Kunne ikke spille av fordi JavaScript ikke ble funnet!

Aktiver JavaScript i innstillingene til din nettleser.

Les mer på hjelpesiden.

Det nytter å begynne med maten Legg til favoritt

Kategori: Livsstil
Tilgjengelig til:
Alltid tilgjengelig
Tilgjengelig i:
Verden
Første gang sendt:
NRK1 · Onsdag 12. mars 1975 kl. 00:00
Siste gang sendt:
NRK1 · Onsdag 12. mars 1975 kl. 00:00
Produksjonsår:
1975
Originaltittel:
Det nytter å begynne med maten
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Varighet:
33 minutter

NRKs interne arkivbeskrivelse av programmet

Filmprogram.
Hjerteuken 1975 har som emne kosthold og hjerte-karsykdommer.
Mat legges på tallerken. Lekre retter på restaurant. Pan restaurant.
Professor Kaare NORUM om sammenheng mellom kosthold og helse. Om kolesterol
som transportør av fett rundt i kroppen. Tegnede snitt av blodårer. Fett
i kosten og hjerte-karsykdommer. Om overflod i vesten som fører til sykdom
i relasjon til sulten i den tredje verden. Menn som har lagt om kostholdet
er fornøyd. Om kosten ombord i fiskeskøyta i tidligere tider.
Fra Bugøynes i Sør-Varanger i Finnmark. Fra Institutt for kosthold i Tromsø
hvor Anders FORSDAHL orienterer om undersøkelse fra Bugøynes i 1969. Zoom
ut Bugøynes sentrum. Ekstr. landhandel. Anders FORSDAHL om miljøfaktorer
som grunn til dødelighet blant voksne menn. Helsesøster i Bugøynes, Hedvig
SALMI, om opplæring av husmødre til å lage fettfattig mat. Pan kysten og
hus til fisker. Fiskeren har hatt hjerteinfarkt og har endret kostholdet.
Han forteller om sin situasjon. Kona om vanskelighetene med omleggingen.
Annet ektepar har bare gått over til annen margarintype. Ung kone som har
endret kosthold for å forebygge sykdom. Menn om nye margarintyper. Kvinner
om kostvaner. Hedvig SALMI om priser på margarin. Ungt ektepar om
interessen for sunt kosthold. Mettet og umettet margarin og salget av dem.
Anders FORSDAHL om ny undersøkelse og resultatet av denne. Nye undersøkelser
pågår. Kaare NORUM om got mat i hverdagen.

Les mer om arkivbeskrivelsen