Hopp til hovedinnhold

Jødene i Norge

29.11.1967 · Tillatt for alle · 41 min
25 år er gått siden deportasjonen av norske jøder. 5-600 jøder ble sendt sørover med slaveskipet "Donau", 158 ble senere deportert med "Gotenland".

Se også

 • Fange i natt og tåke

  Samtale med Trygve Bratteli om boka "Fange i natt og tåke", fra hans tid i Tyskland. Der satt han i fangenskap i flere konsentrasjonsleirer, blant dem Sachsenhausen, Natzweiler og Dautmergen.

 • Trikken til Auschwitz

  Samuel Leon "Sammy" Steinmann var en av de få norske jødene som overlevde å bli deportert under holocaust i Norge. Dette er hans historie.

 • Til døden dømmes ...

  Osmund Faremo i Bygland i Setesdal forteller om arrestasjon, tortur og tysk fangenskap. Ved Frank Dehli og Viggo Brox.

 • Krigsbrudene

  Mange norske jenter forelsket seg og giftet seg med okkupasjonssoldater under og etter den andre verdenskrigen. Etter krigen ble de nådeløst behandlet i Norge, og noen av dem flyttet til utlandet. Ved Anna Dahl Johnsen og Knut Erik Jensen.

 • Pasient og lege i Auschwitz

  Elie Wiesel og Leo Eitinger møtes i Oslo og reflekterer over tiden i konsentrasjonsleiren Auschwitz og livet etter krigen.

 • Tenåring og fange

  Helge Evensen var bare en gutt i tenårene da krigen brøt ut og han begynte med motstandsarbeid i Sandefjord. Han ble arrestert og regnet med at han kom til å bli skutt. Men så skjedde en rekke hendelser. Det reddet livet til Helge.

 • Barn i krig

  Historiene til kvinner og menn som var barn under andre verdenskrig.

 • Hvite busser til Auschwitz

  Foreningen Hvite Busser til Auschwitz har som formål å motarbeide den økende tendensen til nynazisme og fordreining av historien om den siste verdenskrigs forbrytelser, ved å arrangere bussturer for skoleungdommer til de tidligere konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau. Programmet handler om en slik reise sammen med tidligere konsentrasjonsleirfanger. Det blir et sterkt og viktig møte for de unge... Ved Tor Ivar Lindeland og Bjørn Haavind.

Mer informasjon

Tilgjengelig fra: 3. desember 2022 kl. 00:00
Tilgjengelig til: Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i: Verden
Aldersgrense: Tillatt for alle
Produksjonsår: 1967
Lengde: 41 min
Forrige sending: NRK1 · onsdag 29. november 1967 kl. 00:00
Første gang sendt: NRK1 · onsdag 29. november 1967 kl. 00:00