om bevegelse og balanse man aldri har sett maken til og som allerede har fasinert millioner av seere på internett. Presentert av Arild Erikstad.

Ghosts

Ballet basert på Henrik Ibsens Gjengangere

Hovedscenen - TV: Verdis rekviem

Verdis berømte dødsmesse i ny drakt

Verdis berømte dødsmesse i ny drakt. Koreografen Christian Spuck har her skapt en unik ballett sammen med topp solister, kor og orkester fra Zürich Opera. Vakkert, dramatisk og inderlig fokuseres det på oss mennesker, som i vår sårbarhet og hjelpeløshet søker etter trøst. Dirigent er Fabio Luisi. Før forestillingen møter programleder Arild Erikstad koreograf, dirigent og solister under generalprøven før premieren i Zürich.

Hovedscenen - TV: Skånes Dansteater; The feeling of going

En storslagen danseforestilling skapt av Ben Wright til tonene fra albumet GO av artisten Jónsi med popartisten Oskar Humlebo som solist på scenen. Danserne gir kropp til minner, drømmer og villdyr. I et grenseland søvn og oppvåkning finner vi stemmer og bilder som følger deg på reisen. Man får en følelse av å forlate det kjente og beveger seg mot noe ukjent. Med Skånes Dansteater og Malmø Operas Orkester, dirigent Jonas Nydesjö. Programleder Arild Erikstad.

I første rekke

Seks kongelige ballettdansere lever i en verden av beinhard konkurranse, disiplin, store drømmer og store skuffelser.

Bergman Dans

Ingmar Bergman sett gjennom koreografens øyne

Bobbi Jene - dans og erotikk

Stjernedanseren som sa opp jobben

Stjernedanseren Bobbi Jene Smith flytter tilbake til USA etter ti år i Israel. Hun forlater sine kollegaer, koreografer og kjærligheten for en usikker framtid som uavhengig kunstner.

Hovedscenen - TV: Hovedscenen: Carte Blanche, Susanna og Motorpsycho

Carte Blanche går motstrøms ved å arbeide uten koreograf

Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans går i sin siste forestilling "av carte blanche" motstrøms ved å arbeide uten koreograf. I en forestilling skapt av danserne selv, møter dansen på scenen livemusikk av Motorpsycho, Susanna, Alain Franco, Hemmelig Tempo og Thea Hjelmeland. Vi møtte kompaniet da de var i gang med siste innspurt.

Hovedscenen - TV: Midtsommernattsdrøm - ballett av Alexander Ekman

En svensk midtsommernatt

Midtsommer i Sverige er noe helt spesielt. Forventningene er store, sju forskjellige blomster må plukkes, det drikkes snaps, alle danser rundt midtsommerstangen og det er kjærlighet i luften. Grensen mellom den virkelige verden og det overnaturlige blir tynnere og tynnere ettersom flaskene blir tommere - og plutselig er man ikke lenger helt sikker - er alt bare en drøm? Dette er noen tanker fra stjerneregissøren Alexander Ekman rundt denne store forestillingen med Kungliga Balletten fra Operaen i Stockholm. Nok en kreativ, vakker og underholdende ballett fra duoen som skapte "A Swan Lake": Alexander Ekman og komponisten Mikael Karlsson. Presentert av Arild Erikstad.