Hopp til hovedinnhold

Historien om en øy

22.07.2013 · Tillatt for alle · 58 min
Denne historien om Utøya stopper klokka 14 den 22. juli 2011. Den begynner i 1933, da LO kjøpte den av Høyre-mannen Jens Bratlie. Her har det vært lykke, atspredelse, vennskap og kjærlighet. - Utøya var en blanding av følelser og politikk som i hvert fall for mitt vedkommende var veldig spesiell. Det sier Hanne Grjotjord, som møtte ektemannen Thorbjørn Jagland der. De er eksempler på at varige bånd er blitt knyttet på øya. - Politiske ideer er blitt født her - ideer som vi i dag kanskje tar for gitt. Målet har vært å gi en opplevelse og forståelse av hva øya har vært og betydd for så mange, sier programskaper Edvard Hambro.

Se også

  • 22.07

    I denne prisbelønte dokumentaren gjenskapes redselsdøgnet i regjeringskvartalet og på Utøya minutt for minutt. Brennpunkts 90 minutter lange film vant Gullruten i klassen beste dokumentar i mai.

  • 22.07

    Brennpunkts prisvinnende dokumentar om den mørkeste dagen i norsk etterkrigshistorie, fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. Vi ser med hvilken kraft bomben sprer ødeleggelse og død i Regjeringskvartalet, og møter ungdommer på Utøya som har sett sine nærmeste venner bli drept. Filmen vant dokumentarklassen på Gullruten i 2013.

  • Einar - hele historien

    Mild landsfader, knallhard maktpolitiker. Dette er historien om fattiggutten som ble statsminister. Norsk dokumentar.

  • Til ungdommen

    Norsk dokumentar. Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti, og forbereder seg til valgkampen 2011. Men så hender det noe som forandrer alt. Oslo rammes av terror. Regjeringskvartalet bombes, og en høyre-ekstrem massemorder gjennomfører en massakre under AUFs sommerleir på Utøya.

  • Jødeforfølgelse i vår tid?

  • Makta

    Desperat maktkamp i Arbeiderpartiet på 1970- og 80-tallet. Norsk dramaserie basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse.

  • Minnehøytidelighet for Einar Gerhardsen

    Direkte overføring fra Oslo Rådhus og Youngstorvet i forbindelse med tidligere statsminister Einar Gerhardsens bortgang. Minneord av statsminister Gro Harlem Brundtland, Stortingspresident Jo Benkow, Arbeiderpartiets nestleder Einar Førde, Sveriges utenriksminister Sten Anderson. Britt Langlie leser Rudolf Nilsens dikt "Nr. 13" og Den Norske Operas kor synger "Slavekoret" fra "Nebukadnesar" av Verdi. Tilstede også Kong Olav og Kronprinsparet. På Youngstorvet taler fung. formann i LO Leif Haraldseth. Kommentatorer: Geir Helljesen, Tom Berntzen og Bjørn Hansen. Regi: Berit Celius.

  • 22. juli-rettssaken

    Fra Oslo Tingrett.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 21. juli 2013 kl. 12:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2012
Lengde: 58 min
Forrige sending: NRK2 · fredag 24. juli 2015 kl. 02:15
Første gang sendt: NRK1 · mandag 22. juli 2013 kl. 21:30