Kunne ikke spille av fordi JavaScript ikke ble funnet!

Aktiver JavaScript i innstillingene til din nettleser.

Les mer på hjelpesiden.

Nei og atter nei - Norge og EU i 50 år Legg til favoritt

Spørsmålet om norsk medlemskap i EU har vært den desidert største politiske saken i Norge etter andre verdenskrig. Allerede i 1962 vedtok Norge for første gang å innlede forhandlinger med Det europeiske fellesskapet med tanke på medlemskap. Etter det har det vært to folkeavstemninger hvor det norske folk har avvist medlemskap, og begge gangene har debatten utløst et enormt folkelig engasjement. Som følge av den norske EU-debatten har regjeringer falt, partier blitt splittet og nye partidannelser har oppstått. Kåre Willoch og Anne Enger har spilt sentrale roller i hver sin del av denne perioden, og de har også klare synspunkter på Norges forhold til EU i dag.

Kategori: Dokumentar
Tilgjengelig til:
Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i:
Norge
Første gang sendt:
NRK2 · Søndag 9. desember 2012 kl. 19:45
Siste gang sendt:
NRK2 · Mandag 1. april 2013 kl. 21:10
Produksjonsår:
2012
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Varighet:
1 time, 14 minutter

NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet

Norge har avvist medlemsskap i EU to ganger, først i folkeavstemning 1972, og i ny folkeavstemning 1994. Mange mener at en union kan true den nasjonale selvstendigheten.Samtidig har Norge en avtale med EU (EØS-avtalen) som forplikter oss til å følge en stor del av EUs regelverk. Men ifølge meningsmålinger er stadig færre nordmenn interessert i EU-medlemsskap (2012).Siden 1957 har EU (daværende EEC) vokst fra 6 til 27 medlemsstater (2012).Den europeiske union begynte hovedsakelig som et økonomisk fellesskap.

''De fire friheter'' skulle sikre ''fri flyt'' av arbeidskraft, varer, tjenester og kapital over landegrensene.Fra 1992 innførte EU også en egen myntenhet, euro, som mange, men ikke alle medlemsland bruker.I desember 2012 mottok EU Nobels fredspris i Oslo. Den norske Nobelkomiteen mente at Unionen har hatt stor betydning for fred i Europa etter 1945.Samtidig er EU internasjonalt omstridt i 2012. De fleste europeiske land sliter med en alvorlig finanskrise siden 2008. De sliter med stor utenlandsgjeld, høy arbeidsledighet, og krympende velferdsbudsjetter.

Les mer om arkivbeskrivelsen