Hopp til hovedinnhold

Einar Østby – fra skiløyper på Finnskogen til gull og heder

13.04.2023 · Tillatt for alle · 28 min
Østby var tømmerhoggeren som hevdet seg blant de beste i verden. Han hentet styrke i skogene og utviklet egne treningsmetoder i samspill med naturen.

Se også

 • Skispor fra fortiden

  Den norske skihistorien har satt spor langt utenfor Norges grenser. Om høydepunkter i norsk skisport og de viktige forandringene i vår skihistorie. Norsk dokumentarserie.

 • Best i verden

  Petter Northug - og dagene som endret langrennssporten

 • Holmenkollen - idéen om oss selv

  Verdens tredje mest kjente idrettsanlegg har fått en enestående plass i vår bevissthet som nasjonalikon og Norges mest besøkte turistattraksjon.

 • Folkesporten som forsvann

  Mange hoppbakkar i Norge ligg som attgrodde monument frå ei gløymd stordomstid. Og utan hoppbakkar forsvinn også skihopparane. Men på Hafslo i Sogn og Fjordane held brødrene Lomheim hoppsporten i live med hundrevis av dugnadstimar, i håp om ein gong å sjå nye rekruttar sleppa seg frå bommen.

 • VM-minner

 • Verdas lengste skirenn

  «Manndomsprøven» 5-mila er ingenting. Nordenskiöldsloppet er ein 22 mil lang kamp mot tida, vêret, einsemda – og deg sjølv.

 • Birger Ruud - en levende ski-legende

  Birger Ruud - gullvinner i 1932, flaggbærer i 1994. Skihopperen fra Kongsberg tok OL-gull i 1932 og 1936, sølv i 1948. 82-åringen er en av dem som skal bære inn OL-flagget under åpningsseremonien på Lillehammer. Ved Harald Reitan.

 • VM Oslo 2011 - Folkefesten

  Det var festen som ble mye større enn noen turte å drømme om. Ingenting kan skape større forventninger hos nordmenn enn et ski-VM på hjemmebane. Forventninger, følelser- og frykt. All frykt ble innfridd. Frykt for tåke, frykt for transportkaos. Og så hadde det ingenting å si. For VM i Oslo anno 2011 ble en opplevelse større enn noen kunne drømme om. Hele Norge kom til hovedstaden, for å oppleve stor sport og norske gull i Holmenkollen- og det vanvittige folkehavet rundt Universitetsplassen. Sammen med hovedpersonene gjenopplever vi de fantastiske VM-dagene fra i vinter. Programmet er laget av Håvard Bergheim og Jan Petter Saltvedt. .

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 13. april 2023 kl. 06:00
Tilgjengelig til: 28. februar 2026 kl. 21:10
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 2022
Lengde: 28 min
Originaltittel: Einar Østby – fra skiløyper på Finnskogen til gull og heder
Forrige sending: NRK1 · lørdag 3. februar 2024 kl. 18:00
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 13. april 2023 kl. 20:00