Kunne ikke spille av fordi JavaScript ikke ble funnet!

Aktiver JavaScript i innstillingene til din nettleser.

Les mer på hjelpesiden.

Invasjonen av Norge - Blüchers siste reise Legg til favoritt

I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank. Senkningen av Blücher ble avgjørende for at Kong Haakon og regjeringen kom seg unna.

Kategorier: Dokumentar og Nyheter
Tilgjengelig til:
Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i:
Verden
Første gang sendt:
NRK1 · Torsdag 9. april 2015 kl. 19:45
Siste gang sendt:
NRK2 · Fredag 10. april 2015 kl. 00:15
Produksjonsår:
2015
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Varighet:
39 minutter

NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet

Manus:

Det var en vanlig kveld for oss nordmenn. Vi forsto ingenting av det som var i ferd med å skje. Ved ti-tiden om kvelden den 8. april 1940 lå Oslos paradegate badet i lys. Teaterforestillingene gikk som normalt. Restaurantbordene var dekket. Folket koste seg, de var livsnytere, de hadde det godt.

-- stemningen

Kiel, 8. april. Klokken tre om natten la den tyske krysseren Blücher fra kai. Sammen med andre marinefartøy settes kursen nordover. Ombord på Blücher var 2400 soldater. Mange av dem tilhørte ethundredeogsekstitredje infanteridivisjon og var veteraner fra felttoget mot Polen. Planen var at de et døgn senere skulle arrestere Norges kongefamilie og landets regjering for deretter å ta kontroll over det norske samfunnet.


Utover dagen mandag 8. april mottok norske myndigheter flere meldinger om hva som var i ferd med å skjer. Også nyhetsbyråene og avisene fikk varlsene. Det var observert en tysk flåte utenfor Danmark. Den norske regjeringen ble samlet. På Stortinget var det krisemøte. Forsvarsledelsen ble spurt - er vi truet? Svaret var nei.

Ledelsen i Sjøforsvaret mottok samtidig meldinger fra Storbritannia om at den britiske marinen også kjente til de tyske fartøyene utenfor Danmark. Stortinget ble varslet om at britene ville beskytte Norge og angripe tyske skip der de måtte befinne seg.

Konklusjonen ble at skipene nede i Kattegat ikke utgjorde noen fare for Norge. Vurderingen var feil og katastrofal, men fortsatt hadde ingen helt forstått alvoret. Selv ikke de norske etterretningsoffiserene trodde at en tysk styrke ville angripe Norge.

Ute på Skaugum fanget kronprins Olav opp meldingene om at en større tysk sjøstyrke var i bevegelse. I motsetning til regjeringen og forsvarsledelsen forsto kongefamilien alvoret om kvelden den 8. april.

Innerst i Oslofjorden ligger Oscarsborg festning. Dette var den siste forsvarslinjen som måtte passeres sjøveien for å komme inn til Oslo. Inne i hovedstaden var Norges konge, regjeringen, Stortingets representanter og en rekke andre viktige samfunnsinstutisjoner.

I aprildagene 1940 var det oberst Birger Eriksen som hadde kommandoen på Oscarsborg. Her i sin kommandantbolig skrev han brev til Forsvarsstaben inne i Oslo. Eriksen var frustrert og han vurderte den militære stridsevnen ved Oscarsborg som svak.

I ukene før Norge blir angrepet er det hektisk aktivitet på Oscarsborg festning. Det er kalt inn nye rekrutter, men de får gammelt ustyr og slitte uniformer. Flere finner tjenesten lite motiverende. Soldatene trenes ikke opp til å forsvare landet.

Samtidig som rekruttene på Oscarsborg måker snø planlegger Adolf Hitler et angrep på Norge og Danmark. Angrepet får kodenavnet Weserübung.

Hensikten med angrepet er å få kontroll over Skandinavia, fri adgang til Atlanterhavet og tilgang naturressurser. De tyske soldatene har dårlig tid. Invasjonen må skje før Storbrittania bestemmer seg for å gjøre det samme og før den britiske flåten angriper styrken som er på vei nordover.


I begynnelsen av april klargjøres den tynge krysseren Blücher, og mannskapet, til innsats. De skal nordover og får beskjed om at skipet er tiltenkt en svært viktig rolle under en aksjon.

-AD

Disse bildene er fra 8. april 1940 og viser Blücher på vei mot Norge. Mannskapet gjorde seg klare til å rykke inn i Oslo.

En time senere er Blûcher og de andre marinefartøyene kommet inn i ytre Oslofjord ved Færder. Der møter de den norske vaktbåten Pol III.

På Oscarsborg har det vært en rolig, men spent stemning gjennom ettermiddagen den 8. april. Kommandanten, oberst Birger Eriksen var blitt stadig mer urolig utover kvelden. Så går alarmen.


- Filtvedt. kart 0330.

*Klokken 0330 ble Blücher og de andre fartøyene observert utenfor Filtvedt. En norsk vaktbåt fikk øye på dem. De ukjente og mørklagte krigsskipene gikk sakte inn fjorden.


*Med Blücher i front nærmet de tyske fartøyene seg Oscarsborg. Oppe på festningen sto oberst Birger Eriksen og soldatene i batteriet. De ventet.

- Peg
- Jac

Erwin Engelbrecht befant seg på broen under trefningen. Han var kommandør for infanteristyrkene ombord på Blücher.

Blücher gikk ned klokken 0623 like utenfor Askholmene. Mellom 4 og 500 ble med ned i dypet, døde av splintskader eller ble brent ihjel. Omlag 1600 berget livet og mange av dem ble reddet av norske fiskere.


Askholmene ligger omlag 3 kilometer nord for Oscarsberg. De tyske okkupasjonsmyndighetene ga holmene navnet Blücher-Insel, eller Blücher-øya som ble den norske oversettelsen. I juli 1940 ble det reist et monument på Askholmene til minne om de døde fra Blücher. Det ble revet sommeren 1945.

Idag er det ikke lenger noe minnesmerke over da falne og savnede fra Blücher. Kun fundamentet står igjen.

Mange av de overlevende fra Blücher har reist tilbake til Oslofjorden og Oscarsborg. Det var der de kjempet de for livet og det var der de mistet sine kamerater. I april 1990 ble ti av dem fulgt av et TV-team fra NRK.

De døde fra Blücher som ble funnet havnet her, på den tyske krigskirkegården på Alfaset. De overlevende drar hit for å minnes sine kamerater.

Les mer om arkivbeskrivelsen