Hopp til hovedinnhold

Svalbard - en del av Norge

14.08.1975 · Tillatt for alle · 47 min
Historien om hvordan Svalbard ble norsk. Med tilbakeblikk på dramatiske fangstår og begynnende kulldrift.

Se også

 • Ryke Yse

  En fangstmanns død. Høsten 1967 drog to kamerater av gårde til de fjerneste av de fjerne øyene på østkysten av Svalbard for å jakte på isbjørn. Ingen hadde overvintret der før, ingen har gjort det siden. De var to - men bare én kom tilbake. Etter nærmere to år isolert på de knøttsmå øyene forsvant Steinar Ingebrigtsen fra Senja en maidag i 1969, og er siden aldri funnet. Tretti år senere, sommeren 1998, la Birger Amundsen og Otto Ottemo ut med den lille polarsjarken "Aurora" til Ryke Yse-øyene for å hedre de to isbjørnjegerne. Det eneste som kan stoppe dem er den tunge polarbaksen som kverner rundt i evig runddans i dette fjerne og isfylte farvannet.

 • Slik er det inni

  Slik er det inni en gruve

 • Svalbard 1974

  Dokumentarprogram

 • Ishavet - fangst og forlis

  Gamle ishavsfolk ser tilbake på et farefullt og utrolig liv som selfangere, pelsjegere og landnåmsmenn. Ved Oddgeir Bruaset.

 • Hvalfangst i ingenmannsland

  På begynnelsen av 1600-tallet drev flere nasjoner en nådeløs hvalfangst på Svalbard, i " No Man's Land ". Det førte til krigshandlinger og nesten utryddelse av grønlandshvalen i området.

 • Norsk selfangst ved Newfoundland

 • Selfangstskuta Polarstar

  Brandal på Sunnmøre var sjølve "ishavsbygda" den tida selfangst var ei stor norsk næring. I kvar heim finst det minne frå Vestisen og andre fangstfelt. No har entusiastar redda den siste av ishavsskutene frå opphogging, og når "Polarstar" kjem heim vekkjer det kjensler folk i bygda nesten hadde gløymt.

 • Aldrig har Ishavet fanget slik storfangst - Nils Vollan

  Ishavsskipper Nils Vollan fra Balsfjord i Troms forteller om sitt møte med Roald Amundsen, og hvordan han kom Amundsen til unnsetning etter den mislykte Nordpolsekspedisjonen i juni 1925.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 13. februar 2016 kl. 05:55
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1975
Lengde: 47 min
Originaltittel: Svalbard - en del av Norge
Forrige sending: NRK1 · torsdag 14. august 1975 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · torsdag 14. august 1975 kl. 00:00